Kolumne
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 20 glasov Ocenite to novico!
Sestra Romana Kocjančič
Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Aleluja

Kolumna Romane Kocjančič
16. april 2017 ob 07:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Hebrejski vzklik "Halleu Yah", ki pomeni "slavite Jahveja", Boga, odmeva v današnjem dnevu po vseh Krščanskih cerkvah, od Zahoda do Vzhoda. Letos praznujemo kristjani veliko noč na isti dan, ne glede na koledar, ki mu sledimo. Vera v vstalega Kristusa je ena, za vsakogar, ki veruje!

Največji praznik kristjanov je praznik prehoda iz smrti v večno življenje, zato je največji! Sveti Avguštin je v 4. stoletju zapisal: "Vera kristjanov je Jezusovo vstajenje, kajti Bog je Jezusa pred vsemi potrdil tako, da ga je obudil od mrtvih!" Velika noč je za kristjane potrditev vere in vstajenje v Kristusu. Apostol Pavel je zapisal v Prvem pismu Korintčanom 15, 14: "Če Kristus ni vstal, je naša vera nesmiselna!" "Samo če je Jezus zares mrtev, se je zgodilo nekaj, kar spreminja svet," pravi v svoji knjigi z naslovom Jezus iz Nazareta zaslužni papež Benedikt XVI., ki praznuje prav na veliko noč 90. rojstni dan.

Ali je za kristjane prazen grob dokaz, da je Kristus vstal in odprl razsežnost bivanja, v kateri zakoni umiranja ne veljajo več? Prazen grob ni dokaz za vstajenje Kristusa! Dokaz je, kakor pričujejo evangelisti, da se je vstali Kristus že na večer velike noči prikazal učencem. Zbrani so bili za zaprtimi vrati, ker jih je bilo strah, kaj se bo z njimi zgodilo. "Mir vam bodi!" je bil njegov pozdrav. Apostola Tomaža ni bilo med njimi in jim tega ni verjel. Zato jih je Kristus obiskal čez osem dni ponovno in dovolil Tomažu, da je vtaknil prst v njegove rane in njegovo stran. In je veroval!

Že v svitu velikonočnega jutra pa so se odpravile h grobu žene, da bi mazilile mrtvo Jezusovo telo. Izkazati so mu želele dostojanstvo. Srečale pa so se kot prve z Vstalim. Poslal jih je, naj oznanijo, da je zares vstal. Velik izziv za prvo cerkev, da so bile ravno žene znanilke največjega dogodka vere kristjanov! Toda, dokler ga učenci niso sami videli, se ga dotaknili, z njim jedli, jim niso verjeli.

Velikonočno izkustvo je bilo na začetku le izkustvo srečanja učencev s Kristusom, Učenikom. Da bi mi lažje razumeli in začutili Božjo navzočnost v vsakdanjem življenju, blagoslovimo jedi na veliko soboto in jih zaužijemo v velikonočnem jutru. Ljubezen Boga do človeka nikoli ne umre in je konkretna! Šel je prek tega, da so ga učenci zapustili, mu naložili krivično obsodbo, ga pribili na križ. Šel v grob in vstal tretji dan, kakor pravijo pisma. Premagal je trdoto srca in podrl zidove sovraštva. Odprl je vrata h kulturi srečanja! Njegovi učenci so se 50 dni veselili in praznovali z bogoslužjem veliki dogodek, njegovo vstajenje!

Jutri gremo po običaju v Emavs. Ponesite velikonočno voščilo upanja, da se naše življenje ne konča s smrtjo, da smrt nima zmage nad nami, k vašim prijateljem! Veselite se! Na veliko noč se je zgodilo pred 2000 leti nekaj izjemnega, naj se zgodi tudi v vašem življenju! Svetloba vstalega Kristusa in novo upanje naj zažarita v tem dnevu v vašem srcu! Aleluja!

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
pietetnik
# 16.04.2017 ob 17:21
Sestra, hvala za lepe želje! Vesela Aleluja tudi vam.

Ajaa, tisti, ki je veruje posluša Jezusove besede: Jaz sem prišel kot luč na svet, da nihče, kdor veruje vame, ne ostane v temi.

Luč od mrtvi vstalega Kristusa naj prežene vse temine srca in duha.

Aleluja.
grapar
# 20.04.2017 ob 07:15
Religija je stvar osebnega prepričanja in bi kot taka tudi morala ostati zasebna. Prav nič ne moremo imeti proti zasebnosti dokler se z njo ne posega na zasebnost nekoga drugega ali se z vsiljevanjem svoje osebne ideje trpinči tistega, ki se še ni sposoben braniti ali trezno presojati.
Človek si vsaj do svoje polnoletnosti zasluži ideološko abstinenco, potem pa je na njem samem, da si izbere svojo pot notranje izpopolnitve.
Za katoličane je pozvanjanje iz sosednjega zvonika blaženo, zame osebno prekomeren in moteč hrup. Če sam počnem stvari, ki so namenjene moji duhovnosti tega javno ne oznanja še najmanj pa z razbijanjem po kosih kovine. Še bolj vznemirljiv je materialistični "hrup", ki ga sproža nakupovalna mrzlica ob dveh največjih katoliških praznikih in nič nenavadnega ni, če te zadnje dni na vsakem koraku spremljajo zajci in pofrbana jajca in če izza cerkvenih obzidij grmi kot pri bitki za Stalingrad. Če pa bi kdo želel praznovati rešitev Rdeče kapice iz volčjega trebuha, bi verjetno končal na psihiatriji, za vstajenje od mrtvih pa cela država ostane doma.
Praznujmo življenje in to vsak dan, ki nam je naklonjen, kajti možnosti, da smo se znašli tu in v tem trenutku so bile izredno majhne. Praznike pa naj se pretvori v dopust in vsak naj se sam odloči kdaj bo praznoval.
janez139
# 18.04.2017 ob 14:11
Mislim da življenje vsakega človeka dobi popolnoma drugo dimenzijo če ima upanje na posmrtno življenje! In Kristus nam zagotavlja da preko njega vodi pot v večno življenje!
miglinieks
# 19.04.2017 ob 01:23
Neverjetno!!!
Leta 2017 se še dobijo ljudje, ki verjamejo v te pravljice, namesto da bi verjeli v znanost in razum.
MitjaM
# 16.04.2017 ob 08:22
pa, daj, pusti Yaha, no.
Jocipros
# 17.04.2017 ob 10:08
"Samo če je Jezus zares mrtev, se je zgodilo nekaj, kar spreminja svet," pravi v svoji knjigi z naslovom Jezus iz Nazareta zaslužni papež Benedikt XVI. Ali je tudi Romana Kocjančič zavezana satanizmu?!? Samo vprašam, ker izjava Benedikta je satanizem na vse potence!!!!
Ajaa
# 16.04.2017 ob 09:41
spet misjonarjenje in pihanje na dušo trdovratnim ateistom, slabo se nam piše,
ker kristjanom tole ni namenjeno, glede na to, da imajo svoje cerkve, pa maše, pa svoj radijo, svoje časopise, sam zakaj bi pa ateisti tole brali, pa tut ne vem - a razmišljajo, morda bomo pa vsaj eno dušico privabili v našo organizacijo, vsaj eno, pol smo opravili našo misijo.
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kazalo