Kolumne
Romana Kocjančič
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Ali smo Človek?

Kolumna Romane Kocjančič
24. december 2017 ob 14:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Me še pričakuješ? Potem pridem tudi tokrat … Vse bo tako, kot da me ni, a če boš skrbno pobrskal po srcu, potem me boš našel čakajoč nate!" pravi v pesmi pater Pavle Jakob.

Sveta noč je nekaj posebnega za vsakogar. Nekateri si jo želite, drugi pred njo bežite.

Bog se je res rodil pred 2.000 leti. Od tedaj pa je eden od nas. Takrat je povabil angel pastirje na betlehemskih poljanah, da gredo pogledat novorojenega Odrešenika. Kralj Herod je ostal ob pričakovanju rojstva Odrešenika zaprt v svojih razkošnih dvoranah, samozadosten, ujet v strah pred novim kraljem. Pastirji z obrobja pa so sledili zvezdi, ki jim je v sveti noči sijala močneje.

Koliko lučk osvetljuje v teh decembrskih dneh naša mesta. Katera pa sije močneje? Številne nas slepijo z bliščem. Nimamo časa, hitimo pod stresom, nakupujemo darila. Množice v središčih naših mest mi pravijo, da zelo hrepenimo po luči, ki bi napolnila našo praznino. Ali je nocoj polnost časa?

"Polnost nastopi, ko je noč dovolj temna in želja po luči dovolj močna," pravi v božičnem voščilu ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. "Ljudje potrebujemo zagotovilo, da noč ni končna usoda človeštva!" "Božična skrivnost daje ljudem pogum," zatrjuje v poslanici tudi evangeličanski škof Geza Filo.

Dogodek učlovečenja Boga se je tako dotaknil svetega Frančiška iz Assisija, da je leta 1223 v votlini nad vasjo Greccio v Rietski dolini pripravil žive jaslice. Želel je, da bi ljudje doumeli, kako Bog ljubi človeka. Ganil jih je, saj so doživeli, kako v temno noč življenja prihaja Luč, ki s toplino objema njihovo srce. Prepričana sem, da so o tem doživetju pripovedovali drugim, pa tudi, da so Frančiškovi bratje širili to izkustvo prek italijanskih meja, tudi do naših. Prvi Frančiškovi bratje so prišli k nam že v drugi polovici 13. stoletja. Veliko pozneje, leta 1644, so šele postavili jezuiti v cerkvi svetega Jakoba v Ljubljani jaslice s poldrugi meter visokimi figurami. Papež Inocenc XII. Je šele v 17. stoletju določil datum Jezusovega rojstnega dne, ki ga obhajamo v zadnjih decembrskih dneh leta. Prve jaslice pa so naredili jezuiti leta 1560 na Portugalskem. Šele na začetku 19. stoletja so jih pri nas začele postavljati bogate meščanske družine tudi po domovih. A gotovo se žive jaslice najbolj dotaknejo človeka in prav to lahko v teh svetih dneh doživimo po številnih krajih v Sloveniji, ko nam želijo približati božično skrivnost.

Bog se je rodil v Betlehemu, v majhnem mestecu v Judeji, ki pa je bilo rojstno mesto kralja Davida. O tem pripoveduje in napoveduje prerok Mihej in tudi že v 8. stoletju pred našim štetjem prerok Izaija, da se bo Odrešenik imenoval Emanuel, kar pomeni Bog z nami.

V nocojšnji sveti noči in na sveti božični dan smo mi tisti dobri angeli, ki nosimo veselo oznanilo, luč nasmeha, toplega objema in prijazne besede. Ko najlepši dar, ki ga premoremo v sebi, podarimo drugemu. Naj bo obrat sonca v sveti noči tudi obrat v našem srcu, svetloba, ki jo bomo sprejeli, da jo bomo imeli v sebi. To je čudež svete noči, zato nihče ni miren. To so vedeli naši predniki nekdaj. Uglašeni z naravo in duhom so se uglasili v sebi in med seboj.

Bog se ne vsiljuje, zato se je rodil kot novorojen otrok. Čaka nas tam, kjer ga ne pričakujemo, v samosti, v bolečini odnosov, v zapuščenosti. Prihaja zaljubljen v človeka, v naš hlev, da bi postal hiša Kruha, Betlehem. Nocojšnja noč je sveta, ker je božje obličje na obrazih tistih, s katerimi živimo in se srečujemo, podoba Otroka ali Križanega. Koliko pa smo mi Človek, ki s toplim srcem v svetem dnevu objame in se čudi lepoti Ljubezni? V jaslih je ogledalo … Miru Vam želim!

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
sickboy0204
# 25.12.2017 ob 08:22
.... ali pa smo Plesalec?
Ramus
# 24.12.2017 ob 16:41
Bog se ne vsiljuje,

Potem pa ga posnemajte in nam nehajte vsiljevati svojih rimokatoliških dogem skozi institucije EU, COMECE namreč še vedno lobira da bi sončni dan (nedelja) postal dan počitka po vsej EU,...
Ramus
# 24.12.2017 ob 16:36
Papež Inocenc XII. Je šele v 17. stoletju določil datum Jezusovega rojstnega dne, ki ga obhajamo v zadnjih decembrskih dneh leta.

Pa ne morete si kar izmišljevati stvari,... tudi posvečevanje nedelje(sončnega dne), obvezen celibat, neumrljivo dušo, duhovniško posredništvo, ste si dobesedno izmislili mimo Svetega Pisma,...
at111
# 26.12.2017 ob 14:06
@Pietetnik mogoče pa vi narobe razumete Ramusa oz. ga niti ne želite razumeti,argumenti so namreč na njegovi strani, vi pa niste odgovorili niti na enega... Za svojo trditev, da se Ramus moti morate navesti ustrezne dokaze, sicer bi bilo bolje, da sploh ne argumentirate, če je to le vaše mnenje, ki temelji na vaših čustvih.

Izvor rimsko-katoliških poganskih praznikov je kar dobro poznan in pravi kristjani si ne želimo biti del teh obredov.
josh k.
# 24.12.2017 ob 16:40
Večina se zaveda, da samo hiti a v bistvu nič ne stori. Še to pa to moram kupit, pospravit po hiši, jutri pridejo sorodniki in mora biti vse tip top...tudi v katoliških družinah je marsikje tako.
Ramus
# 24.12.2017 ob 16:38
Naj bo obrat sonca v sveti noči tudi obrat v našem srcu, svetloba, ki jo bomo sprejeli, da jo bomo imeli v sebi.

Ga. Romana ste vi častilka sonca? Kaj lepo prosim ima obrat sonca s krščanstvom? Naj vam zaupam, da čisto nič.
amfora
# 03.01.2018 ob 17:43
To je sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha na TVS, odlična voditeljica, tudi glede lepe slovenščine.
Rotom
# 30.12.2017 ob 17:08
Kdo pa je ta sestra? Na TV je še nisem videl.
pietetnik
# 26.12.2017 ob 22:37
pravi kristjani si ne želimo biti del teh obredov

Če ste pravi kristjani, sledite Kristusu. Ne boste zgrešili. Blagoslovljen božič vsem.
pietetnik
# 26.12.2017 ob 22:29
Če obhajamo praznik Jezusovega rojstva ob sončnem obratu, to še ne pomeni, da smo častilci sonca. Na južni polobli doživljajo ravno obratno, pa tudi tam so kristjani in se veselijo Božjega rojstva.
pietetnik
# 24.12.2017 ob 21:53
Sestra Bog vam povrni za dobre želje! Blagoslovljen božič tudi vam.
Ramus
# 24.12.2017 ob 16:30
Bog se je res rodil pred 2.000 leti. Od tedaj pa je eden od nas.

Ni se rodil,.... utelesil se je. Ne moremo reči, da se je Jezus -rodil, saj je zgolj prevzel človeško telo, saj je živel in ustvarjal skupaj z Očetom in Duhom še predno je bila svetloba,...
pietetnik
# 24.12.2017 ob 21:55
Dragi Ramus
blagoslovljen božič tudi vam.
Škoda, da sestro Romano vedno narobe razumete.

Jezus se je rodil v hlevu. In del tega ste tudi vi.
Bog vas blagoslovi.
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kazalo