I otok
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
iOtok
Mićo se je rodil na otoku. Foto: iOtok
Zaradi velikega števila gledalcev, ki so na iOtok prihajali prek mobilnih naprav, je spletna stran zdaj prirejena za mobilno uporabo. iOtok sicer najbolje deluje na telefonih z Android 6 ali z operacijskim sistemom iOS 10. Priporočamo pa vsaj 4,7-palčni zaslon in uporabo gumba FULL SCREEN (CELOTNI ZASLON).

Dodaj v

Mićo Finta: nekoč nogometaš in velik ljubimec, danes pesnik in gradbenik

3. epizoda interaktivne dokumentarne serije iOtok
30. januar 2017 ob 08:42
Biševo - MMC RTV SLO

Mićo Finta je nekdanji nogometaš ter sedanji biševski pesnik in kronist. Med Biševljani velja za "redikula" – kar pomeni, da je drugačen, poseben in neprilagojen.

Mićo se je rodil na otoku. Skoraj bi postal vrhunski nogometaš, ker pa je bil tudi velik ljubimec, je šla nogometna kariera po zlu. Otočani povedo, da naj bi ga nekoč zavrnila lepa mlada deklica in Mićo naj bi v žalosti zapustil otok. Izginil je neznano kam, pozneje pa se je izkazalo, da je delal po različnih jadranskih ladjedelnicah, nekaj časa pa je v Ljubljani celo postavljal odre za rockovske koncerte.

Mićo hrani na kupe šolskih beležnic, kamor zapisuje vsakdanje biševske dogodke. Ko pa se zgodi kaj posebnega, napiše celo pesem. Na otok se je vrnil šele v zrelih letih in od takrat živi sam, družbo pa mu dela sedem "puckov", kakor je sam poimenoval otoške mačke. Mićo Finta je človek mnogih talentov; na otoku velja za največjega strokovnjaka za gradnjo in obnovo t. i. suhozidov. To so dolge kamnite meje, ki jih otočani že stoletja gradijo, da bi pred vetrom zavarovali rodovitno prst in razmejili zemljišča.

Otok Biševo in otok Vis sta od nekdaj slovela po pesnikih in interpretih. Iz sosednje Komiže na otoku Vis so znani hrvaški pesnika in akademika Joško Božanić in Jakša Fiamengo ter pisec Senko Karuzo. Daleč naokoli pa je znan tudi t. i. "pučki pjesnik" Ante Božanić - Pepe. Tako kot ti komiški umetniki tudi Mićo nadaljuje biševsko pesniško tradicijo.

Nadina Štefančič
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
iOtok
Prijavi napako
Komentarji
gstk
# 30.01.2017 ob 12:28
a ni že mal dost tega Bičeva, a mi nimamo nobenih takih krajov, ki so primerni za tako pozornost
mitjaz
# 30.01.2017 ob 15:23
Jao, pa kolk so vam plačal, da tele jajca objavlate vsakih par dni?
Biševo mi je kul, se tam z jadrnico ustavimo praktično vsako leto, ampak tole je pa kr neki, tut pod razno si ne zasluž tedenske pozornosti na SLOVENSKEM portalu.
WyattEarp
# 30.01.2017 ob 14:23
Kdo je to in kaj ma to veze kot neka novica? Kr neki...
sammy13
# 30.01.2017 ob 13:03
Imamo, se pa nihče ne spravi naredit takega lušnega projekta. Saj vsi vemo, da bolj bogo tržimo turistom to, kar imamo... Sem pa zadnjič pogledal to njihvo spletno stran in je res lušna.
Lovec
# 30.01.2017 ob 13:38
Očitno je Slovenija raziskana.

Še bolj očitno pa je in skoraj neverjetno, da je več objav iz nekdanje Ex Jugoslavije, kot pa iz Slovenije, da o sosednji Avstriji, Italiji ali Madžarski ne govorimo.

Ne razumem te neverjetne nagnjenosti na jug. Ali lahko kdo to razloži ?
heavyd
# 30.01.2017 ob 20:53
..še dobr, da ne plačujem RTV prispevka, ker bi se mi zdele scufal.
7up
# 30.01.2017 ob 15:10
Meni deluje kakor en povprečen osamljeni starec,...
čik
# 30.01.2017 ob 16:00
@mitjaz
poglej pod ustvarjalci pa ti bo jasno ;)

men to nič ne dela na mojihh stari win xp in neposodobljnem chromu :)))
dharma
# 30.01.2017 ob 15:00
Mal ste že tečni s tem forsiranjem. Koncepta pa itrak sploh ne razumem. Po eni strani namreč jokajo, da je poleti otok preveč oblegan z turisti zdaj ga pa še interaktivno "obleagajo". Sicer pa who cares kaj je Stipe jedel za večerjo. Sej smo vsako poletje v dalmaciji in nam je jasno. Pa še nekaj - od kod vam, da je bil veliki ljubimec? A se je javilo enormno število oseb, ki so potrdile Bičevsko Casanovo?
Jazst2
# 06.02.2017 ob 12:04
waaaaaw sami strpneži se oglašajo...

malo svoje *iti zmigajte in pripravite kaj podobnega, če vas že tišči...

drobnica...
politik kritik
# 30.01.2017 ob 10:28
Namesto da bi se priključili razviti Avstriji, smo se očitno rvaški....
I otok
Interaktivna serija iOtok

Biševo je majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani objavili dokumentarno epizodo, v kateri bomo spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo.

Kazalo