Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 23 glasov Ocenite to novico!
Hillary Clinton
Clintonova se drugič podaja v boj za demokratsko nominacijo. Foto: Reuters
Edvard Žitnik
Edvard Žitnik je dopisnik RTV Slovenija iz ZDA. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Ko je Hillary postala "ljudska"!

Kolumna Edvarda Žitnika
15. april 2015 ob 09:47,
zadnji poseg: 15. april 2015 ob 10:00
New York - MMC RTV SLO

Po navadi se ob petkih odpravim na Združene narode: bolj zaradi rutine, brez velikih pričakovanj in s čisto majhnim upanjem, da mi morda v "press službi" končno najdejo kopijo akreditacijo pokojnega diplomata Ignaca Goloba, ko je nekoč kot »novinar« ljubljanskega Dnevnika lobiral za slovensko stvar.

Čez cesto na 43. ulici me je presenetila množica reportažnih avtomobilov, kamer in reflektorjev, bilo je več kot očitno, da se v OZN-u dogaja nekaj velikega. Čeprav je na okrogli mizi ob objavi poročila o napredku žensk poleg Melinde Gates blestela tudi nova hrvaška predsednica Kolinda Grabar, mi je ob prvem pisku telefona postalo jasno, zakaj množica medijev: V mestu je Hillary Clinton!

Pred govorniškim podijem pred veliko tapiserijo Picassove Guernice pred varnostnim svetom je bila gneča, kot da se pripravlja tretja svetovna vojna. To je bil prvi javni nastop Hillary Clinton po izbruhu afere o njenih tisočih izbrisanih elektronskih sporočilih, medtem ko je bila državna sekretarka. Clintonova se je po razkritju New York Timesa za več kot teden dni zavila v pomenljiv molk, ki ga, ko gre za Clintone, nismo vajeni.

A kmalu je postalo očitno, da je duh ušel iz steklenice in da je le vprašanje časa, ko bo Clintonova morala stopiti pred novinarje. Po enournem čakanju je z narejenim širokim nasmehom stopila na oder, prebrala uvodno besedilo in ugotovila, da bi bilo morda primerneje, če bi ameriška državna sekretarka svojo službeno elektronsko pošto hranila na vladnih strežnikih, in ne na zasebnem, v newyorški kleti družine Clinton.

Kljub samozavestnemu nastopu je bila zadrega Clintonove več kot očitna, njeni naučeni odgovori pa so dajali vtis, da je "prisrčno" srečanje z mediji sprejela kot nekaj nujnega, neizogibnega, kar sicer spada v posel javnega delovanja, četudi bolj spominja na odhod na morišče. Clintonova je prepričana, da afere iz časa pred več kot tremi leti ne bi izbrskali ali pa vsaj ne bi končala na naslovnicah vseh največjih ameriških časopisov, če ne bi šlo za Hillary Clinton, predsedniško kandidatko.

Kljub trudu Hillary Clinton nenaklonjenih medijev se je afera čez nekaj dni izpela in ni bistveno načela njene nedvomne popularnosti, ki je že zdavnaj prerasla okvire čiste politike. Clintonova je tako še vedno, ne le v demokratski stranki, ampak tudi v primerjavi z republikanskimi predsedniškimi kandidati, daleč pred vsemi. Njena nedeljska uradna razglasitev predsedniške kandidature je njeno vodstvo samo utrdila.

Hillary Clinton se je s predsedniško kandidaturo neuradno ukvarjala že vsaj od marca 2011, ko je izstopila iz nevarne dnevne politike in napovedala, da v primeru Obamovega drugega predsedniškega mandata ne bo več državna sekretarka. Njeni sovražniki, in teh ni malo, ugotavljajo, da v bistvu misli na vrnitev v Belo hišo ni opustila nikoli. Niti pred osmimi leti, ko jo je v demokratski stranki premagal relativno neznani, temnopolti senator iz Illinoisa Barack Obama.

Vse izjave Clintonove, nastopi v javnosti, pa tudi pomenljiv molk, ko gre za protislovne teme, so bile jasno znamenje, da za Clintonovo že lep čas ni bilo vprašanje, ali kandidatura, ampak predvsem kdaj in kako. Zgodba z začetka leta, češ da "politična zver najvišje vrste", kot je Hillary Clinton, razmišlja o tem, da bi več časa posvetila vnukinji Charloti, je izzvenela kot ponesrečena šala.

Clintonova je že pred razglasitvijo določila tudi sedež svojega volilnega štaba, ki bo v newyorškem Brooklynu, natančneje v njegovem elitnem predelu Brooklyn Heights. To je vse prej kot siromašen del mesta kjer cene ne zaostajajo za Manhattnom, in dežurni kritiki bodo v tem zagotovo našli nov dokaz, da je Clintonova v svojem bistvu kandidatka vplivnih in premožnih elit, ki, seveda z razlogom, vlagajo vanjo.

Nekdanji Obamov volilni strateg, "čudežni in nenasitni" 35-letni Robby Mook, ki ga je izbrala Clintonova, naj bi v prihajajočem letu in pol porabil za kampanjo dve milijardi in pol dolarjev. Ni torej naključje, da je tarifa za javni nastop vsakega od zakoncev Clinton najmanj petdeset tisoč dolarjev …
Če odmislimo najboljše volilne stratege, Robby Mook je le eden, je seveda daleč najmočnejše orožje Hillary Bill Clinton. Čeprav daleč od življenjskih moči kot v času Monice Lewinsky je Bill Clinton še danes magnet za množice, karizmatičen govorec, ki se še vedno smeje z naslovnic in jih spominja na stare dobre čase in ki je v javnih nastopih še vedno sposoben zasenčiti tako Obamo kot tudi Hillary.

V nasprotju s pred osmimi leti, ko je ogorčen zaradi ponižujočega poraza Hillary javno komaj prikrival prezir do Obame, je tokrat obljubil, da se bo discipliniral in zatrl svoj ego. Podredil se bo ženini volilni strategiji, govoril bo, ko bo treba govoriti, in molčal, ko bo treba molčati, morda malce svetoval, če mu bo kdo prisluhnil … In tako kot je navada v ameriški politiki, na vseh zborovanjih, v dobrem in slabem, bo poleg Hillary prišla bo tudi Chelsea, če pa morda Clintonovi ne bodo našli varstva, bodo zagotovo pripeljali tudi Charlote!

Za 67-letno Hillary se je z nedeljsko uradno razglasitvijo kandidature začela izčrpavajoča predsedniška kampanja, ki bo trajala do novembra prihodnje leto. V nasprotju s pred osmimi leti je tokrat v od New Yorka več tisoč km oddaljeno Iowo odpotovala s kombijem, in ne s helikopterjem.

Robby Mook je odločil, da bo Hillary, ki bo sicer za volilno kampanjo porabila milijarde, tokrat "ljudska!". Medije so že preplavile "naključne" fotografije varnostnih kamer v eni izmed hitrih restavracij ob avtocesti proti Iowi. Na fotografiji "neznana" gospa s sončnimi očali pri pultu sama naroča mehiško hrano. Samo enkrat lahko ugibate, kdo je to!

Edvard Žitnik, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
TIGR
# 15.04.2015 ob 10:39
Zelo ljudska...sama dobrota ji sije iz oči:
https://www.youtube.com/
watch?v=otpyDFCPozo
Lipoglav
# 15.04.2015 ob 10:10
Ne pozabite:
"Hillary Clinton je leta 2009 opozorila Boruta Pahorja, da bo občutil "gnev iz Washingtona", če bo Slovenija še naprej onemogočala pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo, razkrivajo depeše."
http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-slovenija-bo-obcutila-gnev-washingtona/265805
Šiška-1107
# 15.04.2015 ob 10:29
Zanimiv a ne, kaj imajo ZDA z hrvaškim članstvom v EU. Kar gnev bi talali. Sicer je pa Hilary ena taka žaba nerazgledana, da se ji ne sanja pet posto o zunanji politiki. Meni se Američani kar smilijo kak "šund" folk volijo na položaje.
Ramus
# 15.04.2015 ob 11:01
"Ko je Hillary postala "ljudska"!"

Ko bo pekel zmrznil,....
MZ
# 15.04.2015 ob 10:45
Američani se še premalo zavedajo, da so vsi predsedniški kandidati morali najprej skozi sito takšnih in drugačnih interesnih skupin, preden so spoh smeli objaviti kandidaturo. Morda so dobili še kakšen namig, da jih bodo v primeru razmišljanja z lastno glavo s kabrioletom peljali v Dallas na kakšen izlet.
Podobno je tudi pri nas, le da so v ZDA večji mojstri šova in prikrivanja.

Potem se pa vedno čudimo, zakaj se predvolilne obljube (ki sov bistvu le leporečje, kakršnega ljudje radi slišijo) tako hitro pozabijo...
SF-SN
# 15.04.2015 ob 10:10
Ena največjih warmonerjev bo zmagala v ZDA....
QUENDI
# 15.04.2015 ob 12:36
....kriza kadrov pri 350-milijonski populaciji.....
Sebastjan666
# 15.04.2015 ob 11:24
Klintonca, kako pa kaj al-kajda in terorizem v Libiji?
Uspeva kot plevel na njivi, tudi njeni po zaslugi in medijev, ki jo tako veselo propagirajo.

En aplavz za vse, ki podpirajo to zločinko.
Šiška-1107
# 15.04.2015 ob 09:57
Mene zanima bolj kdaj ji bodo sodili zaradi elektronskega računa. To je bil zvezni prekršek in kdorkoli drug bi bil na njenem mestu bi mu grozila več letna kazen.
tristokosmatih
# 15.04.2015 ob 10:46
@TIGR
Nekoliko nerodno se je izrazila. Pravilneje bi bilo: "He died, we saw, we came"
General
# 15.04.2015 ob 14:17
Kako policija ustavi ...
pfc
# 15.04.2015 ob 10:48
V zapor z njo in njenim možem.Še pomnimo njihov zločin nad Jugoslavijo,Irakom,Libijo,Afganistanom,N
ovorusijo.......
ThinkIt
# 15.04.2015 ob 11:37
Zdaj se bo pa začelo, vse za izvolitev,... Razno obiskovanje prireditev, rokovanje z veterani, ujčkanje otrok pa take zadeve, sma za javno podobo,... par mesecev bomo redno poslušali ter brali članke o Hilary. Kaj pa Monica? Naj še njej dajo nekaj pozornosti.
ALFAinOMEGA
# 15.04.2015 ob 13:23
Zakaj se otroci zlorabljajo v politično propagandne namene?
To je nekaj najbolj odurnega in izprijenega.
Šiška-1107
# 15.04.2015 ob 12:01
In glupi liberalci jo bojo spet izvolili izključno na podlagi enega kriterija. Prvo žensko v belo hišo! Enako kot z Obamo. Človek totalno nesposoben. Je bil izbran pred kratkim iz strani ameriških zgodovinarjev, kot najslabši predsednik v zgodovini. Ampak izvoljen je pa bil na podlagi barve. Podobno kot pri nas v Piranu. Ker je moderno, ker je treba popraviti krivice, ker je treba pokazati spoštovanje. Reference so nepomembne v svetu liberalcev. Važno je, da se vsi enakovredno počutijo, affirmative action za vse...razen za Ameriko.
mataj-finance
# 15.04.2015 ob 23:28
Bilo bi zelo lepo, če bi nam prizanesli s tem neokusnim ameriškim predsedniškim resničnostnim šovom.

Itak je vseeno kdo zmaga. Vsi bodo služili istemu denarju.
Debely
# 18.04.2015 ob 21:47
2 milijarde za kampanjo! Prav norca se delajo iz ljudi.
JOHNaja
# 16.04.2015 ob 08:31
Danes so ameri del problema po svetu in ne del rešitve, žal. Hilary je pa jastreb se strinjam ....
V bistvu pa mene moti evropska politika, ki je sterilna in zaradi pritiska amerov napačna.....
Juzer mk2
# 15.04.2015 ob 18:10
Ko je Hillary postala "ljudska"!

Pred volitvami so vsi ljudski
Šiška-1107
# 15.04.2015 ob 12:08
A kar briše se, če se resnico pove? A bo wikipedia dovolj? Najslabši predsednik v zgodovine ZDA, Obama:

http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_
rankings_of_Presidents_of_the_United_Sta
tes#Recent_president_polls
KOR
# 14.06.2016 ob 16:03
Hvala lepa, še za eno pupo, ki so jo nastavile korporacije!
ČRI
# 12.03.2016 ob 21:04
Upam - kar je največ, kar morem v Sloveniji storiti za volilno zmago Hillary Rodham Clinton - , da bo ta " "politična zver najvišje vrste", kot je Hillary Clinton", kakor jo označi avtor v pričujočem članku, tudi ZMAGALA. Želim njej in celotni USA, da se to tudi v resnici zgodi.
ČRi
velenjcan
# 15.04.2015 ob 23:48
hillary obljublja zaščito pred zgornjim 1 odstotkom (bogatih), financirajo jo pa ravni ti.

poleg tega se je izkazala za izrazitega jastreba, celo bolj od bushev, mccainov & co. zoprna do zla boga, ni čudno, da je billy raje kavsal pisarniški fikus.
mogoče je to navdušenje nad vojno in bojevanjem ravno posledica billovih erotičnih zabav - podobno kot je napoleon preganjal vojsko čez pol evrope, ko ga je josephine dala na čevelj.

vsem nam bo lepše v teh napetih časih, če jo bo spodbil/a kak/a rezervna varianta a la obama the second.
UncleSam
# 15.04.2015 ob 21:17
...lepo in prav je da nas RTV informira o dogajanju čez lužo....
Cervantes
# 15.04.2015 ob 14:38
Nekateri tukaj mislijo, da je Hillary inkarnacija Nadvojvode Ferdinanda.
Če bi komentarji ubijali, bi že imeli WWIII.
deuce
# 15.04.2015 ob 14:06
sicer je v ameriki dokaj vseeno kdo je predsednik, ampak hillary se mi zdi prestara. Praktično 70 let bi imela na začertku predsedovanja - brezveze.
Voditelji po mojem mnenju morajo imeti neko svežino, 'modri starci' so pa lahko kje v ozadju kot svetovalci.
LjudjeSoOvce
# 15.04.2015 ob 13:38
Šiška-1107: V samo oceno se ne bom spuščal, ker nimam niti približno zadosti vpogleda v zakulisne igre, da bi lahko "pravično" ocenil.

Nekaj pa pri tej tvoji povezavi le izstopa...
"asked 1039 adults in the US"

1039 od ~350,000,000....to pač ne more biti realen pokazatelj.
DREADLORD
# 18.04.2015 ob 10:49
To je samo šla pogledat generacijo, ki jo bo poslal v neko novo vojno.
lavno
# 16.04.2015 ob 00:44
Spet odlična kolumna meni najljubšega dopisnika!

Tudi mene pa zanima splošno mnenje v Zda o tem, da je Hillary že dokaj stara in bi bila na koncu svojega drugega mandata stara 77-78 let, kar se meni zdi občutno preveč.
Edvard Žitnik
link
Velika pričakovanja
45
21. marec 2017 ob 06:50 Med montažo oddaje o Obami v Ljubljani mi je kolegica iz redakcije navrgla: "Kdo danes sploh še ve za Obamo!" Po "moško" sem preslišal ne ravno prijazno opazko, na nacionalki sicer nič nenavadnega.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
10
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo