Viator & Vektor ima za dobrih 300 milijonov evrov dolgov. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Viator & Vektor ima za dobrih 300 milijonov evrov dolgov. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Abanka je na današnjem naroku namreč vztrajala pri ugovoru proti prisilni poravnavi, saj dogovora z bankami upnicami niso sklenili. Dva velika ločitvena upnika, Abanka in NLB, namreč nista privolila v kakršen koli reprogram terjatev in sta tudi vložila ugovor proti vodenju prisilne poravnave. Poleg tega Viator & Vektor (V & V) ni izkazal, da bo uspel dokapitalizirati družbo in ni predstavil finančnega stanja podjetja, ki naj bi izvedlo dokapitalizacijo.

Skupina V & V je trdila, da pogovori o reprogramu še potekajo in da je v pripravi dokapitalizacija v višini 30 milijonov evrov, če bo prisilna poravnava potrjena. Družba tudi trdi, da so dolgovi do Abanke in NLB-ja zavarovani z nepremičninami, katerih vrednost bistveno presega terjatve.

Strinjajo se z imenovanjem izvedenca
Zavrnili so trditve Abanke, da je zastavljeno premoženje močno precenjeno in da ne bo zadoščalo niti za poplačilo ločitvenih upnikov. Zato se tudi strinjajo z Abanko, ki zahteva imenovanje izvedencev za cenitev nepremičnin, premičnin, delnic in deležev v družbi.

Hkrati pa trdijo, da bodo, če dokapitalizacija ne bo izvedena 30 dni po potrditvi na skupščini, sami umaknili predlog za prisilno poravnavo. V postopku prisilne poravnave V & V-ja je bilo sicer od 323,4 milijona evrov prijavljenih terjatev priznanih za 303,5 milijona evrov terjatev.