Izbira bo po novem postala povsem evropska. Foto: BoBo
Izbira bo po novem postala povsem evropska. Foto: BoBo

Nov krovni zakon na področju energetike v slovensko zakonodajo vnaša evropske direktive. Na vladi pravijo, da je zakon naravnan v korist porabnika, saj uvaja večjo možnost izbire dobavitelja elektrike ali zemeljskega plina, ki ga bo poleg tega po novem mogoče zamenjati že v treh tednih. Gospodinjstva in mali poslovni odjemalci bodo tako po novem izenačeni, kar pa moti dobavitelje.

Eno glavnih vprašanj, ki zadevajo energetsko prihodnost Slovenije, je, kako hitro bomo izvedli prehod na obnovljive vire energije in po kakšni ceni, da gospodarstvo ne bo prehudo na škodi, je na forumu Energetika in pravo na Brdu pri Kranju izpostavil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Kumer. Obnovljivi viri se spodbujajo, vendar subvencije za sončne elektrarne ne bodo več samoumevne.
"Tako kot so morali zdaj dobavitelji tekmovati med seboj za odjemalce, tako bodo zdaj za subvencijo morale med seboj tekmovati tudi elektrarne," je pojasnil Kumer.
Kazni za porabnike ne bo
Kakšne novosti pa lahko pričakujejo porabniki? Dobavitelja bo po novem mogoče zamenjati v treh tednih in še: "Novost je tudi, da lahko porabnik odstopi od pogodbe brez plačila kazni, odškodnine, nadomestila ali kakršnega koli drugega plačila z naslova odstopa od pogodbe. In to pred rokom, ki je določen v pogodbi, če je večletna, če to želi narediti po enem letu."

To velja tako za gospodinjstva kot male poslovne odjemalce, in sicer ne glede na morebitno vezavo za daljši čas. Na očitke dobaviteljev, da to posega v njihovo tržno svobodo, pravnik Rajko Pirnat, ki je sodeloval pri pripravi zakona, odgovarja: "Dobavitelji imajo mnogo več informacij, kakšen je trg in kakšen bo trg, od gospodinjskega in pa tudi malega odjemalca. Popolnoma jasno je, da mora biti svobodno ravnanje v položaju, ko je ena stranka mnogo močnejša od druge, omejeno, da močnejša stranka ne izkorišča te svoje svobode."

Odjemalci bodo imeli poleg tega po novem pravico skleniti pogodbo s katerim koli dobaviteljem v Evropski uniji.