Vlada želi zaganti socialno podjetništvo, pri katerem je Slovenija na repu EU-ja. Foto: BoBo
Vlada želi zaganti socialno podjetništvo, pri katerem je Slovenija na repu EU-ja. Foto: BoBo
Spodbujanje socialnega podjetništva


V okviru posveta je bila oblikovana posebna projektna skupina, ki bo zadolžena za izvedbo projekta in jo bo vodil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik. V njej bodo sodelovali predstavniki vseh zainteresiranih skupin. Slapnik bo o delu skupine redno obveščal tudi premierja Mira Cerarja.

Sicer pa ima po Cerarjevem mnenju Slovenija na področju socialnega podjetništva in zadružništva še posebej veliko potenciala, saj ima "tradicijo, kolektivno mentaliteto, ki zna biti socialno, solidarnostno, delovno naravnana". "Le prebuditi jo je treba vedno znova," je menil premier.

Vlada je sicer z letošnjim letom področje socialnega podjetništva prenesla z ministrstva za delo na gospodarsko ministrstvo. Ministrstvo za delo pa bo po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak še vedno dejavno na področju zaposlovanja ranljivih skupin v okviru socialnega podjetništva.

Potrebna bodo tudi zasebna vlaganja
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa je poudaril, da želijo na njegovem ministrstvu tako zadružništvu kot socialnemu podjetništvu dati večjo poslovno noto. "Ukrepe socialnega podjetništva bomo skušali razvijati predvsem za podeželska področja, zeleno energijo in trajnostni razvoj," je napovedal.

V okviru evropske kohezijske politike je za obdobje 2014-2020 rezerviranih 10 milijonov evrov za nastanek, rast in razvoj socialnih podjetij in zadrug ter za krepitev njihovega podpornega okolja. "Dodatno pa bomo sredstva za podporo tem vidikom namenili še iz evropskega socialnega sklada, ki pa bodo predvsem namenjena za mentorstvo in za zaposlovanje ranljivih skupin," je pojasnil minister.

Poleg 10 milijonov evrov vlada računa še na dodatnega skoraj 1,5 milijona evrov nacionalnega javnega financiranja, nujno pa bo zagotoviti tudi zasebne vložke. Pri tem na ministrstvu za gospodarstvo računajo na dva milijona evrov.

Eden izmed vladnih ciljev je ujeti povprečje držav članic EU-ja glede zaposlovanja v socialni ekonomiji, je pojasnil Slapnik. Povprečno namreč v EU-ju okoli 6,5 odstotka delovnih mest zagotavlja socialna ekonomija, Slovenija pa je z 0,7-odstotnim deležem povsem na repu.

Spodbujanje socialnega podjetništva