Peter Mlakar. Foto: BoBo
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Pa tudi tisti, ki so dobili večdesetmilijonske kredite od NKBM-ja in jih niso vrnili. Niso vrnili banki, kateri je uboga raja v dokapitalizaciji podarila 850 milijonov, zdaj jih je dobila nazaj 250, 600 pa je izgubljenih zaradi nesposobnosti ali kriminalne dejavnosti raznih oseb. Pa se za zdaj nikomur od vpletenih v te lumparije še ni zgodilo nič.

Zgodi pa se ubogima, starima zakoncema s kriminalno nizko pokojnino, kjer je eden od njiju na smrt bolan, in ki jima grozi, da jima bodo vzeli še stanovanje, ker nista mogla vrniti nekaj evrov vrednega dolga. Za ta dva reveža naše države ni. In podobnih ljudi je v Sloveniji veliko.
Kajti kaj pa je država? Država so funkcije, katerih naloga je - če si pomagam s Platonom - da ideja Dobrega zaživi v empirični stvarnosti.

Ena izmed teh funkcij je, da duh enotnosti, povezanosti, ki prežema nacijo in živi v pravem državljanu, človeku, ki mu gre slabo, pomaga. To je patriotizem. Pri mnogo ljudeh pa je poudarjanje ljubezni do nacije in države samo slepilno sredstvo, da skozi moč, ki jim je bila dana, ker so na videz tako dobri skrbniki ljudstva, torej s pretvezo, da služijo narodu, uresničijo svoje egoistične interese, podredijo Druge za svoje bedne koristi. In to se dogaja tudi osebam, ki se imajo za kristjane. Veren pa je tisti, ki je dober, usmiljen, solidaren, on bo odrešen.