Več sto zaposlenih Semenarne Ljubljana in dobavitelji čakajo na pravnomočnost prisilne poravnave. Foto: BoBo
Več sto zaposlenih Semenarne Ljubljana in dobavitelji čakajo na pravnomočnost prisilne poravnave. Foto: BoBo

Med toženimi je tudi dolgoletni direktor družbe Anton Prašnikar, v nasprotju s predstavniki nadzornikov, ki jih je vodil predstavnik italijanskih lastnikov.

Semenarna Ljubljana je v prisilni poravnavi od julija lani, novembra pa sta z dokapitalizacijo njeni največji upnici postali Deželna banka Slovenije in Abanka Vipa. Lastniški delež dosedanjim večinskim lastnikom, italijanskim družbam Dinomarchi, Trasfin in Semfin pa se je zmanjšal.

Nekdanji lastniki so na skupščini izglasovali spremembe statuta družbe in jih vpisali v sodni register, čeprav je to skupščino uprava pred tem preklicala. Pri tem so razrešili direktorja Boruta Mavsarja in nadzornike Semenarne, imenovali upravni odbor in za izvršno direktorico postavili Anito Ličen Žagar.

Novo vodstvo je do 15. januarja vložilo odškodninske tožbe, a med toženimi ni nadzornikov, ki jim je predsedoval predstavnik italijanskih lastnikov, kar je predlagal razrešeni direktor Mavsar. "Odvetnica je dobila nalog za pripravo s strani Boruta Mavsarja v decembru 2012. Tožbe so bile vložene tik pred iztekom šestmesečnega roka. Zdaj je na vrsti sodišče," je dejala sedanja izvršna direktorica Ličen Žagar.

Tako so vložene tri tožbe. Poleg Prašnikarja še proti Primožu Štuhcu, ki je bil še leta 2010 pooblaščen za semenarsko področje, in Refkiju Zogaju. Na ljubljanskem okrožnem sodišču tega za Dnevnik niso mogli potrditi, saj morajo biti tožbe najprej vročene nasprotni strani.

Sedanja izvršna direktorica Anita Ličen Žagar je v "poročilu o prvih ugotovitvah ob nastopu funkcije" zapisala, da je razrešeni direktor Mavsar z direktorjema finančnega (Vladimir Brezavšček) in splošnega (Sašo Miklavc) področja konec septembra sklenil individualni pogodbi, s katerima jim je osnovne bruto plače povečal za 15 odstotkov, določila o odpravnini pa so daleč presegala normalna za Slovenijo, piše Dnevnik.

Nekdanji direktor Mavsar je sicer na podlagi ugotovitev posebne revizije ocenil, da bi morala Semenarna za nastalo škodo, ki naj bi znašala 13 milijonov evrov, tožiti tudi nadzornike s Fantejem Giovannijem na čelu. Tak predlog je tudi uvrstil na julijsko skupščino, vendar se italijanski lastniki s tem niso strinjali.

Družbi Trasfin in Dinomarchi sta se tako odločili, da bodo tožili zgolj Prašnikarja, Štuhca, Zogaja in Jurija Vončino, tedanjega direktorja kmetijsko-proizvodnega področja v Semenarni. Zadnjega nato le niso tožili. Preostale pa naj bi tožili zgolj po potrebi, če bo pri njih ugotovljen temelj odškodninske odgovornosti, poroča Dnevnik.