Družba
MMC RTV SLO|Ilinka Todorovski odgovarja na vprašanja uporabnikov.
Ilinka Todorovski odgovarja na vprašanja uporabnikov. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

"Naloga varuha je, da je slaba vest vodstva in programskih ustvarjalcev"

MMC-jev spletni klepet
11. januar 2018 ob 22:40,
zadnji poseg: 12. januar 2018 ob 13:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

"RTV ima izjemen kreativni in človeški potencial, škoda je, ker se izgublja v rokavcih notranjih sporov, nevoščljivosti, nerazumevanja javne odgovornosti," meni Ilinka Todorovski.

Varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija smo po letu dni mandata gostili v MMC-jevi spletni klepetalnici. "Naloga varuha je, da je slaba vest vodstva in programskih ustvarjalcev, ko gre za upoštevanje etičnih norm, razumevanje pričakovanj gledalcev, poslušalcev in bralcev, kakovostno opravljanje dela in sploh opravljanje nalog javnega radiotelevizijskega servisa," je pojasnila v klepetu.

"Kdor želi, lahko varuhova mnenja o ponavljajočih se zdrsih razume kot povod za sankcije. Ali vsaj razmislek o njih. Sama bom vztrajala, dokler bom menila, da so pričakovanja javnosti, posredovana prek varuha, slišana in upoštevana," je zapisala.

Odzivov je okoli 130 na mesec. Pravi, da odgovori vsem, ki spoštujejo minimum spoštljivosti in osnovni bonton kulture komuniciranja. "Običajno vprašanje 'slečem do kosti'. Če je zanimivo tudi potem, ko ga razbremenim pridevnikov, ga posredujem naprej. In obravnavam," je razložila.

Celoten klepet z Ilinko Todorovski si lahko preberete spodaj!...
Prijavi napako
Komentarji
NE-levici
# 12.01.2018 ob 09:47
Med letom 2015-2017 sem izgubil vso zaupanje v razne varuhe in nevladne organizacije tako, da nimam nobenih vprašanj. Slovenija in Slovenci FIRST
Pepe
# 12.01.2018 ob 12:05
Jaz imam eno vprašanje za gospo: Zakaj za 180€ letno ne dobim kvalitetnih in objektivnih novic?
feminist
# 12.01.2018 ob 15:10
Roko na srce, kaj nam ponujajo komercialne TV hiše boljšega? Nič

komercialne hise so privatne, zato lahko ponujajo kar zelijo na kakrsenkoli nacin.

RTV je javna ustanova, sponzorirana s strani VSEH davkoplacevalcev, ne glede na ideolosko usmerjenost, zato mora biti RTV objektivna in ne ideolosko obremenjena - zgolj en hiter pregled kaze izjemno pristransko prikazovanje vsebine.
Komercialne hise lahko furajo propagando kolikor zelijo, RTV pac tega ne sme!
aka29
# 12.01.2018 ob 08:54
@Rokobaroko

"Normalni-neopredeljeni" kot naprimer Štefančič jr. in Bergant?
ffffff
# 12.01.2018 ob 12:00
Kje je kakšna peticija za ukinitev naročnine, je kje kakšen aktiven državljan? Se pridružim takoj.
feminist
# 12.01.2018 ob 09:19
Živimo v času vsesplošnega zmanjševanja zaupanja v javne storitve

clovek mora samo pogledat "kvalitetno" delo administratorjev pa je citirana izjava vec kot upravicena.
porivanje, in to zelo ocitno in namensko, agende se imenuje propaganda in javni medij sponzoriran s strani vseh drzavljanov nima to kaj delat. da so na Mladini in Demokraciji pristranski in porivajo svojo agendo je njihov problem - so privatni medij in naj stancajo kar zelijo - javni medij je JAVNI MEDIJ in mora delovat nepristransko; kar v nobenem primeru ni res, zato je EDINA LOGICNA RESITEV ukinitev javnega financiranja RTVja - naj gredo privat in naj stancajo svojo propagando po mili volji.
delfino_
# 12.01.2018 ob 14:55
Brez rtv narocnine!!! Oziroma zakaj reklame na rtv??? Eno ali drugo naj se odlocijo! No naj mr skinejo narocnino pa delajo kaj hočejo!!!

Zato ker to je vreča brez dna, ki ji nikoli ni dovolj!
delfino_
# 12.01.2018 ob 14:53
"RTV ima izjemen kreativni in človeški potencial, škoda je, ker se igublja v rokavcih notranjih sporov, nevoščljivosti, nerazumevanja javne odgovornosti," meni Ilinka Todorovski.

Na kratko je to greznica tv.

Kako grozno mora bit tle delat.
Bondjanez
# 12.01.2018 ob 10:31
Kot da niso vprasanja ze par dni znana. Pa koga vi farbate ??
ffffff
# 12.01.2018 ob 15:30
Če gledaš RTV in Nova24 dobiš objektivno novico.
Miham
# 12.01.2018 ob 12:12
zakaj ime varuhinja gledalcev in ne varuhinja novinarjev dolocene edine pravilne politicne opredelitve?
Sklonjen
# 12.01.2018 ob 10:42
Varuhinjo sprašujem, čemu se že vse od začetka mandata vsebinsko ne odzove na dopise v katerih so citirane nečednosti na MMC in zakaj ne prepreči evidentnih nadaljnih zlorab v javni hiši!
Rokobaroko
# 12.01.2018 ob 08:51
Bomo kdaj dočakali dan, ko bodo lahko "normalni - neopredeljeni" novinarji nacionalke, intervjuvali desnico? Ali imata za takšne zadeve ekskluzivno pravico samo Jože in Rosvita? Hkrati predlagam varovalko, ki bi veljala tudi v obratni smeri: V kolikor politik zavrne intervju, zaradi "napačne barve novinarja", se ga 1 leto ne vabi v studio.
zofija1
# 12.01.2018 ob 12:24
Najbolj so moteči novinarji oz. novinarke, ki ne poznajo pravil oz. izgovorjave slovenskega jezika, ki naj bi bila osnova za javno komuniciranje.
mike_casper
# 12.01.2018 ob 09:43
Brez rtv narocnine!!! Oziroma zakaj reklame na rtv??? Eno ali drugo naj se odlocijo! No naj mr skinejo narocnino pa delajo kaj hočejo!!!
nvk
# 12.01.2018 ob 09:35
Na vrhu MMC-ja pa anti-Trumpovski prispevek Vaseva, a se sploh splaca trudit? RTV kar konkretno zanasa na liberalno stran, ni pa cutit zelje po spremembah ali pokrivanju sirsega obsega nazorov. Glejte, dajte mi moznost preklica narocnine, pa delajte kar hocete. Samo to je itak globji problem nase drzave, ker levi in desni ne znajo sobivati (se novinarji se locijo na dve skupini, DNS in ZNP). Ampak ej, RTVju ni treba zagotavljati matematicne uravnovesenosti v prispevkih ali pa gre za humanitarni povdarek... na katero stran se pa giba povprecje, se pa ne pogovarjamo.
nvk
# 12.01.2018 ob 19:21
RTV je javna ustanova, sponzorirana s strani VSEH davkoplacevalcev, ne glede na ideolosko usmerjenost, zato mora biti RTV objektivna in ne ideolosko obremenjena - zgolj en hiter pregled kaze izjemno pristransko prikazovanje vsebine.
Komercialne hise lahko furajo propagando kolikor zelijo, RTV pac tega ne sme!


Na žalost imam občutek, da imajo nekateri posamezniki ali tiho podporo uredništva ali pa imajo sami dovolj velik vpliv, da forsirajo svoje teme.
cepc
# 12.01.2018 ob 14:05
Kaj pričakovati od osebe ,ki je zaposlena na rtv-ju,dobiva plačo,da bo blatila svoj finančni vir,res ste ......
UD007
# 12.01.2018 ob 11:50
Draga varuhinja pravic gledalcev! nekaj je dobrega je, nekaj pa je »gnilega je v deželi RTV Slo« bi rekel HamSlo. Reklame in TV prodaja so se zajedle kot virus v tv in radijske programe , prve so izrazito moteče. Ali kdaj (Vi gospa) gledate programe RTV Slo med 6:00 in 8:00 zjutraj. S čim vse nas posiljuje dan za dnem TV prodaja, da bi z bebastimi reklamami, ki mimogrede mnogokrat niti na daleč niso videle vaših tako opevanih lektorjev slovenskega jezika , da bi izcuzali denar gledalcev, ki že itak plačujejo naročnino, kje je so ZPS, NIJZ in druge organizacije in institucije, da bi posegle v ta segment programa, ki ga predvaja nacionalna televizijska hiša. Nadalje, športni komentatorji so svetlobna leta od velikih nekdanjih komentatorjev (Rožnam, Urek, Strehovec, kot primer), ki so bili živi leksikoni , z zanimivimi komentarji, naprej, voditeljem informativnih programov se je večinoma zmehčala hrbtenica in so pozabili kako je potrebno poseči v slovensko krajino in povabljene goste, ki mnogokrat natepavajo gledalce z vseh strani , ko gre stvar malo čez mejo, pritisniti ob zid,... skratka,..., pri večini opisanega je žal rešitev ali: tipka ugasni ali iskalec ustreznejšega, korektnejšega, zanimivejšega ,...., programa.
janroz
# 12.01.2018 ob 14:43
Zmanjševanje zaupanja v vse inštitucije je trend, ki je še kar v porastu, vendar so za to v veliki meri krive inštitucije same, ker se s tem problemom ne znajo soočati. Problem je tudi, ker ljudje prepogosti in prehitro nasedajo določeni politični opciji, ki vse kar ni v njeni liniji obsoja in obarva temno rdeče. Nisem vesel, ker je nacionalna TV tako slaba, ker se s tem celotna medijska ponudba krči in slabša. Roko na srce, kaj nam ponujajo komercialne TV hiše boljšega? Nič, je pa dejstvo, da to kar prikazujejo, način predvajanja informacij .. v čisto drugačni dimenziji, ki je TV SLO ne doseže zaradi ustaljenih kalupov. Zakaj se varuhinja gledalcev ne oglasi zaradi nesramno dolgih reklamni blokov na vseh programih? Zakaj nas nategujejo z razvlečenimi informativnimi oddajami. Roko na srce, to kar imajo za povedati dnevno nje presega 10-15 minut! Vreme ti nategnejo na 10 minut? Kdo se bo uprl takemu načinu? Nihče, ali pač. Bi se morda varuhinja pozabavala s to temo? Ste sposobni spisati zakon, ki bo dovoljeval reklamne bloke v dolžini max. 3 minute in največ npr. 9 minut na uro, da nanizanka, ki ni daljša kot 30 minut prekine samo enkrat za 3 min ali tista, ki je daljše kot eno uro 2 x? Ne, tega ne boste storili, ker so oglaševalci premočni, ker smo gledalci šele na tretjem mestu, naprej so sponzorji, potem zaposleni nazadnje gledalci! Nacionalna TV bi bila lahko zgled, pa ni! Ne samo, da vrti reklame, da je mera polna vam večkrat na dan postrežejo še s prodajo "neverjetnih izdelkov, po neverjetno nizkih cenah". Kdor ima denar si kupi paket s katerim lahko vse to obide, problem je, ker večina tega ne more. Danes sem gledal prenos kvalifikacij iz Kulma. Komentator Andrej Stare je bil spet stari Stare, ponižuje omalovažuje ..., kdaj boste tega negativca odslovili in mu povedali, naj počne kaj drugega kot žali tekmovalce. Njegovi komentarji res ne sodijo nikamor, malce popravi vse skupaj Jelko Gros, vendar to res ne gre nikamor! Bojim se prenosov EP v rokometu, kjer bo verjetno spet modroval Milovanovič. Ja, njemu se pač ne gre zameriti naj govori in dela kar hoče, četudi malce zaspi za mikrofonom, se izgubi ..! Najbolj pa me jezi, ker se zaposleni igrajo z denarjem, ki ga država s prisilo pobere od ljudi, ne gledalcev (če bi se TV SLO financirala samo od prispevkov gledalcev, bi jo verjetno že zaprli). Da je nacionalna TV drugačna od drugih drži, vendar to ni prednost, biti mora boljša, ker ima že v izhodišču bistveno boljši položaj - ima zagotovljena finančna sredstva. Ko pa pogledam razne intervjuje, tiste "udarne" je pa itak vsega konec. Dobesedno imate določeno že vnaprej kdo bo pokrival levo, kdo desno opcijo, brez vsake kritičnosti. Če politik ne pristane na pogovor z novinarjem, ki mu morda ne ustreza, povejte javno in ga izločite za naslednjih 5 let.
Mikita
# 12.01.2018 ob 13:00
Mene bi pa zanimalo, v koliko primerimerih je varuhinji pravic gledalcev uspelo zaščiti pravice gledalcev? Varuhinja v bistvu največkrat samo pojasnjuje (čudna) stališča vodstva RTV. Za take zadeve ne rabimo posrednika- administratorja z visokim nazivom.
karlo6
# 12.01.2018 ob 12:03
Prisilni plačevalec naročnine pa ne more poslušati slovenske ali evropske glasbe na nobenem kanalu, ampak cel dan nabijanje balkanskega sranja Varuhinji bi povedal da imamo zakon o kvotah slovenske glasbe in naj to uveljavi Kar pa seveda ne bo storila.
Sklonjen
# 12.01.2018 ob 14:46
Naloga varuha je, da je slaba vest vodstva in programskih ustvarjalcev"

Če je sami nimajo se bojim, da je to naše edino upanje :(
sumtb
# 12.01.2018 ob 14:19
Sama sebi namen v sinekuri na umetno ustvarjenjem "delovnem mestu" kjer ne naredi nič.
Borc984
# 12.01.2018 ob 13:03
Mene je tudi zanimalo, kje je bila, ko nas je ProPlus dodatno obdavčil!?
Seveda, da ni objave mojega vprašanja in nikakršnega odgovora.
Kalvos
# 12.01.2018 ob 11:46
Pozdravljeni, spoštovana gospa Ilinka Todorovski,

sem starejši gledalec in redno spremljam tudi pogovorne oz. dokumentarne oddaje. V njih je večktat vložek - prispevek kakšne zunanje osebe. Pri tem pa je velikokrat prisotna glasbena podlaga, ki zelo moti poslušanje govorca. Še posebej je to problem kadar je beseda v slovenskem jeziku ali s slovenskim komentarjem in ne s podnapisi. V teh primerih je res zelo težko slišati povedano. Samo za primer, takšna situacija je bila v včerajšnjih prispevkih v tarči, pa tudi Studio City ima to zelo pogosto (tudi ko teče pogovor v žico v studiu).

Hvala lepa in lepo pozdravljeni.
apache666
# 12.01.2018 ob 12:25
Koliko interviujev z Janso bo se naredila Rosvita Pesek?
Tara_S
# 12.01.2018 ob 12:31
Upam, da bo gospa odgovorila na moje vprašanje.

Vprašala sem jo kaj bo naredila, da bo lahko gospod Ahmad ostal v Sloveniji. In če se bo kaj zavzemala za večje število beguncev v Sloveniji kajti Slovenija kih lahko sprejme.
#MMCklepet

Uporaba
Za sodelovanje v klepetalnici ni potrebna prijava. V največjem oknu lahko spremljate potek klepeta. Svoje vprašanje lahko oddate z vpisom v manjše okno, vpisati morate tudi vzdevek, ki bo prikazan ob vašem vprašanju. Vprašanje pošljete s klikom na gumb Objavi!.

Odgovarjanje na vprašanja
Spletne klepete moderirajo novinarji Uredništva za nove medije. Gostje klepetalnice ne izbirajo vprašanj, odgovarjajo na vsa vprašanja, ki jim jih posredujejo v odgovarjanje moderatorji. Vprašanja, ki niso primerna ali se ne nanašajo na tematiko klepeta, ne bodo posredovana gostu v odgovarjanje.
Zaradi omejitve časa spletnega klepeta gostje pogosto ne morejo odgovoriti na vsa vprašanja, ki jih posredujejo uporabniki.
Uporabniki lahko pošiljajo vprašanja za goste klepetalnice že pred začetkom klepeta, ko moderator klepet aktivira.

Družba
link
"Najslabša zimska pnevmatika je v snegu boljša od katere koli letne gume"
39
14. november 2017 ob 18:02 Najslabša zimska pnevmatika je v snegu boljša od katere koli letne gume, ob začetku zimske prometne sezone, ki se je letos začela že z novembrskim snegom, opozarja Brane Legan, AMZS-jev inštruktor ...
Več novic ...
Kazalo