Asma Asad je britanska državljanka. Foto: EPA
Asma Asad je britanska državljanka. Foto: EPA
Nina Kojima
Nina Kojima je tokrat opisala življenjsko pot žene sirskega predsednika. Foto: MMC RTV SLO

Bi jo pristojni na londonskem letališču aretirali in če, na podlagi česa? Teroristične tiralice, naklepnih umorov, sodelovanja pri naklepnih umorih? Ali bi bila aretacija mogoča glede na to, da so zločini vsaj za zdaj nedokazani in da so bili storjeni v državi, kjer vlada državljanska vojna, in ne na britanskih tleh. Če bi se ob koncu te vojne zrušil režim, bi Velika Britanija zaščitila svojo državljanko Asmo Asad?

Asma Akras, poročena Asad, rojena avgusta 1975 v Londonu, je odraščala v neprivilegirani družini, v nič kaj imenitni soseski Acton v zahodnem Londonu. Njen oče je britanski kardiolog sirskega rodu, zaposlen v Cromwellski bolnišnici v Londonu, zdravstvene usluge pa nudi tudi bogatim bolnikom v svoji zasebni ordinaciji na znameniti zdravniški ulici Harley Street v središču mesta. Po neuradnih podatkih ga je na tem mestu vse manj opaziti - zaradi krvavih dogodkov, v katere je vpleten njegov zet, so se številni pacienti odpravili po nasvet drugam. Dr. Favaz Akras je zadnje čase prav tako neopažen v neposredni bližini svojega pol miliona funtov vrednega doma, za petami so mu številni novinarji, boji se, da bi se ga lotili "mimoidoči". Potem ko so se v časnikih Guardian, Daily Mail in Telegraph pred leti razpisali, da je dr. Akras celo eden izmed svetovalcev za notranjo politiko sirskega režima oziroma svojemu zetu. Veliko ljudi verjame, da so že dalj časa njegovi telefonski klici kot tudi elektronska pošta pod nadzorom tujih in domačih obveščevalnih služb. Dr. Favaz Akras je bil še pred nedavnim imeniten človek, ustanovitelj in predsednik Sirske družbe v Veliki Britaniji, organizacije, ki se prav tako kot matična država Sirija lomi, člani jo množično zapuščajo.

Asma se je najprej šolala v anglikanski osnovni šoli v Actonu, srednjo šolo pa je opravila na zasebni dekliški šoli Queen’s College na Harley Streetu, katere pokroviteljica in zaščitnica je britanska kraljica Elizabeta druga. Sošolke so Asmo klicale z britanskim imenom Emma, bila je tiha, neopazna, veliko časa je preživela v šolski knjižnici. V šolo Queen’s College so svoja dekleta radi pošiljali imenitni. Konec 90. je bil pred glavnim vhodom šole pravi spektakel nadstandardnih avtomobilov, iz katerih so izstopale hčerke slavnih, med njimi tudi tri dekleta Boba Geldofa: Fifi, Peaches in Pixie.

Asma Emma se je vpisala na fakulteto King’s College, kjer je diplomirala iz računalništva in francoščine. Njena prva služba je bila pri nemški banki Deutsche bank v Cityju, pozneje je delala še pri ameriški investicijski banki JP Morgan. Delala je v podružnicah v Parizu, New Yorku in Londonu. Odpoved je predložila dva meseca pred bonusnim izplačilom oziroma le nekaj tednov pred poroko z Bašarjem Al Asadom. Spoznala sta se v Siriji, zaljubila pa sta se v Londonu, ko je Asad študiral medicino in opravil očesno specializacijo. Namestitev in druge dokumente naj bi mu v ta namen uredil dr. Favaz Akras, glasni ljubitelj in podpornik režima Thatcherjeve. Dr. Akras je pred nedavnim celo ugovarjal Cameronovim kritikam in grožnjam Asadovemu režimu. Situacijo v Siriji je dr. kardiologije primerjal z izgredi v britanski prestolnici avgusta pred dvema letoma. Vse poti vodijo v London.

Pred dnevi so v časopisu Daily Mail objavili, da so britanska kemična podjetja sedem let izvažala natrijev fluorid v Sirijo, naročnik naj bi bila sirska kozmetična tovarna. Sestavina je osnova za izdelavo smrtonosnega plina sarina, ki je prejšnji mesec pokončal 1.429 ljudi. V časopisu namigujejo, da naj bi šlo za zadostne zaloge natrijevega fluorida iz Velike Britanije, s pomočjo katerega je Asadov režim lahko izdelal sarin.

Asma Emma, ki je nekoč hodila v kraljičino šolo, se je leta 2002 na uradnem obisku v Buckinghamski palači z monarhinjo tudi rokovala. Kot se je s sirskim predsedniškim parom rokoval španski dvor, še nedolgo nazaj sta stopala po preprogi Elizejske palače …

Asma je oblečena v zadnje kreacije največjih modnih oblikovalcev. Njeni najbolj priljubljeni znamki sta Christian Louboutin in Chanel. Tedensko prejema pošiljke iz londonske veleblagovnice Harrods, brez ovir, naslovljene na ime svoje tajnice, v Damask.

Britanska državljanka, oblečena po zadnji modi neposredno iz londonske veleblagovnice Harrods, mori po Siriji, s pomočjo britanskih zalog za izdelavo sarina … Človek bi si mislil, da vse skupaj postaja že kot en "Sveti Gral".

Kako so vsi povezani, ali pa je preprosto narobe, ker nekateri ne moremo razumeti hinavščine.