Bil je predzadnji dan kampanje pred francoskimi predsedniškimi volitvami, kampanje, ki je razgalila jezo in razočaranje francoskih volivcev nad vladajočim političnim razredom. Dve uri pozneje je bilo kampanje konec. Foto: Facebook
Bil je predzadnji dan kampanje pred francoskimi predsedniškimi volitvami, kampanje, ki je razgalila jezo in razočaranje francoskih volivcev nad vladajočim političnim razredom. Dve uri pozneje je bilo kampanje konec. Foto: Facebook
Petkovi utrinki z Elizejskih poljan po napadu

Bil je predzadnji dan kampanje pred francoskimi predsedniškimi volitvami, kampanje, ki je razgalila jezo in razočaranje francoskih volivcev nad vladajočim političnim razredom. Dve uri pozneje je bilo kampanje konec.

Med našim neposrednim poročanjem v oddajo Globus je namreč odjeknila novica, da je na približno 100 metrov oddaljenih Elizejskih poljanah prišlo do streljanja. Ko sva prišla iz studia, naju je pričakal bled kolega francoskega studia. "Streljanje na Elizejskih poljanah," je skopo dejal. Bil je vidno pretresen. Nekaj minut čez 21. uro sva pritekla do avenije in ta je bila zaprta in zastražena, informacije skope. "Kaj se je zgodilo, kaj se zgodilo," smo prvi novinarji na prizorišču spraševali policijo, a informacij je bilo malo. Streljanje, vsaj en policist mrtev, je bilo slišati, eden od napadalcev je pobegnil. "Neko dekle," je dejal nekdo.

Terorizem? Sinoči takoj po napadu nihče ni vedel nič o ozadju. "Umaknite se, umaknite se," so na nas vpili do zob oboroženi policisti. S snemalcem sva se nekaj pred 22. pognala v tek proti hotelu, ker sva želela prve posnetke prizorišča objaviti že v Odmevih. In potem nazaj na avenijo. Do takrat je bilo informacij že več. En mrtev policist, dva ranjena, vsaj ena ranjena turistka, napadalec ubit med begom.

Po sestanku s francoskim notranjim ministrom in predsednikom vlade je Francoze nagovoril predsednik države François Hollande, ki se po enem mandatu umika. Dediščina njegovega mandat je prežeta z neizpolnjenimi obljubami o gospodarski rasti in novih delovnih mestih in s terorističnimi napadi. Kandidat socialistov Benoit Hamon kaj veliko možnosti ob takšni dediščini ni imel, po raziskavah javnega mnenja je na petem mestu.

Francoski predsednik je v nagovoru prvi javno omenil domnevno teroristično ozadje napade, nekaj minut pozneje je odgovornost za napad prevzela t. i. Islamska država, policija pa je vdrla v domovanje domnevnega napadalca v pariškem predmestju Marne et Seine.

Dva kandidata za francoskega predsednika François Fillon in Marine Le Pen sta že sinoči odpovedala za danes predvidene predvolilne dogodke. Tri dni pred volitvami je seveda pomembno vprašanje, kako bo napad vplival na izid volitev. Po zadnjih raziskavah najbolje kaže sredinskemu kandidatu Emmanuelu Macronu.

To jutro je v Parizu sestanek francoskega sveta za nacionalno varnost, v Franciji veljajo izredne razmere od novembra 2015 in najverjetneje bodo poleti, ko bodo o tem odločali, izredne razmere še podaljšali. Ponoči pa so Elizejske poljane spet odprli za promet.

Petkovi utrinki z Elizejskih poljan po napadu