Kolumne
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Marko Radmilovič
Primerjanje volitev z jesensko-zimsko nakupovalno mrzlico nam dokazuje, kako volitve nimajo več povezave s politiko samo, temveč postajajo vse bolj marketinški dogodek. »Dlje ko bodo v mislih in medijih, bolje jih bomo prodali …« Foto: Anže Vrabl

Bližajo se volitve

Tedenska glosa Vala 202
23. maj 2017 ob 17:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Danes pa nekaj v obrambo olike in zdrave pameti. Bližajo se volitve. Kot ste zagotovo opazili. Najpogostejši znak bližajočih se volitev so politični analitiki, ki se začnejo v medijih pojavljati pogosteje kot vremenarji. "Ena lastovka še ne prinese pomladi, trije politični analitiki pa že prinesejo volitve."

Prihajajo volitve! Merilci javnega mnenja se vznemirijo. Novi obrazi se pobrijejo. Stari obrazi postanejo priljudni. Člani republiške volilne komisije se zberejo na skrivni lokaciji. Prostore osnovnih šol in vaških skupnosti pometejo. Stranke imajo kongrese. Če kongres nima stranke, jo ustanovi. Take stvari se dogajajo, ko se bližajo volitve.

Ampak na tej točki nastopi velika zarota. Kljub predvolilnemu vzdušju, ki je zavelo po deželi – koledar, ustava in politična realnost sporočajo, da volitev ne bo še najmanj eno leto. Govorimo seveda o državnozborskih volitvah. Sicer bodo še letos tudi predsedniške volitve, a zanimajo nas državnozborske, ki imajo na življenje v tej državi največji vpliv. Torej: po pravilih parlamentarne demokracije se imajo volitve zgoditi najpozneje julija 2018. Verjetno se bodo kakšen mesec prej, da ne pademo v počitnice. Recimo junija 2018. Te dni pa smo maja 2017, se pravi, da je do volitev še celo leto.

A kljub temu vlada ne sprejme nepremičninskega davka, ker je pred volitvami to nespametno. Kljub temu koalicija ne razpade, ker pred volitvami nobenemu izmed koalicijskih partnerjev to ne bi koristilo. Kljub temu rinemo v drugi tir, ker se to pred volitvami dobro sliši. In tako naprej in tako nazaj.

Volitve si na simbolni ravni podajajo roko z božičem. Najprej se je predbožično dogajanje omejilo na dni med dvajsetim in petindvajsetim decembrom, dokler ni zasedlo celotnega meseca, se bizarno pomaknilo v november in jelenčki so se po nakupovalnih centrih začeli kotiti že takoj po dnevu mrtvih. Z volitvami se dogaja enako. Ustavno nas državljane zadevata volilni dan in volilni molk; a medijsko histerijo smo pomaknili na uradni začetek predvolilne kampanje, špekulativno predvolilno dogajanje pa zaživi z razpisom datuma volitev. A vsa ta tradicija se poruši, ko o volitvah govorimo že več kot leto, preden se bodo dejansko zgodile.

Primerjanje volitev z jesensko-zimsko nakupovalno mrzlico nam dokazuje, kako volitve nimajo več povezave s politiko samo, temveč postajajo vse bolj marketinški dogodek. "Dlje ko bodo v mislih in medijih, bolje jih bomo prodali …" Demokracijo smo zamenjali s potrošništvom, kar se zdi najprej čudna, po premisleku pa popolnoma ustrezna primerjava. Politično mešetarjenje je znotraj trgovine, logistike, profita in preostalih zahtev njegovega veličanstva potrošnje končno našlo varen pristan.

Ampak nekaj je teorija, drugo je praksa. Za dnevno politiko vemo, kako je v predvolilnem času vsaj delno impotentna. Všečnost je še vedno ena najbolj izvoljivih tako voditeljskih kot strankarskih lastnosti in neverjetno je, kako z lahkoto toleriramo in se strinjamo z dejstvom, da sta tako zakonodajna kot izvršilna veja oblasti pred volitvami posiljeno všečni. Dokler je to bilo mesec ali nekaj mesecev pred volitvami samimi, za državo ni nastala kakšna večja škoda … če pa se vlada in parlament do svojega občinstva obnašata všečno, se pravi neracionalno, že leto in več pred volitvami, zadeva postane bolj vprašljiva.

Kolikor spomin ne vara, je priljudno leto pred volitvami nekakšen kanon slovenske politike. S stališča splošnega napredka gre za izgubljeno leto, s stališča asfaltiranih pločnikov in vodovodov pa za plodno leto. In če že trdimo, da je leto pred volitvami država v prostovoljni blokadi, se spodobi, da ta leta preštejemo. Predvolilna leta – če odštejemo politično nedolžno oziroma vojno leto nič, se pravi leto 1991 – so naslednja: 1995, 1999, 2003, 2007, 2010, 2013 in tekoče leto 2017 z velikim delom leta 2018. Nekaj volitev je bilo predčasnih, ko politika za koketiranje ni imela vsega leta, zato bomo v teh primerih šteli le polletno predvolilno histerijo. A kljub temu naštejemo v samostojni Sloveniji šest predvolilnih let. Ker predvolilno leto pomeni samo tri leta polnokrvnega mandata vlade, je po logiki stvari skoraj četrtina slovenske državnosti predvolilne. Se pravi impotentne, neučinkovite, predvidljive, napolnjene s sladkorčki in dobrikanjem. Vse skupaj pa se z reklamiranjem volitev veliko več kot eno leto pred dogodkom samim še poglablja. Se pravi, da že maja 2017 drsimo v shizofreno stanje, ko vladajoči svoje predvolilne programe izpolnjujejo, ne le omejeni s koalicijo, temveč tudi z nenehnim zavedanjem prihajajočih volitev zgodnjega poletja 2018. Politika se s strinjanjem s takšno logiko samoomejuje in upravljavska realnost se spreminja v dilemo sladkosneda sredi tovarne čokolade: kako pogoltniti ves ta sladkor, pa kljub temu politično preživeti!

Vzrok za takšno obnašanje je predvidljiv: dlje časa ko ponavljaš svoj prav, bolj bo ta na volilni dan zasijal. Nihče pa resnično ne upošteva dirjajoče sedanjosti in verjetnega dejstva, da bo resničnost na pragu poletja 2018 precej različna od resničnosti na pragu poletja 2017, ko vrli možje in žene postavljajo temelje svojega volilnega nastopa.

VIDEO
Bližajo se volitve
Marko Radmilovič, Val 202
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
sammys
# 24.05.2017 ob 13:27
Ja, seveda krivi so neki "politiki", ki so "vsi isti". Ne, politiki, stranke, nevladne organizacije, mediji, društva, vse to je le odraz nas, državljanov in državljank. Smo mi res tako talentirani, da nekako volimo slabe ljudi, ki delajo samo slabo in je potem vse slabo? Potem smo si znova sami krivi. Volimo s previsokimi pričakovanji, ker stranke obljubljajo nemogoče? Spet, sami krivi, ker ne volimo racionalno in racionalnih. Je "politika" kriva, da nagovarja državljane že eno leto prej, čeprav ve, da bodo tako dobili več glasov? Ne, krivi smo mi, ker že eno leto prej poslušamo. Vse je le projekcija nas samih, ker je družba, država in politika sestavljena iz ljudi, iz nas samih in vsi mi bi se obnašali popolnoma enako!
Rešitve:
1. Volimo racionalno. Stranke, ki obljubijo realno: majhne izboljšave v zdravstvu, kompromis pri pravni državi in najmanj slaba izbira graditelja 2. tira (se sliši privlačno ne?)
2. Bodimo informirani. Spremljajmo dogajanje, ampak ne preveč, se oglasimo, ampak informirano in produktivno - ponudimo realne rešitve.
3. Sodelujemo v "politiki". Čim več nas mora biti članov strank in moramo biti angažirani, ker le tako bomo lahko vplivali na odločitve - od krajevnih skupnosti, do EU parlamenta.

Dokler tega ne izpolnimo, bo vse popolnoma enako, kot je zdaj ...
godzila
# 23.05.2017 ob 19:32
Vsak politik bi moral najprej prebrati Platonovo Republiko, da bi lahko potem prebral še Machiavelijevo nadgradnjo. Saj so, zato pa živimo kot goveda in potujemo v preteklost, kot da se niti po tisočletjih prakse in razvoja ni nič kaj posebnega spremenilo.
Pa se je, saj v tem je problem, protofašistične ideje itak nikoli niso bile zamišljene za realno tvorbo.
Kaj sploh še danes drži od temeljev, na katerih so se razvijali filozofija, humanistika in znanost, kateri koncepti so zdržali resno preverjanje in preizkuse v praksi, skoraj noben, Republika še obstaja zgolj zato, ker nihče ne zna jasno povedati, da je in zakaj je brez veze. Tako se je hočeš nočeš, razvil edino fašizem, ki v svoji milejši različici smrdi približno enako kot drek potem, ko pade v vodo.

Predlagam Žižeka za predsednika države in upam, da bo po izvolitvi ukinil parlament in uvedel diktaturo. Ne zato, ker je tako dober filozof, sploh ne, pojma nima o sodobni znanosti in ne razume modernih fizikalnih konceptov, zato ne more logično sklepati in, kar je ključno za kralja filozofa, ampak prav zato bi bil za Slovenijo vsaj tako dober kot je Trump za Ameriko in naposled svet. Pahor in ostali so precej dobro razumeli principe države in oblasti, zato so tako dobri lažnjivci, Žižeku je jasno, da ne razume, vendar je zato iskren, ne boji se svojih idej preizkusiti v praksi. Ker to je pri nas najbolj narobe, lahko je lagati in manipulirati množice dokler je Republika edini model s katerim se lahko primerjamo in vrednotimo., prav zato je čas zrel za novo utopijo.

Žižeka za predsednika Republike! Naj čim prej crkne Republika!
Marko Radmilovič
link
Zlatko nacionale
31
20. marec 2018 ob 17:03 Danes pa končno avtor tega besedila vsaj približno ve, o čem govori. Pred leti je namreč za zapisano v javnem mediju postal žrtev besa Zlatka gromovnika!
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo