Kolumne
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 14 glasov Ocenite to novico!
Prebežniki
EU se pripravlja na nov val prebežnikov. Foto: EPA
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Drugačni mladi

Kolumna Romane Kocjančič
25. september 2016 ob 06:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Trenutno so razmere glede beguncev in migrantov stabilne. Zahodnobalkanska pot je zaprta. Toda ne za nezakonite pribežnike, katerih število narašča!" Tako zatrjuje ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Toda če Evropska skupnost Turčiji ne bo zagotovila vizumske liberalizacije, nas bo kaj kmalu, seveda spet, presenetil nov velik migrantsko-begunski val. Pritisnil bo kar na meje vseh držav Evropske skupnosti. Med njimi bo vse več tudi mladoletnikov brez spremstva. Ali jim bomo omogočili zdravo okolje odraščanja in izobraževanja? Ali pa tudi zanje ni prostora med nami?

Pomoč mladim prebežnikom bo tema tudi v oddaji Obzorja duha, ki bo na sporedu ob 11.30 na 1. programu TV Slovenija.

V preteklem tednu je vrh voditeljev 193 članic Združenih narodov, med katerimi je bil naš predsednik Borut Pahor, prvič v Generalni skupščini razmišljal o pomoči 65 milijonom beguncev in razseljenih ljudi. Polovica med njimi je mlajših od 18 let. 45 odstotkov jih je pod zaščito Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Po podatkih Unicefa je zaradi oboroženih spopadov, nasilja in v želji po boljšem življenju na svetu vsak 200. otrok begunec, 50 milijonov jih je na begu. 100.000 jih je lani prosilo za mednarodno zaščito v 78 državah. Največ jih je zdaj v Turčiji.

Pri nas ima status begunca 64 otrok. 28 mladoletnih prosilcev brez spremstva za mednarodno zaščito so avgusta nastanili v Logatcu, Postojni in Novi Gorici. Tu jim omogočajo celodnevno strokovno obravnavo in varno nastanitev. To je pilotni projekt in poleti prihodnje leto bomo videli, ali je bil uspešen.

Evropska komisija pa je v poročilu o gibanju otrok beguncev zapisala, da je v prvih mesecih letos v Sloveniji izginilo 20 otrok. Morda so odšli pred dodelitvijo mednarodne zaščite k sorodnikom v tujino, ugotavljajo pristojni organi ali pa so postali žrtve trgovcev. K nam prihajajo največ iz Afganistana, Iraka, Irana in Sirije, podhranjeni, travmatizirani, polni strahu. Zato si že od prvega begunskega vala 1994 pri nas prizadevajo dati dostojanstvo tudi mladoletnim pribežnikom pri Slovenski karitas in Slovenski filantropiji.

Ravno v četrtek je bil mednarodni študijski dan na Teološki fakulteti v Ljubljani. Gostitelj udeležencev dežel sprejetih migrantov in beguncev je bila Slovenska karitas, ki je srečanje pripravila z Italijansko karitas. Predvsem je bilo srečanje namenjeno izmenjavi izkušenj dela s pribežniki in njihovi integraciji. Evropska karitas pa poziva Evropsko skupnost k odprtju varnih in pravnih poti za vstop in k prenehanju prisilnega vračanja ljudi. Slovenska karitas, ki je pomagala pri nastanitvi pribežnikov na sprejemnih centrih, se je dejavno vključila v delo Uprave za zaščito in reševanje. Ob novem valu pa opozarja na spoštovanje dostojanstva ljudi, ki prihajajo na mejo. Zavzemajo se tudi za pomoč ljudem iz držav, od koder prihajajo in tako prek mednarodne mreže Karitas pomagajo beguncem v Siriji in Iraku. Pri integraciji mladoletnih pribežnikov so organizirali letos na letovanju otrok iz socialno ogroženih družin v Portorožu tudi dan delavnic in kopanje za mladoletnike s skrbniki iz azilnega doma. Kako dragoceno je to bilo za integracijo mladostnikov!

Vseskozi dejavni so tudi pri Slovenski filantropiji, edini organizaciji, ki redno zagotavlja otrokom brez spremstva skrbnika. Za izboljšanje položaja mladoletnih migrantov, otrok brez spremstva prosilcev za azil in otrok beguncev jim nudijo psihosocialno podporo in jim pomagajo pri vključevanju v okolje.

Otrokom, ki so na begu, pa ne morejo pomagati le zakonska podlaga in vladni urad za migracije ter dodatni sprejemno-registracijski centri! Pomaga jim lahko vsakdo, ki se za bolj kakovostno varovanje vključi v oblikovanje njihove svetle prihodnosti. Mladi najprej potrebujejo zaščito pred izkoriščanjem in nasiljem, pred trgovci z ljudmi, pa tudi kakovostno izobraževanje in spoštljivo vključevanje v okolje! Tu lahko pomaga vsakdo, ki ima le kanček dobre volje!

Rešitev za ustavitev tretje svetovne vojne v njihovih deželah in množičnih migracij tudi obstaja. Toda poleg velesil kdo vse bo zato ostal brez zaslužka?!

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
vnk
# 25.09.2016 ob 19:45
Saj ne vem, ali naj se smejem ali jočem... ali pa preprosto postanem del ljudi, ki jim je preprosto vseeno in tudi volit se jim več ne zdi smiselno. Dva dni nazaj bila debata o pristranskosti RTVja, potem pa ven prileti takšna kolumna. A bi lahko potem še Jelinčiču prosim ponudili mesto, da bomo bolj uravnoteženi, pa imeli več nebuloz?

Sicer pa ironično, da o tem pridiga nekdo iz RKC, organizacije, katere lokalni dosežek nedolgo nazaj sta bila Zvon 1 in 2. Da o pohlepnosti po gozdovih ne govorimo, lahko bi bili skupna last vseh državljanov, pa se Cerkvi zdi pomembno, da je njihova lastnina. Pa vsi vemo, kakšna je zgodovina RKCja in na kakšne, danes nemoralne, načine je prišla do lastnine. Koliko tega denarja bi lahko šlo za otroke... pa morda vsaj tiste, katere so zlorabili duhovniki, prisiljeni v nenaravne celibate. Seveda pa, morda bi bilo tudi prav, da se spomnimo Cerkve, njenega pogleda na kontracepcijo in kako to prizadane države tretjega sveta, kjer imajo vpliv.

Osebno se počutim tako, kot bi mi predstavnik multinacionalke kot je npr. Apple, pridigal o plačevanju davkov.
solatosned
# 25.09.2016 ob 10:28
Mogoče sem naiven, mogoče samo fantaziram, mogoče je samo pomanjkanje realnih izkušenj... Ne vem kaj zblojenega me lahko nagiba k misli, kakor jaz verjamem, da bi se dalo tem ljudem pomagat. Zato bom hvaležen za kritični odziv.

Če se postavim v vlogo begunca ali migranta(zaradi hude stiske), si predstavljam, da ko bi pribežal v neko tujo državo ne bi pričakoval, da mi omogočijo neko razkošje. Le osnovno bivanje in možnost dela. To, kar se tiče čisto fiziološkega. O drugih potrebah ne želim pisat.

Torej glede osnovnega bivanja in možnosti dela.
Pravijo zagovorniki zaprtih meja, da naj jih kar domov vzame kdor jih želi sprejeti. Seveda je zahtevno sprejeti neznanca iz druge kulture pod svojo streho, ko dostikrat še sami nimamo. Kdor lahko naj, če vidi da lahko. Mislim pa, da je možno tudi drugače pomagati. Zakaj ne zberemo sredstev in jim ne dodelimo neko zemljišče, kjer bi lahko začasno preživeli del svojega življenja, dokler se ne razreši tisto kar jih ogroža v lastni državi?
Nimam v mislih, da bi jim mi gradili hotele, ko dostikrat še sami nimamo. V mislih imam, da bi jim priskrbeli preprosto orodje in bi si lahko sami zgradili zelo poceni, z predpisi določene majhne hiške z vrtom, kjer bi si v veliki meri lahko pridelovali lastno hrano,...

Saj niso oni kot živali, za katere je treba skrbeti. Oni znajo skrbeti sami zase. Kljub temu pa potrebujejo osnovne stvari. Te osnovne stvari niso drage. Ni naša dolžnost, da jim omogočamo obilje. Je pa prav, da jim omogočimo osnovno, saj smo vendar ljudje.

Če sem nekoliko bolj konkreten. Izbere se zemlja na območju, kjer je najcenejša(zaradi lokacije in ne ker je tam samo skala). Morda kake zapuščene vasi.... Zemljišče se razdeli na parcele, poti,... Vsakemu beguncu se dodeli(posodi ali da v najem) parcela. Začasno se jih nastani v nekih začasnih prostorih od koder vsak dan hodi v delavnico(proizvodnjo), kjer se izdelujejo skromne, poceni hiške. S tem delom lahko nadaljujejo tudi potem, za druge.
Druga dela, ki bi jih lahko opravljali pa so seveda pridelovanje lastne hrane, izdelovanje pohištva in drugih stvari. Taka pomoč verjamem, da ne bi bila draga, njim pa bi verjetno pomenila veliko. Migrantom, ki tega ne bi sprejeli, pa seveda naj grejo na svoje stroške domov.

Kot pravim, lahko da jaz ne opazim in so to moje zblojene ideje. Ampak verjamem, da ne bo nikomur škodilo, če jih objavim.
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo