Postopek bo lahko tudi brezplačen in za majhne zneske. Foto: BoBo
Postopek bo lahko tudi brezplačen in za majhne zneske. Foto: BoBo

Omenjeni zakon naj bi tako zagotavljal učinkovite, hitre, enostavne in cenovno dostopne zunajsodne postopke reševanja sporov. Njihovi izvajalci se bodo morali vpisati v poseben register, ki ga bo vodilo gospodarsko ministrstvo, zakon pa se bo uporabljal tako pri reševanju domačih kot čezmejnih sporov.

Zakon predvideva, da se v spor vključi tretja, nevtralna oseba, ki v zunajsodnem postopku pomaga porabniku in ponudniku doseči sporazume, predlaga rešitev in po sporu sprejme zavezujočo odločitev.

Predmet reševanja bodo spori, večji od 30 evrov, maksimalna cena postopka za porabnika pa je določena pri 20 evrih. Lahko je tudi nižja, postopek pa je lahko tudi brezplačen, če se tako odloči tisti, ki se bo s tem ukvarjal.

Sodelovanje bo načeloma prostovoljno
Hkrati so poslanke in poslanci podprli tudi šest spremljajočih zakonov, ki zunajsodno reševanje tovrstnih sporov urejajo še na drugih gospodarskih področjih – to so zakoni o potrošniških kreditih, o poštnih storitvah, o elektronskih komunikacijah, o investicijskih skladih in družbah za upravljanje, o plačilnih storitvah in sistemih ter energetiki.

Od teh je v štirih zakonih predvideno obvezno zunajsodno reševanje sporov, medtem ko krovni zakon o reševanju potrošniških sporov praviloma določa prostovoljno sodelovanje, a hkrati dopušča ureditev, ki nalaga ponudnikom obvezno sodelovanje, če tako določa poseben zakon.