Kolumne
Rim - protest proti brezposelnosti
Brezposelnost med mladimi v Italiji je 42-odstotna, na jugu države celo več kot 50-odstotna. Prvič po drugi svetovni vojni je generaciji otrok slabše kot generaciji staršev. Foto: EPA
Mojca Širok
Mojca Širok je v svoji kolumni opisala predvolilno vzdušje pred evropskimi volitvami v Italiji. Foto: Osebni arhiv Mojce Širok

Dodaj v

Edina evropska tema, ki lahko razburka italijansko predvolilno kampanjo, je evro

Predvolilni evropski utrip v italijanski prestolnici
14. maj 2014 ob 06:57,
zadnji poseg: 14. maj 2014 ob 08:20
Rim - MMC RTV SLO

V Italiji, državi s tretjim največjim gospodarstvom v območju evra in drugim najvišjim javnim dolgom na svetu, predvolilna kampanja za evropske volitve poteka v znamenju dveh večnih tem, politične korupcije in Silvia Berlusconija, in tretje, ki je boleča novost: brezposelnosti.

V petih letih od zadnjih evropskih volitev, ko je takratni premier Silvio Berlusconi trdil, da v Italiji krize ni, ker so gostilne polne, na kandidatno listo svoje stranke pa uvrstil svoje mlade osebne prijateljice, se je v Italiji veliko stvari spremenilo.

Berlusconi je bil pravnomočno obsojen zaradi davčne utaje in izključen iz parlamenta.

Bruto družbeni proizvod se je zaradi gospodarske krize zmanjšal za devet odstotkov, brezposelnost pa podvojila z nekaj več kot šest na skoraj 13 odstotkov. Brezposelnost med mladimi je 42-odstotna, na jugu države celo več kot 50-odstotna.

Prvič po drugi svetovni vojni je generaciji otrok slabše kot generaciji staršev. Antonio, ki sem ga srečala na prvomajskem sindikalnem koncertu v Rimu, je star trideset let, dokončal je študij prava, a v svojem poklicu še ni zaslužil niti centa. Opravljal je vsa mogoča priložnostna in študentska dela, od natakarja do frizerja. Rad bi postal odvetnik, a ne redne ne honorarne službe ne najde nikjer. Zdaj dela kot pripravnik v odvetniški pisarni, a brez plačila. "Takšna je tukaj praksa," pravi. "Veliko nas je, ki smo diplomirali iz prava, ponudba je torej ogromna, zaslužka pa ni. Naše diplome so povsem brez vrednosti, diplomiramo po petih letih študija, potem imamo specializacije, magistrske študije, specializirane študije … Z vsemi temi titulami si ne moremo pomagati, politika pa si jih izmišljuje samo zato, da bi nas čim dlje zadržala stran od trga dela." Antonio je to, kar politiki imenujejo ponos in prihodnost države: mlad, izobražen, zagnan. A živi na plečih svoje družine. "Še slabši položaj, v katerem se bodo čez dvajset let znašli mladi, bo takrat, ko njihovih staršev ne bo več," pravi. "Zdaj še imamo koga, ki nam daje hrano, krožnik makaronov, ampak čez dvajset let, ko naših staršev ne bo več, če ne bomo imeli prihodkov, bomo v resnih težavah. To je težava, ki jo vsi podcenjujejo."

V evropski predvolilni kampanji so te teme obrobne. Italijanske politične stranke za Evropski parlament predlagajo svoje odslužene visoke kadre, ki so tako ali drugače padli v nemilost, ali drugorazredne strankarske funkcionarje, da se jim oddolžijo za dolgoletno zvestobo. Tudi najbolj znani obrazi se v Evropi izgubijo, nihče ne ve, kaj delajo, ali se udeležujejo parlamentarnih sej, kako sodelujejo v komisijah. Mediji o tem ne poročajo, ljudje, tudi če jih zanima, težko razumejo. Evropske institucije so za Italijane daleč stran nekje na severu.

Edina evropska tema, ki lahko razburka italijansko predvolilno kampanjo, bodisi za domači bodisi za Evropski parlament, je evro - izstop Italije iz območja skupne valute, vrnitev k liri, preoblikovanje evra, evro dveh hitrosti, referendum o evru.

Evro, ne politika zapravljenih priložnosti, je po mnenju številnih Italijanov glavni krivec za izgubljeno blagostanje, ponos povojne Italije, ki se je v nekaj desetletjih iz zaostale, pretežno ruralne, od fašizma in vojne razdejane dežele razvila v industrijsko silo.

Evro, ne svetovne konkurence nevajeno domače gospodarstvo ali nesposobna politika, je kriv za izgubljeno kupno moč in delovna mesta, ki so izpuhtela v zrak.

Evro segreva kampanjo Beppeja Grilla, ustanovitelja in vodje Gibanja petih zvezd, ki sam sicer ne kandidira, in separatistične Severne lige, ki stopica po sledeh francoske Nacionalne fronte in se bori za izgubljeno vidljivost iz časov, preden so tudi njo omadeževale korupcijske afere.

Silvio Berlusconi je v predvolilni kampanji zato, ker mu je to dovolilo sodišče. Enkrat na teden po štiri ure je na prestajanju kazni v domu za ostarele in invalide v bližini Milana, tri dni na teden pa v Rimu, kjer nastopa v vseh mogočih televizijskih oddajah; novinarji ga hodijo snemat na dom, ker ima omejeno gibanje.

In korupcija? Škandal, povezan s pripravami na svetovno razstavo Expo, ki je v Milanu izbruhnil prejšnji teden, je pokazal, da se v dveh desetletjih po podkupovalni aferi Čiste roke, ki je razkrila, kako globoko v italijansko politiko, družbo in gospodarstvo segajo korupcijske prakse, v Italiji ni spremenilo čisto nič.

Dva od aretiranih, med katerimi so visoki funkcionarji, nekdanji parlamentarci in vplivni podjetniki, eden iz Berlusconijeve stranke, drugi iz levičarske Demokratske, sta bila zaradi podkupovanja pri javnih naročilih obsojena že v času Čistih rok, a sta bila odtlej kljub obsodbi ves čas pri koritu: v stranki, v parlamentu, pri javnih naročilih.

Mojca Širok, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Anar Hija
# 14.05.2014 ob 11:05
Slovenija - VEN iz EU (in NATO)!
melanholik
# 14.05.2014 ob 10:12
Dajmo Italijani! Zaorjite ledino!
melanholik
# 14.05.2014 ob 13:02
Če si hotel z objavljenim grafom pokazati povezavo med evrom in upadom zgolj določenih delov gospodarstva, te moram razočarati, da je vmes minilo deset let, tako da to še dodatno otežuje dokazovanje neke povezanosti med tema pojavoma.

Ja no, in kaj, če je deset let? Saj tendence se lahko opazi ravno na daljše obdobje. In ta je, roko na srce, precej jasna.
skoro84
# 14.05.2014 ob 10:09
Kaj bi dal, da bi se tudi v Sloveniji zbudil en čriček, ki bi potegnil ljudi za seboj.......M5S #vinciamonoi!!
TarzanPahor
# 14.05.2014 ob 08:10
23.5. v Rimu se bo spet pisala zgodovina. Beppe je rekel že samo en sam volilec več kot levica smo zmagali. In tako bo, zmagali bodo državljani, je že obljubil takoj po evropskih volitvah posvetovalni referendum naj narod odloči biti v evropi ali ne.

Italija je končno dobila po 20 letih opozicijo, ki bo delala za dobrobit državljanov in ne za banke, lobistov in podobno.

Tako nekako zgleda vsak nastop poslancev in Grillota te dni, vedno več jih je, čez 4 dni so v Trstu.
mlamat
# 14.05.2014 ob 08:05
Žal imajo Italijani tokrat prav. Tudi veliko uglednih ekonomistov je podobnega mnenja.

Ne vem zakaj pri nas novinarji niso sposobni globljega razmisleka, vedno lajnajo propagando EU komisije in krivdo vedno valijo na lokalne "pokvarjane" politike. Za božjo voljo, kako ima lahko več kot pol EU "pokvarjene" politike? Jaz mislim, da so Italijani podobno pokvarjeni, kot so bili pred 20 leti, ko so imeli svojo valuto, inflacijo in so beležili gospodarsko rast.

A ste recimo vedeli, da je tudi Finska v krizi? Verjetno zaradi Patrie, ne?
TarzanPahor
# 14.05.2014 ob 08:38
No dam še enega je lepši.
TarzanPahor
# 14.05.2014 ob 08:24
Še en graf ki prikazuje komu je pisan €uro Italija Nemčija prej in potem.
mlamat
# 14.05.2014 ob 08:52
Vsem ki mislite, da nas bodo naši politiki potegnili iz krize:

"He who controls the currency controls the country”." - John Maynard Keynes
MarcoQ
# 14.05.2014 ob 08:43
@Tarzan Pahor, dovoli da na tvoj graf odgovorim s svojim grafom:
povezava
ZZK-1c
# 14.05.2014 ob 08:28
Ja, odličen graf :).
janko49
# 14.05.2014 ob 07:58
Italija se sooča z resno ekonomsko krizo, ki pa ni primerljiva z našo. Vedeti moramo, da Italija zaposluje (večinoma legalno, pa tudi ilegalno) množico delavcev iz Romunije in Ukrajine. Kot rečeno večina jih deluje legalno in Italija ni - po vzoru Nemčije (po kateri se vsi radi spogledujemo) - uvedla prehodna obdobja. Torej, Italija je velik zaposlovalec...in vprašanje je, zakaj veliko Italijanov (če je res tako nuja) ne izvajajo takšna dela.
nocturno
# 14.05.2014 ob 12:54
@TarzanPahor

Če si hotel z objavljenim grafom pokazati povezavo med evrom in upadom zgolj določenih delov gospodarstva, te moram razočarati, da je vmes minilo deset let, tako da to še dodatno otežuje dokazovanje neke povezanosti med tema pojavoma.
nikhrast
# 14.05.2014 ob 16:36
Euro je vsaj trda valuta.
Če pa v Sloveniji kdo sanja o dinarju ali tolarju, potem pa ima mentalne probleme. Si sploh predstavljate če bi zdajle imela Slovenija svojo valuto, inflacija bi bila tako visoka da bi v bankah vagali denar in ne bi ga šteli.
Mojca Širok
link
Leve in desne ideologije v Italiji ni več
60
6. marec 2018 ob 13:23 Italija je doživela politični potres: zmagovalca sta dva, Gibanje petih zvezd in Liga, poražencev pa cela vrsta: na prvem mestu Matteo Renzi, še pred štirimi leti čudežni deček italijanske politike, ...
Več novic ...
Kazalo