Kolumne
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 20 glasov Ocenite to novico!
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Eni za, drugi proti. A kdo naj zmaga?

Kolumna Studia City
26. januar 2015 ob 21:24,
zadnji poseg: 26. januar 2015 ob 21:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Osrednja točka političnih delitev je postalo vprašanje: ste za ali proti napovedani privatizaciji 15 državnih podjetij? Peticijo proti je podpisalo več kot deset tisoč državljanov, a tudi peticijo za, ki je štartala veliko pozneje, je že v prvem tednu podprlo skoraj deset tisoč podpornikov.

Kako torej v tej dilemi najti najdemokratičnejšo rešitev? Naj zmaga ta, ki bo nabrala večje število glasov? Ta logika pelje v absurd, edina smiselna pot bi bil sicer referendum, ki pa je v tej zadevi zaradi proračunskih implikacij neustaven.

Formalno gledano je zato najracionalneje, da odloči vlada, ki je na volitvah dobila največjo podporo volivcev. Ta pa je naklonjena napovedani privatizaciji. Toda o zadevi velja kljub temu še naprej razmišljati. Kar pa je na Slovenskem nemogoč projekt, saj praktično ne obstaja kultura javne polemike.

Pred časom so imeli nasprotniki privatizacije javno tribuna, na kateri pa so skeptičnega govorca v hipu preglasili z vpitjem in hruščem. Stvar teče mimo dialoga in se postavlja kot spopad na življenje ali smrt, si lahko za ali pa proti, kar je sicer stara matrica iz časa druge vojne, ki se ohranja še naprej v antagonizmu: si za partizane ali za domobrance?

Toda izvor problema je stanje stvari, v katerem državna podjetja delujejo v veliki meri kot plen, ki si ga delijo neformalne skupine, ki prek svetovalnih pogodb, fiktivnih poslov in prirejenih razpisov pospravljajo milijarde. Odgovor, da bo to treba spremeniti, je evidentno neučinkovit, saj se identične rabote pojavljajo pod različnimi vladami. V kateri smeri je potem iskati rešitve? V fantomski ideji dobre Sirize? Nikakor, to je pač arhaična oblika verovanja v prihod mesije ali pa stranke poštenjakov.

Edina vakcina demokratičnosti je permanentni nadzor javnosti, toda tu odpove prav javnost. Kje je bila javnost, ko se je začela investicija v Teš 6, ali pa vnaprej izgubljeni fantomski kredit državnih bank za Stožice? Takrat je molčala. Javnost politike pomeni nekaj povsem drugega kot priložnostno podpisovanje peticij, to je permanentni angažma državljanom, ki vseskozi bedijo nad javnimi zadevami in se v spornih zadevah množično oglašajo in izražajo konkretne zahteve, a ne le v veliki temi privatizacije, temveč tudi v vsakdanjih, ko se soočajo s samovoljnimi investicijami lokalnih županov.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Bobcicc
# 27.01.2015 ob 16:27
Za permanentni nadzor naj bi skrbeli mediji, ki pa v Sloveniji vemo, da niso objektivni, ampak zelo navijaški in pristranski, zato je taka tudi družba.
NOB
# 27.01.2015 ob 09:14
Mediji so tisti, ki naj bi opravljali vlogo raziskovalnega novinarstva in informirali javnost, ki bi morala seveda tudi reagirati. Nimamo ne raziskovalnih novinarjev, oz. so kupljeni, niti javnost ni sposobna preseci vzgoje stare dobre juge, kjer je bila poslusnost ali sostorilstvo edina pot prezivetja. Torej: ne obetajte si kaksnih sprememb, bili smo drugace vzgojeni. Wir sind hart am Nehmen.
goto
# 27.01.2015 ob 12:04
"to je permanentni angažma državljanom , ki vseskozi bedijo nad javnimi zadevami in se v spornih zadevah množično oglašajo in izražajo konkretne zahteve"
Bravo!!
P.S: vse ostalo je delitev med sabo oz. ovčjereja
ivy51
# 27.01.2015 ob 10:49
B.N. "Javnost politike pomeni nekaj povsem drugega kot priložnostno podpisovanje peticij, to je permanentni angažma državljanov, ki vseskozi bedijo nad javnimi zadevami in se v spornih zadevah množično oglašajo..........."

Misija nemogoče, ker večina državljanov ni niti objektivno informirana (Dnevnikov novinar Cirman ne more biti verodostojen, saj še nikoli ni raziskoval rabot B. Petana, da ne govorim o Delovih potičih in anuškah)
niti jih, v potrebi po življenjskih ali celo luksuznih dobrinah, politika ne zanima, tako pravijo. Ker večina ni funkcionalno pismena zapade "resnici" dominantnih medijev, ki jih obvladujejo "strici" iz ozadja. Tako so bile politično usmerjane "vstaje" proti vladi JJ (ko so bili ogroženi finančni in drugi interesi kontinuitete) medijsko vsakodnevno prikazane kot vseljudske (sic!). In so trajale le do padca vlade JJ.

Zahteve Odbora 2014 po VLADAVINI PRAVA pa so medijsko zamolčevane, celo zasmehovane, čeprav gre za interes celotne(!) družbe, tudi gospodarstva, kjer trajajo sodbe celo 4 leta in predstavljajo za oškodovane posameznike ogromne stroške!
V čigavem interesu so in še delujejo dominantni mediji in ZAKAJ?

Odbor 2014 si prizadeva, da resnica in pravica pridobita domovinsko pravico v Sloveniji.
Brezdelnež
# 27.01.2015 ob 09:23
Res je, da Cerar ima 'želje' po odprodaji, samo prodaja teh podjetij je praktično nemogoča, ker so bila že davno sprivatizirana! Vse kar se dogaja v našem ljubem Sloveniastanu, se je že davno razkrilo! Korupcije pri nas se je NEMOGOČE znebiti! Dokler bomo navadni ljudje, davkoplačevalci verjeli politiki in medijem, smo že v osnovi v temo brcnili. V ozadju se gre za pravo stvar in to je denar in moč. Velik denar in velika moč, vse ostalo je krinka! Slovenijo vodijo mafija in elite, ki so nenasitne! Dokler slovenske vlade (vse-ni izjeme) delajo posel s krimanalci, se nam nič dobrega ne obeta! Mercator, Istrabenz, Petrol, Pivovarna Laško.... Sami državni posli skratka! Utopično je razmišljati, da bi takoimenovan zaključek privatizacije v Sloveniji imel drugačno zgodbo! Sramota na sramoto in mi ovce to samo mirno in brezbrižno spremljamo in nato vsi nekaj pametujemo!
bojanvasiljevic
# 27.01.2015 ob 08:07
V kateri smeri je potem iskati rešitve? V fantomski ideji dobre Sirize? Nikakor, to je pač arhaična oblika verovanja v prihod mesije ali pa stranke poštenjakov.

Zanimivo kako se recimo kleni levici konstantno odreka odrešiteljstvo, medtem pa samooklicana skupina še zelo nekaznovano 2000 let neprestano pojmuje te izraze.
Levo usmerjeni ves čas iščejo nov obraz, vsaj to ji moramo priznati. V tem smislu so nekateri volilci zelo moderni in kritični, kar jim celo očita stara politična garda.

Kar pa se anemičnih volilcev tiče, jih deloma popolnoma razumem, saj jih politiki kot verodostojne jemljejo samo pred volitvami pa čeprav so tako obljubljali švicarski model razvoja, tudi referendumskega.

Že več kot 20 let pa jim politiki dopovedujejo s poleni pod nogami, da se ne splača. Danes je celo mantra večine politkov razprodaja države.

Tudi ideološka in aktivna EU podpora privatizaciji za vsako ceno še dodatno spodkopava temelje državljanskosti Sloveniji s spremembami ustave.

Me prav zanima, če bo EU še kaj trdila o svojih pravnih posledicah danih zahtev pri recimo morebitnem negativnem mnenju ustavnega sodišča o ravnanju Slovenije glede tistih lastniki obveznic, kot to danes tudi pravno zahteva pri obljubi razprodaje podjetij?!

Ker v tem primer bi je kot država prav rad tožil
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo