Iztok Jarc, slovenski veleposlanik v Londonu. Foto: Matjaž Ambrožič
Iztok Jarc, slovenski veleposlanik v Londonu. Foto: Matjaž Ambrožič
Pročelje Veleposlaništva republike Litve v londonskem predelu Pimlico. Foto: Matjaž Ambrožič
Ed Percival, predsednik Britanske košarkarske zveze. Foto: Matjaž Ambrožič
Litovci so obupavali že ob prvem polčasu prenosa obračuna med njihovo in srbrsko reprezentanco in so se raje preselili v kot dvorane, kjer je bil viden prenos tekme med Slovenijo in Češko. Foto: Matjaž Ambrožič
Soliden litovski ležak in slovensko belo vino sta bila "vsebina" večine prijateljskih zdravic med diplomati. Foto: Matjaž Ambrožič
Končnica tekme med Litvo in Srbijo je bila približno tako napeta kot tista na obračunu med Slovenijo in Češko. Foto: Matjaž Ambrožič

Košarka je kljub pregovorni britanski vitkosti in visokoraslosti in sorazmerno dobrim vremenskim pogojem tudi za rekreacijsko dejavnost na prostem še vedno marginalen šport; šport, ki se na televizijske ekrane še ne more prebiti. Dominantnost nogometa, za njim kriketa in ragbija ter v nadaljevanju golfa in motorističnih dirk, za košarko še vedno predstavljajo malodane neprebojno consko obrambo, ki je za zdaj še ne zmore ugnati. V marsičem je položaj košarke v Veliki Britaniji eksotičen tudi zato, ker bi površen opazovalec lahko sklenil, da bi število temnopoltih prebivalcev v urbanih okoljih od Američanov že davno na mah lahko prevzelo košarko kot svoj najljubši skupinski šport.

Obenem so igrišča in košarkarski koši del standardne opreme igrišč ob robovih parkov ipd. Nemara ni odveč pripomniti, da Britanci niso zadovoljni, če večino socio-kulturnih fenomenov, med katere sodi tudi šport, ne le prevzamejo ali "prevedejo", ampak si jih za domačo "rabo" močno prilagodijo. Primerjava med priljubljenostjo ameriškega hiphopa ali rapa (ta ima največ modnih in drugi atributov zraščenih prav s košarko) in domačo različico teh dveh, ki je znana pod pojmom grime, je v tem oziru zelo zanimiva navezava.

Ed Percival, predsednik Britanske košarkaske zveze, je potrdil, da priljubljenost te športne discipline zaznavno narašča, ne le v Londonu, ampak tudi na severu Anglije, še zlasti v Leicestru, Birminghamu in Newcastleu, kjer je število registriranih košarkarjev v zadnjem letu naraslo za tretjino in je to zdaj 5.000. Posebna košarkarska spodbuda so bile lanske olimpijske igre, ki so poskrbele za dokončno razširjenje vedenja o tem, da se v Angliji košarka utrjuje tudi v tekmovalnem smislu.

Sinoči si je Ed Percival prve tekme s prvenstva v Sloveniji ogledal v družbi povabljenih na litovskem veleposlaništvu v Londonu. Spoščeni sprejem za diplomate in druge povabljene sta gostila litvanska veleposlanica Asta Skaisgiryte Liauškiene in slovenski veleposlanik Iztok Jarc. Litva v drugem polletju letošnjega leta predseduje Evropski uniji.

V priložnostnem nagovoru je Iztok Jarc hudomušno pripomnil, da je vendarle napočil dan, ko so tudi druge nacije lahko malenkost pokroviteljske do Britancev. Percival je ob tem v slogu dodal, da ne gre pozabiti na bleščečo statistiko, ki potrjuje, da britanska državna reprezentanca ali GB Team med njegovim mandatom še ni izgubila uradne tekme. Res pa je, da je v zadnjih dveh mesecih, kolikor je na položaju, tudi odigrala še ni prav nobene.

Iztok Jarc je vse zbrane lepo povabil v Slovenijo. Nemalo sogovornikov je bilo navdušenih nad slovensko hrabrostjo pripraviti športno tekmovanje, ki je letos med največjimi na svetu. Kako zahtevna je izvedba podobnega prvenstva, je Britancem od lanskih Olimpijskih iger dalje precej lažje razumeti; še bolj pa zato, ker smo majhna država s številom prebivalcev, ki je primerljiva le s četrtino britanske prestolnice.

Med televizijskim prenosom uvodne tekme Litovcev proti reprezentanci Srbije je bila na litovskem programu zelo vpadljiva turistična razglednica Gorenjske. Tudi vsebine vrečk s priložnostnimi litovskimi in slovenskimi spominki in turističnimi brošurami, ki smo jih ob odhodu prejeli povabljeni, po privlačnosti potrjujejo slovensko turistično-promocijsko premoč.

Tako kot za zdaj tudi po rezultatih na EuroBasketu. Ali kot je svoj kratki govor sklenil tudi naš veleposlanik: "Naj zmaga boljši, kar pomeni, da bo to Slovenija!"