Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 13 glasov Ocenite to novico!
Mleko
V EU je 12 milijonov kmetij, v Sloveniji jih je le nekaj več kot 70 tisoč, od tega 50 tisoč kmetij tako ali drugače povezanih z govedorejo, mlekom in mesom. Foto: BoBo

Dodaj v

Dragi slovenski kmetje, ... še posebej pa dragi pridelovalci mleka

Kolumna Barbare Zrimšek
16. oktober 2015 ob 12:55,
zadnji poseg: 16. oktober 2015 ob 13:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po vseh letih, ki sem jih posredno in neposredno preživela z vami, in z velikim spoštovanjem do vašega poklica, ki v današnjem svetu pridobiva vrednost, kajti ste ne le pridelovalci hrane, temveč tudi skrbniki biotske raznolikosti, naravnih virov in lahko tudi ambasadorji odgovornega odnosa do okolja, uf, koliko izzivov ... in zato me čudi, da vseh svojih vlog še vedno niste dojeli in jih ne znate tržiti.

V EU-ju je 12 milijonov kmetij, v Sloveniji jih je le nekaj več kot 70 tisoč, od tega 50 tisoč kmetij tako ali drugače povezanih z govedorejo, mlekom in mesom, kar je del naravne danosti Slovenije in je globalno pa tudi lokalno precej butična proizvodnja, ki je izziv, a vendar že leta brez prave ideje.

Pred kratkim so me irski kmetje oziroma njihov minister za kmetijstvo - Irska je glede na naravne danosti, odstotek travinja primerljiva s Slovenijo - presenetil z jasno vizijo do leta 2020: "Mi bomo izvažali ekološko travo/beri mleko, pridelano na ekološki način." In to tudi že počnejo, in sicer celo na trge Indije in Kitajske.

Pred nekaj tedni sem bila v Piemontu, kjer je v mestu Bra tri dni potekal svetovni dogodek, ki ga organizira ambasador svetovne zaščite krajevne pridelave hrane in človek, ki se zavzema za dobro, zdravo in pravično hrano Carlo Petrini, sejem malih sirarjev z vsega sveta, Etiopije, Kenije, Norveške, Islandije, Švice, Francije, Italije. Predstavili so se tudi hrvaški sirarji z otoka Paga. To je bil enkraten dogodek butičnih lokalnih mlečnih izdelkov, ki vedno bolj prodirajo tudi na svetovni trg, a brez enega slovenskega proizvajalca sira.

O ekološki prireji mleka, odličnih sirov, albuminske skute .... male butične Slovenije ni slišati po svetu?

Osebno kupujem ekološko mleko, jogurt, smetano, sir iz Avstrije. Zakaj bi kupovala slovenske pridelke, če mi slovenski kmetje v prestolnici ne uspejo ponuditi ekološkega mleka s 50 tisoč kmetij, na drugi strani pa slišim, da tarnajo, koliko dobijo za liter konvencionalnega mleka.
Koliko od 50 tisoč mlečnih kmetij ustvarja dodano vrednost, imajo paleto odličnih sirov, skute, jogurta ... svoje proizvode tržijo na kmetiji tudi s turistično ponudbo, v bližnji trgovini, na tržnici, povezani so s prestižnimi gostinci, prirejajo kulinarične delavnice ... Kaj vse je mogoče narediti iz mleka, ki ga takega – surovega, pač ni mogoče več dobro prodati, kar je bilo jasno že kar nekaj časa, ampak vam "strici" tega niso povedali, samim pa se ni, ne vem zakaj, uspelo pozanimati.

V Evropski uniji je Slovenija zaščitila le nanoški sir - upam, da me boste popravili, da je še kakšen prišel na seznam zaščitenih pridelkov -, ki jih je s promocijo mogoče tržiti. Tudi v okviru mednarodnega Slow Fooda, ki ščiti pridelke, ki izginjajo, je mogoče najti le sir tolminec?
Da se bodo mlečne kvote odpravile, ni novica od včeraj, verjetno pa je res, da bi vas morali vaši voditelji na to pripraviti in vas ves čas spodbujati k novim idejam in rešitvam, lahko pa bi jih seveda imeli tudi sami.

Dragi kmetje, ozrite se okrog sebe, imate neverjetno naravno dediščino, vdihnite ji dodano vrednost, ki bo prehranila naslednje rodove in morda če bomo dovolj modri, tudi naš planet.

Barbara Zrimšek, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
kanja75
# 16.10.2015 ob 19:51
Oprosti, živim na gorski kmetiji, tako da ne ti meni o klimi v traktorju in o tem kako lahko vse narediš s traktorjem! Oče se je že dvakrat prevrnil v njem, ker je hotel narediti preveč. Na našo srečo je preživel in mu ni bilo nič hujšega.
Bo pa za kmete v ravnini to bolj držalo. V vsakem primeru pa imaš veliko dela, nobenega morja ali kakšnega drugega dopusta.
kanja75
# 16.10.2015 ob 19:28
Kaj vsi ki gledate na velikost traktorja pa mislite, da se njiva sama od sebe zorje in pridelek zasadi in pol požanje, spravi? Kdo se pa ne vozi rad v finem avtomobilu? Glede na to kar se vozi po naših cestah bi rekla, da nam sploh ne gre slabo kakor vsi jamrajo, da so brez denarja in ubogi.
Ti, da danes lahko preživiš na kmetiji resnično rabiš dober traktor, da lahko delaš z njim in ne, da ga boš skoz popravljal. Še tako rado prehitro kaj crkne. Od kmeta se danes tudi čisto preveč pričakuje. Vsi pričakujejo, da bo pridelal ne vem koliko ton hrane na hektar, ne bi pa smel špricat gnojevke, gnojiti, uporabljat sama naravna sredstva,........ pa kje vi živite.... v pravljici? Bi rada videla nekoga iz mesta spravljat celo poletje krmo za živino skupaj na žgočem soncu, ali pa kako bi se počutil, ko pride neurje in ti vse zmelje v nič v 5 minutah, ti pa si za to garal najmanj pol leta. Da o krajah niti ne pričnem.
Dalo bi se še marsikaj izboljšat glede pridelave in sploh trženja slovenske hrane, priznam, vendar vsi ki, govorite/pišete, da so slovenski kmetje razvajeni, pojdite vi za en teden delat na kakšno kmetijo, da boste dobili kak žulj in boste potem dvakrat premislili kaj pišete in govorite.
luckyss
# 16.10.2015 ob 17:18
Vidim zgoraj, da večina slovencenljev še ni v živo videla kakšne povprečne mlekarske kmetije.
Tudi, če imajo le 50 mlekaric rabijo vsaj tri traktorje, njihova skupna vrednost pa običajno ne bo presegala 50 k€...
No takšna kmetija običajno preživi tri osebe (če imajo še kaj gozda - drugače je bolj "na tenko")...
In delo poteka dobesedno od jutra do večera...
Sedaj pljuvate po kmetih, ko bodo korporacije podražile hrano, pa boste lazili po hribih in kradli z njiv...
nikoli
# 16.10.2015 ob 19:13
Avtorica je menda je agronomka, agronomskega znanja pa ni opaziti.
yougee
# 18.10.2015 ob 11:35
Kakšne nebuloze, neverjetno. Samo v Sloveniji lahko nekdo, ki ne loči med pridelavo in predelavo, blebeta po portalu nacionalne RTV. Potem pa še komentarji nekaterih bralcev, ki kmetijstvo poznajo samo iz Spoznavanja družbe v OŠ...
brehme
# 17.10.2015 ob 23:56
@masinor, praviš vsaka kmetija ima vsaj 3 traktorje. Res si velik poznavalec.
Najbež niti ne veš kaj traktoir sploh dela.
Londra909
# 17.10.2015 ob 03:16
Avtorica pac ni nikoli delala na kmetiji in lapa kar nekaj. Eni kmetje v tujini se znajdejo in napisejo na njihovo mleko eco in voila, prodaja raste. Sam pri nas v Slo ne gre tako. In to bi lahko avtorica tudi vedela. Sicer pa je njej lahko, rtv ji placa vsa potovanja (oz snemanja v tujini) in ona lepo uziva. Kaj pa delo na kmetiji, gospa Zrimsek? Predno zacnete krizirati slovenskega kmeta, vam predlagam, da zacnete s pravim postenim kmeckim delom in boste tudi cenili posteno pridelane izdelke. Eco, bio ali skropljeno.....
Glede subvencij, veliko dela je potrebnega, da se izpolni vsa papirologija... Namesto, da bi kmetje delali, pa se ukvarjajo s papirji... A se gospa Zrimsek sploh zaveda koliko denarja, dela, ucenja vlozijo tisti kmetje, ki doma predelujejo mleko (sirarne itd)? Sram vas je lahko, da tako ponizujete nekoga, ki trdo dela, draga avtorica. In, ce ste tako pametni, pa zacnite delati na kmetiji in uporabite vse znanje, ideje, ki ste jih pridobili na vasih placanih potovanjih po EU. A bi slo, draga avtorica?
janipapillon
# 17.10.2015 ob 12:33
Ekološko pridelano mleko bi moralo imeti verjetno 100%-200% višjo ceno...
In kdo bo to kupil?
Postaja pa ta EKO HALO en velik mumbo-jumbo.Primer iz prakse:
Sosed, certificirana EKO KMETIJA, z vozom pripelje silažo kravam na pašnik....
Mleko jemljem pri drugem kmetu, ki nima certifikata, je pa edini za katerega vem (vidim) , da kravam dnevno vozi nakošeno travo. Pozimi jih hrani s senom. Pa pravi pa da brez malo krmil danes pač ne gre :-). No to mleko ima približno še enkrat toliko maščobe, kot mleko krav prvoomenjenega.
Zakaj je današnje eko kmetovanje LARIFARI?
Trajnostno kmetovanje mi pomeni, da na kmetijo pride le energent in nujno potrebna oprema. Tudi strojna. Kakšna plastika za travo zavijat??? Dejte no!!
In če že eko hrana za živali, ki ni pridelana na domači kmetiji, bi ta morala bit iz certificiranih bližnjih kmetij.
Ah... kr neki..
Pa lep dan imejte.
blazv
# 18.10.2015 ob 19:38
ti ki si pa napisala ta clanek pa se mi javi da te dam malo plavat v mleko ohlajeno na 3° lahko bo ti pomagalo...verjetno pa ne hodis v avstrijo niti po mleko ampak kupujes italijansko al pa madzarsko za 0.40centa in si mislis da je krava vijolcns
blazv
# 18.10.2015 ob 19:26
dobesedno se mi gabi delat za cel dan in pridelat 1500l mleka na dan za take nehvalezneze slovenske kot ste eni! jocete za subvencije(ce nebi blo subvencij bi vi za mleko dali 1.5eu)
brehme
# 17.10.2015 ob 23:55
Barbara Zrimšek, avstrijski kmet ni živel v socializmu, slovenskii je bil pa suženj soaializma. To se ne spremeni čez noč.
nikoli
# 17.10.2015 ob 09:53
Vse raziskave kažejo na to, da trg posebnih izdelkov (sem spada tudi "eko") znaša med 5 in 10 odstotki. Večina kmetov mora pridelovati konvencionalno hrano.
mikitr
# 16.10.2015 ob 21:08
NO ekološka hrana mora imeti tudi kupce,a se bojim ,da večina ljudi gleda samo kakšna je cena in ne kako je pridelano.Spomimo se ,da mlekomati,ki ponujajo mlek brez predelave niso zaživeli,kljub velikim vložkom vanje.
miha01
# 16.01.2016 ob 18:29
Leut
Prepričan sem da ti verjameš da je krava lila, tudi to vem da ti v živo krave še videl nisi, da bi se jo pa dotaknil je pa zate znanstvena fantastika.
mikitr
# 16.10.2015 ob 21:18
Je pa še nekaj,Slovenski kmet je bil zmeraj precej nespoštovan,ko je prišlo do nepremičninskega buma,pa je vsak kmet pogruntal ,da bo najbogatejši in končno imel nekaj od celodnevnega garanja,če drago proda svojo zemljo.Prišlo je do nelojalne konkurence,saj je tisti ,ki je delal bil povožen od tistega ,ki je imel zazidljiva zemljišča in jih za miljone prodajal ter kupoval drage ,v večini tudi pretirano zmogljive stroje,ter za velike nelogične denarja kupoval in najemal zemljo.Sedaj se to maščuje ,saj ti stroji niso amotrizirani,propadajo in ne bodo nikoli poplačani z delom,hkrati ti ljudje hrepenijo po lahkem denarju,tisti ki bi delali pa so ostali zadaj.Vedeti pa morate,da je 5x lažje hoditi v službo ,kot garati na kmetiji za drobiž
MaSiNor
# 16.10.2015 ob 14:39
Glavno, da ima vsaka kmetija najmanj 3 traktorje in to take, da ko pride na bencinsko črpalko, je zadnj in prednja (guma) večja od človeka normalne višine... In to kake traktorje! Ko se vozim po Italiji, Avstriji, Nemčiji, Nizozemski, se mi zdi, da imajo tam le srečanje starodobnikov!
In potem se čudijo, da ne morejo odkupiti nobene stvari več po normalni ceni - samo še čakajo na evropska sredstva in se debelijo, hrana pa iz dneva v dan dražja - kot da bi živeli v Sahari, ne pa biotsko raznoliki Sloveniji! Res nam ni pomoči... :(((
galoper
# 16.10.2015 ob 13:19
Naš kmet ni bil spoštovan po IISV, a hrano za 'meščane' in politike je bil z davki prisiljen oddajati. V mesta, oziroma industrijska središča se je naseljevala juga, namesto 'odvečnih' kmetov, kar bi sprožilo veleposestniško pridelavo in nižje cene hrane. Tega se ni smelo, ker je b ilo skregano s komunistično ideologijo. Zdaj imamo še vedno majhne kmete in strošek na enoto pridelka je velik, rezultat so cene. In industrijska središča hočejo postati sami sebi namen, brez kmetov?
DE(j)MOKRA(s)T
# 16.10.2015 ob 13:11
Drži, naš kmet se je razvadil, subvencije, stroji in škropiva, na lahek način pridelati čim več za profit, kakovost ni pomembna. Treba bo spremenit miselnost, sicer bodo potrošniki kupovali hrano od tujcev.
Leut
# 16.10.2015 ob 19:22
Zakaj bi kmetje kaj spreminjali, če pa jih država lepo fojtra. Potem bi morali malo več delat. Celo pretegnit bi se morali malo. Poln kufer jih imam. Samo jamrajo. Naj se znajdejo. Nekak se sigurno da. Tu je kar nekaj namigov.
Leut
# 16.10.2015 ob 19:53
Tisti ki jamra mu je treba stran vzet!
Leut
# 16.10.2015 ob 20:58
O, gorska roža! Potem dobiš tudi subvencijo za strmino. Super! Upam, da je dosti!
Ne ti meni o tem da se je oče že 2x prevrnil, ker je hotel narediti preveč. Je bil pač neroden. Upam, da se mu ni kaj hudega zgodilo.
Leut
# 16.10.2015 ob 19:36
Celo poletje na žgočem soncu spravljat krmo? Pa res kje živite vi Kanja?
V traktorju s klimo in muziko pa res ne bi smelo biti tako težko. Ali?
Leut
# 16.10.2015 ob 19:34
Pa da še ne bi kdo mislil, da kmet, ki ima 50 glav živine in tista dva, ki se s tem lahko preživljata zraven, delajo v celem letu, povprečno 40 ur na teden. Malo morgen. Od jutra do večera so delali res včasih, danes pa vse naredijo s trikrat predimenzionirano mehanizacijo. Seveda, če država subvencionira.
Barbara Zrimšek
link
Hrana mora biti draga
1
26. november 2017 ob 22:05 Kakšna je hrana, ki jo zavržemo? V akciji bližnje trgovine, že pripravljena, z različnimi aditivi, pred rokom izteka, vendar poceni in z drugega konca sveta, brez predstavljene okoljske cene.
Več novic ...
Kazalo