Furs zavezance obvešča, da vezane knjige računov za vse v soboto ne bodo na voljo, kar bodo upoštevali tudi inšpektorji. Foto: BoBo
Furs zavezance obvešča, da vezane knjige računov za vse v soboto ne bodo na voljo, kar bodo upoštevali tudi inšpektorji. Foto: BoBo

Vezane knjige računov je predvidela novela zakona o davčnem postopku, ki jo je DZ v okviru boja proti sivi ekonomiji sprejel decembra lani. Obvezne bodo za tiste, ki so doslej uporabljali t. i. paragonske bloke, katerih uporaba od sobote dalje ne bo več dovoljena.

Poleg tega pa bodo morali vezane knjige računov za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabiti tudi vsi tisti, ki račune izdajajo z uporabo računalniških programov oz. elektronskih naprav, a to zaradi okvare programa ali naprave oz. zaradi izpada električne energije ne bo mogoče.

Prve vezane knjige računov so v papirnice prišle v torek, a so večinoma hitro pošle, do sobote pa ne bo zagotovljenega zadostnega števila novih, zato bodo inšpektorji upoštevali tudi to.

Na finančni upravi bodo dežurali tudi v soboto
Pred prvo uporabo pa bo treba vezano knjigo računov potrditi še pri Finančni upravi Republike Slovenije. Potrditev prek eDavkov se izvede tako, da se prek portala vloži ustrezen obrazec, v katerega zavezanci vpišejo serijske številke vezanih knjig računov, ki jih želijo potrditi.

Prek eDavkov morajo vezane knjige računov potrjevati tisti zavezanci, za katere je na ta način predpisano tudi vlaganje davčnih napovedi in drugih vlog oz. obrazcev za Furs. Vsi drugi bodo lahko to opravili tudi osebno na finančnem uradu.

V soboto, 31. januarja, bodo zato na Fursu med 8. in 13. uro za potrjevanje vezanih knjig računov organizirali dežurstvo. Dežurstvo se bo izvajalo na sedežih finančnih uradov, izključno za potrebe potrjevanja vezanih knjig računov.