Družba
Ilinka Todorovski
Ilinka Todorovski prihaja v spletno klepetalnico. Foto: Osebni arhiv

Dodaj v

Varuhinja gledalčevih pravic: Samovšečnost in samozadostnost sta ena od rak ran

Izvoljena je bila 19. januarja
16. februar 2017 ob 12:22,
zadnji poseg: 16. februar 2017 ob 15:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Če bi menila, da mi je na tem položaju usojena profesionalna impotentnost, ne bi kandidirala," je v pogovoru z uporabniki MMC-ja povedala nova varuhinja gledalčevih pravic, Ilinka Todorovski.

Prednostna naloga nove varuhinje bosta odpiranje komunikacijskih kanalov in kultura dialoga med uporabniki in ustvarjalci, je pojasnila v svojem odgovoru uporabniku Cvetu. "Zazibanost v prepričanje, da ustvarjamo pod varno streho javnega zavoda, samopašnost in samozadovoljstvo in prepričanje, da imamo v vsem prav in se nam ni treba ničesar naučiti, so verjetno odvrnile veliko gledalcev, poslušalcev, bralcev … Nenehno samospraševanje, popravljanje na bolje in prilagajanje novim družbenim zahtevam, so verjetno ključ, da se ugled javnega medija spet utrdi ali povrne," je ocenila.

Pri tem ugotavlja, da so kritike dela na RTV Slovenija zelo razpršene, letijo pa, tako čez palec, predvsem na pretiran obseg oglaševanja na televiziji, komentiranje športnih dogodkov in nespoštovanje jezikovnih norm.

Na vprašanje, kakšne pa sploh so gledalčeve pravice, pa je odvrnila, da so to dostopnost storitev, raznovrstnost, pluralnost, verodostojnost, povezovalnost, univerzalnost vsebin, tudi prilagojenih za različne uporabnike ter mnoge druge.

Celoten klepet si lahko preberete spodaj (zadnja vprašanja so na začetku, pogovor se začne na dnu).A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
pašeresje
# 15.02.2017 ob 14:51
prvo vprašanje, ali bo varovala gledalce ali novinarje

drugo, če bo varovala gledalce, ali bodo naše pripombe spet bob ob steno

tretje vprašanje, kdaj se bo nehalo nepravilno poimenovanje ljudi, ki ilegalno prihajajo k nam iz varne države Hrvaške (prej pa ilegano prečijo še veliko varnih držav) in v osnovi v 90% izhajajo iz varnih držav, so mladi moški.. s "prebežniki/begunci" .Pravilen izraz in nadpomenka vseh, ki iz ekonomskih oportunističnih razlogov zapustijo varne države in na ilegalen način prestopajo državne meje ilegalni imigrant

Z nepravilno uporabo besede begunec ali prebežnik, tem dvema besedama delate dolgoročno negativno asociacijo, ki jima jo dajejo zgoraj omenjeni ilegalni oportunistični migranti.
REsje
# 16.02.2017 ob 10:37
Kdaj bo RTV upošteval mene, kot gledalca, naročnika in mi nehal servirati pristransko neo liberalno globalistično propagando?
(Vprašanje)
jbzt
# 16.02.2017 ob 16:08
Farsa,takšni "varuhi" so sami sebi namen,ker smatram,da nikoli ne bi smel biti bivši zaposleni na RTV sedaj tam varuh gledalcev.Tukaj imamo pa po Molkovi in Ambrožiču že tretji primer.
Varuh gledalcev bi moral biti nekdo od zunaj javne hiše RTV.
vnk
# 16.02.2017 ob 11:08
Nič narobe, nekdo mora poslušati pritožbe in iz njih narediti neko smiselno poročilo, na podlagi katerega lahko RTV ukrepa in se izboljša. Problem je, če ta poročila romajo v koš za smeti ali pa pozabljena ležijo v nekem predalu. Prejšnji varuh je odstopil predčasno (kar so mimogrede v vseh novicah na RTVju zamolčali, so pa poročali ostali mediji), ker ga je programski svet enostavno ignoriral. Potem je pa res brezvezni položaj.

Kar me je zmotilo v novih nasvetih za pritožbe:

Za odprto komunikacijo in dialog je nujno, da se uporabnik identificira vsaj z imenom in priimkom. Navedbo drugih podatkov, kot je denimo pošiljateljev naslov, bomo razumeli kot izraz spoštovanja do inštituta varuha in ustvarjalcev RTV vsebin.

Če sem iskren, mi je pošiljanje mojih osebnih podatkov na RTV neprijetno, glede na obnašanje nekaterih novinarjev, enostavno mi je neprijetno, da bi moji osebni podatki lahko prišli v njihove roke.
bojanvasiljevic
# 16.02.2017 ob 12:01
Sam sem pod stalnim avtomatskim nadzorom moderatorjev. Kdaj mi bo ta mmc-jeva kazen potekla, glede na to, da še od nobene druge inštitucije nisem kakorkoli dokazano kršil nobenega zakona, ki bi dokazoval mojo škodljivost družbi v zvezi s pravili komentiranja na mmc-ju?
maher
# 16.02.2017 ob 11:03
Bi prosil gospo varuhinjo Ilinko, da me kot gledalca zavaruje pred tem, da me TV SLO vsak konec tedna ponižuje z infantilnimi zabavnimi šovi in govedarsko muziko - in da se odločno upre tiraniji športne mafije, ki od pičlih dveh nacionalnih programov praktično obvladuje enega.
Tudi bi jo prosil, naj določi, kolikokrat se smejo ponavljati stare nadaljevanke (trikrat, šestkrat, osemkrat?) Po mojem bi bilo - za utrditev spomina - dovolj šestkrat.
gusar
# 16.02.2017 ob 20:43
Lepo vas na RTV prosim, da pri oddajah kot je utrip in podobne UTIŠATE glazbeno kuliso, ker me zelo moti. To vas prosim zato, ker imam težave s sluhom in v ropotu ne razumem govora. Zelo vam bom hvaležen, če bo v bodoče moja pripomba kaj zalegla.

Lep pozdrav
Nielsener
# 16.02.2017 ob 11:09
Naj se napiše na TV zaslon podobno kot na cigaretne škatlice da gledanje teh programov škoduje zdravju in zmanjšuje pričakovano življensko dobo.

Vse mi je jasno, nacionalna TV ima poseben status in se strinjam z oddajo Mostovi - Hidak za tistih 8 Madžarov na vzhodu, gluhi in naglušni vsekakor potrebujejo še več prilagoditve programa in tako dalje. Ampak ti projekti zavzamejo maksimalno 10% programa. Težava je v preostali vsebini.

Je pa res da sem se bil prisiljen naučiti nemškega jezika da lahko sedaj alpsko smučanje spremljam na ORF. Pa še vse vidim ko se pripeljejo v cilj, brez strahu da bo ob nastopu Ane Drev (Maribor 2016) ravno takrat javljanje v živo iz Zgornjega Dola zaradi dvojnega galopa umetnostne drsalke iz Kazahstana.

Samo gledljivo in poslušljivo naj bo in omenjena funkcija ne bo več potrebna. Tehniko in znanje imate, samo uporabite jo na pravilen način...
borkov
# 18.02.2017 ob 13:17
Glede na plačevanje RTV naročnine je potrebno reklamne bloke na nacionalki ukinit. Že tako ne vem, kam gre ves denar od naročnin glede na to da razen informativnega progrma in nekaj športa ni na RV prav nič dramatično dobrega za gledat.
RV potebuje vsebinsko prenovo, novo uredniško politiko in programsko shemo, pa seveda redukcijo zaposlenih, da se bodo začeli obnašat ekonomsko upravičeno. Dokler imaš stalni fiksni dotok denarja od naročnin, ki jih mora plačat vsak pa če gleda rtv ali ne bo noben niti pomislil, da je zaposlenih glede na kvaliteto programa absolutno preveč. V prime time-u se predvajajo takšna jajca, da človek po 2 sekundah enostavno prestavi program. Da ponovitve od ponovitvenih ponovitev niti ne omenjam.
Naj ukinejo naročnino in naj ljudje, ki RTV želijo spremljati plačujejo na mesec za gledanje programa pa me zanima, koliko jih bo to storilo in kakšna bo potm gledanost.
zofija1
# 18.02.2017 ob 07:37
Vse omenjeno več ali manj drži, mene moti porazna slovenščina, naglasi, izgovorjava, kot npr.: kovk??? Da o ostalih širokih e-jev sploh ne govorim. In ne samo na TV, parlament je še hujši. Sicer pa, komu je to sploh mar?
Joze Koder
# 17.02.2017 ob 21:44
Dokler bodo varuhi gledalčevih pravic bivši uslužbenci RTV-ja se ta položaj lahko kar ukine. Gre za izrazit konflikt interesa, saj se pričakuje, da bodo gledalci v več primerih kritizirali delo novinarjev RTV-ja ali pa kar celotne ustanove.
Na katero stran se bo postavil bivši novinar RTV-ja. Na stran dolgoletnega sodelavca s katerim še 10 ali več let pije kavo, ali pa na stran Janeza Novaka, za katerega bo prvič v življenju slišal in bo kritiziral delo novinarjev RTV-ja?
Najmanj kar bi bilo potrebno zahtevati za to delovno mesto je to, da varuh gledalčevih pravic ni še nikoli delal na RTV-ju.
percar
# 07.01.2018 ob 17:11
Kakšna je po vašem razlika med "četnikom" in "ustašem"? Je stvar Slovenije, da "razsoja" med stališči dveh samostojnih držav na te poglede? Po odzivu (praksi) RTV Slovenije kaže, da se postavlja na mesto nekakšnega razsodnika.
Bivši uporabnik
# 18.02.2017 ob 13:24
Pogledal sem, kdo je bil dosedanji varuh gledalčevi pravic.

Delo sta opravljala M. Molk in V. Ambrožič. Mislim, da dobro in da je bil tudi zato portal kar kvaliteten.
#MMCklepet

Uporaba
Za sodelovanje v klepetalnici ni potrebna prijava. V največjem oknu lahko spremljate potek klepeta. Svoje vprašanje lahko oddate z vpisom v manjše okno, vpisati morate tudi vzdevek, ki bo prikazan ob vašem vprašanju. Vprašanje pošljete s klikom na gumb Objavi!.

Odgovarjanje na vprašanja
Spletne klepete moderirajo novinarji Uredništva za nove medije. Gostje klepetalnice ne izbirajo vprašanj, odgovarjajo na vsa vprašanja, ki jim jih posredujejo v odgovarjanje moderatorji. Vprašanja, ki niso primerna ali se ne nanašajo na tematiko klepeta, ne bodo posredovana gostu v odgovarjanje.
Zaradi omejitve časa spletnega klepeta gostje pogosto ne morejo odgovoriti na vsa vprašanja, ki jih posredujejo uporabniki.
Uporabniki lahko pošiljajo vprašanja za goste klepetalnice že pred začetkom klepeta, ko moderator klepet aktivira.

Družba
link
"Naloga varuha je, da je slaba vest vodstva in programskih ustvarjalcev"
28
12. januar 2018 ob 13:52 "RTV ima izjemen kreativni in človeški potencial, škoda je, ker se izgublja v rokavcih notranjih sporov, nevoščljivosti, nerazumevanja javne odgovornosti," meni Ilinka Todorovski.
Več novic ...
Kazalo