Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 20 glasov Ocenite to novico!
Manica Janežič Ambrožič
Manica Janežič Ambrožič je ob pripravi oddaje Mednarodna obzorja obiskala številne evropske države. Foto: RTV SLO
Evropski parlament
"Nova razporeditev moči v Evropskem parlament pa bo na delovanju Unije v prihodnjih petih letih brez dvoma pustila močan pečat," je ob koncu svoje kolumne napisala Manica J. Ambrožič. Foto: EPA

Dodaj v

Evroskeptiki in evrokritiki

Kolumna Manice J. Ambrožič
28. april 2014 ob 07:52,
zadnji poseg: 28. april 2014 ob 08:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Parizu je bil skoraj vroč marčni dan, ko sem se peljala proti Marsovim poljanam, ki se raztezajo ob vznožju znamenitega jeklenega stolpa. Tam je na našo ekipo čakal Aymeric Chauprade, prvi na volilni listi Nacionalne fronte v osrednji francoski volilni regiji Ile de France.

Nacionalna fronta je stranka, ki ji na tokratnih evropskih volitvah raziskave kažejo dobro, zelo dobro. Nacionalna fronta utegne na evropskih volitvah v Franciji zmagati. Jeseni lani se je po raziskavah javnega mnenja stranka Marine Le Pen prebila na prvo mesto med strankami, marca letos je zdrsnila na drugo mesto, na zadnjih merjenjih je tesno skupaj z Unijo za ljudsko gibanje, ki ji pripada tudi nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Aymeric Chauprade je zato na pogovor za TVS prišel izjemno dobre volje, za njegovo stranko je to pomlad v Franciji pripravljena glasovati več kot petina francoskih volivcev.

"Nacionalna fronta je narodno gibanje, ki se zavzema za nacionalne države v okviru Evrope držav," pravi 45-letni svetovalec Marine Le Pen za zunanjepolitične zadeve. "Evropska unija se bo zrušila, zavzeli se bomo za izstop Francije iz evrskega in šengenskega območja, uredili bomo vprašanje priseljevanja". Pol ure na vročem soncu meriva besedne moči o skrajnežih, o tem, da francoskega razvoja in gospodarske moči ne bi bilo brez priseljencev, o človekovih pravicah, o tem, da je po vseh podatkih rasizem v Franciji na pohodu. Aymeric Chauprade odgovarja uglajeno in vljudno in vsak ostane pri svojem.

Oddaja Mednarodna obzorja Evropa po Evropi bo na sporedu v torek, 29. aprila, ob 21. uri na prvem programu TV Slovenija.

Moj sogovornik z Marsovih poljan bo od poletja zagotovo sedel v Evropskem parlamentu. Nacionalni fronti se obeta okoli 20 sedežev evropskih poslancev.

Najmočnejši v politični skupini evroskeptikov v Evropskem parlamentu Evropa svobode in demokracije so zdaj predstavniki Neodvisne stranke Združenega kraljestva. Eden od evropskih poslancev te stranke Paul Nuttall iz Liverpoola je bil moj sogovornik na sedežu parlamenta v Strasbourgu.

"Evropska unija ni demokratična. Ta drag parlament je farsa demokracije, prave odločitve sprejemata Evropska komisija in Evropski svet. Prej, ko bodo zaprli tole stavbo, bolje bo!" pribije. "Večina Britancev hoče ven iz Unije, in to bo pokazal tudi izid referenduma," še doda.

Gledam gospoda Nuttalla, rahlo vznemirjenega od srditih besed na račun nesmiselnosti evropske povezave in vprašam: "Boste kandidirali za evropskega poslanca?" "Seveda," odgovori nekoliko mencajoče. "Zakaj vendar?" Pri odgovoru malo okleva. "Ker sicer Britanci sploh ne bi vedeli, kakšni nesmisli se dogajajo tukaj. Še naprej bom tukaj oko in uho za Britance. Da bodo vedeli resnico!" Potem si podava roke in pogovor je končan.

Povprečna britanska neto plača, preračunana v evre, je 2.100 evrov na mesec. Plača evropskega poslanca je 6.200 evrov neto na mesec, povrnjene dobijo tudi potne stroške, dnevnice in splošne stroške - torej stroške administracije. Če želi evropski poslanec svoje delo kakovostno opravljati, je ves čas na poti, v hotelih in med kupi dokumentov o vseh podrobnostih drobovja delovanja povezave. Če želi. Lahko je tudi samo na položaju.

Neodvisna stranka Združenega kraljestva po evropskih volitvah ne bo sodelovala v politični skupini Marine Le Pen, pravijo v stranki, ki bo po številu evropskih poslanskih sedežev najverjetneje tretja v Veliki Britaniji. Stranka se je sicer med to kampanjo že znašla pod plazom obtožb zaradi rasizma.

Evroskeptiki je beseda, ki se v tej volilni kampanji pogosto uporablja zelo ohlapno. Dejstvo je, da so evroskeptiki v Evropskem parlamentu močno razdrobljeni, poleg tega pa vsaka kritika evropske povezave še ne pomeni evroskepticizma. In kriza je nezadovoljstvo mnogih Evropejcev z delovanjem evropske povezave močno okrepila.

Nemška stranka Levica ima sedež v Berlinu, kjer nas sprejme Dominic Heilig. "Ne, nismo evroskeptična stranka. A radi bi Unijo približali ljudem. Zavzemamo se za zmanjšanje moči Evropske komisije in sveta, okrepili bi radi moč Evropskega parlamenta. Radi bi bolj socialno Evropo!" "Pa je denarja dovolj za okrepitev socialne Evrope?" vprašam. "Seveda, denarja je dovolj, vprašanje je le, kako ga razdelimo!" "Bo Unija učinkovita, če bo vsako evropsko odločitev pretehtal parlament?" je moje vprašanje. "Bo," pravi sogovornik, "v Evropi mora biti več neposredne demokracije".

Stranke treh sogovornikov, ki so govorili za našo oddajo o prihodnosti Evropske unije Evropa po Evropi, bodo 25. maja zvečer s svojim volilnim izidom skoraj zagotovo zadovoljne. Javnomnenjske raziskave evroskeptikom in evrokritikom kažejo dober izid, in to je izjemno pomembno in jasno sporočilo strankam, ki so doslej krojile podobo evropske politične pokrajine. Nova razporeditev moči v Evropskem parlamentu pa bo na delovanju Unije v prihodnjih petih letih brez dvoma pustila močan pečat.

Manica J. Ambrožič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Modrijan6
# 28.04.2014 ob 09:33
@mlamat

Ko imate toliko za povedati čez FDV, naj vam na tem mestu sporočim, da Manica ni končala študija na FDV, marveč na ljubljanski filozofski fakulteti. Če sem prav informiran je končala študij angleškega in francoskega jezika, se pravi je daleč od FDV.
Lupo
# 28.04.2014 ob 08:30
Odstranit 90% birokracije in diplomacije v Bruslju!
generacija56
# 28.04.2014 ob 10:49
"Evropska unija ni demokratična. Ta drag parlament je farsa demokracije, prave odločitve sprejemata Evropska komisija in Evropski svet. Prej, ko bodo zaprli tole stavbo, bolje bo!"
Tole butalcem šele mora priti v zavest!
SamoRes
# 28.04.2014 ob 08:14
Evroskepticizem edini združuje levico in desnico. Sicer ne iz enakih razlogov pa vendarle.
Črna Vest
# 28.04.2014 ob 23:00
Kako naj verjamem v EU, če evropski poslanec Zver podpira pravnomočno obtoženega predsednika stranke.
ivod
# 28.04.2014 ob 10:22
Pred leti se je v nemški javnosti začel stopnjevati pritisk, da bi del rezerv iz tujine prepeljali v Nemčijo in Bundesbanka se je zavezala, da bo iz ZDA v treh letih prepeljala 150 ton zlata. Nemci pa sumijo, da Američani njihovega zlata nimajo več.
rasputin
# 28.04.2014 ob 08:45
Evroskepticizem in evrokriticizem je čisti "nateg" oziroma "vaba" na katero neverjetno dobro prijemljejo tisti ki so nad tako Evropo kot je sedaj razočarani (brezposelnost, zategovanje pasu, varčevanje, revščina itd.)
Čisto vsi evroskeptiki se potegujejo za evroposlance, in če bodo izvoljeni, nikomur od evroskeptikov še na misel ne bo prišlo, da naj EU razpade. Bodo sicer govorili vse mogoče floskule, kako je EU nedemokratična, vsak mesec bodo pa komaj čakali kdaj bodo pospravili 7000 evrov. Tako kot je v Sloveniji počel Jelinčič, samo nakladal leta in leta, nič naredil, dejansko se mu je šlo samo za to, da dobi vsakič na volitvah spet za 4 leta pozicijo v parlamentu in zagotovljrno plačo.
Populisti tipa Berlusconi, Ječinčič, Le Pen in podobni sigurno niso rešitev za Evropo, predvsem gledajo samo nase.
vedezevalec
# 28.04.2014 ob 08:42
Manica, na volitve v Evropski parlament v Franciji močno vpliva ohlapna kvazi-levičarska Hollandova politika. Levičarji, ki to več niso, so krivi za dvig desnice, ki je prevzela socialno komponento levice in jo podkrepila z nacionalističnim pristopom - kako zelo znano! Marie Le Pen je tudi odlična govornica, modro vodi svojo stranko in dobro izbira kandidate - v nasprotju s kvazi francoskimi socialisti, ki so dokazali, da so samo služabniki liberalističnega trga in nemške evropske politike - kar jim Francozi zelo zamerijo. Rad imam lahkoten pristop, toda tole je malce preveč lahkotno. Očitno ne spremljate francoske politike, za angleško vam je že kolega #mlamat povedal. Malce več poglobljenosti vam, oprostite, ne bi škodilo.
melanholik
# 28.04.2014 ob 14:42
vedezevalec

# 28.04.2014 ob 08:42
Prijavi neprimerno vsebino Manica, na volitve v Evropski parlament v Franciji močno vpliva ohlapna kvazi-levičarska Hollandova politika. Levičarji, ki to več niso, so krivi za dvig desnice, ki je prevzela socialno komponento levice in jo podkrepila z nacionalističnim pristopom - kako zelo znano!

Saj se ni treba omejevat na Francijo. To drži tudi v splošnem. Dejstvo je, da je pozicija evropske mainstream levice danes nekako takšna: saj vemo, kaj je narobe in kaj bi bilo treba narediti, ampak veste, z EU, evrom in odprtimi mejami se tega pač ne da več. In a je potem še tako težko razumet, da bojo ljudje začeli razmišljat v smeri - hej, če je pa tako, potem pa gremo ven iz tega prisilnega jopiča?
gregorsu
# 28.04.2014 ob 12:44
ko tole berem.... jaz bi tudi bil EU poslanec... a bi glasovali zame?
Strepsils
# 28.04.2014 ob 12:09
Popolen nesmisel je uničiti EU. Popolen nesmisel je iz EU narediti državo in tako "razvrednotiti" nacionalne države. EU mora najti pravo mešanico, med pristojnostmi in odgovornostmi nacionalnih držav, kot tudi nad skupno politiko. Trenutno stanje, ko ni neke prave osebe, ki bi predstavljala EU, je dolgoročno zelo slabo. Dokler je v Evropi in svetu mir, to še nekako gre, ko pa nastanejo konflikti, bog ne daj, vojne, pa demokracija in široki konsenz odločanja odpade. V kriznih trenutkih potrebuješ močno osebo, ki ima (dovolj) veliko moč in lahko sprejme, ter izpelje odločitve.
Dokler se bodo članice EU obnašale podobno, kot se poslanci PS (politični preračunljivci in podpiram samo tisto kar meni ustreza), se EU ne piše dobro in bo imela velike težave. Je pa EU vseeno še zelo mlada zveza, ki še nastaja in jo čaka še kar nekaj vzponov in padcev, ter iskanje identitete. Bo pa morala pohiteti, ker Kitajska, ZDA, Rusija, Indija, Brazilija (pa morda še kašna država), ne spijo in so dosti bolj fleksibilne.

BTW, me pa ne preseneča, da naši (skrejni) levičarji in evropski (skrajni) desničarji, govorijo isti jezik in enako nasprotujejo oz. "nasprotujejo" EU (Mencinger, Le Pen...)
mlamat
# 28.04.2014 ob 08:47
Na RTV so leta 2008 s "strokovnjakom za ameriške študije" Bogomilom Ferfilo napovedovali, da bo na volitvah zmagala Hillary, ko je bilo že vsem jasno da bo zmagal Obama. Kako sem se jim takrat smejal. Mogoče boste pa imeli čez 2 leti popravni izpit.

Tudi sedaj očtino naši analitiki nimajo pojma kaj se dogaja v Evropi, zato po TV nenehno udrihajo čez "lokalne tajkune in korumpirane politike". To je največji domet FDV-novinarstva.. Bog ne daj da bi recimo kdo prebral kakšno knjigo kot "Capital in the 21st Century" francoskega ekonomista Thomasa Pikettya.
pasant
# 09.04.2015 ob 12:39
Članka ne komentiram, a Manica!, najboljša in najlepša, užitek vas je gledati in poslušati. TV dnevnik na nacionalki je zasenčil vse ostale t.i. informativne oddaje, ki so ob istem času. Če bi ga še za reklame skrajšali, bi napisal, da je odličen.
Ori
# 28.04.2014 ob 18:52
Žaljenje kritikov EU birokracije z evroskeptiki je enako, kot bi podpornike imenovali Evrofili.
ankarančanka
# 28.04.2014 ob 17:04
Da razbijemo še en mit o plačah Evropskih poslancev: 6200eur imajo 'neto' polanci po davkih, ki jih plačajo EU (da lahko dobivajo potem po mandatu nadomestilo, penzijo ipd.) AMPAK se lahko vsaka država odloči, če bo te dohodke tudi obdavčila - to za Slovenijo (valda!) pomeni da so plače Evropskih poslancev obdavčene po ustreznem davčnem razeredu. Torej za slovenske evropske poslance niti približno nimajo 6200eur neto plače. In pa dodatki: dodatki za službeno pot/hotele blabla so izplačani ob predložitvi računov - to pomeni, da to ni denar, ki ga šenkajo poslancu ampak ga on more najprej porabit in mu ga refundirajo (imajo tudi zgornjo kapico koliko takih stvari refundirajo). Ne me narobe razumet, poslanci so dobro plačani a spet ne toliko kot se v medijih pojavlja da se.
gregorsu
# 28.04.2014 ob 12:42
manica odlično!
nikator
# 28.04.2014 ob 11:07
ja itak, da bo nacionalizem in evroskepticizem galopiral, da bi bili ljudje "strpni" oz politični indiferentni morajo bit polno angažirani v potrošniške kruha in igre, če portrošništvo je vsako sobivanje v redu in vsaka politika v redu, če ni potrošništva ni nobeno akutalno sobivanje v redu in nobena akutalna politika v redu
mlamat
# 28.04.2014 ob 08:11
"Neodvisna stranka Združenega kraljestva po evropskih volitvah ne bo sodelovala v politični skupini Marine Le Pen, pravijo v stranki, ki bo po številu evropskih poslanskih sedežev najverjetneje tretja v Veliki Britaniji. "

Manica J. Ambrožič, a se hecate?

Ravno danes so v Guardianu (ne ravno konzervativnem časopisu) objavili da bo UKIP dobila 31% glasov, pred 28% za Laburiste in 19% za konzervativce.
mlamat
# 28.04.2014 ob 16:32
@Modrijan6 Če je Manica diplomirala iz francoskega jezika, priporočam da si prebere naslednje knjige:

- “La Fin du Rêve Européen”, François Heisbourg
- “Europe Les Etats désunis”, Coralie Delaume
- “Désobéir pour sauver l'Europe”, Steve Ohana
mrp
# 28.04.2014 ob 11:15
ojoj, ma res, kakšno novinarstvo je to: "Povprečna britanska neto plača, preračunana v evre, je 2.100 evrov na mesec. Plača evropskega poslanca je 6.200 evrov neto na mesec, povrnjene dobijo tudi potne stroške, dnevnice in splošne stroške - torej stroške administracije."
glavno, da greš primerjat povrečne britanske plače s plačo evropskega poslanca :) in potem poliješ gnojnico po njem...
draga Manica - primerjaj povprečno britansko plačo s plačo njihovega poslanca v britanskem parlamentu:
The basic annual salary for an MP from 1 April 2014 is £67,060. MPs also receive expenses to cover the costs of running an office, employing staff, having somewhere to live in London and in their constituency, and travelling between Parliament and their constituency.

To znese cca 6800 EUR na mesec + dodatna sredstva za administracijo.In pol Britanci nabijajo svojim ljudem doma, kako grozna je EU...
Modrijan6
# 28.04.2014 ob 08:36
Bravo, Manica Janežič Ambrožič, odlična kolumna, podpišem........Sicer pa je Manica najboljša voditeljica TV dnevnika v Informativnem programu na nacionalnTV, TV dnevnik gledam prav zaradi nje, ker me s svojim vodenjem vedno znova očara.
Manica Janežič Ambrožič
link
Grenko zmagoslavje Emmanuela Macrona
22
12. junij 2017 ob 16:21 Po parlamentarnih volitvah bo Macrona in poslance njegove stranke čakalo uresničevanje predvolilnih obljub, druge stranke pa brez izjeme boleča in temeljita prenova.
Več novic ...
Kazalo