Vprašanje današnje kolumne je: kaj je večje barbarstvo, pojesti živega ali mrtvega človeka? Foto: RTV MMC
Vprašanje današnje kolumne je: kaj je večje barbarstvo, pojesti živega ali mrtvega človeka? Foto: RTV MMC
Aljoša Curavić.
Aljoša Curavić. Foto: MMC RTV SLO

Renesančni humanist in filozof Montaigne je v svojih esejih zapisal tudi poglavje o plemenu, ki so ga v tistem obdobju odkrili v Braziliji in ki se je ukvarjalo s kanibalizmom.

V svojem tipičnem slogu mislec iz Bourdeauxa primerja stopnjo barbarstva tako imenovanih razvitih narodov in amazonskih plemen. Njegova ugotovitev je, da se človek v bistvu najbolj učinkovito razvija v sposobnosti izražanja svoje nagnjenosti k barbarstvu, ko se loti svojih sovražnikov. Amazonski kanibali spoštujejo njihove sovražnike, v ujetništvu ravnajo z njimi kot z najboljšimi prijatelji. Požrejo jih šele, ko so jih spoštljivo umorili. Kar pa ne drži za evropske kolonizatorje tistih teritorijev, ki so svoje sovražnike mučili in asimilirali, beri "požrli", na vse mogoče načine.

Razvoj je tudi stvar percepcije. Nedavno so z neko anketo vprašali Angleže, kaj je po njihovem mnenju najpomembnejši človeški izum, tisto, kar jim je najbolj spremenilo življenje. Brezžični telefon, računalnik, medmrežje, hladilnik? Ne, nikakor. Presenetljivo, v angleški percepciji razvoja in udobnosti, ki jih ta prinese, je odpirač za steklenice najbolj pomemben artikel, ki ga je človek izumil.

Sicer je iz ankete pricurljalo kar 50 artiklov, ki jih imajo Angleži za najbolj pomembne. Med njimi je tudi električna prha. Voda in elektrika nas privlačijo, od vedno. Kot vemo, je človek izumil še večje neumnosti, ki ga kakšenkrat usodno stresejo. Recimo, električni stol.

Ne samo tehnološko, ampak tudi politično in sociološko se človek razvija. Verjamem, da je razvoj povezan tudi s prostorom. Bolj ko se razvijamo, širši prostor potrebujemo. Človek, ki je obkoljen s preprekami in z mejami, se težko razvija. Zato se širimo, ustvarjamo konglomerate, kot je Evropska unija, osvajamo vesolje. Vendar, sodeč po anketah, ne samo električne prhe, tudi kletke nas privlačijo. Berem, da je v vseh evropskih prestolnicah preplah pred bližajočimi volitvami za Evropski parlament. Javnomnenjski raziskovalci napovedujejo zmago nacionalističnim, protievropskim strankam. Kar je svojevrsten barbarski paradoks. Kaj bi o tem napisal Montaigne ?

Da uživamo odpirati steklenice pod električno prho. Ko strese, strese.