Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 24 glasov Ocenite to novico!
Prva pomoč
Oživljanje zdravstvenega sistema
Število zdravnikov
Število zdravnikov se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje od leta 2001 povečalo za četrtino. V tem času je število drugih zaposlenih, tudi denimo policistov, drastično upadlo.
Vse več zdravnikov, vse manj obiskov
V zadnjih desetih letih se je število družinskih zdravnikov povišalo, medtem ko se je število obiskov pri njih po podatkih NIJZ-ja bistveno zmanjšalo.
Jure Brankovič, novinar Tarče
Jure Brankovič je novinar Tarče.

Drugorazredna tema

Kolumna Jureta Brankovič
9. april 2015 ob 11:12,
zadnji poseg: 9. april 2015 ob 22:22
MMC RTV SLO

Bliskavice v državnem zboru bodo spremljale še zadnji korak sage o ničemer. “Sredi kaosa je tudi priložnost,” je misli kitajske vojskovodje Sun Cuja medtem udejanjil Konrad Kuštrin in od vlade odločno zahteval višje zdravniške plače.

Denar poenoti skregane

Vladni stranki sta nam pred volitvami obljubili učinkovit in dostopen javni zdravstveni sistem (SD) in dvig razpoložljivosti in kakovosti storitev (SMC). “Zveni malce nerealno” in “predlogi so splošni” je njuna programa tedaj za MMC ocenil kirurg Erik Brecelj. Nič kaj obetavno ne kaže niti danes. V pomanjkanju pobude so se vladanja (ponovno) lotili zdravniki sami, in sicer z zahtevo, pri kateri se sicer med seboj skregan zdravstveni klan poenoti. Številki na plačilni listi.

"V ozadju se vedno skriva plača"

Uradno je zdravniški sindikat tokratno bitko poimenoval standardi in normativi. A se za ocenami, koliko naj vsak zdravnik naredi, skriva po mnenju direktorja Zdravstvene zavarovalnice Sama Fakina samo eno. “Mislim, da je to samo by pass pot za višjo plačo. Rad bi, da predstavniki sindikata že enkrat povedo, kakšno plačo hočejo imeti za 176 ur dela in da se od tam naprej pogajamo. V bistvu se za vse nižjimi normativi in boljšimi delovnimi razmerami v ozadju vedno skriva mesečna plača,” pravi Fakin. Ob tem, da ima bistveno daljši mandat kot zadnjih nekaj ministrov skupaj, o njegovih besedah težko podvomimo.

Precej premalo plačanih

Kljub temu pa so in bodo zdravniki odprli zoprna vprašanja. Na za zdaj diskretnih srečanjih z vrhom politike Zdravniška zbornica napoveduje javno oznanilo, da zaradi pomanjkanja preprosto ne morejo več zagotavljati varnosti v zdravstvu. Ne dvomimo, da del zdravnikov je in bo preobremenjen ter premalo plačan. In da je takšnih vse več. Velja pa tudi nasprotno. Podatki, ki jih je zbral nacionalni inštitut za javno zdravje, kažejo, da nasprotno velja še precej bolj.

Brez varčevanja pri zaposlovanju zdravnikov

Zdravnikom je uspelo, kot kažejo podatki, v povprečju dokazati, da varčevalne omejitve zaposlovanja zanje ne veljajo. Če s(m)o brez dvoma žrtvovali del varnosti in se od leta 2004 do danes odpovedali 1.600 policistom, smo v istem obdobju 900 zdravnikov zaposlili. Če smo v tem času nadure policistov skorajda ukinili, so zaradi pomanjkanja zdravnikov ostale v zdravstvu samoumevna in dobro plačana praksa. Ki je zdravnikom nihče ne oporeka, ko delo dobro opravijo.

Leta kot ključni plačni atribut

V precejšno zadrego smo te dni spravili vsaj dva direktorja zdravstvenih ustanov. Prosili smo ju, naj ocenita, ali so njuni zdravniki plačani pošteno in po učinku, ki ga njihovo delo ima. Usmerila sta nas na kolektivno pogodbo, ki podobno kot drugje po javni upravi določa princip višjega plačila za starejše delavce. “To je tudi edino merilo razlike v plačah pri zdravnikih,” je povedal direktor Zdravstvenega doma Ravne Stanislav Pušnik, ki je sicer prepričan, da je sprememba normativa za delo na področju splošne medicine zelo zaželena. "S tem bi lahko zmanjšali obremenitve zdravnikov v timih, osnovni problem pa je seveda ta, da že zdaj ob teh normativih dejansko primanjkuje zdravnikov na primarni ravni in zdravniki, ki tu so, delajo več, delajo čezmerno, vključujemo upokojene zdravnike, ki blažijo problem pomanjkanja zdravnikov," dodaja Pušnik.

Generacijski plačni prepad

Z manjšimi predpisanimi obremenitvami tako tudi ne bi nagradil manj plačanih zdravnikov s krajšo delovno dobo. Za pomiritev mladih in gotovo premalo plačanih kolegov bi se moral predsednik zdravniškega sindikata lotiti predvsem tega, komu od svojih kolegov kaj vzeti, in ne deljenja denarja, ki ga ni. V kar pa bi ga seveda morala z izpolnjevanjem predvolilnih obljub prisiliti koalicija in dovolj glasni kritiki s spominom vsaj do zadnjih volitev. Tudi zato, ker zdravniške plače in zdravstvo še zdaleč nista edini zanemarjeni temi. Potem bi si pred vrati ambulant tudi nekoliko bolj pomirjeno ogledali prenos prvorazrednih tem iz državnega zbora.

@JureBrankovic
Jure Brankovič, Tarča

O povišanju zdravniški plač je voditelj Boštjan Anžin v Tarči soočil mnenja predsednika Fidesa Konrada Kuštrina, v tujini delujočega zdravnika Jurija Gorjanca, predsednika Zdravniške zbornice Andreja Možine, direktorja Splošne bolnišnice Ptuj Andreja Lebaniča in direktorja Zdravstvenega doma Ljubljana Rudija Dolška. Vabljena sta bila tudi pristojna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

VIDEO
Zdravniki na pregledu
Jure Brankovič
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
rdečinavijač
# 09.04.2015 ob 11:30
Namesto Tarče pogledam kak dokumentarni film ali preberem kar zanimiv poljuden članek. Bistveno več izvem in sem bistveno boljše volje!
Von Molcge
# 09.04.2015 ob 12:44
Šlamparija novinarja, da ne rečem kje prirejanje podatkov. Seveda se je število policistov ob 2001-2013 zmanjšalo. A če ni avtor živel v škatlici ali v kakšni od sveta odrezani hišici v kateri od balkanskih prestolnic, je moral zaslediti, kaj se je v tem času zgodilo. Slovenija je vstopla v EU, na 3 mejah so ukinili schengenski nadzor, pomeni da so lahko že samo na račun tega znižali število 3 izmen policistov iz vseh mejnih prehodov z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Če pa to upoštevamo pa dobimo bistveno večjo številko.
Potem pod točko 2. Medicina gre naprej in seveda da je potrebno imeti več zdravnikov za več preiskav, terapije in vedno več bolnikov, ki so še vedno starejši. Odkrito povedano, če mislite na zdravstvu varčevati potem čez čas več ne bo imel kdo za varčevati. Raje kot da izpostavljate manipulativne podatke o št. zdravnikov naoram policajem v obdobju 2001-2013 pokažite višino plač zdravnikov v Sloveniji, Avstriji, Madžarskem in Italiji. Samo nato ne vem kdo vam bo še jutri v ambulanti sedel, ko bo to videl.
planetek
# 09.04.2015 ob 12:38
Tukaj se ne gre zato, kdo je več vreden ali manj.

Dejstvo je da policist, ki baje spada v 21 razred s srednjo šolo (!), ne more biti primerljiv z zdravnikom, ki je v 41 razredu (4. letna srednja (verjetno opravljeno z odliko maturo, da se lahko sploh vpišeš na medicino) + 6 let faxa + min. 4 do 6 let za specializacijo (odvisno od spec.) + spec. izpit (diploma) + vsakoletno izobraževanje...)
Se pravi policaj 4 letna šola in zdravnik min. 14 let šole! Primerljivo???

Sorry mislim, da ne.

Ni problem v samem zdravstvenem sistemu, problem je v zdravsteni zavarovalnici, s Fakinom na čelu, ki gleda samo na maksimiranje dobička in zategovanja pasu.

Zdravniki vas zaradi kazni (teh je vedno več) iz strani zavarovalnice včasih sploh ne morejo optimalno zdravit, ker jim le-to narekuje zavarovalnica in zakonski akti.
Kdo vas bo še zdravil, če mu bo zavarovalnica vsak mesec napisala kazen za 300eur +?

To, da pa se gradijo neke klinike za miljarde € je pa itak znastvena fantastika. Vsi, ki podpišejo te pogodbe pa bi itak morali biti kazensko odgovorni!
provni
# 09.04.2015 ob 11:48
Zdravnik brez specializacije/zdravnik po opravljenem sekundariatu VII/2 35
Zdravnik specialist II VIII 41
Zobozdravnik VII/2 35
SInšpektor VII/2 36
Svetovalec VII/1 28
rednja medicinska sestra II V 21
Policist V 21
firtoh
# 09.04.2015 ob 21:27
V naši bolnišnici ni prijave in odjave oz identifikacijskih kartic,ki beležijo prisotnost na delu za zdravniško osebje.Je pisno in temelji na zaupanju...hahaha.Vsi ostali zaposleni jih imamo.Nenapovedane alkoteste opravljamo vsi razen zdravnikov,pa je pri nas nekaj alkoodvisnikov .Tud en par kirurgov.Bolnišnice ne vodijo evidence o zdravniških napakah tako kot v tujini.Sicer pa v državi,kjer je edina delovna bolezen azbestoza ne more biti drugače
tsinamuh0
# 09.04.2015 ob 13:21
Samo za denar se ljudje še borijo, za zdravje ni nikomur. To je resnica.
Zato se tako zapostavlja resnično preventivo, saj ta edina prinaša zdravje... in s tem ne mislim - prenašanja celotne odgovornosti na posameznika, gre za to, da bi država naredila pogoje, da ima vsak možnost zdravo živeti. Ve se, kaj so preprečljivi vzroki obolevanja in umrljivosti, naša država pa nič, samo za denar se grebejo - ti bogovi v belem in fakini in sindikalisti...
crusado
# 09.04.2015 ob 14:00
Toliko problemov, toliko umazanije, toliko nepravičnosti, a vsi mediji se ukvarjajo s to farso o Veberu in Telekomu. Na eni od najbolj gledanih večernjih informativnih oddaj prispevek o tem teatru apsurda je trajal 15 minut,. Nič drugega kakor pesek v oči.
AM
# 09.04.2015 ob 12:52
Nikjer nisem zasledil podatka o povprečni zdravniški plači.

Je cifra prevelika, da bi jo objavili ??
Barry Soetoro
# 09.04.2015 ob 13:00
Primerjati zdravnike in policiste se mi zdi neprimerno in neokusno. S policisti ima redko kdo pri nas dobre izkušnje, z zdravniki sicer tudi, vendar vsaj ne lažejo in redko izživljajo svoje frustracije ter antipatije na svojih pacientih, redko zlorabljajo poblastila in privilegije, enaki so si predvsem v nedotakljivosti in pri črpanju javnih sredstev. Povejmo še drugače, z boljšo policijo, bi dobili tudi boljše zdravnike, obratno pa ne deluje. Policaj je lahko praktično vsak, zdravnik rabi vsaj neko osnovno znanje in pa čim več prakse, pri policistih je učinek ravno nasproten, več informacij in prakse običajno pomeni več kršenja ustave in človekovih pravic.
O politiki pa itak nima smisla izgubljati besed, ni jih mogoče jemati resno, v smislu, da njihove izjave kaj pomenijo, seveda rečejo kar je všečno in zaželjeno, to je pa tudi vse, prav njim je v interesu, da imamo take notranje zadeve in selektivno zdravstvo, kjer peščica dobrih zdravnikov skrbi izključno za elito, večino ostalih problemov rešujejo z zanič zdravili in neumnimi nasveti, ki jih pobirajo od zeliščarjev in šamanov. Sprašujem se, kako je mogoče, da smo tako hitro padli tako nizko, v tako kratkem času, očitno se se ob osamosvojitvi dogajale tudi neke skrivnostne kadrovske čistke, v državo pa se je začel valiti kader, s sumljivimi diplomami iz kakšne evgenične džamaherije, le v tem pogledu so si javni uslužbenci enaki.
Po 12.uri. Pri nas ne dobiš več zdravnika, ob vikendih in praznikih pa sploh ne, po rovtah se takrat vozijo samo policijske patrulje, zakaj smo nekoč sploh komplicirali, če pa lahko zgleda rešimo večino življenjskih problemov z lažmi, konstrukti in reprsijo. Zdravnikov je premalo in so nekoliko podplačani, vendarso večinoma tudi grozljivo nesposobni in arogantni, take bi bilo treba takoj nagnat, ne pa plačevat manj. Policisti so povosod, ker je treba zraven prišteti še vojsko, civilno zaščito, sodelavce in ovaduhe oziroma cel priviligiran razred javnih uslužbencev, če bi radi več oboroženih šerifov na cestah in ulicah, naj se prezaposlijo.
RJSlo
# 09.04.2015 ob 12:34
P. S. Zanimivo je gledati 60-letnega policista, ki dela na terenu. Aja, ne v Sloveniji. To je v Nemčiji.
zemljemerec
# 09.04.2015 ob 17:17
Poznam zidarje ki so po 10 ur delali na gradbišču v izgradnji UKC Ljubljana, na mrazu, soncu, vetru, dežju...danes imajo ti možje uničeno zdravje in prejemajo kot delovni invalidi pokojnino v znesku 425€ na mesec ob dejstvu, da so vsak mesec eno soboto oddelali za samoprispevek za UKC za boljši jutri nas vseh.
ponosnikmet
# 09.04.2015 ob 15:18
oziris.va

Pa svinje vodnice....
oziris.va
# 09.04.2015 ob 13:31
Jagoda Lilit
# 09.04.2015 ob 12:07

Pa res zakaj so eni ljudje manj vredni kot drugi?


Saj v Naravi ni nič drugače. Alfa samci, pa to ...
alcatraz
# 09.04.2015 ob 20:14
Nikjer nisem zasledil podatka o povprečni zdravniški plači.
Je cifra prevelika, da bi jo objavili ??


Ta cifra je popolnoma nepomembna in ti ne pove ničesar.
Itak so vsi dvoživke, troživke, štirživke...
jast123
# 09.04.2015 ob 16:11
Pa saj mediji živite od afer takšnih in drugačnih. Če jih pa ni, si jih pa izmislite. Slovenski novinarji imajo svetovni rekord (no morda še Foxnews) v poročanju o nepreverjenih stvareh. Skoraj vsaka novica c slovenskih medijih se začne s stavkom: "iz neuradnih virov smo izvedeli", ali pa: " govori se", ali pa: "slišali smo", ali pa: "po poročanju Požarreporta", ali pa: "morda je, verjetno je, mogoče, da je....."
Ko prižgem TV in obrnem na kakšnem slovenski program, kjer imajo poročila ali dnevnik mi sobo zalije rumena barva.
Jagoda Lilit
# 09.04.2015 ob 12:07
Pa res zakaj so eni ljudje manj vredni kot drugi?
božo1
# 10.04.2015 ob 05:38
Voditelj Anžin je imel tokrat dovolj srečno roko z izborom udeležencev, kakor tudi v koordinatornem delu. Kljub vsemu pa se vidi, da so novinarji nekoliko izven sistema in nekatera vprašanja težje razumejo. No nocoj to ni bilo ključno, je bilo vzdržno.

Kje se razum zatika?

Na določenih zdravniških mestih pomanjkanje zdravnikov in zato povečan obseg dela v komaj vzdržnem stanju in iz tega naj bi bili veliki zaslužki, ki se izpostavljajo v slovenskem merilu, populistično, "kot med največjih 50, je kar 48 zdravstvenega osebja."

Razvozlanje tega vprašanja gre takole: osnovna plača je čisto v osnovah npr. 3-3.500 brutto, nato sledijo nadure in dežurstva in je dejansko lahko to tudi prek 10.000. Ko to pogledamo in izračunano je to čisto normalno, le da ni normalno, da je nek zdravnik obremenjen na mesec recimo tudi preko 300 ur.
Zakaj? Sprejeta je bila politična odločitev pred leti o zmanjšanju zaposlenih v JS! Zamislite logiko politike(tiste vlade ali zakonodajalca). Pri dejanskem primanjkljaju 1000 zdravnikov , se mora število zaposlenih zmanjševati, tistim, ki pa delajo po 300 in več ur pa plačevati daleč več kot, če bi zaposlili dodatno.

Ne bom šel v širino, kjer od "stroke" pa do medijev nekaj natolcujejo, ustvarjajo lažno sliko, krivično posplošujejo in obrekujejo častno zdravniško delo. Ne razumejo in ner znajo desetletja skupaj spraviti nujne standarde in normative, ki jih na čelu z direktorjem ZZZS napačno tolmačijo.
Govorijo neumnosti o času, ko gospodarske razmere nekaj ne dopuščajo, nekaj kar v resnici niti ne razumejo itd.

V Tarči je bil dobrodošel naš zdravnik na delu v Avstriji. " V Avstriji se dela veliko bolj umirjeno, manj in bolj preudarno. V Sloveniji je v primerjavi s tu, primanjkljaj kar 1000 zdravnikov. Okolje zelo ceni in spoštuje zdravniški stan. Plača je zelo dostojna, pozna pa se lahko še uspešnost z dodatkom, ki ga je pristojen odrediti predstojnik. Zdravnik lahko s soglasjem dela za določen čas popoldan, predvsem tudi s ciljem, da pritegne paciente v redno oskrbo za matično zdravstveno organizacijo, kjer je zaposlen.
Niti približno ne boste našli v medijih takšne strelice kot pri nas. Tukaj se že spreminja tudi delovni čas na manj, seveda tudi za nekaj manj plače, v korist večje kvalitete do pacienta in možnost zaposlovanja mladih zdravnikov."

Na vse tole mi še dodatno dvigne tlak!
Se samo spomnim, da se v Avstriji bolnice borijo za paciente, pri nas pa več dela ZZZS plača manj ali pa sploh ne prizna! Narobe svet?
x1ijn
# 09.04.2015 ob 16:05
Jaz bi višanje plač pogojeval z rezultati.

Npr. so določena področja medicine, ki so v koraku s časom (nekatera področja so celo vodilna v svetovnem merilu), so pa druga področja, ki so v kameni dobi (delajo po doktrinah iz 70h let).

Jaz bi rekel, ko posodobite doktrino, dobite višje plače. Potem naprej...ko skrajšate čakalne dobe, dobite višje plače.

Tako kot Kuštrin razmišlja to ne gre. Ne more biti višja plača ob istem normativu, samo zaradi lepšega. Višja plača je lahko zaradi večje učinkovitosti, ali nižjih stroškov. Se pravi če je več pacientov pregledanih, potem je višja plača. Se pravi, morajo iti v smer, kako skrajšati čas obravnave, in hkrati ohraniti kvaliteto (ali jo celo izboljšati). Vse to se da z malce truda...
johc
# 09.04.2015 ob 13:12
policistov za zdravje ne potrebujemo? to je kakor bi primerjali hruške in klobase (ne hruške in jabolk) to bi bile potem medicinske sestre...
janezdolzan
# 09.04.2015 ob 13:04
V tem času je število drugih zaposlenih, tudi denimo policistov, drastično upadlo.

6.5 % pomojem ni drastično, veliko jih je po pisarnah.

Podatki so le do leta 2013... za veliko zdravnikov sem slišal, da so šli v tujino v zadnjih par letih.
Vsi so pa radi v centru Slovenije.
RJSlo
# 09.04.2015 ob 12:33
No ja. Kar nekaj let sem imel v sebi predsodek, da je medicinsko osebje v celjski bolnici najslabše od najslabšega. Od Septembra 2014 do Februarja 2015 pa sem opravil 8 (osem) specialističnih preiskav in bil prijetno presenečen. Med vsemi preiskavami so me obravnalvali spoštljivo, za razliko od bedakov, zaposlenih v UKC Maribor. S tem, da so v Mariboru zaposleni šarlatani, imenovani zdravniki tudi lažnivci in ponarejevalci.

P. S. Da, doktorja....... grbe še vedno nimam in klopnega meningoencefalitisa tudi nisem nikoli imel. Toda kot bela ovratnika lahko v svoje izvide napišeta kar vama paše. Žalostno in sramota za zdravstvo, da imajo takšni bedaki možnost delati z ljudmi. No, verjetno prav poceni nista saj ju plačuje zavarovalnica. Bi vaju pa zelo rad še srečal.
tr4nsy
# 10.04.2015 ob 14:37
Mnogo ljudi dela za tako mali denar ali pa sploh brez plačila, tudi v Sloveniji, ta denar se lepo steka v žepe teh ljudi ki seveda hočejo še nekaj več. Tudi mediji so prava zlata jama za hiter in enostaven zaslužek.
planetek
# 10.04.2015 ob 10:24
Zakaj so dolge čakalne dobe? Ker so zdravniki preobremenjeni. Kako naj zdravnik v 7h kvalitetno pregleda in obravnava 60 pacientov? Po standardih bi si naj vzel 15min za enega? Zakaj 7h? Ker porabi 1-2h za pisanje receptov in ostalega birokratskega sranja. Nekateri si niti malice ne vzamejo in ne jamrajo. Poleg tega niso vsi pacienti mladi ljudje s prehladom, ki jih lahko v 5min odpraviš. Nekateri pridejo s kupom težav in dokumentacije od specialistov, potem pa še kakšna invalidska komisija, ki vzame 1h dela za enega... Niti predstavljati si ne morete koliko dela imajo ti ljudje v svojih ambulantah. Potem pa jamrate preko njih. Ti ljudje dnevno potrpežljivo poslušajo vaše težave, se vam nasmihajo in skrbijo za vaše zdravje. Še s svojim avtomehanikom se prijazneje pogovarjate. Naslednjič, ko robantite preko njih, jih raje prijazno pozdravite in povprašajte kako so oni.

Večina zdravnikov si niti ob svoji bolezni ne vzamejo bolniške, ker ni nikokar, ki bi jih nadomestil. Ko so jim otroci bolani, jih ni doma! Nekateri pa ob navadnem prehladu ležite doma na kavču po 14.dni. Po izgorelosti je njihov poklic v samem vrhu poklicev. Da o umrljivosti sploh ne začnem. Statistično je dokazano, da imajo krajšo življensko dobo... O tem pa ne boste govorili?
Povprečna plača družinskega zdravnika - specialista je 1.400-1.500 eur neto. Vsi govorite o visokih plačah sester? Plača sestre v referenčni ambulanti je 1.500€! Ne bomo o tem?
Za info... kar nekaj zdravnikov se je zaradi izgorelosti, pritiskov, ... odločilo, da se prekvalificirajo v diplomirane sestre in opravljajo manj zahtevno delo za isti denar ali pa še večji (nadomeščanja, nadure...)
Delovni čas?
V Mariboru mora imeti zdravnik 2x delovni čas popoldan in 1x vsakih 14dni. Kdo dela tukaj samo dopoldan? Kdo od vas ostaja po "uradnih urah" še kako uro, dve v službi, piše napotnice, recepte, išče zajebane diagnoze in najbojši način zdravljenja???
Ne bomo o tem???
JMH
# 09.04.2015 ob 15:58
"Saj v Naravi ni nič drugače. Alfa samci, pa to ..."

to je res. ampak... v naravi se hrane ne meče stran. in tudi reprodukcija človeške vrste je malo drugačena. na naravo se v tem primeru sklicujejo samo ljudje, ki hočejo z njo opravičiti svoj pohlep. to, da večini takih za naravo v drugih pogledih dol visi, pa verjetno tudi ni potrebno posebej poudarjati.

ko imajo afriški levi gnujev v izobilju, med njihovimi migracijami, jih, ko so siti, ne napadajo več (samo zato ker lahko). za človeka v takem primeru pa nisem povsem prepričan.

toliko o naravi.
toleranca
# 09.04.2015 ob 13:31
Pokvarjenost in požrešnost Kuštrina se takoj vidi že v njegovih očeh. Ko se bori za večje plače zdravnikov, ki so že sedaj dokaj visoke za naše razmere, pozablja, da so plače ostalih kadrov v zdravstvu : bolniške sestre, tehnični kader res zelo nizke, saj Kuštrina in nekaterih drugih zdravnikov ne zanima njihova usoda. Nas bolnike pa to še kako zanima, saj zdravstveni sistem ne more dobro delati ob tako velikih razlikah med zdravniki in ostalim bolnišničnim osebjem.Očitno g. Kuštrin meni , da so sestre nujno zlo, za katrega pa on ni odgovoren. Menim, da bo do sprememb v zdravstvu prišlo, ko se razni Kuštrini in Možine ne bodo več obnašali kot povampirjeni kruhoborci, ampak se bodo posvetili bolniku, človeku. Zaenkrat pa me mrzlo strese, ko na TV zagledam Kuštrina ali Možino.Zelo podpiram g.Sama Fakina in mislim, da je na pravi poti.
planetek
# 10.04.2015 ob 10:25
Zakaj so dolge čakalne dobe? Ker so zdravniki preobremenjeni. Kako naj zdravnik v 7h kvalitetno pregleda in obravnava 60 pacientov? Po standardih bi si naj vzel 15min za enega? Zakaj 7h? Ker porabi 1-2h za pisanje receptov in ostalega birokratskega sranja. Nekateri si niti malice ne vzamejo in ne jamrajo. Poleg tega niso vsi pacienti mladi ljudje s prehladom, ki jih lahko v 5min odpraviš. Nekateri pridejo s kupom težav in dokumentacije od specialistov, potem pa še kakšna invalidska komisija, ki vzame 1h dela za enega... Niti predstavljati si ne morete koliko dela imajo ti ljudje v svojih ambulantah. Potem pa jamrate preko njih. Ti ljudje dnevno potrpežljivo poslušajo vaše težave, se vam nasmihajo in skrbijo za vaše zdravje. Še s svojim avtomehanikom se prijazneje pogovarjate. Naslednjič, ko robantite preko njih, jih raje prijazno pozdravite in povprašajte kako so oni.

Večina zdravnikov si niti ob svoji bolezni ne vzamejo bolniške, ker ni nikokar, ki bi jih nadomestil. Ko so jim otroci bolani, jih ni doma! Nekateri pa ob navadnem prehladu ležite doma na kavču po 14.dni. Po izgorelosti je njihov poklic v samem vrhu poklicev. Da o umrljivosti sploh ne začnem. Statistično je dokazano, da imajo krajšo življensko dobo... O tem pa ne boste govorili?
Povprečna plača družinskega zdravnika - specialista je 1.400-1.500 eur neto. Vsi govorite o visokih plačah sester? Plača sestre v referenčni ambulanti je 1.500€! Ne bomo o tem?
Za info... kar nekaj zdravnikov se je zaradi izgorelosti, pritiskov, ... odločilo, da se prekvalificirajo v diplomirane sestre in opravljajo manj zahtevno delo za isti denar ali pa še večji (nadomeščanja, nadure...)
Delovni čas?
V Mariboru mora imeti zdravnik 2x delovni čas popoldan in 1x vsakih 14dni. Kdo dela tukaj samo dopoldan? Kdo od vas ostaja po "uradnih urah" še kako uro, dve v službi, piše napotnice, recepte, išče zajebane diagnoze in najbojši način zdravljenja???
Ne bomo o tem???
Lovec
# 09.04.2015 ob 12:16
Namesto, da se pogovarjamo o višini zdravniške plače, se raje pogovarjamo o sistemu, ki bo dovoljeval, dobrim, strokovnim zdravnikom napredek, slabim pa možnost izobraževanja in dodatnega usposabljanja, ter na osnovi tega tudi plača.
Reforma, imam dve točki :
- Potrebno bo, da bo naša največja blagajna zahtevala račune za vsako storitev, ki jo opravijo v zdravstvu
- Potrebno je dovoliti privatizacijo zdravstva in omogočiti, privatne laboratorije, diagnostične centre, bolnice

Preprosto. Ne pa da se zavoljo izgradnje neke pediatrične klinike zganja večletna histerija in se izkaže, da smo spet po nepotrebnem zapravili več kot bi lahko.
povžek
# 09.04.2015 ob 17:51
Mrtveci oživavaju Partiju. Neće uspjeti.
kralj matjaž
# 09.04.2015 ob 12:47
planetek
Pa ni kriva zavarovalnica, pa Fakin, če imamo mi socialistično zdravstvo.
Umaknimo zdravstvo iz javnega sektorja, naj zdravstvene ustanove postanejo samostojne, naj zdravniki lepo zdravstveni zavarovalnici izstavljajo račune, tako kot vsak drug, ki opravi neko storitev, pa se bodo zadeve kar hitro poštimale.
Ne pa danes, ko ne vemo kdo pije in kdo plačuje v zdravstvu.
Jure Brankovič
link
Od osmih let do osmih tednov
163
2. april 2015 ob 09:33 "Po volitvah smo vsi verjeli, da bo Miro Cerar vodil Slovenijo naslednjih osem let. Zdaj se sprašujemo, ali jo bo še naslednjih osem tednov," so besede enega tujih veleposlanikov v Sloveniji.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo