Vlada bo nadaljevala kadrovanje v slabi banki. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo nadaljevala kadrovanje v slabi banki. Foto: MMC RTV SLO

Med rednimi poročili poslovanja slabe banke, ki jih je obravnavala vlada, je bila tudi informacija o stanju korporativnega upravljanja v Družbi za upravljanje terjatev bank, ki je aktualna tema od DUTB-jeve sporne prodaje zemljišča nekdanjega podjetja KLI Logatec, zaradi katerega je vlada že decembra opravila kadrovske menjave na samem vrhu slabe banke. Vendar se ne namerava ustaviti pri odgovornosti najvišjih. Očitno so na prepihu tudi drugi na DUTB-ju.

Kot je premier Marjan Šarec v primerih Prešiček in Leben z odstopoma ministrov zahteval še druge zamenjave odgovornih na sicer nižjih položajih, tako zdaj vlada poleg odstavitve Mihe Juharta in odhoda Imreja Balogha z vrha slabe banke DUTB pričakuje še druge zamenjave v tej instituciji.

V zaupnem gradivu, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance, naj bi pisalo, da se je po aferi z zemljiščem KLI Logatec, v kateri je odpovedal notranji nadzor, slaba banka odzvala prepočasi in ni ukrepala proti zaposlenim. Je že res, da je vajeti v upravnem odboru prevzel Tomaž Besek, med izvršnimi direktorji pa Matej Pirc, z njima je že zavel drugačen veter v DUTB-ju, vendar gre vlada dlje.

Iz sporočila za javnost razberemo, da hoče dodatne ukrepe ‒ na ravni upravnega odbora kot tudi na vseh ravneh poslovanja. To seveda pomeni pritisk na preostala dva izvršna direktorja Jožeta Jaklina in Andreja Prebila, ki DUTB vodita od začetka 2018 in sta se morala ukvarjati s posledicami zgodbe o logaškem zemljišču. Jaklin in Prebil sta kljub drugačnim pričakovanjem in signalom še vedno na svojih položajih, čeprav z njima potekajo pogovori o sporazumnem odhodu.

Menda se to utegne spremeniti prihodnji teden. Današnje vladno sporočilo je tudi pritisk na Andreja Lazarja, ki vodi nepremičninsko upravljanje na DUTB-ju. Poleg tega mora DUTB končati vse postopke ugotavljanja odgovornosti, vezane na oškodovanje pri prodaji nepremičnine v Logatcu. Z drugimi besedami, vlada ne popušča pri ugotavljanju odgovornosti. Morda pa bodo tisti, ki bodo prišli na novo, njeni zadnji odgovorni, DUTB namreč konec leta 2022 končuje svoje delovanje.