Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 6 glasov Ocenite to novico!
Na seznam neplačnikov bo Durs uvrstil zavezance z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi na dan 25. marec ter tiste zavezance, ki do 25. marca niso predložili obračunov davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače za januar. Foto: BoBo

Dodaj v

Zadnji čas za plačilo davkov, potem bo dolžnik javno objavljen

DZ določil objavo seznamov neplačnikov
19. marec 2013 ob 11:13
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Ker bo davčna uprava po 15. aprilu objavila seznam neplačnikov, poziva vse dolžnike, da poravnajo svoje obveznosti najpozneje do ponedeljka.

Poslanci so novembra lani sprejeli novelo zakona o davčnem postopku, ki določa, da se morajo redno mesečno javno objavljati imena tistih zavezancev za davek, ki zamujajo s predložitvijo obračunov davčnega odtegljaja, ter večjih davčnih dolžnikov, to je z več kot 5.000 evrov dolga, starejšega od 90 dni.

Durs bo tak seznam prvič javno objavil 15. aprila. Tako želi zakonodajalec zmanjšati problem neplačevanja javnih dajatev oz. želi spodbujati prostovoljno plačevanje le-teh in prispevati k zmanjšanju sive ekonomije, pojasnjujejo na Dursu.

Podatki za pravne osebe bodo vsebovali firmo ali ime, sedež in poslovni naslov, davčno številko zavezanca za davek ter osebno ime in datum rojstva dejanskega lastnika te pravne osebe. Za dejanskega lastnika se šteje fizična oseba, ki je posredno ali neposredno imetnik deležev ali delnic, ki predstavljajo več kot 25 odstotkov v osnovnem kapitalu te pravne osebe. Za fizično osebo in za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, pa bodo javno objavljeni osebno ime oz. firma in datum rojstva.

Odpisi in odlogi dolga
Tistim zavezancem, ki davka niso zmožni plačati zaradi utemeljenih razlogov, na katere sami niso mogli vplivati, pa obstoječa zakonodaja omogoča možnost odpisa, delnega odpisa, odloga oziroma obročnega plačevanja in jih v teh primerih, če jim je vloga odobrena, ne obravnava kot dolžnike.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo