Janez Pavel II. na Brezjah 18. maja 1996. Foto: BoBo
Janez Pavel II. na Brezjah 18. maja 1996. Foto: BoBo
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha
Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Zakaj nas je njegov prvi obisk tako zaznamoval, da se v teh dneh radi spominjamo dni, ko je bil med nami? Če poslušam izjave mnogih, vernih in nevernih, ti dnevi so bili drugačni …

Zakaj? Prvi papež, ki je obiskal našo deželo, je bil Pij VI. Janez Pavel II. je bil zelo vplivna osebnost. Po 455 letih je bil neitalijanski papež, Poljak, Slovan. Njegov 27-letni pontifikat je bil med papeži tretji najdaljši. 104-krat je zapustil Italijo in prepotoval 1.248.000 kilometrov, da bi se srečal z ljudmi po svetu. Obiskal je 129 držav. Bil je prvi papež, ki je molil v katedrali v Canterburyu. Leta 2000 je obžaloval napake, ki jih je Cerkev naredila skozi tisočletno zgodovino. Nekaj mesecev zatem je obiskal Sveto deželo. V želji po spravi z Judi se je dotaknil zidu objokovanja v Jeruzalemu. V Sirij je v Damasku kot prvi papež vstopil v mošejo. Svojega atentatorja Mehmeta Alija Ago pa je obiskal v zaporu. Za svetnike je razglasil 482 ljudi. To je le nekaj dejstev, zaradi katerih so takoj po njegovi smrti, 2. aprila 2005, na Trgu svetega Petra v Vatikanu klicali: "Kmalu svet!"

Nas je obiskal pred 20 leti, 17. maja, ko smo praznovali 15. obletnico osamosvojitve. Prvi, ki je priznal našo samostojnost, je bil Sveti sedež. Ob njegovem obisku smo se spominjali tudi 1250-letnice krščanstva. "Oče, potrdi nas v veri!" je bilo vodilo njegovega obiska. V dneh njegovega bivanja pri nas smo se spomnili tudi 1200 let od oglejsko-čedadske sinode, na kateri so začrtali pastoralne smernice dela med Slovenci južno od Drave. Obhajali smo tudi 1000 let najstarejšega versko-kulturnega dokumenta, Brižinskih spomenikov. V dneh obiska se je prireditev udeležilo okoli 300.000 Slovencev. Nepozabno nam je ostalo srečanje z njim na postojnskem letališču. S 55.000 mladimi je praznoval 76. rojstni dan, ob voščilu pa dejal: "Papež 'ma vas rad!"

Znal je presenetiti … Po prihodu na brniško letališče se je nepričakovano najprej odpeljal k Mariji Pomagaj na Brezjah in ji priporočil 71. apostolsko potovanje v naši deželi pod Triglavom. Prevzel nas je s toplino, človeškostjo, preprostostjo, z ljubeznijo do človeka.

To so bile tiste vrednote, zaradi katerih ga je papež Frančišek 30. septembra 2013 razglasil za svetnika. In seveda zaradi njegove globoke vere in ljubezni do Cerkve.

Njegov naslednik je bil papež Benedikt XVI. Papež Frančišek pa nadaljuje Kristusov misijon v tem trenutku. Je pa najmočnejša politična in moralna avtoriteta. Edina, ki nas v tem trenutku spodbuja k humanizacij in sprašuje, ali vemo, zakaj prihaja do tako množičnih migracij. Pri srcu so mu vsi! Trpi zaradi otrok, žensk, vsakega človeka, ki je preganjan in zaničevan. Trpi zaradi Človeka!

In mi? Dnevi pred 20 leti naj bodo le okus tistega, za kar se je vredno boriti, za pravičnost, solidarnost in mir! Bog pa naj blagoslovi Slovenijo!