Gospodarstvo
Potem ko je bilo lani na borzah v New Yorku zelo mirno, smer pa bolj kot ne samo navzgor, se je v zadnjih dneh nervoza močno povečala, indeksi pa so divje zanihali. Po ponedeljkovem 4,6-odstotnem padcu je Dow Jones včeraj dočakal lep odboj, saj se je povzpel za dobra dva odstotka. Foto: EPA
       Veliko večja verjetnost je, da trenutni padci predstavljajo priložnost za vlagatelje. Po takem januarju, ko smo že konec meseca dosegli raven, katero so analitiki napovedovali za konec leta 2018, je korekcija del normalnega gibanja trgov.       
 Mihajlo Todurov (Vzajemci skupina)
FANG-delnice (Facebook, Amazon, Netflix in Alphabet), od leta 2009 nosilke bikovskega trenda, so se v ponedeljek pocenile do pet odstotkov (skupna tržna kapitalizacija se je sesedla za 90 milijard dolarjev), vseeno pa so še vedno višje kot na začetku leta, Netflixove celo za 30 odstotkov. Foto: Reuters
bitcoin
Bitcoin je doživel že ničkoliko podobnih popravkov (tudi višjih) kot tokrat, ko je z 20 tisoč zgrmel na 6000 dolarjev. Ali bo spet sledila nova izjemna rast? Včeraj je bilo videti kar nekaj znakov okrevanja, saj se je bitcoin od dna dvignil za 30 odstotkov. Foto: Reuters
VIDEO
Kriptovalute: Od denarja...

Dodaj v

"Zmanjkalo idiotov, ki bi kupovali po rekordno visokih cenah"

Kovač: "Bitcoin je za zdaj globalna prevara"
7. februar 2018 ob 08:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

Je na trgu delnic in kriptovalut nastopil čas, ko je "finančna utopija postala ekonomska resničnost, ko se ljudje zbujajo iz sanj in bodo grdo plačali za svoja tveganja?"

Potem ko so delniški trgi januarja nadaljevali silovito rast in nenehno postavljali rekorde, je februar prinesel hudo streznitev, v ponedeljek pa že kar paniko. Newyorški indeks Dow Jones je padel za skoraj 4,6 odstotka (največ po vrhuncu evropske dolžniške krize avgusta 2011) oziroma za rekordnih 1.175 točk. Med trgovanjem je pogledal celo pod 24 tisoč točk, tako da je dnevna izguba znašala tudi 1.597 točk, s čimer je bil Dow že za več kot deset odstotkov oddaljen od rekorda, kar pomeni, da je trg tudi uradno vstopil v fazo popravka, ki so ga mnogi pričakovali že nekaj mesecev. Glavni vzrok za pretres na Wall Streetu so predvsem pričakovanja, da bo Fed zaradi odličnih gospodarskih podatkov prehitro zaostroval denarno politiko. Včerajšnji dan je sicer prinesel odboj in dvoodstotno rast Dow Jonesa, vse do 24.912 točk (+2,33 odstotka).

Korekcija le lepa nakupna priložnost?
"Trenutno dogajanje ni nič nenavadnega po rasti, ki smo ji bili priča v preteklih mesecih. Veliko večja verjetnost je, da trenutni padci predstavljajo priložnost za vlagatelje. Po takem januarju, ko smo že konec meseca dosegli raven, si so jo analitiki napovedovali za konec leta 2018, je korekcija del normalnega gibanja trgov. A sami razlogi za rast so ostali nespremenjeni oz. so se še izboljšali - gospodarski kazalci, gospodarska rast, presežna likvidnost in rast dobičkov podjetij. In tudi če pogledamo stanje od konca leta do danes, smo približno tam, kjer smo začeli leto," miri Mihajlo Todurov iz Vzajemci skupine. Da bi tako silovit padec delnic nakazoval nekaj hudega (kot pred 10 leti), se ne zdi verjetno, saj je svetovna gospodarska rast robustna, recesije pa ni na vidiku.

Glavna skrb: nevarnost višjih obresti
"Najslabše, kar lahko storijo vlagatelji, je panična prodaja. Tudi lani je bilo takšno stanje, kot ga trgi v povprečju doživijo enkrat na 50 let. Ocenjujemo, da je navkljub vsemu trenutno stanje na trgih optimistično. Še več, podobno sliko je zaslediti ne samo v ZDA, ampak tudi na drugih pomembnejših trgih. Medvedji trgi le redko nastanejo brez prihajajoče recesije. In glede na gospodarske kazalce pomembnejših gospodarstev so ti skoraj vsi zelo dobri. Vseh 45 največjih gospodarstev na svetu je v letu 2017 dosegalo pozitivno gospodarsko rast, kar se skoraj nikoli še ni zgodilo," pravi Todurov. Se pa obdobje poceni denarja končuje in vlagatelje je močno zaskrbelo, ker se je donosnost ameriške 10-letne obveznice v petek povzpela na 2,85 odstotka. Na začetku leta je bila še 2,4-odstotna. Todurov: "Kaj bi pa lahko vplivalo na obrat trenda? Veliko stvari. Največ pozornosti bi morali vlagatelji nameniti centralnim bankam, inflaciji in obvezniškim trgom."

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi 6. februarja:


GORENJE

+0,46 %

5,30 EUR
PETROL

-0,86 %

345,00
KRKA-2,41 %56,60
LUKA KOPER-2,87 %30,50
TRIGLAV

-2,90 %

30,10
SAVA RE

-2,94 %

16,50
TELEKOM-2,96 %85,20
INTEREUROPA

-3,00 %

1,94

.

Janet Yellen za slovo kaznovala banko Wells Fargo
V ponedeljek so jo močno skupile predvsem tehnološke delnice, tudi FANG-delnice (Facebook, Amazon, Netflix in Alphabet), od leta 2009 nosilke bikovskega trenda, ki so se pocenile do pet odstotkov. Malo katastrofo so doživele delnice banke Wells Fargo, ki so strmoglavile za devet odstotkov, potem ko je ameriška centralna banka zaradi številnih nepravilnosti, med drugim tudi odpiranja milijonov lažnih računov, ostro kaznovala to drugo največjo ameriško banko. Wells Fargo do nadaljnjega bilančne vsote ne bo smel povečati nad vrednost s konca lanskega leta, to je dva bilijona (dva tisoč milijard) dolarjev. Fed se je prvič v zgodovini odločil za takšno kazen, to pa je bilo tudi zadnje dejanje guvernerke Janet Yellen, ki se ji je v ponedeljek iztekel štiriletni mandat in jo je zamenjal Jerome Powell.

Ripple doživel 80-odstotni padec
Še hujši padci so se zaradi prizadevanj regulatorjev, da omejijo uporabo kriptovalut (oziroma trgovanje z njimi), zgodili na trgu kriptovalut. Bitcoin je prvič po novembru pogledal pod 6.000 dolarjev, njegova vrednost se je letos prepolovila. Ne le, da je "zmanjkalo idiotov, ki bi (bitcoine) kupovali pri vsak dan rekordnih cenah" (priljubljena fraza med vlagatelji, da bo balon naraščal, dokler se bodo našli novi idioti, ki bodo kupovali pri vedno višjih cenah), tudi padec pod 10 tisoč dolarjev ni premamil kapitala, da bi to ocenil kot enkratno nakupno priložnost. Šele pri zdrsu pod 6.000 dolarjev je sledil občutnejši (30-odstotni) odboj in rast do 7.800 dolarjev. Indija načrtuje, da bo prepovedala bitcoin kot plačilno sredstvo, številne ameriške in britanske banke (tudi JPMorgan, Citigroup in Lloyds) pa ne bodo več tolerirale nakupov bitcoinov s kreditnimi karticami, saj se bojijo, da stranke ne bodo mogle poravnati dolgov, če bo vrednost kriptovalut strmoglavila. Skupile so jo tudi vse preostale vodilne kriptovalute. Ripple je bil pred točno enim mesecem vreden skoraj 3,5 dolarja, včeraj je bil 80 odstotkov nižje.

Kovač: "Bitcoin je za zdaj globalna prevara"
"Gre za mlad trg in nihče ne ve prave vrednosti kriptovalut, zato tudi analize v takem primeru ne dajo razlage, le več ugibanj. Najverjetneje gre za kombinacijo različnih podatkov (splošna panika, omejitve s strani največjih gospodarstev, dogajanje okoli tethra, umik največjih vlagateljev, tudi umetni vpliv ni izključen) in strahu pred nadaljnjimi padci," je še povedal Mihajlo Todurov. Bolj oster je bil pred kratkim v pogovoru za Mladino ekonomist Bogomir Kovač, ko so ga vprašali, kaj se bo zgodilo, ko bodo vsi želeli unovčiti dobiček pri kriptovalutah: "Takrat se bo zgodba sesula. Finančna utopija bo postala ekonomska realnost, ljudje se bodo zbudili iz sanj, grdo plačali za svoja tveganja. Bitcoin je za zdaj globalna prevara, decentralizacija denarja je lahko zgolj lokalna. V tržnem gospodarstvu na državni in globalni ravni pa mora ostati regulirano vrednostno sidro. Vse drugo je naivna iluzija."

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 07.02.2018 ob 08:16
Idiotov ...
~
... nikoli ne zmanjka.
Hladilnik
# 07.02.2018 ob 08:22
kaj se bo zgodilo, ko bodo vsi želeli unovčiti dobiček pri kriptovalutah

no shit Sherlock... a drugje bi bilo pa kaj drugače? Pejte vsi naenkrat na NLB dvignit vse kar imate. A bo zmogla vsem kar takoj dat? Pejte vsi, skupaj z velikimi igralci, prodat delnice Krke. Kje mislite, da bo jutri cena?
DeepBlue
# 07.02.2018 ob 08:15
Hahahaha. Ko trdna ekonomija in vrednost temeljita na milijonih lažnih računov. Lahko mi z zarjavelim svedrom v koleno vrtate pa me ne boste prepričali, da je v kapitalizmu kaj zdravega. Tudi v drugih sistemih ni kaj drugače, da ne bo pomote. Ker je povsod prisoten človeški pohlep. Le porazdelitev je mogoče bolj enakomerna.
Moje_mnenje
# 07.02.2018 ob 08:43
Gotovo se že pripravlja društvo "Bitcoin", ki bo nemudoma tožilo državo in davkoplačevalce, da jim povrne izgubo ob sesutju. (Svičarski frank press)
miha-posvetu
# 07.02.2018 ob 08:31
@Hladilnik Pejte vsi, skupaj z velikimi igralci, prodat delnice Krke. Kje mislite, da bo jutri cena?

Če bi vsi veliki lastniki/igralci šli jutri prodati delnice Krke, bi cena verjetno narasla vsaj za 20%, ker bi prišlo do prevzema. Delnica Krke (za razliko od ničvrednih "kriptovalut") dejansko daje pravico do nečesa oprijemljivega... srčno upam, da boš to razliko ugotovil preden boš ostal brez vsega...
Resnica123
# 07.02.2018 ob 08:41
Ko se raja gre financnike. Vsi vse vejo, doktorji znanosti pa nimajo pojma.
Gautama
# 07.02.2018 ob 08:31
Vsi se nekaj pametni.

Ve pa nihče nič.
NIČ.
Od_tastarga_sin
# 07.02.2018 ob 09:33
Hm.. Konec novembra sem kupil Bitcoin pri vrednosti 4500e, danes, dva meseca pozneje, je njegova vrednost 6200e. Očitno je bilo res samo vprašanje časa kdaj bo šlo vse v maloro.

Šalo na stran. Tisti, ki dvomi v uporabnost tehnologije, ki jo prinaša blockhain, se naj poduči kaj vse lahko ponuja. Ne gre samo za plačilno sredstvo, gre za cel spekter uporabnosti. Implementacija je možna na praktično vsakem področju, zato lahko govorimo o kripto tehnološki revoluciji.
Je pa potrebno biti zmeren in se zavedati, da gre pri 95% «produktov» le za potencialno uporabno vrednost, večina projektov je namreč še vedno le na papirju. Vse se sliši oh in sploh, od tod pa špekulacije, ki skupaj s pohlepom cene nabijajo v nebo. Že to, da se o kripto svetu vse debate vrtijo okoli vrednosti, možnostih zaslužka in ne o sami tehnologiji, pove dovolj.
Zato se osebno strinjam, da gre za močno prenapihnjen balon. Vendar pa sem tudi mnenja, da se bodo nekatere izmed t.i. valut, ki bodo dokazale svojo uporabno vrednost s produktom, obdržale in še pridobile na vrednosti.
Ne poznam jih toliko, da bi lahko komentiral vse povprek, ker rastejo kot gobe po dežju. Vem pa, da Bitcoin kot valuta in plačilno sredstvo obeta veliko, v kolikor mu uspe rešiti nekatere tehnološke probleme. Ethereum je v tem pogledu svetlobna leta pred vsemi, saj je njegova dejanska aplikativnost, bolj kot hrbtenica za druge produkte, neverjetna.

Če se kdo še spomne dotcom balona, bo znal povleči vzporednice. Nič ni tako lepo kot se je zdelo še dva tedna nazaj, prav tako pa ni tako črno, kot nekateri poskušajo prikazati. Torej, ni vse samo črno in belo.
suicider
# 07.02.2018 ob 09:14
1. Če bodo vsi vnovčevali dobiček hkrati bo zmanjkalo denarja to je res. Ampak enako je bilo v primeru Grčije, ljudje so imeli denar na računu ampak niso mogli priti do njega. Enako bi bilo pri vsaki banki, če se vsi odločimo hkrati vzeti denar, ga banka nima dovolj nikjer po svetu.
Enak primer, če bi vsi naložili datoteke hkrati na Google Drive bi jim zmanjkalo prostora, ker nimajo toliko prostora. Bi lahko še našli veliko primerov, če bi vsi naredili nekaj hkrati...

2. Zanimivo koliko Slovencev se verjame v kripto. Tudi malo zaskrbljujoce. Za tebe je to zaskrblujoče za mene pa naša skorumpirana država. Rešujejo banke, direktorji bank si pa isto leto izplačujeo bonuse za dobro delo heh kakšno dobro delo. Direktorji lahko spravijo pred propad državno firmo in dobijo bonuse in ta isti direktorji postanejo lahko direktorji druge firme. Spet je vse ok. Lahko bankrotiraš podjetje in jutri narediš novo z isto dejavnostjo in si odkupiš vse stroje po smešni ceni. Spet nikomur nič. Mene te stvari bolj skrbijo kot nekaj slovencev, ki verjame v kripto.

3. Največje vprašanje ali mislite da povpračni slovenci v kripto vlagajo 10.000€? Par 100 ali pa par 1000 in to je to. Vložiš 1000 upaš da bo do poletja zraslo greš na "brezplačne" počitnice in to je to.
cgn
# 07.02.2018 ob 08:35
Če se dobro spomnem je bila nekoč denarna piramida "cash the cash" in nekateri so s tem dobro zaslužili. To s temi bitkojni je enako samo da je to v virtualnem svetu.
generusus
# 07.02.2018 ob 13:00
Bitcoin je včeraj, kot se zdi, dosegel lokalno vrednostno dno, za te članke na MMC o kriptovalutah pa nisem ravno prepričan, saj vsak novi članek o kriptovalutah preseže prejšnjega po nestrokovnosti.
Felipao
# 07.02.2018 ob 08:50
Zame je najbolj zaskrbljujoče to, da ogromno ljudi nima pojma o osnovah ekonomije, kakšna je vloga centralne banke itd. Par takih mojstrov se je že oglasilo pod tem člankom. G. Kovač ima kar prav, kriptovalute so v svojem bistvu ena velika finančna piramida, ki se bo slej ko prej sesula.
politik kritik
# 07.02.2018 ob 08:42
Heh za Bogomirja Kovača je vse utopija, ne samo Bitcoin. Tam leta 2011, 12, 13 je strašil da je konec sveta, da je Euro postal ničvreden, da jih bo enostavno zmanjkalo na naših bankah. Da pa to tako ali tako ni nikoli bila kaj vredna valuta ker "na njej ni upodobljenih obrazov pravih ljudi, temveč zgolj arhitekturna obdobja".

No, kakorkoli Euro je preživel, na bankovce so celo "zaradi Kovača" dodali zahtevani obraz Europe (mati Krečanskega kralja Minosa), na kovančkih so bili obrazi že prej (pri nas Prešeren in Trubar, v Avstriji Mozart in Nobelovka Bertha von Suttner, itd.), kriptovalute pa bodo tudi preživele.
dante123
# 07.02.2018 ob 09:35
Bolj oster je bil pred kratkim v pogovoru za Mladino ekonomist Bogomir Kovač, ko so ga vprašali, kaj se bo zgodilo, ko bodo vsi želeli unovčiti dobiček pri kriptovalutah: "Takrat se bo zgodba sesula. Finančna utopija bo postala ekonomska realnost, ljudje se bodo zbudili iz sanj, grdo plačali za svoja tveganja.

Nisem nek "fan" bitcoina. Ampak ali se ne bi zgodilo isto če bi vsi želeli dvigniti denar iz bank?
jureimacure
# 07.02.2018 ob 09:14
Kakšni idioti? Še včeraj so me tu prepričevali da se še vedno splača vlagati na primer v kriptovalute.
Tisti idiot ki je včeraj kupil ima danes 20% plusa.
sandiego1995
# 07.02.2018 ob 12:53
Tomaž Okorn, a lahko enkrat družba na tem forumu izve, iz katerega rokava vlečete,

VEDNO!!!!!

te nekompetentne, nestrokovne, zabavljaške, nazadnjaške, sogovornike. Ali jih citirate!!
Kot plačnik RTV storitev, ki so mimogtrde, obupne, bi rad vedel odgovor na moje vprašanje.
Sicer bom mislil, da ste plačani da pišete tako kot pišete. Hvala.
pero5
# 07.02.2018 ob 11:26
ko so ga vprašali, kaj se bo zgodilo, ko bodo vsi želeli unovčiti dobiček pri kriptovalutah
Moraš pa biti precej inteligentno podhranjen, da vprašaš tako stvar (in zelo dobre volje, da na taka vprašanja odgovarjaš). Pojdite vsi na banko in dvignite svoje prihranke - kaj se bo zgodilo? Vprašajte folk na Cipru. Lepo so banke zaprli, pa 50€ dnevni limit na bankomatu. Hočeš svoj denar? Ne bo šlo. Garancija? Haha, dobra. Tistim, ki so imeli na bankah več kot 100k € so lepo en del kar vzeli. Ker v "varnih" sistemih se to lahko naredi, pa če se na trepalnice postaviš. In to vse le slabih 5 let nazaj...

Kar resnično rešuje papirnat denar je dejstvo, da se ga lahko mirno naprinta, ko ga začne zmankovat, ali pa izposodit brez realnega kritja. Pri bitcoinu tega ni, zato pa imajo ekonomisti glavobole in se ga bojijo kot hudič križa.
fantomatic
# 07.02.2018 ob 09:28
Ja kar strašite ljudi sedaj, ko bi se moralo kupovati. Potem ko bodo pa spet rekordne vrednosti, pa same pozitivne novice bo pa narod res začel kupovati in seveda bo spet sledil hladen tuš.
Hecno pa je da govorite kako je na delniškem trgu korekcija nekaj normalnega, v kripto svetu pa počen balon. Pri delnicah se sprašujete ali je sedaj priložnost za nakup, za kripto pa strašite kako je globalna prevara. Pač kripto je krepko bolj volatilen. To kar se v delniškem svetu zgodi v enem mesecu se pač lahko v kripto zgodi v 1 uri in to dejstvo ter riziko je potrebno sprejeti. Ni pa važno v katere trge vlagaš, važno je da vloži samo toliko kolikor si pripravljen zgubiti in da te vleče pohlep ter čustva!

Mimogrede kakšno vrednost zadaj ima pa $,€ itd.? Ok, ja reguliran in tiskan iz strani inštitucij in sprejet v globalni sistem. Vprašajte se raje kdo od tega tiskanja, obresti, posojil ipd. pa služi?

Sicer pa tisti ki ne vlagajo v kripto, ne vem kaj jih boli, saj ne boste nič izgubili.
weylakuc
# 07.02.2018 ob 08:19
Všeč mi je da Kovač ostaja na svoji anti-kripto strani. To pomeni samo dobre novice za kripto svet.

Je pa tako, da vsak medij sem ter tja potegne na dan nekega "strokovnjaka" ki pove kar pač pove. Trgi pa gredo svojo pot.
Springbok
# 07.02.2018 ob 08:43
Virtualni kriptoidioti pač spoznavajo temelje realne ekonomije. In ta lekcija bo draga. Računano v reanem denarju.
generusus
# 07.02.2018 ob 12:51
Spet še en prispevek, ki je napisan na docela nestrokovni ravni, če ne že na žaljivi. Če želite dobiti uravnoteženo mnenje morate v goste povabiti različne ljudi, tudi strokovnjake na področju blokovnih verig in kriptovalut. O vsebini tako nestrokovnega članka se sploh ne da diskutirati.

Namesto, da bi objavljali prispevke, ki osvetljujejo tehnologijo in izvirne zamisli v okviru blokovnih verig in drugih perspektivnih rešitev, ki temeljijo na kriptografiji, se vedno znova in znova ujamete v past in razpravljate le o ceni bitcoina in o nekakšni globalni kriptovalutni pravari. Kot je bilo povedano že neštetokrat, vsaj 95 % obstoječih kriptovalut bo propadlo, kar pa ne pomeni, da se temeljna ideja ne bo razvijala naprej. Seveda drži, da bo veliko (nepoučenih) ljudi izgubilo denar, kar pa ni lastnost le kriptovalutnih trgov, ampak katerihkoli drugih finančnih naložb. Temu se posameznik lahko izogne tako, da pridobi ustrezno znanje še preden vstopi na te trge.

V Sloveniji so neprimerljivo večji problem bančne luknje, ki jih zapoljnjujejo davkoplačevalci in pa potegavščine v zvezi s privatizacijskimi delnicami (kjer pa so nekateri zares izgubili ves vložek) kot pa vse kriptovalute skupaj.
aplikacij
# 07.02.2018 ob 08:26
Zanimivo, kako so v zadnjem času pogoste novice o dogajanju v "delniških trgih", posebej dušebrižniška skrb za ubožce, ki bodo nasankali s kriptovalutami.

Me pa vse skupaj zelo zabava. Če obdavčijo kriptovalute, implicitno priznajo, da je to plačilno sredstvo tako kot $ ali €.

Edino kar me moti, je pretirana poraba elektrike ...
resnicar
# 07.02.2018 ob 14:06
@mediji....

To da je nivo RTV-ja podn me sploh ne preseneča. Mainstream mediji se smešijo v vseh državah, ko vabijo bankirje ali pa profesorje iz prve svetovne razlagat kriptovalute. Tako da RTV, ki je bolj ko ne copy-paste sistem, ne more biti kaj prida. Je pa žalostno, da smo na eni strani Slovenci med najinovativnejšimi na področju blockchain, naši projekti gredo v bilijonske investicije, investitorji so v glavnem tujci, ki se spoznajo in tudi cenjeni smo v glavnem zunaj. Medtem pa poprečen Janez, potem, ko je pogledal kmetijo odsrfa še do MMC-ja in prebere članek totalno pod nivojem vsakršne kritike. Saj ni čudno, če potem ta Janez napiše par komentarjev v stilu prepirov iz kmetije, pod to temo :) Pa ne krivim Janezov, oni niso nič krivi, krivim pa medije in stare profesorje, ki učijo ljudi, pri tem pa sami ne vejo o čem pišejo ali govorijo.

Še nekaj bodite pozorni. Fake news (ban Indije, ban Koreje, ban rudarjev kitajske.....) vse to so fake news. Ko pa bo bitcoin rastel, boste imeli naslove BTC do 50.000 BTC 1 milijon do leta 2020, BTC 1000% donos samo letos....... To pa diktira kapital in ameriška pralnica možganov, CNBC.... ker ko velike ribe v času medvedov pokupijo poceni bitcoine pride čas rasti. Saj morajo napumpati ceno, preden spet prodajo.Tako, da odvisno od potreb velikih rib, mediji trobijo tisto kar jim je naročeno strani lastnikov. RTV pač kot papiga, kar sliši zunaj.
Follow Me
# 07.02.2018 ob 09:12
Počakajte malo no, se vidimo poleti čas poletja in dopustov.
Chopin
# 07.02.2018 ob 18:10
G Bogomir Kovac, bolje je da se ne oglasate o stvareh o katerih, evidentno, nimate pojma. Kako lahko trdis za nekaj kot je bitcoin, da je globalna prevara, izgleda g. Kovac ve vec od stotisocih ljudi po svetu, ki se dejansko ukvarjajo z blockchain tehnologijo in kriptovalutami in so poznavalci podrocja. In naslov clanka je citat cloveka, ki govori senzacionalisticne neumnosti, namesto da bi prebrali komentar kaksnega poznavalca kriptovalut, beremo dinozavre, dobesedno, kar veliko pove tudi o novinarju. Se opravicujem za prekomerno kritiko, ampak se mi zdi na mestu tokrat :).
generusus
# 07.02.2018 ob 14:32
Večina ljudi še vedno ne dojame potenciala porarajočih se kriptografskih tehnologij povezanih z blokovnimi verigami in drugimi sorodnimi postopki. Te tehnologije, ki so danes še v zelo zgodnji fazi, utegnejo docela prestrukturirati svetovni ekonomski sistem in preseliti bogastvo k povsem novim skupinam ljudi.

MMC, osredotočite se raje na tehnologijo, prednosti in slabosti, ter nakažite bodoče trende. Vključite kompetentne ljudi, ki delajo na tem področju. Izogibajte se pompoznim in žaljivim naslovom.
nenn0
# 07.02.2018 ob 14:15
Če pa Bogomir Kovač reče, da je Bitcoin prevara......grem takoj kupit za 10K eur bitcoina :P
lfcfan
# 07.02.2018 ob 08:44
Zanimivo koliko Slovencev se verjame v kripto. Tudi malo zaskrbljujoce.
sandiego1995
# 07.02.2018 ob 19:04
Mimogrde,

gospod administrator @Kotnik90 je zopet zbrisal moj komentar.

RTVSLO protestiram, ker mi je kršena ustavna pravica do prostega izražanja svojih misli in skrajno neprofesionalno in nehigienično od vaše ustanove je, da lahko vaš uslužbenec z objavljenim profilom tukaj izkorišča svoj položaj.
sandiego1995
# 07.02.2018 ob 13:09
@generusus

++++++++++ odlično napisano.
sandiego1995
# 07.02.2018 ob 13:01
Še to. Leta 2010 sem se držal za glavo, ko je cena Appla skočila na 100+ dolarjev. Pred dnevi je bila cena celo 180$ za delnico, kar v bistvu pomeni 1260$, če vemo, da so delnice Appla razcepili na sedem delov štiri leta nazaj.
Torej je zelo relativno, kaj je visoka cena in kdo je IDIOT. Ponavadi je največji idiot tisti, ki nikoli nič ne tvega.
favory
# 07.02.2018 ob 11:29
Sinbad...

ni kralj Leer, ampak Lear in tega sploh ni vzkliknil on ampak Rihard III....
Rozmarin
# 07.02.2018 ob 10:17
http://shrani.si/f/2I/QI/19BQuNWP/151776
9275400.jpg

Potrebno je storiti ravno nasprotno od tega, kar svetujejo kvazi strokovnjaki v medijih.

Kripto je piramidni sistem, balon, tulipani itd... poglejte si raje pokojninski sistem. Piramida, ki se iz leta v leto ruši pred vašimi očmi. Kaj bo, ko bo tam "zmanjkalo idiotov"?
suicider
# 07.02.2018 ob 09:28
@ir.maiden saj tako bo šlo še dooolgo časa naprej. Imamo 2 tabora (za kripto in proti kriptoju). Ko bo padalo boste proti kriptoju glasni, ko bo raslo bo za kripto glasen. Tukaj na forumu vse skupaj izgleda kot pissing contest.

Če bo enkrat postalo vse regularno in cene ostale potem bodo za kripto glasni in rekli rekel sem vam pa me niste poslušali. Če bo vse skupaj propadlo bo proti kriptoju glasen in rekel sem vam rekel. Tak da to je že pointless, da sploh kdo piše takšne komentarje to se že bere skoraj eno leto eno in isto...
fair guy
# 07.02.2018 ob 19:32
Pa isto velja za novinarje . Kakšen naslov ste pa dali !!! Jaz močno upam , da zna večina folka , razmišljati z svojo glavo , in si ustvariti svoje mnenje .
generusus
# 07.02.2018 ob 16:18
Bitcoin ni predrugačil le pojmovanje denarja, ampak je tudi družbeni fenomen. Je edino transnacionalno in transideološko menjalno sredstvo, ki so ga vpeljali ljudje, ne pa oligarhije držav. Hipotetično, četudi bi že jutri izgubil vso vrednost, je pokazal, da denar ni nekaj, za čemer bi morala nujno stati država, zavedajoč se hkrati vseh pomanjkljivosti, ki jih ima sedaj.
por
# 07.02.2018 ob 11:05
še vedno zmaga prejšnji naslov ''Največji balon v zgodovini človeštva se je začel sesuvati''.
S tem da se sestavlja in sesuva vsak vikend in da to niti ni največji balon. C c c, MMC
sagoza
# 07.02.2018 ob 10:55
"Bitcoin je za zdaj globalna prevara, decentralizacija denarja je lahko zgolj lokalna. V tržnem gospodarstvu na državni in globalni ravni pa mora ostati regulirano vrednostno sidro. Vse drugo je naivna iluzija.""

če je Kovač to rekel, potem že drži. jaz ne vem kaj on dela v sloveniji, ko pa ga svet potrebuje
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 10:11
Naslov članka je zelo žaljiv in neprofesionalen. Dejstvo je, da kriptovalute bodo del našega vsakdana le, da se vse skupaj še nekako vzpostavlja.
Tudi proti mp3-ju je bila gonja, pa proti torrentom....
bass0
# 07.02.2018 ob 10:07
Bitcoini po razprodajni ceni, juhej! Že imam 12% dobička na včerajšnji nakup. :)
Follow Me
# 07.02.2018 ob 09:59
@suicider
Ne govori recepta kako v kripto svet, naj vzamejo kredit in all in v BitconnectX ker OneCoin je propadu so bili preveč centralizirani ubijalci bitcoina :D :D . Tudi če smo govorili ostalim naj ne vlagajo so vložili in izgubili, promotorji imajo to nalogo prepričevat ljudi.

Zdaj pa malo resnosti, vrata za vstop v kriptosvet so vam odprta in vrata za izstop so vam odprta vedno, ne vlagajte lasnetga premoženja kot so hiše, avte.. (se je že zgodilo), ne vzamljajte kredita (se dogaja) za nakup kripto kovanca/žetona.
V kripto svet vas nobeden ne prepričuje, nobeden vam ne GARANTIRA nič, tisti ki vam obljublja dobiček tecite proč, če vam kolega predtavi super zaprt projekt in vam povedo da je bitcoin stranje tecite proč, ne nasedajte zaprtim skupinam kjer vam "prodajajo nasvete" za plačilo, izogibajte se trgovanju če ne veste kaj delate.

Nič grem delat kaj koristnega, pridem potem prebrat še kaj do takrat HODL!! :P :D
resnicar
# 07.02.2018 ob 20:40
vse kar si omenil je, da je cena stvar povpraševanja/ponudbe (itak), in da ljudje lahko vidijo potencial - verjetno misliš potencial, da bo kovanec zrasel ali kaj konkretnega?

Zakaj kupiš delnico Appla? Boš o čem odločal? Da boš lastnik Appla? Ali le upaš da cena zraste? Potencial?
fair guy
# 07.02.2018 ob 19:27
Ko berem vse te pozitivne novice ( končno ) , se mi smeji kot že dolgo ne. Dokupil sem nekaj altcoinov po smešnih cenah , za vse nasprotnike kriptovalut pa samo tole: upam da ste psihično pripravljeni , ker vas čaka še eno mučno leto . Bitcoin gre na 50k , pa če hočete ali ne . Vas pa prosim , ko pride čez 20k , da vas ne vidim več pametovati , ker ste se čisto vsakič dosedaj zmotili , in ni pošteno da zavajate druge.
GLaDOS
# 07.02.2018 ob 18:28
Ob branju clanka mi je slo na kozlanje...

Vec kot ocitno je avtor veliki sovraznik kriptovalut...

V eni tocki nagovor ljudem naj ne prodajajo panicno delnic in da je to pravi cas za nakupe...
V drugi tocki blati kriptovalute za katere si po vsej verjetnosti ni vzel 5min casa...

Dejansko upam, da bodo novinarji odgovarjali za sirjenje strahu med vlagatelji na eni strani in sirjenje upanja na drugi strani...

Predstavljajte si tole:

Janez je kupil BTC po ceni 10k...Javni usluzbenec spise clanek, ki ni cisto nic drugega kot gonja proti kriptovalutam....Janez proda pod ceno (recimo 6k) in tako izgubi kar zajeten kup denarja...

Janez se zato odloci za nakup delnic (vstavite poljubne delnice), ker pisec clanka ocitno preferira delnisko borzo in delnice zgrmijo v prepad saj je na obzorju nova tehnologija, ki bo prevzela primat v panogi katere delnice je Janez kupil...

Ajde morda se bere kot pravljica a to se dejansko lahko zgodi...
Netflix vs Streamspace (blockchain video on demand)...tale primer je cist tako iz glave in ne trdim, da bo Streamspace izpodrinil Netflix (ga pa bo nekdo drug, ki bo baziran na blockchainu).

A bo pisec ocitnega preferiranja ene strani odgovarjal za posledice oz. ali ta clovek lahko mirno spi?

Ali si je pisec clanka vzel 5min, da bi preveril kaj dejansko blockchain je in kaj lahko nosi?

Gre se za javni portal kateri seze v vsako vas v nasi zeleni dezelici in ta lahko konkretno deluje kot direkten vpliv na odlocitve posameznika...se posebej s takimi naslovi...

nekdo se dejansko igra z zivljenji ljudi....

Ajde morda sem malce prestrogo zapisal tole ampak point je pravi...

P.S. pa prosim ne mi pametovat o blockchainu in kriptovalutah kot nepotrebni povezavi, ker dejansko kriptovaluta ni samo placilno sredstvo, je dejansko pogon blockchaina na dolocenih blockchainih (Cardano, Ethereum)...kdor temu se vedno nasprotuje si ni prebral ali ogledal video razlage delovanja dolocenih blockchainov niti za par sekund....
FireBurn
# 07.02.2018 ob 16:02
veza: je večino že resnicar povzel. Sploh me ne motijo, kritike na račun kriptovalut, ker se tudi sam zavedam, da je še polno lukenj. Moj komentar je bil usmerjen proti ljudem, ki se sploh ne pozanimajo o čem se sploh gre pa vseeno kritizirajo zadevo in širijo laži.

Sem strokovnjak na področju kriptovalut? ABSOLUTNO NE.
Sem pa si v roku enega leta nabral že dovolj informacij, da sem si lahko ustvaril neko sliko, da to pa vendarle ni neka napačna zadeva. Regulacije so potrebne, ampak po včerajšnjem dnevu je jasno, da imajo tudi tisti vodilni nekaj razuma, da bodo regulirali z občutkom in previdnostjo.

O naših profesorjih ekonomije pa raje nebi :)
resnicar
# 07.02.2018 ob 15:45
veza

Jaz ne udriham po ljudeh, ki ne razumejo...napisal sem celo, da poprečen Janez ni nič kriv, da ne pozna stvari, ko mu pa še mainstream mediji, servirajo dnevno fake news in članke pod nivojem, kot je tale. Zasluži pa vsako kritiko profesor, ki si ni vzel 2 ure časa da bi prebral par strokovnih člankov na temo blockchain, in bi mu bilo vse jasno. Raje gre svojo ignoranco na tem področju trobit v medije. To pa je neodgovorno za nekoga, ki naj bi ljudi učil ekonomije.

Jaz ne bom ustanavljal novega Amazona, upam le da bom pri investiranju izbral prave naložbe, da bodo novi Amazoni nastali tudi iz tega kar je v mojem portfoliju. In uspeha želim vsem, tudi tebi in tistim, ki se v to spuščajo. Ostalim, ki klatijo neumnosti (pa ne mislim tebe) pa želim, da se o stvareh vsaj osnovno izobrazijo.
resnicar
# 07.02.2018 ob 15:14
FireBurn

Rekel je tudi nekaj v stilu, mojih otrok nisem mogel navdušiti za finance in investiranje v delnice....o bitcoinu pa govorijo non stop.

Američani se zavedajo, da bo v naslednji dekadi večina inovacij prišla iz blockchain, in če to prepovejo, bodo pač mladi strokovnjaki šli razvijat stvari na Japonsko, v EU itd... ker pa Američani niso neumni in si želijo biti vodilni tudi v Blockhain ni pričakovati drastičnih omejitev. Nenazadnje so Google, FB, Amazon tudi ameriška podjetja, če bi pred 20 leti Američani prepovedali internet, češ da je to prostor za kriminalce, bi pač danes imeli Evropske multinacionalke, tako pa imamo ameriške.
resnicar
# 07.02.2018 ob 14:43
K_ris

Posledica tega, da spremljam večinoma tuje medije je tudi to, da včasih zamenjam izraz milijarda z ameriškim načinom poimenovanja. Mislim, pa da se ti ni bilo treba obesiti ravno na to.
KovacevaKobila
# 07.02.2018 ob 12:53
Prav smešno mi je, ko nekatere tako "skrbi" količina izdanega ameriškega dolga...

Nekateri pa nenehno ponavljajo, da ne ‘moreš porabiti več, kot ustvariš’ ... hkrati pa jih niti najmanj ne skrbi stratosferična zadolženost največjega gospodarstva na planetu.

Tudi to je precej smešno, mar ne?
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 12:12
".sedaj je 390 milijard, v 24ih urah več kot 100 milijard novega denarja v kripto"

He he ... in ti misliš da je bilo narejenih za 100milijard$ realnih transakcij ... :-)
Kvecjemu 10, kjer je 10 'market-makerjev' kao-kupilo kriptovaluto po visji ceni (npr. za 40.000$ transakcij), da bi dvignili ceno :-)
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo