Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 20 glasov Ocenite to novico!
Slovenska gazela 2012
Nagrajenci letošnjega Dnevnikovega izbora za najboljšo gazelo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Dobitniki letošnjih gazel: Vlado Karoly (GMT), Andrej Orožen (Dewesoft) in Marko Lotrič (Lotrič d.o.o.). Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Dodaj v

Zlata gazela podjetju, ki razmišlja podobno kot Steve Jobs

Srebrni kipec v roke GMT-ju, bronasti pa Lotriču
25. oktober 2012 ob 20:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dewesoft je najuspešnejše slovensko hitrorastoče podjetje in dobitnik zlate gazele, ki jo je Dnevnik podelil v SNG-ju Opera in balet.

"Dobri smo toliko, kolikor je dobra naša ekipa, ki ji čestitam, uspešni pa toliko, kolikor imamo izrazito jasno začrtane cilje za prihodnost, ki nam jih kot vizionar kreira dr. Jure Knez. Jasno ve, kaj bo svet v prihodnosti z vidika merilne tehnike potreboval, in res smo veseli, da lahko nadaljujemo po tej poti. Vesel sem tudi, da od leta 2009 do 2012 nismo razočarali, da smo pokazali nek napredek, tako da so vsi dvomi o gazelah utišani. Jaz bom zdaj končal, če bi bil Jure tukaj, pa bi verjetno dodal: 'No, zdaj smo pa šele začeli'," je ob prevzemu nagrade povedal direktor podjetja Andrej Orožen.

Izdelki, prijazni do uporabnikov
Njegov poslovni partner Jure Knez se prireditve ni udeležil, ker je trenutno poslovno v ZDA. V obrazložitvi nagrade so dr. Kneza primerjali z vizionarjem Stevom Jobsom, ki je podjetje Apple popeljal do kultnega statusa. Dewesoft izdeluje programsko opremo in merilne instrumente, ki jih poleg Nase uporabljajo slovita podjetja, kot so Ferrari, Bosch in Boeing ter ekipe v formuli ena in večina evropskih proizvajalcev avtomobilov. "Merilni instrument je toliko dober, kolikor je enostavno upravljati z njim," je svojo filozofijo, biti prijazen do uporabnikov, poudaril direktor Orožen.

Vsi regijski zmagovalci in MMC-jevi intervjuji:

Primorsko-notranjska gazela: Bia Separations
Dolenjsko-posavska gazela: Evrosad
Gazela osrednje Slovenije: Nektar Natura
Dravsko-pomurska gazela: GMT
Gorenjska gazela: Lotrič
Savinjsko-zasavska gazela: Dewesoft


Srebrni kipec v roke GMT-ju, bronasti pa Lotriču
Kipec srebrne gazele je šel v last podjetja GMT iz Murske Sobote, za bronasto gazelo pa je bilo izbrano podjetje Lotrič iz Selc. Finalisti so bili še Bia Separations, Evrosad in Nektar Natura. Prejemnikom priznanj je čestital tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, ki je v nagovoru obljubil, da se bo v vlogi ministra tudi v prihodnje potrudil, da jim bo pri podjetništvu tudi operativno pomagal. "Pa naj gre za preproste stvari, kot je pomoč na poti do različnih dovoljenj ali pa takrat, ko bo treba odpreti kakšna vrata v svet," je povedal.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Daedalus
# 25.10.2012 ob 21:29
@feeder - tako je (delno). Ravno zato sem že 4. leto na strojnem faksu in nisem niti za sekundo podvomil o svoji izbiri. Seveda niso vsi za ta faks, vendar ne zaradi neumnosti, ampak zaradi nezainteresiranosti mladih. To pa je sistemski problem. Če se samo spomnim osnovne šole - tam je bilo inženirstvo predstavljeno s praktično NIČIMER, če odštejem rezljanje pleksi stekla, lesa in tehnično pisanje. O elektrotehniki nič. Poraz. Zdaj je baje malo bolje, pa še vedno ne dovolj. Srednja šola - imel sem srečo s profesorjem fizike. Trenutni srednješolci v našem kraju je nimajo več - imajo glupo profesorico, ki ne dela niti enega eksperimenta.

In potem se čudimo, da se za politiko odločajo FDV-jevci, ljudje pa jih volijo, gospodarstvo pa povečini (za)furajo podaljški političnih izmečkov in meneđerji.

Zakaj delno? Ravno danes je profesor na strojnem faksu povedal, kako smo Slovenci v preteklosti opustili zelo pomembno področje proizvodnje raznoraznih gonil, ker se moramo osredotočiti na napredne tehnologije. Brez proizvodnje tudi ni nič, ker ne moreš samo v razvoju zaposliti miljona ljudi v 2-miljonski državi. Samo kaj ko se vse pri nas naredi na podlagi mnenj nekih kvazi-strokovnjakov in na vrat na nost, z glavo skozi zid, kot zdaj Janša, ki je imel židan čas sodelovati v reševanju države par let nazaj, zdaj nas pa poriva čez rob in hromi vse kar se hromiti da.
Jasna
# 25.10.2012 ob 21:58
Čestitke! Brez jamranja, državnih podpor in subvencij so dosegli tisto, kar nam je lahko za vzgled! In to v Trbovljah, kjer nekateri mislijo, da že "spimo". Bravo!
Daedalus
# 25.10.2012 ob 20:56
Ja, ker DEWESoft pa res dela za državo ogromno. Verjetno merilce neumnosti, ki jo lahko slovensko ljudstvo še požre. ;)
JohnMichxx
# 25.10.2012 ob 18:59
Problem slovenskih gazel je bil (sedaj to ne spremljam več) to, da so imeli vsi državne projekte in so bili "naj uspešnejši". Takoj, ko tega projekta (z državo) ni bilo več, so propadla. Res gazele.....
malidelnicar
# 25.10.2012 ob 23:01
Vse čestitke podjetju! Jih pa poznam že nekaj časa, nasploh sledim dobrim slovenskim podjetjem že nekaj let in jih je še veliko. Verjetno jih povprečni Slovenci na žalost ne poznajo toliko, no na splošno povprečni Slovenci dobrih slovenskih firm ne poznajo - mogoče Krko, Gorenje, Lek, Adrio Mobil - potem se pa že konča.. :(

Zdaj pa konkretno o problematiki brez vsakršnih olepševanj:
Problem slovenskih firm je ujetost v krog strukturne neprilagojenosti (hitro spreminjajočim) trendom v svetovnem gospodarstvu. Sem se izrazil preveč znanstveno? Povprečna (poudarjam - povprečna!!!) slovenska firma proizvaja šrot, ki je na svetovnem trgu vreden samo toliko, da se iz prihodka pokrije tiste minimalne plače oz. kak evro več. Ni važno ali gre za povprečno lesno, kovinarskopredelovalno, tekstično firmo itd. Jaz bi temu rekel, da imamo v Sloveniji industrijo kovinsko-lesenih odkruškov in odrezkov. In velik del zaposlenih v privat sektorju je karierno ujetih po takih firmah.

Zakaj je strukturna neprilagojenost sploh nastala? Izvor je plačna uravnilovka po firmah, ki izvira še iz prejšnjega sistema - oziroma jo sindikati ne pustijo razgraditi - in tu na koncu nasrkajo predvsem dobri tehnični kadri (varilci, oblikovalci, inženirji, tehnologi, orodjarji, kemiki, fiziki. itd.). To se je načrtno sesulo po firmah. Ugled teh poklicev. Zelo dober inženir je na Zahodu na ravni zdravnika madonca! To so mladi videli. Zdravnik, učitelj dobi toliko vs. inženir dobi toliko + prst v rit. In mlad človek ni neumen, da bo šel za tako majhno plačo študirat na tehniško-naravoslovni faks in da bo tam j***l ježa. Zadeva se sicer počasi spreminja, ampak samo po nekaterih firmah in na splošno prepočasi.

Ne vem zakaj se v Sloveniji o tem ne govori konkretno???? Kateri lobiji so v ozadju??? Tako kot v ''zlatih časih'' ne bo šlo več. Ne more se mladih zajebavat v glavo s tem, da diplomiranemu inženirju ponudiš 650 EUR neto in nato po desetih letih ko kao karierno napreduje 800 EUR neto. Hvala lepa za takšne karierne možnosti! In hkrati bluzit o ''prodorni'', ''inovativni'' Sloveniji.
In še nekaj: ne moreš imet uravnilovke po plačah v proizvodnji!! Če ti delavec uspešno pomaga izpeljati projekt, se posebej izkaže pri nalogi (reši kakšen resen zastoj na stroju, izboljša delovni proces v proizvodnji itd.) - če mu ne moreš zvišat plače, izplačaj mu vsaj dodatek za uspešnost!! Nemci plačne uravnilovke v proizvodnji nimajo (!!!) - že vedo kar delajo.

Preprosto socialistični model vodenja podjetji v današnjih časih ne zadošča več. Sociala naj se osredotoči na (ostre in stalne) delovne inšpekcije in spoštovanje delovno-pravne zakonodaje, plačevanje prispevkov, firma pa ne more biti več socialni korektiv. To ubija ustvarjalnost. In tako se podjetniško in gospodarsko prodorni Slovenci izseljujejo - na dnevno delo v Avstrijo ali pa za daljše obdobje v Nemčijo ali pa za stalno v ZDA, Kanado in Avstralijo.
heimdall
# 25.10.2012 ob 21:41
Vse čestitke! Trdo delo, odlični rezultati.
Z DEWESoftom si delimo nebo.
SteVsiNeumni?
# 25.10.2012 ob 19:13
Gazele - posel z državo in to je to.
Gazela je podjetje ki ne rabi državnih poslov da preživi.

Gazela je Akrapovič in podobni!
Coen
# 25.10.2012 ob 20:29
Čestitke podjetju in zaposlenim. Le tako naprej!
miroslavm1
# 25.10.2012 ob 18:58
# 25.10.2012 ob 18:38
Prijavi neprimerno vsebino
Kako pa da med finalisti ni uspešnega družinskega podjetja Electa?

po tem ključu manjka tudi uspešno ppdjetje Janša d.o.o.
Daedalus
# 26.10.2012 ob 00:31
"Preprosto socialistični model vodenja podjetji v današnjih časih ne zadošča več. Sociala naj se osredotoči na (ostre in stalne) delovne inšpekcije in spoštovanje delovno-pravne zakonodaje, plačevanje prispevkov, firma pa ne more biti več socialni korektiv. To ubija ustvarjalnost. In tako se podjetniško in gospodarsko prodorni Slovenci izseljujejo - na dnevno delo v Avstrijo ali pa za daljše obdobje v Nemčijo ali pa za stalno v ZDA, Kanado in Avstralijo."

Tako je. Lep primer je Pipistrel, kjer so plače (za Slovenijo!) odlične in vzpostavljen je tudi sistem "brainstorminga" za celotno firmo - katerikoli zaposleni (inženir ali pa čistilka) lahko poda idejo o biločem...in (mislim da) vsak mesec izberejo 3 najboljše in jih primerno nagradijo. Ne pa da imaš firmo, kjer daš svojim delavcem minimalca (ali pa blizu) in potem groziš, da če ne bodo delali, da jih boš odpustil. In potem lahko samo čakaš, da se trg tvojih slabih produktov naveliča in pogoriš, ker itak se nobenemu ne lušta karkoli pametnega razvijat za to, da bi si ti polnil žepe.

Ampak tu je še to, poleg zahojenega vodenja firm: ljudje iz prejšnjega sistema ne razumejo/ne marajo kapitalizma med drugim tudi zato, ker so navajeni imeti delo in nič delati. Vsaj večina - tisti, ki v prešnjem sistemu SO delali namesto tistih, ki niso, so pomoje kar zadovoljni z zdajšnjim sistemom, saj so vajeni dela, in takšni precej lažje pridejo dlje.

In če imaš firmo, in imaš dobre namene vzpostaviti dober delovni kolektiv, lahko na to pri nas kar pozabiš (skoraj - se da, ampak težje kot marsikje drugje). Zakaj? Ker marsikdo se zna potrudit in dobit pogodbo za nedoločen čas, potem pa "boli me patak, ker pač lahko". In če imaš ti firmo z 10 zaposlenimi in so 2 takšna, potem se pojavijo trenja znotraj firme - privoščit, da tista 2 (z vso moralno in pravno pravico!) odpustiš, pa si ne moreš, vsaj ne, ko je firma šele v fazi zagona. In potem se ljudje, vajeni ne-dela, upirajo vsakemu namigu o bolj fleksibilnem zaposlovanju.

In to gre z roko v roki: podjetja slabo delujejo in slabo plačujejo, so nestimulativna in ne vlagajo v razvoj in šolan kader, hkrati pa lep del ljudstva ne zna/ni vajen/noče delati, kot bi bilo treba. Rezultat je pač tak, kot je.

Še ena žalostna: komaj zadnja leta se nekaj premika glede izvoza nepredelanega lesa. Mislim, halo? To se lahko dogaja zgolj in SAMO v zahojeni državi, kjer se vsi posli sklepajo pod mizo. Pa zemeljski plin v Lendavi. Človek pomisli: bi blo fajn, če bi kaj našli, vsaj majhen obliž na luknjo v proračunu. In kaj se gre naredit? TOČNO ISTO KOT VEDNO: mučki posli, prijatelj prijatelju, in ne da se je samo zajebalo izbiro podjetja, še državni denar jim dajejo (oz. niti nevem če neposredno njim, temveč nekemu slovenskemu podizvajalcu). Blamaža prve klase.

Pa primer iz Pivke: Javor prevzame nekdo, ki je že nekje na jugovzhodu Slovenije "potopil" eno firmo, in zdaj dela isto z Javorjem. Nobenega vlaganja v razvoj itak že dooolgo časa (zato so sploh bili prevzeti), in potem pride en nekdo, vzame kredit za to dokaj nizko odkupnino, in začne postopek "zu grund" - ne vem podrobnosti, ampak če še ni, bo pa kmalu začel s prodajo strojev in linij iz proizvodnje. In to je en izmed MNOGIH primerov.

Ne vem no. Skoraj vse kar se pri nas dela (in ima država ali pa njene lovke prste vmes), se dela narobe oz. se ne kaznuje tistih, ki delajo narobe. Hvala Bogu za ta dobra podjetja, za katere večina sploh ne ve, ker brez njih bi itak bili najmanj Romunija (pa brez zamere, če kak Romun to bere). Ampak žal tudi ta dobra podjetja niso in ne morejo biti dovolj za to, da držijo Slovenijo pokonci.
bloody_fox
# 25.10.2012 ob 22:40
no no, upam da res ne razmišljajo kot jobs...že tko so naša sodišča prepolna.
feeder
# 25.10.2012 ob 21:03
Pohvalno.
Ampak bodo že jutri možje na oblasti pozabili, da je naša moč "know how" in ne proizvodnja.
Prodajati je treba znanje, za kar pa rabimo inženirje! Večino dodane vrednosti ustvarijo podcenjeni inženirji.
miroslavm1
# 25.10.2012 ob 18:37
problem slovenskih gazel je, da se kasneje zrušijo same vase. veliko podjetij je zaradi prehitre rasti žrtev prehitre rasti
aanton
# 28.10.2012 ob 10:03
Dewesoft - čestitke in želim vam vse dobro!
zemljemerec
# 26.10.2012 ob 07:23
Vsekakor Dacarjev ne razumem najbolj, pričakoval bi nekaj resnosti, da podjetja ki nimajo niti enega redno zaposlenega zaprejo-ukinejo, saj je evidentno, da obstajajo zgolj za goljufije. Pogrešam resen zakon, ki bi na tem področju naredil red. Vsak ustanovitelj podjetja bi moral biti v njem tudi redno zaposlen. Tako bi uvedli več reda in odgovornosti, in preprečili da ima vsak državljan možnost do neomejene količine podjetij in poštnih predalov, leglo kriminala in dolgov. Namesto odgovornosti imamo škodljivo anarhijo. Posledice pa čutijo redka dobra podjetja.
demetra
# 26.10.2012 ob 00:54
Na gazele radi dacarji gledajo... štrafajo tam, kjer se da kaj vzet.
Hephaestus
# 25.10.2012 ob 21:26
Čestitke.
Shenkey
# 25.10.2012 ob 20:57
@miroslavm1

Tak je lajf

Pač Slovenija nima mehanizmov kot USA, ki lahko naredi megakorporacijo v 5 letih.
drobnica
# 25.10.2012 ob 18:38
Kako pa da med finalisti ni uspešnega družinskega podjetja Electa?
DREADLORD
# 26.10.2012 ob 08:08
no tako. DURS že pripravlja naloge za obisk.
AlanFord
# 26.10.2012 ob 00:04
Upoštevajoč včerajšnje izjave Vlade ob obisku v Zasavju mogoče ni odveč omeniti, da gre za trboveljsko podjetje.
Kazalo