Če stranke niso sposobne plačevati obrokov za lizing in če gre za začasno težavo, se lahko z lizingodajalcem dogovorijo za odlog plačila. Foto: MMC RTV SLO
Če stranke niso sposobne plačevati obrokov za lizing in če gre za začasno težavo, se lahko z lizingodajalcem dogovorijo za odlog plačila. Foto: MMC RTV SLO
Avtomobili

Andrej Potočnik, generalni direktor Hypo Leasinga, je za MMC povedal, da zamujanje pri plačilih lizinških obrokov sicer opažajo, a pri fizičnih osebah bistvenih sprememb ni. Povečanje neplačnikov znaša manj kot 10 odstotkov, je dejal. Pri tovornih vozilih pa je mogoče opaziti za petino več neplačnikov kot lani. V Summit Leasingu pa povečanega števila zapadlih terjatev, v primerjavi z lanskim letom ne opažajo, je za MMC povedala pomočnica direktorja Tina Filipan.

Najmanj vrnjenih vozil srednjega razreda
V Hypo Leasingu v zadnjem času opažajo zmerno povečanje vrnjenih ali odvzetih vozil (do dva odstotka), ki so bila kupljena na lizing, kar je po njihovem mnenju posledica slabše likvidnostne situacije v Sloveniji v primerjavi z lanskim letom. V Summit Leasingu mesečno dobijo nazaj okoli 10 vozil. Med njimi je najmanj vozil srednjega razreda, največ pa nižjega in visokega cenovnega razreda.

Če stranka ni zmožna plačevati obrokov, v obeh lizinških hiša predvidevajo več možnosti. S stranko se najprej pogovorijo, kaj je razlog za nezmožnost plačevanja, in ocenijo zmožnost plačevanja v prihodnje.

Dogovorijo se lahko o odlogu plačila
Če gre le za začasne težave, se lahko dogovorijo za moratorij na plačevanje obrokov, če gre za trajne težave, pa se s stranko skušajo dogovoriti o predčasnem končanju financiranja. To pomeni, da vozilo lizinška hiša proda, iz kupnine pa poplača preostale obveznosti lizingojemalca do lizingodajalca. Predmeti se prodajajo po tržni oziroma pošteni ceni. Če lizingojemalec noče sodelovati z lizinško hišo, ta sproži postopke za odvzem, vozilo pa se prav tako proda.

V prihodnje večjih težav s plačevanjem obrokov tako v Hypo Leasingu kot v Summit Leasingu ne pričakujejo, saj menijo, da se bodo razmere v gospodarstvu stabilizirale.