Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 25 glasov Ocenite to novico!
Hrvaška
Na Hrvaškem potekajo priprave na skorajšnje parlamentarne volitve. Foto: BoBo
Ilinka Todorovski
Ilinka Todorovski Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

21 gramov duše na politični tehtnici

Kolumna Ilinke Todorovski
22. marec 2015 ob 10:29,
zadnji poseg: 22. marec 2015 ob 11:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čustva in denar so osnovne sestavine eksplozivnega ozračja, v katerem na Hrvaškem potekajo priprave na skorajšnje parlamentarne volitve.

Čustva se vežejo na 20-letnico konca domovinske vojne, denar na politično donosne obljube veteranom.

Šotorska okupacija območja okoli Savske 66 v središču Zagreba, kjer stoji hrvaško ministrstvo za veterane, najbolje ilustrira širino in globino predvolilnega razkola. Že 150 dni skupina veteranov z bivakiranjem na cesti zahteva odstop ministra Predraga Matića, češ da jih ne razume, ne spoštuje in preprosto ni eden izmed njih. Ministrova biografija ne pomaga: leta 1991 je bil na vukovarskem bojišču, po padcu mesta je bil devet mesecev po srbskih taboriščih, prebolel je posttravmatski stresni sindrom, je vojni invalid, nosilec devetih odlikovanj. Ker ni z njimi, je proti njim.

Status vojnega veterana ima na Hrvaškem okoli pol milijona ljudi. To razkriva register borcev domovinske vojne, ki ga je za javnost odprl prav minister Matić, in še danes velja za veliko kontroverzo. Vsak lahko preveri, kdo se je boril na fronti, kje in kdaj, kako si je pridobil veteranske ugodnosti in pravice. "Hrvaški supervizor" je razkrinkal na desetine lažnih borcev in ustavil trend, ko je število veteranov raslo še 15 let po zadnjem izstreljenem strelu. Predvsem pa je razblinil mit o tem, da je HDZ drugo ime za junake, politična levica pa za mevže in dezerterje, iz česar se je dolga let napajalo politikantsko prisvajanje vojnih zaslug.

Čeprav je bila večina borcev domovinske vojne med tranzicijskim deljenjem plena odrinjena na rob in se uvršča v socialno šibkejši del prebivalstva, ali pa morda prav zaradi tega, se veterani kar naprej delijo na naše in vaše. Bolj naše se počutijo na desnem političnem polu, na katerem so tudi bistveno glasnejši. Protestniki, ki šotorijo pred Matićevim ministrstvom, trdijo, da je za njihove tegobe kriva leva vlada premierja Zorana Milanovića, ki da jih ponižuje in jim hoče pod krinko protikriznih ukrepov okrniti pravice. Po petih mesecih so končno razkrili, kaj bi bilo po njihovem pošteno plačilo za sodelovanje v domovinski vojni: veteran bi moral biti zaščiten pred odpuščanjem v državnih družbah, v primeru brezposelnosti bi mu pripadalo nadpovprečno nadomestilo, veteranska pokojnina ne bi smela biti nižja od povprečne plače. Po ministrovih ocenah je teža zahtev v vrednosti več kot 2,5 milijarde evrov. Nevzdržno. Razen za delitelje obljub v predvolilnem času, v katerem pa je utež v resnici bolj politična kot finančna.

Odnos do veteranskega šotorišča v hrvaškem glavnem mestu je politični lakmusov papir. Predsednica države Kolinda Grabar Kitarović je po razglasitvi volilne zmage najprej odhitela na Savsko 66, se protestnikom zahvalila za podporo in jim natrosila kup obljub. Pri pristojnem ministru se ni ustavila. Ne takrat ne pozneje. Odnos je zamrznjen tudi v drugo smer. "Ko sem bil v taborišču, so stražarji nadzorovali naša telesa, na pa tudi naših duš. Če bi šel na Pantovčak obiskat predsednico Kolindo Grabar Kitarović, bi s tem izgubil svojih 21 gramov duše," je te dni komentiral Matić. Ranjen veteranski ponos s politično noto.

V šotoru se politika tudi kroji. V predsedniški volilni tekmi je bil tam rezervni volilni štab HDZ-ja. Vstop v lokalno politiko je naznanil včerajšnji podpis šotorskih veteranov pod peticijo proti političnemu pregonu zagrebškega župana Milana Bandića, ki je imel zanje vedno posluh, tudi denarni. Zdaj je v priporu, ker naj bi mestne finance z deljenjem podpore sem ter tja oškodoval za 2,5 milijona evrov. Tudi vloga nejevoljnih veteranov v parlamentarni volilni bitki je predvidljiva - če bo šotor trajal do takrat; volitve bodo predvidoma konec leta. "Naj izpolnijo naše zahteve in se bomo v hipu razšli. Vendar pa tudi HDZ-ju lahko pričakuje šotor na Savski, če ne bodo delali, kot bi bilo treba," so veterani sporočili včeraj. Sliši se kot ultimat.

Po kateri poti se torej Hrvaška pelje novim volitvam naproti? Poleg neizogibnega vprašanja, kdo je državo bolj zadolžil, potegnil globlje v dolžniško spiralo in vrtinec socialnih stisk, se bo vse vrtelo okoli vprašanja: "Kje si bil leta 1991?" Čeprav so bodo tudi tu odgovori tehtali na leve in desne. Vprašanje bo letos slišati še večkrat, saj se bo z vihranjem zastav, vzneseno retoriko in verjetno tudi vojaško parado najmanj dvakrat slavila zmaga v domovinski vojni - ob majski 20. obletnici operacije Blisk, ko je padel zahodnoslavonski krak srbske paratvorbe Krajine, in ob avgustovski 20. obletnici Nevihte, ki je pokončala kninsko Krajino. In skoraj izpraznila Liko, saj je na tisoče Srbov v nevihtnih dneh pobegnilo v Srbijo. Še pred požigom njihovih domov. A je to že druga zgodba.

Kot je iz drugega sveta Matićeva metafora o 21-gramski duši. Od kod jo je vzel? Ali res verjame v obstoj človeške duše? In njeno (iz)merljivost? Ali pa se je zgolj spomnil na filme in izročilo o tehtanju ljudi pred smrtjo in po njej, s katerim naj bi menda ugotovili, da je razlika v teži natanko 21 gramov. Ta drobcena razlika naj bi, kot verjamejo nekateri, razkrivala skrivnost človeške duše. Kako romantičen mit! In kako strupen, ko postane politična pripomba.

Ilinka Todorovski, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Bivši uporabnik
# 22.03.2015 ob 13:50
@mornar
Državljanska vojna se je zgodila Jugoslaviji.

Domovinska je pa naziv ki ga uporabljajo Hrvati, saj ne priznavajo, da je šlo za državljansko vojno, ampak za srbsko agresijo (čeprav je pred vojno na Hrvaškem živelo precej Srbov) - torej vojno za domovino, osvoboditev od agresorja.
Ivan Ivanovič
# 22.03.2015 ob 13:38
dR9d: to so naredili strokovnjaki z natančnimi merilnimi napravami, če pa želiš verjeti, da je to duša in ne zrak, je meni vseeno...
Johnny.Bravo
# 22.03.2015 ob 22:10
Isti problem majo kot pri nas v SLO, razklani na levo-desno lažno dilemo, da bi se med sabo požrli in takšna krasna država in potencial tone... tud oni bi bli lohk Švica, sam brez prašičev, ki se vrtijo trenutno okoli korita!

Ne daj se ružice!
Branimir II
# 22.03.2015 ob 15:57
kradeze radikalizira atmosfero ker mu je to predvolilna strategija.

tako kot vsakic prej, kadar pride na vlast vse se bo pozabilo, kot nedavno cirilicne ploce v vukovarju--- protesti in 'skandal' vse dokler kradeze ni prisel na vlast v mestu; zdaj je namrec vse spet vredu hahaha

tezav pri tej strategiji je veliko, in je sila neodgovorna. 'igra' se z zadevami katere niso za igro in pomagajo nicemur.

kot primer, ante gotovina je za 'satorase' izdajnik-- ker ni dovol radikalen. kadar so 'satorasi' sli pred milanovicev stan v zg-u delati buko, gotovina je z milanovicem bil na morju. ta primer sam dal da prikazem zakaj se ni igrat z tako retoriko in mentaliteto-- ker je patoloska, mi/vi in vsi kateri niso z nami (ni pomebno gdo) je nasprotnik. vecni boj, vecna mrznja, vecna norija.

karamarko si misli da je dovol mocen da se z tem posluzi in onda kar tako pospremi. kot je sanader (kriminalec, ampak mocen politik ;D). ampak ni. dela vsem tezavo v ocajnem gambitu za vlast
danimmc
# 22.03.2015 ob 14:13
Blago Zadro. Pravi Hrvat ne umire nikad...

mornar1310
# 22.03.2015 ob 13:43
še vedno ne razumem razlike med državljansko in domovinsko vojno.??????
vzhodnik
# 22.03.2015 ob 10:51
Vrnite z obljubo denar, ki ga hrvaška podjetja dolgujejo slovenskim bankam, ki je 4 x večji od dolga LB do hrvaških varčevalcev. Ko to vrnete ste kredibilni, do takrat pa ste in ostali boste prevarantje. Za vas je sprejemljivo samo tisto kar vam odgovarja, kar pa ni vam v prid, pa zajebavate vse, ne samo Slovence! Najbolj ne korektni ste v vseh ozirih!!
danimmc
# 22.03.2015 ob 17:16
v normalnih demokracijah

saj ti pravim, da se hrvaška tako kot slovenija še vedno ni povsem osvobodila.
Branimir II
# 22.03.2015 ob 17:08
hah, ce bos vsak moj komentar prijavil adminu, kateri izgleda samo brise-- nimamo kaj tukaj

hdz, ali kradeze je dvakrat oropal hrvasko- 90-ih cez privatizacijo, in 2000-ih sanader.
v normalnih demokracijah, taksne stranke ne bi bilo vec. kolikorkrat morajo oropati drzavo da ih lahko poimenujemo-- roparji?

sem hrvat, brez brige bodi. tvoji komentarji so vse o tvoji ravni diskusije povedali.
Ivan Ivanovič
# 22.03.2015 ob 13:14
Če hočeš verjeti je 21 gramov res teža duše. Zame pa je to teža zadnjega iztisnjenega zraka iz pljuč...
danimmc
# 22.03.2015 ob 16:06
in tvoje imenovanje stranke pove marsikaj o tebi...
danimmc
# 22.03.2015 ob 16:05
branimir

seveda jo more, saj se hrvaška tako kot slovenija še vedno ni povsem osvobodila.
MiaM
# 22.03.2015 ob 15:17
Če hočeš verjeti je 21 gramov res teža duše. Zame pa je to teža zadnjega iztisnjenega zraka iz pljuč...

Da bi to ženske prej vedle ...
SamoRes
# 22.03.2015 ob 13:58
Pred dnevi so šli janševci podpret tuđmanovce ki protestirajo v Zagrebu, neverjetno
dR9d
# 22.03.2015 ob 13:27
@Ivan
A ti k se greš tehtat prej zrak ven izdihaš, da manj pokaže?
Ilinka Todorovski
link
Kaj se zgodi, ko politik izsiljuje televizijo
9
15. marec 2015 ob 10:42 Premier se bo udeležil samo enega soočenja in še to, če bo v marcu. Tako so iz Downing Streeta 10 odgovorili na napoved televizijcev, da pripravljajo tri predvolilna soočenja, vsa v aprilu.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
62
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo