Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 28 glasov Ocenite to novico!
Angela Merkel
Nemška kanclerka ima trenutno bolj ali manj mir. Razen tu in tam kakšne pasje bombice o nemških evropskih pristopih. Foto: Reuters
Matjaž Trošt
Matjaž Trošt Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Čakanje na Merklovo

Kolumna bruseljskega dopisnika Matjaža Trošta
2. september 2017 ob 06:44
Bruselj - MMC RTV SLO

V Evropski uniji ta čas vlada zatišje Že v zadnjih mesecih pred poletnimi počitnicami se je zdelo, da se države ne prepirajo med sabo na glas o tem, katera ima bolj prav pri ravnanju z begunci ali glede siceršnjega odnosa do sveta. Po volitvah v Nemčiji naj bi se politika na evropskem parketu znova začela dogajati.

Nemška kanclerka ima trenutno bolj ali manj mir. Razen tu in tam kakšne pasje bombice o nemških evropskih pristopih. Razprava o delitvah beguncev, o solidarnosti, ki bi jo zaradi migracijskega pritiska večkrat radi odprli na italijanski strani, se osredotoča na sodelovanje z Libijo ter sicer na sodelovanje z državami, ki za migracije veljajo kot tranzitne ali celo države izvora. Čeprav bi se lahko, se države članice še niso lotile vprašanja kvot oziroma delitve beguncev. To vprašanje čaka in visi nad razpravo o migracijski politiki.

Slovaški premier Robert Fico je pred poletjem domačim novinarjem razlagal, da bodo evropska zasedanja po nemških volitvah bistveno bolj iskriva, kot so bila zadnja. Na teh so države članice razhajanja o migracijskih pristopih pometle pod preprogo in se z enotnim glasom upirale na primer britanski vladi, ki ima težave pri razumevanju, da brexit pomeni brexit.

Prihodnjo sredo bo Sodišče Evropske unije povedalo, kaj meni o zakonitosti sheme o delitvi beguncev, ki si jo je večina držav članic Unije zamislila kot ustrezno za delitev bremen v migracijskih krizah. Pričakovati je, da bo sodišče sledilo mnenju generalnega pravobranilca Yvesa Bota, ki je sodišču predlagal, naj zavrne tožbi Slovaške in Madžarske zoper začasni mehanizem za obvezno premeščanje prosilcev za azil. Bot je dodal, da ta mehanizem učinkovito in sorazmerno prispeva k temu, da se lahko Grčija in Italija spopadata s posledicami migracijske krize izpred dveh let. Drugačna sodba sodišča bi evropsko odločanje v tem primeru pahnilo v kaos, saj bi s tem podprlo ne le veljavne sheme, temveč zelo verjetno onemogočilo sprejetje podobnih pravil za prihodnje krizne čase. S tem bi bila seveda dana tudi košarica nemški kanclerki Angeli Merkel, ki bi ji na novo odprta razprava o evropskih pristopih lahko tudi škodila. A to bo prihodnji teden.

Pretekli teden je prinesel nove dokaze o tem, da so pogajanja o brexitu mukotrpna. Težka. V tem primeru 27 članic EU-ja igra izrazito solidarno igro. Vsaj za zdaj, seveda. V tej igri je jasno, kdo je na svetli in kdo na temni strani sile. Da gre britanski strani malce za nohte, nemara kažejo tudi orkestrirani napadi britanskih medijev na Bruselj, ki da zdaj izsiljuje britansko vlado. Kje je resnica, je seveda ključno vprašanje v obdobju, ko interpretacij ne manjka, resnica pa je postala samostalnik, ki se uporablja predvsem v množini. Nedvomno igra EU27 v tej zgodbi svojo »umazano« igro, v kateri ga ne zanima, kakšni so interesi druge strani. Dejstvo je, da je bil EU v to igro prisiljen, torej je povsem logično, da bo nastopil ostro in z jasnimi načeli, omejitvami. Da ne bi slučajno še komu padlo na pamet ... Pri vsaki ločitvi obstajajo obveznosti, tudi pri tej. Res pa je, da so ljudje, ki so z lahkim srcem, brez tresočega pisala ali celo s prepričanjem glasovali za brexit, toliko bolj občutljivi glede pravilnosti svoje odločitve.

Brexit je trenutno ena tistih tem, ki povezujejo celino. Mir pred nemškimi volitvami jo dodatno umirja. Povsem očitno tudi Emmanuel Macron čaka, da se Merklova znova zavihti v kanclerski urad, saj so njegove visokoleteče besede o reformiranju Unije in evrskega območja izrazito tiho izrečene in v popolnem sozvočju s širšo logiko vlade v Berlinu. Če se vrnem na začetek. Navadno besedo »zatišje« uporabljamo v besedni zvezi z besedama »pred viharjem«. Bomo videli, kakšna Evropska unija se bo razgalila, ko bo z dreves popadalo listje.

Matjaž Trošt, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
luckyss
# 02.09.2017 ob 08:01
Zakaj govorite o beguncih, če imamo težave z migranti ?!
conanbarbarian
# 02.09.2017 ob 07:55
Ce bi bil jaz na njenem mestu bi ob prvih teroristicnih napadih v Nemciji nepreklicno odstopil. Gospa ima zaradi svoje politike na vesti smrti nedolznih Nemcev in si celo upa hoditi naokrog in zagovarjati svojo zgreseno idejo odprtih vrat, predrznost za kozlat !
Tetameta
# 02.09.2017 ob 07:31
Če Nemci spet izvolijo Merklovo, si prav zaslužijo še nekaj milijonov teh "beguncev"...
feminist
# 02.09.2017 ob 08:03
Če Nemci spet izvolijo Merklovo, si prav zaslužijo še nekaj milijonov teh "beguncev"...

nemci bodo spet izvolili merklovo, ker jim zadnjih par mesecev prodaja kontrole na mejah, ukinitev tiste levicarske strani ipd. floskule, ki se jih ni drzala cel mandat, ampak jih prodaja sele sedaj tik pred volitvami. po volitvah pa bodo spet padali selfiji z vsemi temi "inzenirji, ucitelji", ki vecinoma nimajo volje po integraciji, ampak zelijo, da se vsi prilagodijo njim.

pisalo se je leto 2010:
http://www.spiegel.de/politik/deutschlan
d/integration-merkel-erklaert-multikulti-fuer-gescheitert-a-723532.html

dejstvo je, da angela menja mnenje hitreje kot stalin; kar od bivse clanice politikantov iz bivse ddr niti ni za pricakovat.

nemci so najmanj informiran narod v evropi, za kar mi osebno dol visi, samo da ne bo potem jok in stok, ko bo vzpon ekstremne desnice na obzorju, ker bo po volitvah spet "wilkommen" politika hitela z vso paro naprej.
oziris.va
# 02.09.2017 ob 07:49
Zgornja slika kaže: "Pojma nimam".
Billi
# 02.09.2017 ob 08:22
@SamoRes
Dejstvo je, da je evropska desnica, ki vodi Evropo pod vodstvom Merklove izgubila kompas pri reševanju begunske krize.

Ja, levice je zelo dobro reagirala in je dobro pripomogla k debati. Še posebej z nenehnim ponavljanjem izrazov:: rasist, islamofob, fašist...
patriot1970
# 02.09.2017 ob 08:37
Kako kaj Trošt...... še vedno ne maraš ograj na zunanjih mejah EU-ja?

http://www.rtvslo.si/kolumne/bodeca-zica-namesto-ukrepov/376521

So ti tako kot Merklovi bolj pri srcu ograje znotraj EU,...in "tehnične ovire" kot na spodnji sliki?

https://twitter.com/V_of_Europe/status/9
03688402306039808

In mi naj bi sledili to Evropo? Ne hvala!
cairns
# 02.09.2017 ob 08:34
Čakanje na Merklovo

Ne čakajte. Merklove še ne bo ker je na romanju v Meki.
PONOS
# 02.09.2017 ob 08:57
Nemce zanima le gospodarstvo,kako živijo vse ostalo je okrasek dokler so Nemci siti in zadovoljni ne bo menjave.
heron
# 02.09.2017 ob 08:29
Lahko novinarji malo poizvejo kako se bodo odvijale tožbe,ki jih je dobila glede neumne politike ilegalnih prebežnikov? Menda jih je čez 1000.
Ta ženska je za na kraj ,ki je podoben Golemu otoku in njej podobni
Luka Novak
# 02.09.2017 ob 07:37
Čakanje na Merklovo

LOL

Kot bi imela dosmrtni mandat, tako kot včasih naš ex diktator, danes pa Erdoğan in podobni kalibri.

Nemški volivci bodo odločili, čakanje je lahko zgolj na njih naslovljeno.
osservatore
# 02.09.2017 ob 09:03
Merklova je sinonim za ekonomske migrante aka multikulti, ki ne deluje. NE HVALA. Gospa si zasluži mesto na smetišču zgoovine.

PS.
Če gospa slučajno ni opazila je na miljone brezpselnih torej socialnih problemov kar v EU sami, ki bodo ostali (socialni problem) tukaj tudi potem, ko bo gospa prenehala razmeščati migrante sem ter tja na hrano in stanovanje. Res pa je, da domači EU brezposelni ne bodo delali za pest riža na dan, ampak to tudi ni vizija migrantov.
tedomedo
# 02.09.2017 ob 10:40
Angelca ni desničarka, ona je obratna od Hitlerja. Pussy se ji zmoči, ko vidi muslimana. Če bo spet izvoljena, bo v Evropo uvozila še več Arabcev.
Titomir
# 02.09.2017 ob 09:19
Merklova je naredila nepopravljivo škodo Evropi ampak vseeno raje vidim,d a zmaga ona kot Martin Schultz, ki bi rad dal migrantom volilno pravico.
Pa AfD naj dobi čim več sedežev tudi v Nemčiji je čas, da v Bundestag pride ena resna desna stranka, da ne bodo samo sredinso desni sredinsko levi in ultra levičarji zeleni in levica.
aparat-čik
# 02.09.2017 ob 09:18
fso opozicijo so zatrli, tako da je Merklova ena in edina, ki ne sme imet alternative. Ker so fsi drugi označeni za "naciste".
el kondor prevc
# 02.09.2017 ob 09:29
Vemo, da je večina sirskih beguncev iz srednjega razreda. Učitelji, inženirji, odvetniki, trgovci, poslovneži… Tisti, ki si lahko privoščijo potovati.

No, na ta "evropsko-sirski" vlak pa se je neupravičeno priključilo še pol Afrike in Azije. Če bi bili res samo Sirci bi govorili verjetno o številki 200-300 tisoč, ne pa 1,8 milijona.
Follow Me
# 02.09.2017 ob 08:51
Mama Merkel pa to ..
mlamat
# 02.09.2017 ob 08:01
Merklovo v zadnjem mandatu čaka vse tisto, kar je prelagala v prihodnost zadnjih 10 let.

Grčija je še vedno v bankrotu in na umetnem dihanju čaka nemške volitve za skrivno obljubljen odpis dologov, Berlusconi pa že govori o uvedbi paralelne valute, ker od uvedbe € Italija gospodarsko tone.

Jaz si prav želim da Merklova zmaga, tako kot sem si želel da zmaga W. potem ko je napadel Irak. Zato da se sooči s posledicami svojih dejanj.
pero-perica
# 02.09.2017 ob 10:17
nemce sem imel vedno za pameten narod,ni mi jasno kako volijo takšno kuro,ki jim je uvozila najbol lene ljudi,ki obstojajo na tem svetu
smallbudget
# 02.09.2017 ob 09:21
Ko berem tole kolumno imam obcutek, kot da zivim pod nemsko okupacijo ali pa diktatu iz Beograda se v sfrj. Posebno me je zmotilo pisanje kako eu27 ostro nastopa zoper Britanijo kao da ne bo se komu padla taka ideja na pamet. V taki skupnosti ne zelim ziveti, niti nisem zato sel na plebiscit za SAMOSTOJNO Slovenijo.
karlo6
# 02.09.2017 ob 11:47
Če jo nemci izvolijo bo to katastrofa za celo evropo. Francozi so si izvolili kar so si izvolili pa poglejte kaj se tam dogaja in še slabše bo.
Cenzor nimaš pogojev brisanja tega članka!!!
supermodel
# 02.09.2017 ob 12:08
Zatišje je ker ne želi z wilkomen zgubiti volilce.. Potem bo pa zoppet stara pesem, če ne še huje saj ima podle načrte za nemce in nasploh europejce..
Ta ženska bi morala skupaj z večino eurpskih politikov sedeti v nastrožjem zaporu!!!!
barezi
# 02.09.2017 ob 09:35
Merklova bo volitve dobila le če se bodo ponarejali rezultati, kar pa je zelo verjetno.
patriot1970
# 02.09.2017 ob 09:14
Tetameta
# 02.09.2017 ob 07:31
Če Nemci spet izvolijo Merklovo, si prav zaslužijo še nekaj milijonov teh "beguncev"...


Nemci jo bodo verjetno izvolili,.....mislim pa da si ne zaslužijo tega,......ampak tako je ko imaš samo režimske Merkline medije,....ki te prepričujejo kako je otrokom priseljencem (z ruto na glavi) bližje nemška kultura, kot kultura države njihovih staršev

http://www.dw.com/en/eight-young-people-answer-eight-tough-questions-about-muslims-in-germany/g-38113636
Miham
# 02.09.2017 ob 11:09
nemci imajo raje pse in zamenjavo kot lastne otroke, so namreč narod, kateremu se da skozi zgodovino dokazano najlažje oprati možgane...konformisti do bridkega konca...
levak
# 02.09.2017 ob 09:39
Čakanje na Merklovo
---
Ali mogoče čakamo koga bo izbrala Rusija.
Springbok
# 02.09.2017 ob 16:35
Kdor je prebral Čakanje na Godota (Samuel Beckett, Waiting for Godot), ve, da je interpretacij kdo je Godot, skoraj neskončno. Le Godota, o lomur govorijo vsi, in ki je zato stalno prisoten v pogovoru, se ne prikaže in nič ne reče. Le ne vemo, kdo je Godot: Merkel, Juncker, Trump, Macron, Potin, Orban, sultan Erdo, EU, Nemci, Brtanci, ipd.

Pravzaprav sleherni lahko upodabi vsak lik. Naš Cerar bi verjetno bil deček.

Meni je najbližja Freudovska razlaga, ki vsakega akterja (glej večino EU) opredeljuje s tistim, česar nima oziroma mu primanjkuje (gospodarska rast, zaposlenost, premoženje, okolje) in to pomanjkanje dolgoročno vpliva na oblikovanje stališč in zahtevkov do drugih udeležencev. Brexitarji in Orban so bližje eksistencialistični razlagi, saj jih definira konfrontacijai z okoliščinami tu in zdaj.
tuintam
# 02.09.2017 ob 10:00
Merklova modro pravi: "Ker vem, da vam v resnici do kapitalizem sploh ni, vam sicer zainteresiranim za nemški sistem, v zameno ponujam svojo pogruntavšlino 'socialno tržno gospodarstvo' (op. avtorja komentarčka: vse centralizirano v subjektu Državi, kar bistveno lažje kontrolira, če že doma ne sme biti oblastna, v čemer so ji Rusi seveda svetel zgled, mi pa paradni konjiček)!.
tuintam
# 02.09.2017 ob 09:51
Verjetno se Trošt trošta z mislijo na tragikomedijo Čakajoč Godota. Z Wikipedije:

Avtor Samuel Beckett je tragikomedijo Čakajoč Godota napisal najprej v francoščini, prvotni naslov je bil V Čakanju. Z grotesko je opozoril na tragikomičen položaj človekovega obstajanja v modernem opustelem svetu. Z ironijo je opisal človekovo tesnobo, obup, strahove, muke, pričakovanja in absurdnost bivanja. Dva potepuha - klošarja, Vladimir (Didi) in Estragon (Gogo), se vsak dan srečujeta na cesti, poleg nekega drevesa in čakata na Godota. Godot je prispodoba za boga, upanje in smisel...
junkmail
# 02.09.2017 ob 09:29
Smešno, ko se tretjerazredni politikanti (na tem forumu) obregajo ob človeka kova Merklove. Sem že zapisal (na napačnem naslovu), da ni problem v veri, ampak zaverovanosti. Torej - genije, kot ste Vi na tem forumu, Nemčija sprejema s široko odprtimi rokami. Kaj še čakate?
Luka Novak
# 02.09.2017 ob 07:53
@SamoRes

Dejstvo je, da je evropska desnica, ki vodi Evropo pod vodstvom Merklove izgubila kompas pri reševanju begunske krize.

LOL

Begunska problematika ni predvolilna tema št.1, ampak proračunski presežek tri leta zapored, v prvi polovici letošnjega leta rekordno visok, gospodarstvo raste, brezposelnost rekordno nizka.
Ramus
# 02.09.2017 ob 07:21
Bomo videli, kakšna Evropska unija se bo razgalila, ko bo z dreves popadalo listje

Kakšno pa si želite? Takšno z bodečo žico na meji med članicami ali Evropo brez meja?
SamoRes
# 02.09.2017 ob 07:37
Ko si zatisnejo oči in ušesa ter stisnejo minus. Nisem jaz kriv, da tako vaši delajo in govorijo, samo napišem.
Sicer pa še noben voditelj EU ne sedi v Haagu, ker so napadli Libijo. Sedaj pošiljajo naše milijarde, da bi tam krpali kar so s svojimi zločini zakrivili.
SamoRes
# 02.09.2017 ob 07:14
Dejstvo je, da je evropska desnica, ki vodi Evropo pod vodstvom Merklove izgubila kompas pri reševanju begunske krize.
Spomnimo se samo kaj je govoril Janša na njihovih kongresih. Ko so skupaj dajejo takšne izjave, doma pa zganjajo populizem.

Janez Janša:
Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeni.

Vemo, da je večina sirskih beguncev iz srednjega razreda. Učitelji, inženirji, odvetniki, trgovci, poslovneži… Tisti, ki si lahko privoščijo potovati.
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
43
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo