Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 41 glasov Ocenite to novico!
Matija Stepišnik. Foto: BoBo

Dodaj v

Abnormalnost je nova normalnost

Kolumna Studia City
1. februar 2016 ob 21:11,
zadnji poseg: 1. februar 2016 ob 21:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska politika je števec afer od enih volitev do drugih. Zdaj že leta državo vodijo vse šibkejše vlade, ki se jim kmalu po nastopu na oblasti začnejo kopičiti težave z elementarno politično verodostojnostjo in demokratično higieno, zato se mandat sfiži v sklepanje gnilih kompromisov tako v koaliciji kot širše, s centri moči denimo. Vse v funkciji boja za preživetje na oblasti.

Cerarjeva stranka ni prva, ki jo je izstrelila obljuba nove politične kulture, zaradi česar so ljudje na prelomu 2012-13 tudi šli na ulice. Od napovedi, kaj vse se bo spremenilo, so ostali propagandni spoti in plakati. Obramba ministra Mramorja, dekana, pod katerim so se na ljubljanskem EF-u spomnili dodatkov za stalno pripravljenost, je bila legitimacija nezakonitosti.

Zato je zdaj to tudi Cerarjeva afera in vladno breme, ki bo na neki točki postalo težko vzdržno. In kar je politično vsaj tako ali še bolj sporno: ne le da je Slovenija v begunski krizi bolj ali manj podizvajalka odločitev Bruslja, Dunaja in Berlina, ampak tudi nosi štafeto še nedavno nesprejemljive žičnate politike Viktorja Orbana.

Še včeraj je bil ta prosto po Jean-Claudu Junckerju "diktator", ki so se mu po EU-ju malo rogali, danes je vse širše referenca urejanja begunske krize. Ali kot smo slišali Cerarja: "Dragi Viktor, hvala za nesebično pomoč pri prebežniški krizi." Vlado brez načelne politike, politiko brez teksta z jasno vsebino, temveč v resnici pragmatično-birokratsko strukturo, ki jo zanaša sem in tja, so izkoristili tudi nekateri lobiji in prek SDH-ja ter slabe banke povrnili pomemben del vpliva, ki ga je odnesla kriza.

Kronično nestabilna država ostaja v razvojnem leru. Občutek kaosa, brezperspektivnosti in ujetosti v iste vzorce radikalizira tudi tako imenovano tiho večino. Dobivamo neprekinjen karneval pljuvaštva, zmerjanja, pomešan s kulturo strahu in medijske plitkosti.

Naša realnost ob ekonomski odvisnosti od izvoza, socialnih stiskah, ki ostajajo, in razpadu resne politike so tudi že svinjske glave pred džamijo, zažiganje knjig in novinarskih reportažnih vozil. Abnormalnost je nova normalnost. Slovenija 2.0? Točka, na kateri bi vsak odgovorni državljan in kot družba morali odločno reči: Dovolj je!

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mali49
# 02.02.2016 ob 06:38
Za to abnormalnost je kriv tudi Stepišnik. Žal.
jingo
# 01.02.2016 ob 22:49
Studio City je nekoč bil alternativni pogled na družbo, politiko.... zdaj so pa samo še ZL hujskaški brezvezniki in čeprav sem jih vsaj 20 let redno spremljal, mi grejo počasi že totalno na q.... in ne vem, če ni imela ljerka bizilj prav, da to oddajo, ki se čedalje bolj izrojeva v defektnost, enostavno izbriše z argumentom, da je post socialistični trash brez dejanske nominalne vrednosti.
dvx
# 01.02.2016 ob 21:56
Dej Stepišnik nehaj se sprenevedati! Ali prilimam vse hvalospeve na račun t.i. levih barab, ki si jih pridno podpiral in bralce vlekel za nos, sedaj pa modruješ o pokvarjenih politikih ter števcih afer. Na bruhanje mi gre ob tvojem nakladanju, saj boš jutri ponovno na medijskih barikadah branil "nove obraze" in "nove poštenjake" ter pljuval čez vse druge, ki ne sodijo v ta krog. Vemo zakaj.
jingo
# 01.02.2016 ob 21:52
ne le da je Slovenija v begunski krizi bolj ali manj podizvajalka odločitev Bruslja, Dunaja in Berlina, ampak tudi nosi štafeto še nedavno nesprejemljive zičnate politike Viktorja Orbana.

daj človek, odloči se, ker izpadaš.... ali je slovcenija 'hlapec' bruslja, ali pa je padla pod vpliv 'pokvarjene' refugees not welcome politike višegrajske skupine, ki se upira bruslju!
pan
# 02.02.2016 ob 06:54
Strinjam se z Matijo, ko napiše:
Točka, na kateri bi vsak odgovorni državljan in kot družba morali odločno reči: Dovolj je!
Vendar je treba ob tem tudi nujno pristaviti:
Ali imamo odgovorne državljane?
Ali imamo (s tem povezano) odgovorno družbo?
Moj odgovor je: Ne! Nimamo!
Politično sprenevedava bebavost, ki jo spremljamo že lep čas, je samo zrcalni odsev te iste družbe - teh, istih, "odgovornih državljanov"!
Vse več je tistih, ki se jim kolca po starih časih "družbeno sprejemljivih" diktatorjev.
Ker ti - novodobni "diktatorji" - pa res niso za nikamor!!!
Priložnost za "Dovolj je!" smo zakockali v zaključkih leta 2012, ko smo pokončno držo in dvignjene glave prepustili militantnim skupinam fuzbalskih navijačev, ki so si vzeli tisti del pogače, ki bi ga pravzaprav morali pošteno razdeliti intelektualci z v naprej pripravljenim scenarijem "kako naprej"!
Kot kaže, pa so takrat zaspali tudi tisti intelektualci, ki bi znali in zmogli,...ali pa preprosto niso imeli jajc (ali tudi prave podpore), da bi začetke "radarske revolucije" speljali v pravo strugo!
Zdaj bomo pa - kot se je v zgodovini že večkrat zgodilo "cincavim" - pač čakali regionalno- globalne spremembe skupaj z drugimi.
Ne bo pa bolje!
Pravzaprav bo slabše!
Veliko slabše!
gesan
# 02.02.2016 ob 07:18
Abnormalnost je nova normalnost
..............................
Že dolgo!!!
Danes zgledat povsem naravno, si največji čudak med vso umetno polizanostjo.

Pošteni so že dolgo neumni in bolj lažeš, bolj zlorabljaš, bolj si uspešen in spoštovan.
Seveda, če zgledaš po zgornjih normativih polizane priliznjenosti, ki nima veze z nobeno naravnostjo kaj šele z naravo!
Ribiič
# 01.02.2016 ob 21:49
"Dobivamo neprekinjen karneval pljuvaštva, zmerjanja, pomešan s kulturo strahu in medijske plitkosti." ja Mitja, iskrena samorefleksija.
Joe Malkovich
# 03.02.2016 ob 13:22
Še leto nazaj, je Stepišnik Cerarju pel hvalo, pa je natančno vedel, da gre le za preoblečeno propadlo LDS.
if
# 02.02.2016 ob 13:48
Prisilno izterjan davkoplačevalski denar za take vsebine je dokaz nenormalnosti zdrževanja RTV nacionalnega sistema, je posiljevanje zdrave pameti z "but’nskala" vsebinami.
Op
# 03.02.2016 ob 17:45
Avtor, kako se pa kaj drži v Washingtonu ekonomistka vrhunske klase Katja Špur? Še potekajo čestitke preko Facebooka?
Anar Hija
# 04.02.2016 ob 23:41
Blagor tistim, katerim se čas, ko se zažigajo knjige, ko se odlagajo svinjske glave pred bodočo đamijo, ko se zažigajo reportažna vozila ameriške televizije, zdi normalen. In blagor tistim, kateri menijo, da je ob vsem naštetem najhujša perspektiva Mateja Stepišnika na nacionalnem mediju.

Vse skupaj je v veliki meri tudi posledica nerealnega razmerja sil v realni sferi in v parlamentu.
Sicer deklarirani levičarji so med drugim volili ZL (kot novodobno levičarsko gibanje), Cerarja (nostalgični po dobrih časih LDS-a), SD (nostalgični po dobri stari komunjaški rdeči stranki) ali v takem upanju celo Desus (kdo bi to razumel...).
V resnici se ideji levice ni izjalovila le ZL, pa še ta na svoj način izrablja svoj položaj bolj za promocijo svoje ideje kot za udejanjanje teh istih idej. Vsi ostali so pa žrtve in vladajoči so njihove glasove izkoristili za svojo EU kariero postati etabliran politik moderne EU stranke. Zavoljo tega naredijo marsikaj, kar z levico nima zveze.

Zaradi tega se vam zdijo misli Stepišnika na trenutke skrajne. Ko boste videli, da je podpornikov te ideje več, vam bo vse skupaj dosti bolj normalno. :)
slofbi111
# 02.02.2016 ob 21:12
Studiocity je neke vrste dodatek na pripravljenost levega marketinga. Že leta. Podobno kot nedeljska maša. Škoda, da taki vizionarji nikoli ne opazijo situacije pred volitvami, kot večina normalnih ljudi.
semaino
# 03.02.2016 ob 12:14
Se malo pa bo Mitja ugotovil, da njegovi predsodki do desnice niso pol toliko upraviceni, kot realen strah pred nesposobnostjo levice.
jujc
# 06.02.2016 ob 12:49
Problem studia city je, da podpira ekstremno levo politiko, ki je samo antipol ekstremnim desnicarjem. S tem samo prispevajo k delitvi naroda in omogocajo kvazielitam nadaljnjo vladanje. Treznega novinarstva tu ne vidim. In pa ja, izpeli so se ze zdavnaj.
kroksi
# 04.02.2016 ob 23:17
zaključek: politiko bi bilo treba ukinit. Nobene koristi nikoli, samo škoda in zapravljanje denarja
zebljicona
# 02.02.2016 ob 22:33
TV Mladina z botrstvom mesečevega Lukca. In našimi prispevki. Tako prozorni, da je že farsa. Koncentrat levega ekstremizma.

Predstavljajte si, da bi v podobnem obsegu na nacionalki imeli še TV Reporter. To bi bile demonstracije non-stop.

Nekaj časa sem bil jezen, sedaj pa vidim, da so v svoji levi talibanizaciji tako dosledni, da si z vsako oddajo streljajo v koleno.

Tista Hanžkova o 200 000 beguncih, ki da bi jih morali sprejeti v SLO, je tako ali tako antologijska.

Še na mnoga leta.
Park
# 18.02.2016 ob 04:32
Točka, na kateri bi vsak odgovorni državljan in kot družba morali odločno reči: Dovolj je!

Se strinjam. Dovolj je bilo levih vlad. Sploh po letu 2009. Slovenija od takrat vidno propada, tako družbeno, kot gospodarsko... kot narod!
Captaindeath
# 06.02.2016 ob 17:07
Edino kar je abnormalno je Studio shitty,če hoče skrajna levica svoj EPP naj ga plača po ceniku, ne pa da interviuva in vabi v goste samo sebe.
EnBralec
# 03.02.2016 ob 10:46
Kakšno zvezo imajo svinjske glave s to nesposobno vlado?
motosoul
# 02.02.2016 ob 19:01
en dva čačača dva dva čačača tri dva čačača štiri dva čačača.

Ta veseli dan ali kako so se Slovenci naučili vzajemnega plesa... :)

Komaj čakam! :)
anny22
# 02.02.2016 ob 16:15
Akcija-reakcija! Se mediji in politiki kdaj vprašate, da ste za večino s*anja najmanj soodgovorni?
Prodaneduše
# 03.02.2016 ob 09:03
Dobro napisano; Matija. In k temu lahko dodamo samo še to, da bo Slovenija spet povozila 124 člen ustave in se podala v novo vojaško avanturo. Naša "katoliška" država bo še enkrat drugim storila to, česar sebi nikoli ne bi - vojno. Čas je, da se upremo temu.
tsinamuh0
# 05.02.2016 ob 20:37
Zakaj vlada dobro dela?
Glede beguncev se približno trezno odziva, kljub pritisku dveh skrajnih ideologij, glede gospodarstva so se zadeve vsaj malo stabilizirale (po nekaj letih padanja v prepad) - upamo še na nadaljnje izboljšanje, konec razprodaj podjetij; najvažnejše pa je, da iskreno poskušajo končati ropanje slovenskih gozdov (SD in Vatikana) in urediti slovensko zdravstvo. (Seveda pa so medijem stalno v zobeh, ravno zaradi teh stvari, saj žal nimamo več nekih normalnih nevtralnih medijev. Hujskači ne vedo več, kako bi vso to kritiko stopnjevali.)
To se mi zdi že veliko, kljub nekaterim spodrsljajem.
tsinamuh0
# 05.02.2016 ob 20:29
Komentator - plačanec.
Ta vlada je še najboljša do sedaj, kljub nekaterim napakam.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo