Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 49 glasov Ocenite to novico!
Evropski parlament
Tradiciji navkljub se EU po več letih kriz ter bolj ali manj uspešnega soočanja z zelo vidnim terorizmom ter migracijami spreminja. Smer je nejasna. Foto: EPA
Matjaž Trošt
Matjaž Trošt. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Čas streznitve

Kolumna dopisnika iz Bruslja
14. januar 2017 ob 06:24
Bruselj - MMC RTV SLO

Leto v znamenju spremembe v Beli hiši se obeta. Donald Trump je vozovnica v neznano. Ali bo to neznano dobro ali slabo, bomo verjetno kmalu izvedeli. Veselimo se torej teh nekaj dni, ki ostajajo?

Včeraj je za velik del medijske pozornosti v evropski prestolnici poskrbel odhajajoči ameriški veleposlanik pri EU-ju Anthony Gardner, ki je opozoril prihodnjega predsednika, da je podpora razpadanju Evropske unije norost ter da ima občutek, da mu je boter brexita, evropski poslanec Nigel Farage, malce napak predstavil razmere v EU-ju. Tako naj bi ga Trumpovi sodelavci v zadnjih tednih spraševali, katera od preostalih članic Unije bo naslednja izstopila iz nje. Vprašanje je lahko razumeti kot retorično, zabavljivo ali pa tudi kot napoved zle usode evropske povezave, nikakor pa ga ne bi smeli jemati preveč zlahka.

V Bruslju, tako pri EU-ju kot pri Natu, vlada nekakšno zatišje pred viharjem. Kaj prinaša eden najbolj neposrednih ameriških sogovornikov (verjetno) v zgodovini? Se bo svet snel s tečajev in se ujel v spiralo nepremišljenosti? Ali bodo kongresniki postavili meje predsedniku, ki se očitno nagiba v izrazito odločevalski položaj? Ali bo Trump dober za svet, za Evropo? Vprašanja so še brez odgovorov.

Evropski voditelji (vključno s takratnim britanskim premierjem Cameronom) so zelo lahkotno jemali brexit, pa potem Trumpa, zdaj še naprej zelo lahkotno jemljejo svojo vlogo in odgovornost pri ustavitvi prodora tistih političnih sil, ki obljubljajo vračanje v preteklost. V Evropo z notranjimi mejami in nacionalnimi pristopi na račun skupnih, evropskih. Populiste za njihov populizem težko krivimo. To je pač izbrana politična smer, pristop, ki očitno prinaša rezultate. Populizem potrebuje resno politično alternativo, utemeljeno na pozitivni, proevropski agendi, nikakor pa ne oponašalcev.

Ne vem natančno, kam bi uvrstil britanskega zunanjega ministra Borisa Johnsona. Ta je obiskal Slovenijo med tednom in dodal še en kamenček v mozaik slike Evropske unije, kakršna je. Ko poplava besed zamenjala pomen. "Zapustili bomo Evropske unijo, a ne bomo zapustili Evrope." Resno? Tovrstne podcenjujoče slogane poslušamo že nekaj čas iz Londona. Še bolj žalostno je, da smo se tovrstnih kratkih, pomensko brezveznih stališč navadili in nam zadostujejo. Enosmerno čivkanje s spletnih omrežij je marsikje zamenjalo resno, utemeljeno politično misel in besedo tudi v javnosti. Zmaguje mnenjski pristop, ki brez težav in sramu ruši dejstva.

Osrednje evropske politične skupine se, očitno krepko grogirane, pomikajo od ene do druge možnosti volilne streznitve. Tipičen dokaz nerazumevanja zdajšnje politične realnosti v EU-ju so volitve predsednika Evropskega parlamenta. Za ključne obraze v obdobju, ko Unija išče neko novo podlago za pot naprej, neki novi, privlačnejši videz za javnost, stranke izbirajo ljudi, ki so več kot desetletje del bruseljskega političnega balončka. Izkušnje vsekakor, a za kakšno ceno in s kakšnimi sporočili.

Pri največji politični skupini EPP je kandidat za predsednika Antonio Tajani, nekdanji evropski komisar in soustvarjalec bruseljske politike vse od leta 1994. Pri socialistih Gianni Pittella, 1999. Tokrat je drugače?! Malce karikiram slogan Evropskega parlamenta z zadnjih volitev. Ki jih je mimogrede v Franciji že dobila Nacionalna fronta. Tokratni sklic parlamenta je dobil dve politični skupini, ki ju označujemo za evroskeptični, njune člane pa za populiste. Tokrat je vendarle marsikaj drugače, kar bi moralo biti streznitveno sporočilo.

Čez dobra dva meseca se bodo na volitve podali Nizozemci. Nato Francozi. Jeseni Nemci. Osrednji mediji in pa politične sile računajo na tradicijo. Na Nizozemskem pravijo, da ena skrajna stranka preprosto ne more sestaviti vlade, a pozabljajo, da je Wilders v vladi že bil. V Franciji poudarjajo, da navkljub morebitni zmagi Marine Le Pen v prvem krogu predsedniških volitev drugi krog prinaša odločno podporo zmernejšemu kandidatu. V Nemčiji računajo na Angelo Merkel. Z njimi še Bruselj in drugi. A tradiciji navkljub se EU po več letih kriz ter bolj ali manj uspešnega soočanja z zelo vidnim terorizmom ter migracijami spreminja. Smer je nejasna.

Matjaž Trošt, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
samba
# 14.01.2017 ob 06:43
Mene ne skrbijo Amerikanci ali pa Evropa.Mene bolj skrbi kam so pripeljali našo državo naši politiki.
ajša55555
# 14.01.2017 ob 07:15
"Leto v znamenju spremembe v Beli hiši se obeta."

A vam je to Karin povedala, al je to iz kitajskega horoskopa ???
No ja karkoli že je...hočem vam samo povedat, da zelooooo pogrešam eno normalno poročanje oz. pisanje v medijih, ki je nepristransko, samo kot obveščanje !
A si lahko mnenje sami ustvarimo ???
Ali vaš namen samo še poneumljaje folka, predvsem starejših, ki vzamejo vse vaše novice "zdrave za gotove" ???
webman
# 14.01.2017 ob 07:26
Noben ameriški predsednik ne more biti dober za EU in Evropo, saj mora delovati v interesu ZDA. Ker smo si v globalni prevladi najprej tekmec, nato zaveznik bo vsak deloval primarno proti našim interesom. Vprašanje pa je, ali bomo to uvideli.
ajša55555
# 14.01.2017 ob 07:17
Trump je povedal CNN- u, da so pproblematična agencija s fake novicami :
ajša55555
# 14.01.2017 ob 07:31
Danes je najpomembnejše, če je nekdo za MIR v svetu, za dialog, za spoštovanje....
nobelovec za mir in njegova prijateljica tega nista imela v svojem planu !
In to je vse ! And that`s it !
patriot1970
# 14.01.2017 ob 08:50
Čas streznitve.......ja Trošt, prihaja čas streznitve......za Bruseljske izgubljene politike, za uredništvo MMC-ja in ne nazadnje tudi zate Trošt!.........in vse kar si danes tukaj objavil je bilo s strani številnih komentatorjev napisano že najmanj leto dni nazaj.......
Res ste nas (politiki in novinarji) pripeljali v lepo godljo.......in to iz enega samega razloga: ker nas ne upoštevate in ker nas ne cenite!!
...ne cenite in ščitite evropske kulture, evropskih navad, evropsko socialo podeljujete ne samo vsakemu ki je potrkal na vrata ampak tudi vsakemu, ki je vdrl skozi vrata, ponižujete nas s kulturno obogatitvijo ki je v določeni meri še vedno na nivoju 7 stoletja, zmerjate nas s skrajnimi desničarji in ksenofobi medtem ko vi z vrha igrate humanitarce z dodeljevanjem socialnih pravic in komfortno opremljenih stanovanj iskalcem azila - istočasno pa zatiskate oči pred bedo in revščino resnično potrebnih pravih beguncev v Siriji, Iraku in Jordanu........svoje aktivnosti utemeljujete na "humanizmu" in že davno preživeti in današnjim časom povsem neustrezni zakonodaji - za katero STE VI pristojni ........nas Evropejce posiljujete z kolektivno krivdo vseh grehov kolonialne preteklosti , nikjer pa omenjeno koliko donacij, nepovratnih pomoči, investicij se je steklo v te kraje....in tudi ponikinilo v teh krajih...........prepričujete nas da sprejmemo in oskrbimo begunce, migrante, prebežnike iz Bližnjega vzhoda....medtem pa veljaki iz Bližnjega vzhoda investirajo po Evropi v naravne vire, nogometne klube, nepremečnine.....in predvsem povzročajo zdrahe na BV za katere na koncu okrivijo koga drugega kot naivni zahod!

...ja res, ko vas človek bere in posluša lahko le zaključi da smo Evropejci res navaden pokvarjen izrodek, ki ga je potrebno čim prej odstraniti!

..ja prihodnost je mogoče res nejasna....je pa SMER zaenkrat zelo jasna....in ta žal, žal, vodi krepko na SLABŠE!

Kot izgleda naivnost evropskega človeka nima meja.....kaj pa če ima meje?
davide
# 14.01.2017 ob 08:54
Čas streznitve

res je matjaž čas da se strezniš

branjenje notranjih mej ni nobeno vračanje v preteklost ampak nujen ukrep če pač EU ni sposobna zaščitit zunanjih mej pred množičnimi vdori neznancev
Srečni Luka
# 14.01.2017 ob 07:37
Čas streznitve, odličen naslov, vendar v luči ugrabljene Slovenije.
KLIPAN
# 14.01.2017 ob 09:55
Amerika naj neha izvažati "svobodo in demokracijo" in bo na svetu vsem lepše.
uizzi
# 14.01.2017 ob 10:42
V bistvu dober članek.

Res je čas, da se proevropske in druge politične sile streznijo in zaustavijo plimo norosti, ki preplavlja Evropo in svet. Odgovornost, da je do tega prišlo pa nosijo ravno oblastniki, ki so zdaj na oblasti in jih populisti počasi odplavljajo.

Hitler bi v teh razmerah zelo dobro uspeval.. Mogoče že imamo njegovega naslednika.
7up
# 14.01.2017 ob 07:55
Irska in Nizozemska zapustila Eu? Ha Ha ha

To je podobno, kakor da bi trdili, da bi Beograd se odcepil od Yugoslavije :)
aerodynamic
# 14.01.2017 ob 07:33
Kaj bo naredil trump? Zanimivo da mediji ne pisete ñic o posiljki ameriske vojske v nemciji, ki bo poslana na poljsko , ukrajino itd. In o tem kako so pripravljeni na pricetek 3 svetovne vojne v evropi, so to nepomembne informacije?????
Kaledon
# 14.01.2017 ob 07:52
Noben ameriški predsednik ne more biti dober za EU in Evropo, saj mora delovati v interesu ZDA.

Točno tako!
Lahko je samo slab ali manj slab. Za Trumpa še ne vem kaj bi rekel.
7up
# 14.01.2017 ob 10:15
V sloveniji bi tudi nekateri radi imeli referendume o minimalni plači in pokojnini v višini 1000 eur. Drugi bi ga radi imeli o izgonu vseh muslimanov...

Demokracija je več kakor, da dva volka volka in jagnje glasujejo o večerji.

Če tega ne razumete, pač niste zreli zanjo!
7up
# 14.01.2017 ob 10:08
The law

O moj bog kaj ko bi se najprej malo izobrazili, preden pišete slabo interpretirane dogme?

Nizozemska je ena od treh ustanoviteljic predhodnika EU. Den Hague je poleg Brusselja in Luxembourga ena od treh prestolnic EU. Če bi odšla iz EU bi izgubili tudi nekaj 10 ali celo 100 tisoč ekstremno visoko plačanih delovnih mest.

Razlog za gospodarsko rast v zadnjih 30 letih najbolj leži v Ameriških multinacionalkah, ki so zaradi EU postavile svoje operacije na Irsko. Prej je bila Irska revna država in zaostala steogo katoliška država s razvitostojo kakšne Portugalske...
borut-blas
# 14.01.2017 ob 09:53
švicarrksa demokracija deluje ker je črn denar iz vsega sveta tam našel svoje zatočišče in tudi denar žrtev holokavsta je še vedno v sistemu
vzami švici njen denar in njihova demokracija se v trenutku izkaže za to kar dejansko je - plastična nakupovalna vrečka
KLIPAN
# 14.01.2017 ob 08:22
Kar se tiče zunanje politike (doma naj imajo kak hočejo, me ne briga), sta bila Bush in Obama katastrofa in zaradi njiju svet več nikoli ( ali pa vsaj zelo dolgo) ne bo več tako varen kot je bil prej.
Bomo vudeli kako bo s Trumpom.
Hopi
# 14.01.2017 ob 10:36
V USA je potekal PUČ:
USA DRŽAVA V DRŽAVI - [DEEP STATE USA] - MEHKI
DRŽAVNI UDAR CIA V USA!

CIA je blefirala, nobenega dokaza - Rusi niso "hekali
- spodkopavali" volitve.
Je to začetek konca države Deep v ZDA?
Se ahko Trump loti čiščenja hiše in mir bi bil poplačan

Nekaj glavnih USA Pučistov:
(razkrival in objavil preiskovalni novinar Wayne Madsen)

-centralna obveščevalna agencija (CIA). CIA je bila ustvarjena
z Wall Streeta. Ki služi kot tajni varen temelj za državo v državi
USA.
a.)CIA ima že desetletja, pod krinko "nacionalne varnosti" v
uporabi vojaška letala in ameriške vojaške baze v tujini. Za
tajne transporte droge in orožja, denar in zlato za elito.
b.)CIA je v novejših časih seveda vzela za osrednji pomen
prizadevanja za spremembo režima v Gruziji in Ukrajini,
v Libiji in Siriji.
c.)CIA je res usposobila državo islamske Sirije in Iraka (ISIS) in ji
ves čas pomagala.
d.)CIA je tudi usposabljala čečenske in ujgurske "teroriste", da bi
jih poslala nazaj v Rusijo in Kitajsko - nedvomno za dejanje vojne!
-senator John McCain
-senator Lindsey Graham
-Lynn Rothschild
-George Soros
-tajne operacije Izraela (Mossad)
-druge vplivne judovske skupine vključno s tistimi, ki so ukradli
ogromne vsote iz Rusije.

Nekaj glavnih USA Anti - Puč

-Michael Flynn je z zelo majhno skupino zelo dobrih predanih
strokovnjakov. Ki so pripravljeni na vse, kar je za resnico treba
za tvegano okrepitev Donalda Trumpa.

-William Binney, višji izvršni (kot admiral ali splošno), ki je
ustvaril sposobnost Agencije za državno varnost (NSA). Ki se
je postavil nasproti Obamovih ameriških politikov. In trdi, da
spremlja delovanje vseh kibernetski vohunov, ne le Ruskih.
Je bil prvi, ki trdi, da uhajanja prihajajo iz notranjih informacij.

-Deklasificirano Poročilo IC-ja - Obamove Vlade - je predvsem
samo iz TREH obveščevalnih agencij (pa še te so Obamovi
Cenzurirali), ne pa iz VSEH sedemnajst obveščevalnih agencij.

-Poročilo seveda ne upošteva, da je agencija za državno
varnost (NSA) sposobna in je vohunila veliko več od same CIA.
Pod nadzorom je imela veliko, če ne vse člane ameriškega
kongresa, pa tudi predsednika Barack Obama.
Medtem ko je CIA aktivno vohunila zgolj za izbranimi člani in za
izbranimi računalniki.

-Ray McGovern, upokojeni analitik CIA in ustanovitelj Veteranov
obveščevalnih strokovnjakov za duševno zdravje (VIPS). Je bil
spoštovan glas zoper lažne trditve, ki jih je CIA trdila proti Rusiji.

-Steve Pieczenik - nekdanji namestnik pomočnika državne
sekretarke H.Clinton. Je ključnega pomena pri potrjevanju lažne
smrti bin Ladna v letu 2001 in nato omenja več lažnih Bin
Ladenovih govorancij. Ki jih je ustvarila Cia.

CIA je ustvarila (vključno s Patsy - z grešnim kozlom Pakistanom)
gledališko reševanje, ki da bi ubili Bin Ladena z mnogo
ameriškimi posebnimi izvajalci brez posebnega razloga. Edini
razlog je bil, da bi Barack Obama dobil prednost za ponovno
izvolitev. Pieczenik je, prvi sporočamo, da je bojeval boj proti
državnemu udaru (Deep) Hillary Clinton, ki se izvaja z notranjimi
lažnivimi informacijami.

Ha, bodo lahko Obamovi parirali še močnejšim in bolj izobraženim
Anti - Deep institucijam in posameznikom?

Eden izmed nasvetov, ki sem jih preiskal:

guglaj:
Public Intelligence Blog
prevajanje:
Javni Blogi Ameriške Obveščevalne
KLIPAN
# 14.01.2017 ob 09:57
@sloko
"Le veselite se teh dni levaki, pridejo tudi časi, ko oblast prevzame ne najbolj intimna opcija LOL. Histerija vam res da pritiče, sam včasih bi se pa lahko mal zadržal."

Ko nekdo Obamo in Killary označi za "levaka" mi je jasno zakaj je Amerika največja zaveznica šeriatske Saudove Arabije.
Nerazčiščeni osnovni pojmi.
ThinkVision
# 14.01.2017 ob 09:39
Meni je zmeraj manj vseeno to, da za takšno novinarstvo in njihove prispevke plačujem, kolikor pač plačujem.
kabošti
# 14.01.2017 ob 09:13
Fascinacija naših novinarjev z ZDA in Trumpom je neverjetna.
presenečen
# 14.01.2017 ob 08:57
Donald Trump je vozovnica v neznano. Ali bo to neznano dobro ali slabo, bomo verjetno kmalu izvedeli. Veselimo se torej teh nekaj dni, ki ostajajo? Matjaž Trošt. Foto: MMC RTV SLO

Bojl bi verjel tej zgodbici:

Slovenija je vozovnica v neznano. Ali bo to neznano dobro ali slabo, bomo verjetno kmalu izvedeli. Veselimo se torej teh nekaj dni, ki ostajajo?
the law1
# 14.01.2017 ob 08:24
@borut-blas

demokracija ne deluje, to je očitno

Prava demokracija še kako deluje in Švica je dokaz za to. Veš problem pa nastane, ko hočeš to demokracijo koregirat z npr. s kakšnimi pravljičarskimi sodbami ESČP ali pa da s prepoveš, da določene teme ne gredo na referendum. Ja, potem se pa začne lomit.
k500
# 14.01.2017 ob 08:10
Čas streznitve
to prihaja za medija ala mmc ter politike ala merkel.

mi razumni, kateri smo bili označeni za desničarje, populiste, whateveryounamedus, smo bili skozi trezni. smo samo opozarjali, kam vodi ta vaša poitika. na koncu imamo mi prav.

eu tako kot je mora razpasti. v eu rabimo samo organizacijo tipa egs.

preveč plačani eu birokrati, naj gredo na smetišče zgodovine. al pa v arabijo če jim paše.

ta visokoleteči multikulti plan za eu je propadel. to potrjujejo tudi izjave glavne protagonistke, katero je pošteno strah, da v jeseni odpade iz politike.

kam ste salonski levičarji pripeljali to eu, se vidi na vsakem koraku.
UH_485
# 14.01.2017 ob 07:50
@ajša55555 Ali je vaš namen poneumljanje ljudi predvsem starejših?
+++ Ne samo starejših, žalostno je, da so tudi mlajše generacije popolnoma zaslepljene.
A počasi jim bo jasno v katerem grmu tiči zajec.
mlamat
# 14.01.2017 ob 07:21
Analitiki za Marine Le Pen spet napovedujejo, da nima možnosti zmagati, tako kot so za Brexit in Trumpa.

Ravno včeraj so jo slikali, kako se je srečala z enim Italijanom, ki stanuje eno nadstropje pod Trumpom.
Pigglet
# 14.01.2017 ob 11:46
"Veselimo se torej teh nekaj dni, ki ostajajo?" In kaj potem?!? Ja, nič, ne. Kaj vi, gospod novinar se boste pa šli na podstrešje obesit med šunke, ane?!? Človek, malo pameti v glavo.
Bivši uporabnik
# 14.01.2017 ob 11:02
Bil bi že skrajni čas, da se neha uporabljat pojem demokracija, ker s sistemom, kot je v EU ali v USA nima blage zveze... V EU imamo strankokracijo, v USA pa čisti korporativizem... Ljudje dejansko ne odločajo o ničemer.. Tudi na volitvah ne.. Ni bistvo v tem, koga se voli, pač pa kdo je ponujen v izvolitev...
uizzi
# 14.01.2017 ob 10:44
Demokracija je več kakor, da dva volka volka in jagnje glasujejo o večerji.

7up

Podpis
Follow Me
# 14.01.2017 ob 09:28
Jaz raje naredim par korakov nazaj, kot da rinemo naprej pa tudi skozi zid če je treba.
paver
# 14.01.2017 ob 09:27
Patriot1970@ Hvala, podpišem
paver
# 14.01.2017 ob 09:20
Vse bo v redu globalisti. Saj bo,saj bo. Ovce vam bodo sledile.
veronikad
# 14.01.2017 ob 11:42
trump po zagovorih njegovih ministrov v kongresu zgleda presenetljivo predvidljiva stvar, sicer smo se pa puhlic o večanju prodktivnosti, varčevanju, nižanju davkov za proizvajanje nove krame, servilnostjo do korporacije že zelo nažrli
@twwwter
# 14.01.2017 ob 11:31
"Kaj prinaša eden najbolj neposrednih ameriških sogovornikov (verjetno) v zgodovini?"

Ne vem, komu je koristila dosedanja uglajenost na površju ob škodljivem delovanju v ozadju.
Komisar
# 14.01.2017 ob 11:04
@7up
Makedonija ima po nekaterih podatkih že najbolj podjetjem prijazno obdavčitev v Evropi, in tu se res vidi koliko dostop do enotnega trga šteje. Sicer pa je mnogim z vzhodnjaško mentaliteto težko razumeti, da demokratična država ne pomeni le svobodne odločitve največje skupine ljudi, temveč veljajo določeni principi svobode in enakopravnosti za slehernega prebivalca. Tisti, ki jih je bil nekoč poln gobec anti-balkanizma in proevropskosti, pa se zdaj nezadržno obračajo k tistemu, kar označujejo kot "balkansko-postkomunistične" metode hujskanja in manipuliranja državnih institucij.
7up
# 14.01.2017 ob 10:50
Če se niso strinjali s kakšnim členom zakona, še ne pomeni, da so si želeli zapustiti ekonomsko unijo :)

Švicarji imajo svojo državo razdeljeno na kantone. Tudi izidi referendumiv veljajo večinoma za kantone. Gre za odločanje na mkro ravni - tudi slovenci lahko direktno sodelujete pri lokalni politiki nor. občine. Tudi švicarji pa ne morejo sprožiti zakonodajnega referenduma o npr. dohodnini. Verjetno vam je vsaj to jasno ne?:)

Brez dostopa do skupnega trga, bi se USA multinacionake v hipu preselile v NL/Lux. Albanija ali Makedonija ima še precej nižje davke za gospodarske subjekte, pa vedar Kdo tam posluje?
KLIPAN
# 14.01.2017 ob 09:53
@samba
"Mene ne skrbijo Amerikanci ali pa Evropa.Mene bolj skrbi kam so pripeljali našo državo naši politiki."

Največja rast v zadnjih osmih letih, največji izvoz v zadnjih osmih letih, najmanjša brezposelnost, povečanje potrošnje, investicij.....
Lahko bi bilo boljše, lahko pa tudi slabše.
Ni nekega pretiranega razloga za skrb.
patriot1970
# 14.01.2017 ob 09:02
the law1 # 14.01.2017 ob 08:06
Samo potrebno je končno predati oblast ljudstvu z referendumi..........

pri nas to ne bo šlo ker imamo za razliko od Švicarjev posebno vrsto demokracije....pri nas ...po navedbah Dr.Adraža Terška več referendumov pomeni:

Menim, da se v Sloveniji prepogosto uporabljajo referendumi prav tako, kot se ne bi smeli: kot tehnika nedemokratičnega ravnanja in kot tehnika protiustavnega delovanja. Zato pomenijo manj, ne več demokracije in demokratičnosti.

https://www.dnevnik.si/1042758786/slovenija/tujci-migranti-in-drza-lokalnega-prebivalstva-ljudje-odlocate-o-demokraciji-in-svoji-morali

.....takšna globokoumja sodijo lahko le pod rubriko: saj ni res pa je!
the law1
# 14.01.2017 ob 08:21
Enosmerno čivkanje s spletnih omrežij je marsikje zamenjalo resno, utemeljeno politično misel in besedo tudi v javnosti. Zmaguje mnenjski pristop, ki brez težav in sramu ruši dejstva.

Hahahaha. Res neverjetno ta govori o neki resni in utemeljeni politični misli. To da so med migranti sami doktorji in inženirji so gola dejstva, a ne?
Hopi
# 14.01.2017 ob 12:22
-CIA je, pod vodstvom Allena Dullesa, glavna rešiteljica
fašističnih voditeljev, njihovih bogastev.
In je dovolila, da se druga svetovna vojna lahko ukini.
-CIA je bila glavni akter pri atentatu na Johna F. Kennedyja
-CIA nadzira njene zaveznike v ZDA in po svetu.
Pigglet
# 14.01.2017 ob 11:53
@pašeresje
Sorry kolega, Nemce so in še perejo 2500/h s politično korektnostjo. Američani jih imajo v žepu, vojaško, politično in fizično, pa še holokavst jim ob vseki priložnosti nabijajo na vest. Tako da ja, Nemci in njihovo ravnanje ni in ne bo nič drugega kot servisiranje evro-atlantske aristokracije, ki jo vodijo Američani v Evropi. Je pa verjetno res, da se je del te ameriške aristokracije "udomačil" in sedaj deluje tudi v svojo korist-kar proizvaja trenja z njihovimi lastniki/starši...
NoriGoban
# 14.01.2017 ob 09:43
CmerarBarbikaMajer fenomen se bo zgodil se enkrat! Od najboljsega do najslabsega ameriskega predcednika bo prislo v treh mesecih! Ampak gospodje lahko ste mirni! Tokrat so tako volili drugi! Nimate krivde za ta slucaj! Bo pa zelo zanimivo spet brat nekonsistentne komentarje cez nekaj mesecev!
the law1
# 14.01.2017 ob 09:15
@Komisar

Švicarska demokracija je precenjena. Prvi kantoni so ženskam dovolili voliti šele leta 1970, zadnji izmed njih je bil v to prisiljen s strani sodišča šele leta 1991. Raje živim v državi, ki ima neke principe svoboščin branjene s strani ustave in sodišč, kot pa takšno divjaško diktaturo večine.

Švicarska demokracija je dokaz, da ravno ko upoštevaš narod lahko uspeš. Seveda se to gradi stoletja toda enkrat moraš začet, da bo narod končno dobil občutek odgovornosti in tudi dejanske participacije pri odločitvah.

Švica ni nobena divjaška diktatura večine ampak čisto preprosti odraz človeške tendence, da v lastni hiši odločaš sam oz. z posvetom s tistimi, ki so to hišo zgradili. Ravno zaradi tega Švica deluje.
Komisar
# 14.01.2017 ob 09:09
@the law1

Švicarska demokracija je precenjena. Prvi kantoni so ženskam dovolili voliti šele leta 1970, zadnji izmed njih je bil v to prisiljen s strani sodišča šele leta 1991. Raje živim v državi, ki ima neke principe svoboščin branjene s strani ustave in sodišč, kot pa takšno divjaško diktaturo večine.
brain2k
# 14.01.2017 ob 08:43
Smer je nejasna Pa se kako je jasna in sicer cimdlje od t.i. progresivne liberalne politike, nazaj h koreninam, drugace bomo kmalu izginili.
ajša55555
# 14.01.2017 ob 07:18
povezava : https://www.youtube.com/watch?v=G6RHIhn_
T6w
LosAlamos
# 15.01.2017 ob 09:36
Nejasna smer kot vedno.
tuintam
# 14.01.2017 ob 20:44
@granadir
Bil bi že skrajni čas, da se neha uporabljat pojem demokracija, ker s sistemom, kot je v EU ali v USA nima blage zveze... V EU imamo strankokracijo, v USA pa čisti korporativizem... Ljudje dejansko ne odločajo o ničemer.. Tudi na volitvah ne.. Ni bistvo v tem, koga se voli, pač pa kdo je ponujen v izvolitev...


Pojem je res zastarel in paradoksalen. Vseeno bi ga pa jaz ne nadomeščal z etiko upravitelja (kot se to dela v socializmu) ... Sestavljata ga korena ljudstvo in vladavina. Vseeno pa ljudski prevod 'vladavina ljudstva' sploh ne zadošča in tudi ni pravilen. Lahko bi sicer govorili o demokraciji kot o svobodi besede. A to ni samo to. Demokracija kot politična ureditev ali politična opcija je vladavina. Pa spet tudi ne. Odvisno.

Če se reče, da demokracija v nekem njenem skrajnem dometu pomeni obliko ureditve, v kateri judstvo daje oblasti sploh neko kredibilnost - potem to predspostavlja, da oblast prizna obstoj ljudstva kot neke celote, ki ji je oblast potem zavezana (ji je sploh kaj in opa kam kaj dolžna; torej kako tisto mesto, tisti določen konto opredeliti, ki se ga opredeli tako, da se oprtedeli lastnika).

Od tu dalje je pa možno govoriti o sistemu, ki ni več vladavina, ko nadvlado nadomesti opredelitev ljudstva kot celote kot pravne osebe ločeno od oblasti, ki pa obstaja, a potem kot lastnica kapitala, s katerim oblast upravlja. Ne pa potem več kot oblast...

Problematično skratka. Dejansko je na vrhuncu demokracije konec demokracije kot vladavine. Kako potem to imenovati, če pa ima demokracija vladavino kot koren v nazivu? Treba bi bilo najti nek nov izraz. Mogoče obstaja. Ne vem.

Kar se mene tiče, ZRN ... s temle po vojnim državotvornim načelom: "Javni kapital je zasebni kapital Davkoplčevalcev", ko s tem rečejo, da javni kapital še ni državni (še ni upraviteljev, ker Država je pravna oseba upraviteljica, ki se ga lahko polastinkakšna stranka), ampak da je last davkoplačevalcev kot neke celote (last družbe?) in ko določijo za ta kapital s tem tudi enak način zaščite, kot za ostalega zasebnega (ko ga imenujejo zasebni; sicer je pa tudi državni zasebni, je last upraviteljice Države), ko postane tudi ta ščiten na lastniško-pravni način, torej ne več s silo, z nadvlado, z vladavino ipd. ... s tem že tudi presežejo demokracijo kot obliko sistema (ne da bi kršili demokratska načela).

Američani za demokracijo pravijo, če ni kar demokracija=socializem. Ker demokrati zagovarjajo enačenje države kot celote in Države (upravitelj), torej izenačenje nekega neupravitelja (lastnika) in upravitelja, kar je podobno, kot če bi enačili upnika in diolžnika, ko upnika potem ni, nakar prevzamejo oblast nad Državo (upravitelj) ... Američani pravijio, da demokrat nekaj obljubi, si prisvoji na tej osnovi denar (ga podržavi), nakar obljube ne izpolni... Da je politični monopolist. Eden od možnih monopolistov pač, ko obstajajo pa tudi nepolitični. Tudi govorijo, kako da je bil njihov Jug demokratski in kako so demokrati zagovarjali ohranitev sužnejlastništva (vladavina?).

Vse to je treba pa razumeti mogoče drugače: Ali si sploh smejo upravitelji lkar prilaščati kapital in denar nekoga, v imenu katerega upravljajo, obenem ko tega svojega upnika niti v ustavi ne opredelijo posebej. V bistvu so etatisti, ki enačijo državo in Državo zaradi lažje možnosti s prevzemi oblasti prevzeti kontrolo nad vzajemnim kapitalaom. Kar naredijo pa tako, da svojega upnika ločeno od sebe v ustavah kot upravitelji niti priznajo ne (Država kot pravna oseba upravitelj dostikrat ne prizna države kot celote, družbe, a kot neupraviteljice). Eno od načel demokracije pa je, da družba = upravitelj.

No, tudi v tem je težava in ovira. V bistvu družba ali celota ni upravirtelj z vzajemnim kapitalom, če se želi upravitelja Državo in upravitelje sploh komu zavezati, enako kot je nekomu zavezan vsak ostali zasebni kapital... Problem je pa, da tudi ostali radikalci (desnilčarji) družbe ločeno od upraviteljev splohbn ne priznavajo. Popolnoma jim ustrezajo pooblastila, ki si jih s podržavljanjem in enačenjem države in Države zagotovijo demokrati. Tudi njih zanima samo oblast, le da opredelitvi družbe oni še bolj namensko nasprotujejo. To pa zato, ker demokrati govorijo, da upravljajo kot družba seveda... Kar pa ni res.
tuintam
# 14.01.2017 ob 20:03
"Zapustili bomo Evropske unijo, a ne bomo zapustili Evrope." Resno?

Ta sarkazem je po mojem čisto upravičen. Britanci čisto zares v EU niti bili niso nikoli. Vse skupaj je njihova konstantna demagogija. Drugim so vse sorte očitali, le jasno povedali pa ničesar...
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo