Deutsche Bank na zatožni klopi. Foto: EPA
Deutsche Bank na zatožni klopi. Foto: EPA
Jürgen Fitschen ob prihodu na sodišče. Foto: EPA

Gre za spektakularni gospodarski proces, na katerem je eden najpomembnejših nemških direktorjev, 66-letni izvršni sodirektor Deutsche Banka Jürgen Fitschen, obtožen lažnega pričanja. Poleg njega sta na zatožni klopi še nekdanja izvršna direktorja Josef Ackermann in Rolf Brauer - tega je lastnik propadlega imperija Kirch vse do smrti krivil za njihov propad.

"Naša obtožnica pravi, da se je gospod Fitschen skušal oprati krivde v procesu tako, da se ni spomnil podrobnosti. Za druge obtožence pa verjamemo, da so sodišču podali netočno ali napačno zgodbo," je povedal glavni tožilec Thomas Steinkraus-Koch. Obtoženi naj bi na ta način želeli doseči, da Deutsche Bank propadlemu Kirchu ne plača kompenzacije.

Rolf Brauer je v enem izmed intervjujev dejal, da imperij Kirch ni finančno zanesljiv in da ga je s tem Kirch namerno postavil pod pritisk, da bi po bankrotu banka dobila dobičkonosne svetovalne pogodbe. Preostali štirje pa na kompenzacijskem procesu niso govorili resnice.

925 milijonov za poravnavo
Lani je Deutsche Bank v dolgotrajnem procesu Kirchovih naslednikov proti njim dosegel poravnavo in izplačal 925 milijonov evrov. "Gre za resno prevaro, za katero je zagrožena zaporna kazen do deset let zapora. Ali bo sledila obtožba, bo treba počakati. Gre za poskus prevare, torej so lahko kazni nižje," je povedala predstavnica münchenskega sodišča Andrea Titz.

Proces proti vodilnim v Deutsche Banku se začenja dan po tem, ko sta obtoženi Fitschen in drugi izvršni direktor Jain predstavila enega najobsežnejših načrtov prestrukturiranja Deutsche Banka v zgodovini, in manj kot teden dni po tem, ko so pri banki priznali manipulacije z menjalnimi tečaji in prirejanje obrestnih mer in privolili v poravnavo v znesku dobri dve milijardi evrov.