Kolumne
Ivo Milovanovič že vrsto let spremlja nogomet za gledalce RTV Slovenija. Foto: www.alesfevzer.com
Belgijski navijači
Belgijski navijači so se lahko razveselili vsaj gola. Foto: Reuters
VIDEO
Belgijci ne preveč "zadov...
VIDEO
Januzaj "obrnil" Rosa in...

Dodaj v

Bleferji!

Kolumna Iva Milovanovića
29. junij 2018 ob 06:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Skoraj vsakdo razume, da je turnir za svetovno lovoriko zelo zahteven. Začne se s kvalifikacijami, ne preveč dolgimi pripravami (ni časa), prijateljskimi tekmami in nastopi.

Finalista bosta odigrala v mesecu dni sedem tekem ali v povprečju vsak četrti dan. Tokrat so v Rusiji res nekatere dolge razdalje med mesti in tudi to je treba upoštevati. Nobena skrivnost ni, da so baze vseh udeležencev skrbno izbrane in, po posnetkih sodeč, je vse skupaj nadstandardno. Tako je tudi prav!

Zagotovo se spomnite znanih trenerskih fraz: "Mi igramo za gledalce! Brez gledalcev nimamo najvišjega motiva! Gledalci so nam pomagali do uspeha!" in tako naprej. Res jih je še veliko. Po zdravi pameti bi lahko zaključil: "Gledalci so pomemben del vsake ekipe!" Figo. Niso. Vsaj pri Angležih in Belgijcih ne! Če bi bili, potem se selektorja ne bi tako poigravala z izbiro igralcev za tekmo na svetovnem prvenstvu. OK. Pa naj se poigravata z igralci, vendar sta se Southgate in Martinez norčevala iz gledalcev nasploh tako na stadionu kot pred TV-zasloni. Še najbolj pa s tistimi, za katere so prepričani, da jim pomagajo do uspehov. Torej iz svojih navijačev!

Tisti, ki se odločajo za ogled svetovnega prvenstva, se v večini zelo natančno pripravijo za tedensko ali večdnevno potovanje. Seveda jim pomagajo turistične agencije, ki mimogrede, tudi lepo zaslužijo. Verjemite mi, da vsakdo najprej skrbno izbere tekmo (najpogosteje tekmo ali tekme svoje reprezentance) in šele potem ga zanimajo prevoz, hotel, prehrana, ogled znamenitosti … in seveda cena. In v tem primeru, kar je povsem logično, so izbrali tudi tekmo Anglija - Belgija. Kdor se vsaj malo zanima za nogomet, natančno ve, da je to derbi predtekmovalne skupine, v obeh ekipah je res cela vrsta magnetno privlačnih zvezdnikov, ki jih spremljajo ob ogledu TV-prenosov, ekipi spadata med favorite prvenstva, skratka, ljubitelj nogometa pričakuje spektakel ali najmanj lepo tekmo, ki si jo bo zapomnil za celo življenje. Skratka, prijetno doživetje.

Pa še druga figa! Kaj dobi? Dobi slabo prijateljsko tekmo, preračunljivo igro in seveda celo vrsto puhlih izgovorov tistih, ki se še prejšnji dan trudijo, da bi nam vsem dopovedali, da brez gledalcev preprosto ne gre.

OK. Seveda nisem ne trener ne selektor, vendar pa se na nogomet razumem toliko, da vem, da po treh tekmah ni utrujena ali poškodovana vsa ali skoraj vsa najboljša postava. Tudi v konkretnem primeru bi razumel, da ne bi igrali trije ali štirje, ki nosijo, ali pa bodo nosili glavno breme ali pa so poškodovani. Toda selektorja sta se odločila drugače in zdaj jima privoščim, priznam, malce bolj Southgatu, da bosta dobila po riti. Ja, po riti, kajti, malce bolj po domače, poskrbela sta za svoji, o gledalčevi pa seveda ne razmišljata. Zakaj pa bi? Saj bosta kmalu spet blefirala in zatrjevala, da brez gledalcev ne gre. Oba imata kar polne žepe denarja (nekajmiljonske letne plače) in zagotovo se nista vprašala, kaj pa je za drago potovanje, zelo drag hotel in tudi za drago vstopnico namesto spektakla dobil gledalec. Slabo nogometno predstavo in kup izgovorov, zakaj so počivali tisti, tudi s polnimi žepi, ki morajo seveda ubogati selektorja. Zagotovo niso uživali tudi TV-gledalci, za katere so morale televizijske postaje drago, ja spet, drago plačati.

In kaj se bo po vsem tem zgodilo? Nič! Nekateri so se hudovali že med tekmo, drugi po njej, tretji pišemo kritike in ocene, selektorja bosta še naprej razmišljala in delala v svojo korist. Njuna sreča je, da navijači marsikaj hitro pozabijo in prehitro tudi opravičijo. Tudi FIFA in ruski prireditelji so nemočni, le v zgodovini SP 2018 bo zagotovo zapisano, da ni bilo pravega športnega boja.

Jaz se bom vedno zavzemal za pošten športni pristop, spoštovanje športnikov in gledalcev, kajti močno sem prepričan, da je tak pristop vedno tudi nagrajen. Za bleferje pa nasploh velja, da imajo kratko uporabno obdobje!

Ivo Milovanović, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Žeže
# 29.06.2018 ob 07:07
Ivo, z vsem spoštovanjem, toda čas je za penzijo.

Zakaj pa ne bi smela selektorja igrati z rezervno postavo?? Že pred tekmo se je vedelo, da sta obe ekipi naprej, tako da nekega hudega boja ni bilo za pričakovati, prvenstvo je še dolgo.
levkup
# 29.06.2018 ob 07:37
Z istimi vatli napišite kolumno še na temo o RTV !
Služila naj bi gledalcem ! Figo. Služi posameznikom, ki
pač inštitucijo izrabljajo sebi v prid.
Ko primerjam ravnanje omenjenih in kritiziranih selektorjev
in primerjam z obnašanjem odgovornih na RTV, ugotovim
povsem isti “ blef “.
Pa še nekaj ! Samo zakonom( ki so mimogrede milo rečeno
nedemokratični ) se lahko zahvalite, da ste lahko konkurente
zatemnili, ker v nasprotnem bi imeli zgolj peščico gledalcev
na svoji strani. Da pa se je zatemnjevalo program po šest
ur v sklopih je pa kriminalno dejanje, toda kaj vam pa kdo more ?
Omenjena selektorja bosta ob slabih rezultatih letela. Na vaši
hiši pa so mandati doživljenski ne glede na strokovnost.
mfm16
# 29.06.2018 ob 07:19
Ivek, bila so dobra leta, ampak zdaj ni vec in zgolj naslavljanje igralcev po imenih ko soje pri zogi, ko pa je pri zogi igralec savdske arabije pa pac arabec
Vse kar govori med tekmo je: kajn, podaja do rosa, stones...in gol
In to je to haha
Po moji uri je cas za penzijo
Uzivaj,zasluzil si si
Roger Legend
# 29.06.2018 ob 07:14
Sedaj bo on ucil ljudi, ki se z nogometom STROKOVNO ukvarjajo cele dneve in ne zgolj zjutraj ob kavi ko preberejo "Sportske novine." Kar je ocitno praksa teh slovenskih samooklicanih kolumnistov in strokovnjakov.
veza
# 29.06.2018 ob 07:16
Ivek moj, ja, ti bi rad gledal tekmo, ki ne odloča o ničemer in da na njej se kdo poškoduje ali dobi drugi rumeni karton ali pregori in da potem izgubiš zaradi tega naslednjo tekmo, kjer pa gre na izpadanje, ne bodimo no otroci, še otroci vedo, da se včasih ne sme povedati vsega, kar se dogaja v družini.
pajadeja
# 29.06.2018 ob 07:20
Gospod Milovanovič ima vso pravico imeti svoje lastno mnenje.Mi obvezni plačniki RTV naročnine imamo pravico, da tega mnenja ne slišimo, vidimo ali beremo. Ker, z vsem dolžnim spoštovanjem, je ta prispevek ene navadna neumnost. Ta neumnost nas prepričuje, da morajo vse ekipe igrati od prve do zadnje sekunde turnirja z najboljšimi. Pa ne po mnenju selektorjev ali trenerjev, ne, po mnenju tam nekega reporterja.Najboljše, da uvedejo pravilo, po katerem morajo selektorji pred tekmo pridobiti dovoljenje Milovanoviča, katero ekipo poslat na igrišče.
Preprost2
# 29.06.2018 ob 07:49
Selektor vzame na SP 23 igralcev in vsakega od teh 23-ih ima pravico poslat na igrišče. Vsak od teh 23 ima pravico igrat. Ne vidim tu prav nič spornega,v nasprotnem bi jih vzel 11.
Dejstvo
# 29.06.2018 ob 08:00
S kolegom sva zadnjič gledeala tekmo, ki jo je komentiral Ivo.

Podrobna sva ga poslušala, da bi videla s koliko koristnimi informacijami postreže oz. s takimi,ki niso razvidne preko slike in očitne vsakemu, ki gleda tekmo. Bore malo nič!
Hvala bogu vse skupaj postaja že smešno, da ne zaspim zraven, saj drugače bi mirno izklopil zvok in ne bi zamudil ničesar.

Nisem si mislil, dabom kdaj takšenga mnenja, ampak še Hudomalj je profesor zanj in tudi Stareta. Namreč, ko ko poslušaš Ivota te mine do življenja. On še zanimivo tekmo naredi dolgočasno.

Prosim Rtv, da ne dajo najpomembnejših tekem komentirati Staretu in Ivotu. Sta uničevalca dobre volje in užitkov ob gledanju spektakla, ki pride na vsaka štiri leta.
nutcracker
# 29.06.2018 ob 07:49
Ne vem če bo Ivo prebiral komentarje, morda pa vendarle. Nogomet je zanimiv, poseben šport. 11 športnikov na velikem igrišču, vsak s svojimi nalogami 90 minut gara, da premagajo nasprotnika. Pri tem na plano, verjetno vsaj toliko kot v drugih ekipnih športih ali pa še bolj, pridejo različne veščine in znanja. Psihologija, taktika, skupinska igra, tudi inteligenca posameznikov, tehnika...

Ključno vlogo pri popularizaciji tega športa igrate športni novinarji. Tisti, ki tekme prenašate in tisti, ki jih v studiu nato analizirate. Če to počnete dobro, če pri tem gledalce tudi kaj naučite ali jim kaj vezano na sam potek tekme razložite, 99% gledalcem, ki niso nogometaši pomagate, da bolje razumejo igro in da jo bolj vzljubijo. Hkrati s tem podpirate nogometno stroko, ji date možnost, da se predstavi javnosti in da ji pokaže, da je nogomet več kot le brcanje in podajanje žoge. Če svojega dela ne opravite dobro (in vi ga ne opravljate dobro že vrsto let) imamo to, kar imamo v Sloveniji. Razen redkih zaljubljencev v ta šport, 2 milijona ljudi, ki nogomet spremljajo že vrsto let, a o njem pojma nimajo. No, izvejo, da je Putin vsemogočni diktator in da je argentinski selektor smešen.
Zato vsem, ki želite izvedeti kaj se dogaja na tekmah toplo priporočam: če želite uživati v nogometu in izvedeti kaj o igri, spremljajte nogomet pri naših jugovzhodnih sosedih. Žal to lahko storite le preko spleta, s sliko nekoliko slabše kakovosti. Če vam je slabša slika problem, potem vsaj spremljajte njihov studio in odprl se vam bo nov svet. Morda se nam s vsesplošnim večjim poznavanjem nogometa ne bodo dogajali razni Katanci, Kavčiči ipd.
grapar
# 29.06.2018 ob 07:48
Se pridružujem večinskemu mnenju.

Osebno absolutno nimam nič proti vam in spoštujem vaše dolgoletno delo. Pride čas, ko človek zarjavi, ostane v preteklosti ... Spoštovani g. Ivo vaše komentiranje je dolgočasno in utrujajoče. Hvala za vse in prosim vas prepustite komentatorsko mesto mlajšim.
konstruktor
# 29.06.2018 ob 07:19
Haha, in kdo o tem polemizira...sej kakršna koli podobnost predvsem z dvemas komentatorjema Rtv je zgolj slučajna, a ne?
lfcfan
# 29.06.2018 ob 07:31
Tole je pa kar nekaj. Vidimo, da so reprezentance čedalje bolj izenačene in bodo gotovo malenkosti odločale o prvaku. Tako da vsak počitek prav pride in tu Angliji in Belgiji ne smemo ničesar zameriti. To da jim je denar pomembnejši od užitka gledalcev pa velja tudi za vas, Ivo. Lahko bi že šli v penzijo in privoščili več užitkov nam gledalcem, vendar imate lepo plačo za to nakladanje.
fruci
# 29.06.2018 ob 07:56
Lahko si mislite kar koli, toda tudi za pravico prenašanje te tekme so ljudje po svetu, ne samo gledalci, veliko plačali. Meni ni toliko motilo, da sta igrali rezervni postavi, saj se najboljši naj spočijejo pred naslednjo odločilno tekmo. Čeprav so v resnici to nogometaši, ki so navajeni igrati dvakrat na teden, tako da je morda takšen razmik med tekmami celo slab za njih.

Bolj me je motilo to, da tudi rezervni postavi nista hoteli kaj preveč pokazati. Sploh za Angleže se je zdelo, kot da tudi ob priložnostih ne želijo zadeti gola, da ga ne bi po nesreči dali.

Takšne tekme so brez veze. Boljše, da jih ne bi bilo. Naj potnika za naprej raje odločijo z žrebom.

Če se bodo Angleži uvrstili v polfinale ali finale, potem jim bodo njihovi navijači oprostili ta pristop in poraz. Če pa bodo Belgijci izgubili proti Braziliji (če bodo seveda prej opravili z Japonci), potem pa jim bo tudi žal, zakaj so včeraj zmagali.

Če pa kdo misli, da so ekipe vedno v preteklosti vedno igrale na polno, brez preračunljivosti, pa seveda živi v iluziji.
johnsmith
# 29.06.2018 ob 08:17
Ivo, najboljši si bil na tekmi Senegal - Kolumbija. Od obeh ekip si poznal samo Saneja in Falcaa in vse kar se je dogajalo v napadu, si omenjal samo te dva. Tudi pri golu so opeval Falcaa, pa čeprav on sploh ni zadel.
Na trenutke je bilo žalostno in patetično, ampak na koncu sem se vseeno nasmejal.
robi111
# 29.06.2018 ob 07:48
Ivek celo noč ni spal,da je tole spisal. Kao Ivek si naiven če si drugačno tekmo pričakoval ob vseh teh izkušnjah. Po moje je čas,da pogledaš v beležko,da je čas za slovo
ManBoy
# 29.06.2018 ob 08:34
LOL, pa ravno ti komentatorji na rtv so največji bleferji. O nogometu vedo bolj malo, vse kar tu zveš je kdo ima žogo in kdo jo komu poda.
Quatebriga
# 29.06.2018 ob 12:07
TV je sramota za nogomet. Komentatorji so itak ostali nekje v 90ih letih prejšnjega stoletja, studio je točno 3 minute komentiranja ter 12 minut reklam, Vlasta Jeseničnik je kar naenkrat postala strokovna poročevalka iz terena v Rusiji(????), nobenega poročanja o samem utripu celotnega prvenstva, nič od nič! Resnično upam, da je to zadnje prvenstvo, ki ga vi nesposobneži na RTVju prenašate.

Medtem pa imajo v hiši Nejca Mravljo, ki je barvna televizija za rtv komentatorje. Sicer komentira francosko ligo na ŠTV, ampak je (tako sklepam) honorarec pri Hribarju.

Ivota je že pred 30 leti povozil čas, poleg tega nima pojma o izgovorjavi priimkov, stalno nekaj zapisuje v svojo beležko, razen pomembnih dogodkov nima nikjer zapisanih. Skrivanje strokovnosti za tisočkrat prežvečenimi frazami, ki jih zna na pamet cela Slovenija, je tragikomično. Stare je bil nekdaj simpatičen, zdaj pa govori neumnosti in stalno pohrkuje. Ostali "mladci" so smučarski komentatorji, ki se jim to na daleč vidi in imajo tudi tak stil komentiranja. Vse skupaj je ena velika žalost in mučenje gledalcev. Še Obrez izpade ok proti njim, Bavec in predvsem Mravlja pa sta svetlobno leto pred vsemi.

Studio je dolgočasen, s častnimi izjemami nekaterih gostov (Vasle in še kdo) ter Bašlja. Nikakršen presežek v vizualnem smislu (poglejte si HRT, da ne omenjam večjih TV hiš) in na daleč se vidi, da niso vložili dovolj sredstev in energije. Češ za naše gledalce je dovolj dobro.

Medtem za smučarske dogodke nikoli ne zmanja sredstev, tam pa imamo najboljšo pokritost in studio tudi z vaških tekem z 9 gledalci. Držite se smučanja in pustite fuzbal tistim, ki ga imajo radi in ga znajo delati.
krneki2110
# 29.06.2018 ob 10:41
Ivo.Z angleškim trenerjem imata nekag skupnega.Obema je vseeno za gledalce...Ko bi vsaj enkrat v 30 letih povedal nekaj strokovnega in nehal skrivati svojo nesposobnost za sodniki,bi lahko gledalci rtv vklopili ton...
Demosten18
# 29.06.2018 ob 08:45
Imam ogromno kolegov iz Anglije, par jih je celo v Rusiji, ostali pac navijajo doma. In to a srcem. In NIHCE, prav NIHCE vceraj ni polemiziral odločitve njihovega selektorja koga poslje na igrišče. Ker se vsi zavedajo, da ima s tem, ko je spocil nosilce in preprecil se kak karton reprezentanca v nadaljevanju, ko je vsaka tekma odlocilna pac vecje moznosti.

Tako da ne bluzit o tem kako razocarani so navijaci, ce nimate pojma in stika z njimi. Razocarani ste lahko nevtralni navijaci, ampak tukaj je pac SP, ki se igra (prvenstveno) za domace navijace. Ki pa so zadovoljni.
rokers
# 29.06.2018 ob 07:51
No no, res da je Ivek za penzijo, a ta kolumna ni tako napačna..Sej ima prav, kako so se počutli navijači Belgije in Anglije, ki so zapravli tisoče evrov, da so si pogledali to blamažo. Ne trdim, da sta trenerja kriva, a nekaj je treba spremenit, da ne bi prišlo do takih kalkulacij. Konec koncev nista toliko problem rezervni postavi kot sam pristop. Jaz mislim, da bi moral vsak rezervist, dat res vse od sebe, da se dokaže in s tem ogrozi mesto prvokategornikov. Smešno je, da če igra tako Anglija noben ne pljuva, če bi igrali tako npr Italijani pa bi brali vse mogoče kritike na račun sosedov..
Zagotovo bo treba nekaj spremenit: vsaj nekak omejen žreb po predtekmovalnih skupinah bo potreben. ali vsaj to, da če so pari osmine znani, naprej se pa žreba vse (vem, ja počitek ne bi bil za vse enak, a kar se dogaja letos res grdo vpliva na spektakel in pristop ekip). đ
No sem pa vseeno vesel za ta rezultat včeraj, kajti sem skoraj prepričan, da bo Anglija izpadla proti Kolumbiji in kaj bo takrat rekel Southgate???
davide
# 29.06.2018 ob 09:28
Nauk: ne piši bloga ko si užaljen
Sibid
# 29.06.2018 ob 08:47
Ivek, turnirje zmagujejo bolj spočita moštve, ne vedno najboljša...
jensen
# 29.06.2018 ob 08:16
To je pa kr neki.

Prvič od te tekme ni bil odvisen nihče drug, tako da čuvanje igralcev ni "prizadelo" kake druge reprezentance.

Drugič so to vsi dobri igralci, ki jih bosta selektorja mogoče še potrebovala. Včasih se sicer lahko to tudi sfiži, ker potem rezervisti mislijo, da bi morali začeti naslednjo tekmo.

Southgate je baje na vsak način hotel dati nekaj minut tudi Welbecku zaradi lastnih izkušenj. Na SP 2002 je bil zraven in ni igral niti minute in se mu je to zdelo grozno. Vzdušje je tudi pomembno in vsi igralci se morajo čutiti del ekipe.

Gledal sem tekmo na nemški televiziji in tam je bi reporter prav zadovoljen s tekmo.

A se je Ivo razburjal tudi nad Hrvati? Ti so tudi igral z veliko rezervisti, pa so bili od njihove tekme odvisni Argentinci in Nigerijci. V končni fazi so sicer zmagali, pa vendar. (Meni se je sicer zdela odločitev logična.)

V končni fazi pa je vprašanje, kaj sploh je bolje. Prvo mesto prinaša Japonce, ki so zagotovo slabši od Kolumbijcev (vsaj, če imajo Jamesa). Drugo mesto prinaša tri zaporedne tekme v Moskvi in izogneš se Braziliji. Samo, kdo pa pravi, da boš prišel tako daleč?
BlackHole
# 29.06.2018 ob 07:30
Pravi in vsaj malo izkusen navijac mora imeti tudi bolj realna pricakovanja.
dominikp
# 29.06.2018 ob 08:14
Dragi moj ivek. Vsi ti fantje imajo za sabo sezono dolgo 50+ tekem. Vsako telo, tudi telo profesionalca potrebuje počitek za regeneracijo. Po koncu prvenstva sledi kaj? Naporne priprave za novo sezono v največjih ligah. Klubi pritiskajo na igralce, da pridejo nazaj spočiti in zdravi. Res je, da se nogomet v prvi vrsti igra zaradi gledalcev, samo je treba razumeti da nogometaši niso to roboti in potrebujejo počitek, tudi med SP. Predstavljajte si Spurse brez poškodovanega Kanea ali Barco brez Messija celotno sezono? V ozadju je veliko več kot 40000 razočaranih gledalcev ker so videli na stadionu podpovprečno tekmo, tisti pred TV pa so malo podremali in gre tekma takoj v pozabo. Ivo hvala ti za vse, samo tvoj komentatorski vlak je odpeljal že pred prvenstvom v Braziliji.
boboman
# 29.06.2018 ob 12:15
Sem ze zadnjic napisal pa bom spet!! RTV iveka smo imeli v dobrem spominu takole pa se poslavlja precej neprofesionalno in bebavo, niste mu trebali tega narest, njegovi casi so mimu in NI se mu potrebno takole smesit.
asap
# 29.06.2018 ob 11:00
Ivo Milovanovič in Andrej Stare, naj bo to svetovno prvenstvo vajino slovo. Pokažita, da imata rada nogomet in da spoštujeta gledalce, umaknita se iz komentatorskih lož in pustita nogometu v Sloveniji, da ponovno zadiha. Hvala vnaprej.
big23big
# 29.06.2018 ob 08:12
zakaj selektor, ki pokliče 23 igralcev v reprezentanco nebi smel menjat komplet ekipo v tretji tekmi? kot npr hrvati 9/11 proti islandcem? v sportskih novostih so to temeljito obdelali iz vseh strani, iz tujine, mnenja tujih novinarjev..bistvo, vsak mora najprej gledat nase. vsak je imel v prvem in drugem krogu možnost zbrat dovolj tock..,zakaj bi sel v riziko kartoni, poskodbe, utrujenost? zakaj nebi poskusil še druge možnosti na klopi, dal priloznost v glavnem ivo, vsi skupaj so ena ekipa. najbolje bi bilo, da preletiš” stare sportske novosti od 24.6. naprej in ti bo lažje. naj te ne zavedejo te redke pohvale spodaj. tvoj pogled bi moral bit širši..lp
Quatebriga
# 29.06.2018 ob 12:13
Brez zamere, ampak komentatorji pred 30 in več leti so morali znati čisto druge stvari kot danes. Ivo pa ni od takrat naredil niti koraka naprej.
gesan
# 29.06.2018 ob 11:54
Tudi zatemnitev recimo hrvaškega signala pri nas je absolutno hinavstvo!

Zakaj nek hrvatek ne bi smel gledat nogometnetekme pri nas v programu svoje dežele?

Namesto, da bi se potrudili naredit čimboljše, se oni raje potrudijo druge dol vgasnit, da so potem sami gledani ,da se lahko hvalijo kako so suepr oh in sploh.

MA brez veze!
Dali ste tudi druge tekme na nek program, ki je še vedno v prejšnjem stoletju s kvaliteto slike.

Diletanti in bleferji!
montebuba
# 29.06.2018 ob 09:16
dragi rtv a se vi zafrkavate? ko je bil še skupinski del OK...ampak zdaj ko so tekme na izpadanje boste imeli le večerni studijo?? kaj a tista tekma popoldan pa itak ni važna...
zakaj ne more biti studijski del že ob 3eh...malo analize in kaka anekdota vasleta...potem prenos prve tekme do 6ih...potem ura pavze .potem pa še večerni del..mislim jaoo..OSMINA finala je :(
aja točno na rtv smo mi...morem se zbuditi iz sanjarjenja
praznik
# 29.06.2018 ob 08:54
Za turnir kot je SP je pomembna tudi taktika,
Ivo blefer si ti, si že napovedal slovo pa si po "moji uri" še vedno na komentatorskem mestu.
ginobili
# 29.06.2018 ob 08:42
Tu ni nobenega dvoma da je Iveka povozil čas........Takšne tekme so na vsakem SP ali EP samo Ivek zdaj odkriva toplo vodo :)
mrgs
# 29.06.2018 ob 10:58
Ivo, čas te je povozil in sploh se nočeš prilagoditi in pripraviti kot se spodobi za tekme. Prepusti mesto mlajšim in ne ustvarjaj več morenja in dolgočasenja s tvojim komentiranjem. Ti imaš sposobnost še najbolj zanimivo tekmo preirediti v živ dolgčas, da tvojih glasovnih prskokov niti ne omenjam. Katastrofa od novinarja, podoben kaliber je še Bergant, kateri je dobil za nagrado vodenje dnevnika, in to vse na naš račun.
SKing
# 29.06.2018 ob 08:24
Bodimo resni. Vsaka ekipa, razen mogoče domačini, bi igrala na podoben način kot sta včeraj Anglija in Belgija.

Zakaj bi Belgija igrala z najboljšimi igralci, ki bi se morda poškodovali ali dobili kakšen karton preveč? Zakaj? Da bi dokazali, da se na nepomembni tekmi vseeno borijo?

Vsak normalen (poudarek na normalen) navijač bo to tudi razumel. Razen če bi imeli navijači raje, da bi se včeraj poškodovala E. Hazard in K. De Bruyne ter bi si Belgija s tem avtomatsko že "zagotovila izpad"?

Enako velja tudi za Angleže, povsem enako, kot sem zapisal za Belgijce.
Jerko dolenjski
# 29.06.2018 ob 07:58
Vidim, da se s kolumno oz. njenim razmišljanjem, večina ne strinja.

Kritikom, dam lahko prav. Za dosego cilja so dovoljena vsa (ali pa skoraj vsa) sredstva. Taki so zdaj časi in tudi razmišljanje ljudi se je v tej smeri spremenilo.

Vitezov, ki bi se borili za čast, skorajda več ni. Zato je razmišljanje avtorja nekakšno hrepenenje po časih, ki so minili. Žal. Zdaj je pač tako. Čeprav bi tudi sam raje videl, da bi ostalo vsaj nekaj od tega o čemer je pisal Ivo.
mangrooooo
# 29.06.2018 ob 14:38
Kaj, ko bi se Ivo Milovanovic raje zamislil nad svojim komentiranjem, ki ga je, mimogrede, cas povozil vsaj 15 let nazaj, kot da se obremenjuje z necem, na kar nimamo vpliva in ga nikoli ne bomo imeli.
Medtem ko Ivo lahko poskrbi, da njegovi komentarji ne bodo prisilili kmalu vseh gledalcev, da bodo njegov zvok prestavili v off polozaj.
čarli
# 29.06.2018 ob 11:33
Ivo Milovanovič že vrsto let spremlja nogomet za gledalce RTV Slovenija.

Na našo veliko žalost...
brehme
# 29.06.2018 ob 08:41
Anglija je sramota za nogomet. Če komu privoščim uspeh v osmini finala je to Kolumbija, zaradi mene lahko zmagajo tudi s poadrjene 11m.
kopibrejk
# 29.06.2018 ob 08:11
Recimo, da se vsebinsko vsaj delno strinjam z zapisom, ki pa je žal zelo dolgočasno branje, globoko pod nivojem podučenega novinarja s 30+ letnimi izkušnjami. Skratka, nekako v rangu moraliziranja Slavka Jeriča.
socrates
# 29.06.2018 ob 15:00
jao, Milovanovič .... pa kaj ti se delaš na RTV-ju? Uživaj penzijo in jenjaj moriti ljudi.
cmeraldo
# 29.06.2018 ob 14:53
Hahaha - 126 komentarjev! Skoraj vsi nezadovoljni, in če prištejemo enih 200 zbrisanih - to vse pove!
clemente007
# 29.06.2018 ob 12:44
A N D R E J, I V O, V S I O S T A L I pa tudi slovenski narod:

glejte, tisti ki razumete italijanske komentatorje veste o čem govorim...ni problem v Iveku (sam ga zelo rad spremljam, človek se na človeka naveže, jaz sem se glih tako na njega skozi vsa ta leta in če ne bi več komentrial bi ga po pravici povedano malce pogrešal, hkrati pa vem kaj dobim ko poslušam naše komentatorje ) nobeden slo komentator tekme ne komentria nogometno stokovno in to mislim na to, da se besede dotaknejo tehnike, taktike oz strategije, primerjave le-teh, + in - strategij, ne samo igralec je odigral slabo ali dobro, zakaj je odigral slabo ali dobro, poznavanja ozadja igralcev, ekipe, trenerja, zgodovine, forme igralcev in ne poznavanje trača! Italijanski komentatorji so žal 100 let pred nami..z njimi se lahko naučiš razumeti nogomet, z našimi zgolj spremljaš tekmo ki ti jo pripovedujejo. Italijanski komentator razglablja o tem, če je formacija ustrezna za to tekmo, zakaj je oz zakaj ni, kje so morebitne napake trenerja, kdo si je zasluzil 1 postavo, zakaj je nekdo notri v tem trenutku, kaksne so mentalitete posameznega igralca, trenerja ipd...ali je kaksn igralec precenjen oz podcenjen in zakaj..ipd
Ta problem bi se lahko rešil tako da se vpelje gosta v studio komentatorja, gosta ki je nogometas oz kvaliteten poznavalec, italijanski komentatorji skoraj vedno v tandemu nastopajo, naši zelo zelo redko pol ko pa že je, pride kot sokomentator npr. B. Prašnikar ki ni nič drugega ko še eden pripovedovalec..
Živeli, allegrija ;)
krtmenedva
# 29.06.2018 ob 11:02
Po eni strani vpijejo "bleferji" po drugi strani pa "šport je biznis"... v vsakem primeru je omenjeni komentator za v penzijo. Skupaj z doktorjem.
gesan
# 29.06.2018 ob 09:04
Žeže
# 29.06.2018 ob 07:07
Ivo, z vsem spoštovanjem, toda čas je za penzijo.

Zakaj pa ne bi smela selektorja igrati z rezervno postavo?? Že pred tekmo se je vedelo, da sta obe ekipi naprej, tako da nekega hudega boja ni bilo za pričakovati, prvenstvo je še dolgo.
-----------------------------
Ta tip je tako pameten, da bi nam v naslednjem krogu pa razlagal, da so pred tem po neumnosti zapravljali preveč energije, pa čeprav to ni bilo potrebno..., da je taktika najbolj pomemben del igre...

in njegovo večno vprašanje: "ali je to zdaj tisti trenutek?"

Stare pa ni nič boljši!

Zadnjić je celo uspel naložit, da je Sao Paolo mesto na planjavi 900 m nad zemljo.
Da je pa slep, pa itak vemo že skoraj vsi, razen zaljubljenih v njegove modrizme ne.

Ne vem iz čega je on lahko naredil doktorat.

Iz prepisovanja podatkov?
Preprost2
# 29.06.2018 ob 08:28
Torej, na naslednji tekmi, ki jo bo imela slovenska reprezentanca, pa bo Kavčič v igro na mesto nosilcev poslal neizkušene mlade igralce, ki igrajo po slovenskih ligah, boš tudi rekel:"Saj ima na voljo 23 igralcev in lahko pošlje katerega koli od njih na igrišče."? Ti bo tudi takrat vseeno, ko bodo klop greli Iličić, Mevlja, Oblak,...?

Ne mešaj hrušk in jabolk.
RUS
# 29.06.2018 ob 15:05
Malo za šalo, malo zares ampak g. Milovanovič je sam govoril ob koncu tekme Anglija:Panama, da je vse zaključeno, da se vse ve, da tekma med Belgijo in Anglijo ne bo odločala o ničemer in da bo revialna, pa je potem dobil uslišano željo:))
Borc984
# 29.06.2018 ob 12:50
Kdo je kaj tukaj blefer? Ljudje vas poslušajo samo za to, ker vas morajo! Dajmo ljudem priložnost, da si izberejo drugi audio source, pa bomo vidli koliko ljudi vas bo poslušalo?
Raje gledam na mute, ko da poslušam tega nabijača. Niste tam, da kritizirate in dajate svoje mnenje. Vaša funkcija je objektivno komentiranje!
Aja, pa iskreno me boli, kaj so delali brat, sestra, fotr, mati nekega nogometaša, če ni povezano z nogometom!
Ferdo
# 29.06.2018 ob 12:43
Še tole ... ostali komentatorji me sploh ne motijo. Tudi Stare (razen hrkanja) je znosen. Mene morda moti le Laurenčič, kar bi morda koga presenetilo. Preveč senzacionalističen in ponavadi športni dogodek, ki ga komentira kar zaključuje daleč preden se ta konča ("to (vse) je jasno"). S tem tudi zbija zanimivost in ne vzdržuje napetosti. PA vseeno je boljši kot Milovanovič, ki je pod vsako kritiko. Res sovražim tekme, kjer napoveduje Ivo ker je moteč, nejevoljen, godrnjav, predvidljiv, zdolgočasen...... takšen je tudi ta njegov članek.
Ferdo
# 29.06.2018 ob 12:28
Presneto... Tale sestavek ni nič drugega kot jamranje nad eno tekmo tega prvenstva kot da gre za prvovrsten škandal. Ivo ima za redke celo prav ampak njegovo jamranje ni nič drugega kot zahteva razvajenega rimskega despota, ki zeha in srka vino in zoba grozdje na koloseju, češ da je v gladiatorski areni premalo krvi.

Na vsakem prvenstvu so bile takšne in drugačne tekme in pritoževanje slovenskega komentatorja nad kvaliteto ene tekme ne dosega najnižjega standarda zdravega razuma. "Jaz gledam tekmo in hočem gole, hočem da se davijo od tekanja, hočem da padajo od utrujenosti.... jaz hočem."... kot eno adolescentno dete.

Ivo je najslabši komentator tega prvenstva in tudi prejšnega. Zdolgočaseno komaj slišno predvidljivo komentiranje, neprestani dvom v sodniške odločitve, VAR, fifo... … itd. Zguljene fraze o izrekih (kdor ga ne da ga dobi, tisti nad katerim je storjen prekršek ne strelja enajstmetrovk...… ) so dolgočasne - zeeeeeeh. Vedno se drži ustaljenega vzorca …. prebere dva - tri igralca ki si podajajo žoge, se ustavi na zadnjem in zdrdra Wikipedija podatke (star je xx let, igra za xx moštvo, xx-krat je igral za reprezentanco in dal je xx golov). Lapsizi so sestavni del komentatorjev in človeka kot takega. Ampak Ivo velikokrat sploh ni pri stvari - Turčija je izpadla????? ….. enajstmetrovko vidi šele po 5 minutah ko si strelec že namešča žogo.
Kar je moteče je tudi obdajanje z množino. Ko nekaj ne vidi ali ne ve zakaj se gre uporablja množino - "nismo videli", "ne vemo", "niso nam pokazali"...…. Kdo ste to vi Ivo?
Prosim lepo … pripnite si orden, uokvirite plaketo, najejte se poslovilnega obroka in prosim odrinite v penzijo. Tako ubijajočega kritiziranja športa kot takega ne potrebujemo in si ne želimo.
Kazalo