I otok
slice
Bo otoški center za obiskovalce nov začetek za Biševo ali njegov konec?
Zadnja epizoda spletne dokumentarne serije, 10. april 2017 ob 10:12 Na Biševo prispe z občinsko delegacijo komiška županja Tonka, ki otočanom predstavi nov projekt - biševski otoški center za obiskovalce.
8
Na Biševu posadka, ki se bori za preživetje jadranskih otokov
10
3. april 2017 ob 06:18 Na Biševu je pristala ladja z nenavadno posadko: Maja, Sara, Alma, Rade in Kristijan so člani Gibanja za otoke, nevladne organizacije, ki se že več let bori za preživetje jadranskih otokov.
Niko, "poslednji Mohikanec" biševskega Mezzoporta
9
27. marec 2017 ob 07:13 Barba Niko in teta Odesa sta Biševljana z najdaljšim stažem na otoku. Odesa je nekoč prodajala vstopnice za Modro špiljo, Niko, ki je danes zadnji biševski ribič, pa je vanjo vozil turiste.
Prišlek na Biševu: Sandi udobje nemškega velemesta zamenjal za podrtijo
24
20. marec 2017 ob 06:44 Na Biševu se nenadoma pojavi prišlek – v stari, napol dokončani hiši nad Mezzo Portom so prebivalci opazili mlajšega moškega, ki je čistil hišo in njeno okolico.
Pavle in Zvonko se strinjata: Na Biševu ne bo nikoli političnih strank, saj od njih ni koristi
11
13. marec 2017 ob 06:29 Pavle je sin biševskih legend: tete Nives in gospodarja Živka. Na otok je sprva hodil pomagat, pozneje pa je zaradi ostarelih staršev ostal na družinskem posestvu.
Jure in Nina združujeta biševsko kmečko tradicijo in tehnologijo Barba Jure in teta Nina na Biševu živita v slogi in ljubezni - da bi lahko vsak trenutek preživela skupaj, imata v dnevnem prostoru nameščena vsak svoj veliki televizor.
18
Lada in Lucijo odkrila zaklad biševske šole Prihodnji biševski mestni odbor za svoje delovanje potrebuje skupen prostor, kjer bi se lahko sestajali. Nekoč je tak prostor omogočala biševska osnovna šola.
17
Zvonko turistom, ki so mu všeč, pokaže tudi najbolj skrite kotičke Biševa Turistični vodnik Zvonko se je na Biševo vrnil pred tremi leti. Pred tem se je preselil k dekletu v Zagreb, vendar ni zdržal dolgo – želja po otoku je bila premočna, hotel je domov.
7
Kako so Komižani ugrabili največji biševski praznik Silvestrovo je največji biševski praznik. Nekoč so na ta dan Biševljani zakurili kres, kjer je zgorelo vse staro, v cerkvi sv. Silvestra pa so imeli preprost mašni obred.
5
Barba Jere - upokojeni učitelj, ki je ustvaril svojo znamko biševskega plavca Barba Jere je bil eden zadnjih biševskih barb. Bil je vztrajni zagovornik pravega biševskega življenja, ki od vsakega otočana zahteva trdo sezonsko delo v vinogradu in turizmu, na polju in na morju.
Mićo Finta: nekoč nogometaš in velik ljubimec, danes pesnik in gradbenik Mićo Finta je nekdanji nogometaš ter sedanji biševski pesnik in kronist. Med Biševljani velja za " redikula " – kar pomeni, da je drugačen, poseben in neprilagojen. Mićo se je rodil na otoku.
11
Kako je medena hobotnica prepričala Lado, da ostane na Biševu? iOtok, multimedijska dokumentarna serija o boju zadnjih prebivalcev otoka za njegovo boljšo prihodnost, v drugi epizodi predstavlja zgodbo Lade in Lucija.
9
Z enim klikom v živo na Biševo, kjer si zadnjih 13 prebivalcev prizadeva za boljšo prihodnost otoka Si predstavljate, da živite na otoku, kjer je poleg vas samo še 12 ljudi?
37

I otok
Interaktivna serija iOtok

Biševo je majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani objavili dokumentarno epizodo, v kateri bomo spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo.

Kazalo