Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 23 glasov Ocenite to novico!
Benjamin Netanjahu
Obama je v svoji politični karieri doživel malo političnih ponižanj, kakršno je bilo včeraj. Kljub petdesetim članom kongresa, vsi brez izjeme so demokrati, ki so Netanjahujev govor bojkotirali, je bil ta v najvišjem zakonodajnem telesu sprejet z ovacijami, ki gredo predsedniku, ko vsako leto nagovori Američane. Foto: Reuters
Edvard Žitnik
Edvard Žitnik je RTV-jev dopisnik iz ZDA. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Ko je predsednik obmolknil …

Kolumna Edvarda Žitnika
4. marec 2015 ob 07:33,
zadnji poseg: 4. marec 2015 ob 08:07
New York - MMC RTV SLO

Bil je politični spopad najvišje kategorije, priprave so trajale dolgo, napetost v Washingtonu, še posebej med kongresom in Belo hišo, se je stopnjevala že tedne. Oba protagonista, izraelski premier Netanjahu in predsednik Obama, sta se zavedela, da imata proti sebi prvokategornika politične obrti, vsak z eno najboljših ekip na svetu.

Tudi mediji so "zavohali kri", in ker gre tako rekoč za družinski spor, so bili izpolnjeni vsi pogoji za vrhunsko, skorajda voajersko, predstavo, ki jo bo, marsikje s privoščljivim zadovoljstvom, gledal ves svet. Mimogrede, iranska televizija Netanjahujevega govora seveda ni prenašala.



Kot brez izjeme vsi ameriški in izraelski voditelji po drugi svetovni vojni, od Bena Guriona do danes, se Barack Obama in Benjamin Netanjahu dobro poznata; morda v njunem primeru bolje, dobro vesta, kako daleč narazen sta si nazorsko, politično in značajsko.

Netanjahu je med drugim, Bela hiša je te dni izdatno skrbela za osvežitev spomina, Georgea Busha mlajšega, pa tudi starejšega seveda, brez zadržkov podprl pri kazenski ekspediciji proti Sadamu Huseinu in njegovemu domnevnemu arzenalu kemičnega orožja. V vojni torej, ki je še enkrat potrdila izraelsko ameriško zavezništvo, zaradi katere je čez noč vzniknila politična zvezda Baracka Obame, Clint Eastwood pa dosega danes prodajne rekorde svojega Ostrostrelca.

Zaupanje med možema naj bi bilo resno načeto zelo kmalu po Obamovem prihodu v Belo hišo, ko je Netanjahu, ne prvič ne zadnjič, brez posvetovanja s prvim zaveznikom in prijateljem, izdal ukaz o širitvi izraelskih naselij na zasedenih ozemljih. Obama je dal nedvoumno vedeti, da poteza ne prispeva pri iskanju miru, in kljub njegovi poznejši goreči podpori Izraelu, to je včeraj v kongresu priznal tudi Netanjahu, v šestih letih voditeljema ni uspelo zlepiti razbitega vrča.

Ob koncu vsakega rednega obiska v Washingtonu sta Obama in Netanjahu s praznimi izjavami slabo prikrivala zastrupljeno ozračje in dogovor o ničemer. Izraelsko-palestinski spor, velika tema praktično vseh ameriških predsednikov, je izginil iz besednjaka Obamove administracije.

V "zakonu" med Izraelom in Združenimi državami ni zaškripalo prvič. Kljub neštetokrat dokazanemu in v krvi potrjenemu zavezništvu med državama strateški interesi držav niso vedno popolnoma identični. Izraelski voditelji so po pravilu zelo močne politične osebnosti, ki so bili pod težo zgodovine judovske države sredi Arabskega morja in preizkušenj njihovega naroda vedno neizprosni sogovorniki tudi v Beli hiši.

Kot rečeno, samo pri reševanju izraelsko-palestinskega spora skorajda ni ameriškega predsednika, ki si z njim ne bi polomil zob; celo Billu Clintonu, ki je bil na trati pred Belo hišo boter rokovanju terorista Jaserja Arafata in Jicaka Rabina, ki je nekoč ukazal njegovo likvidacijo, mirovnega procesa ni uspelo pripeljati do konca.

Ko je dal Obama državnemu sekretarju Kerryu zeleno luč, da poskuša z Iranci pod okriljem Združenih narodov doseči dogovor o njihovem jedrskem programu in še posebej, ko je bilo prvič zaslutiti, da je dogovor mogoč, je bil v Izraelu sprožen alarm za največjo nevarnost.

Vsaj pretekli dve leti Netanjahu ni zamudil priložnosti za odkrito kritiko pogajanj z Iranom in seveda Obame, ki je prižgal zeleno luč zanje. Netanjahujev spektakularni nastop v Združenih narodih pred dvema letoma, kjer je dokazoval, kako naj bi bil Iran samo korak od jedrskega orožja, je spominjal na živčni čas hladne vojne. Včeraj, dobra dva tedna pred iztekom roka za dogovor o programu, ko si v Švici državni sekretar Kerry obupno prizadeva spraviti pod streho sporazum, je Netanjahu zaigral na vse ali nič.

Tudi najbolj privrženi Obamovi podporniki priznavajo: Netanjahujev govor v kongresu je bil mojstrovina javnega nastopanja. Vseboval je vse: od pohval in zahval Obami, Hemingwaya, holokavsta, velikih besed o prijateljstvu, skupnih vrednotah obeh držav, zavezanosti demokraciji in svobodi … in predvsem, kongres, Američani, Izraelci in ves svet so jasno, razumljivo in prepričljivo slišali, kaj pravzaprav je jabolko spora med Obamo in Netanjahujem.

Netanjahu svari in roti, da so pogajanja o iranskem jedrskem programu velika iluzija, kajti Iran naj bi v zameno za dvig gospodarskih sankcij dosegel zgolj zamrznitev svojega jedrskega programa za deset let. Iran naj bi zadržal prepotrebno jedrsko infrastrukturo, ki bi jo lahko čez razmeroma kratkih deset let ponovno aktiviral. Inšpektorji Združenih narodov naj bi prihodnjih deset let le ugotavljali iranske kršitve dogovora, če jim ne bi preprosto ugasnili nameščenih kamer kot Severni Korejci, razvoja iranskega jedrskega programa pa ne morejo dejansko preprečiti.

Obama je v svoji politični karieri doživel malo političnih ponižanj, kakršno je bilo včeraj. Kljub petdesetim članom kongresa, vsi brez izjeme so demokrati, ki so Netanjahujev govor bojkotirali, je bil ta v najvišjem zakonodajnem telesu sprejet z ovacijami, ki gredo predsedniku, ko vsako leto nagovori Američane. Kongresnike, tudi številne demokratske, je Netanjahu prepričal z močjo argumentov, ki jih doslej, morda tudi zaradi pogajanj v Švici, ki so v zadnji, najtežji fazi, ni še nihče ovrgel.

Po včerajšnji Netanjahujevi predstavi v kongresu je Obamov manevrski prostor na pogajanjih v Švici še bolj zožen, kajti kongres, tudi številni demokrati v njem, dogovoru o iranskem jedrskem programu kategorično nasprotuje. Obama, ki se je po Netanjahujevem triumfu moral oglasiti, je dejal, da govora ni spremljal!, sodeč po besedilu, pa v kongresu ni bilo slišati ničesar novega, česar ne bi že vedeli in ničesar, s čimer bi bilo mogoče doseči dogovor z Iranom. In glede tega je imel še kako prav: Netanjahu dogovora o iranskem jedrskem programu noče!

Edvard Žitnik, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Krpanka
# 04.03.2015 ob 07:52
Še en dokaz več, kdo v resnici vodi politiko na Bližnjem vzhodu! Samo predstavljajmo si, da bi Obama med izraelskim genocidom nad Palestinci v lanskem letu prišel v njihov kneset in jim predaval o njihovi fašistoidni politiki... No way! Da o židovskem finančen lobiju v ZDA in po svetu sploh ne govorimo.
Anves
# 04.03.2015 ob 08:37
Seme današnjega bližnjevzhodnega konflikta je bio posejano 1948 ko so se Britanci umaknili iz Palestine in so Judje in Arabci začeli med seboj izvajati teror. Obe strani sta za dosego svojih ciljev uporabljali najbolj brutalne metode terorja. Danes je nekdanja Palestina - Izrael apartheid država , bližnji vzhod pa se po ameriški intervenciji utaplja v islamskem terorizmu.
Status quo najbolj ustreza militantnim sionistom in terorističnim islamistom kot opravičilo za njihova protizakonita dejanja.
REsnica
# 04.03.2015 ob 11:52
ko omenjamo Iran in pogajanja o jedrskem orožju je zanimivo, da nobena medijska hiša niti nobena mednarodna ustanova, ne problematizira dejstva, da Izrael ima jedrsko orožje, ki ga je dobil s pomočjo ZDA. ZDA je kršila sporazum o neširjenju jedrskega orožja, ki ga je podpisala. Zanimivo, da je to konvencijo podpisal tudi Iran, Izrael pa ne...

Danes ima izrael neprijavljene termonuklearne glave na raketah, ki dosežejo vsa evropska mesta in to ne skrbi prav nobenega EU politika.
viljam_s
# 04.03.2015 ob 09:58
Mislim, da bo Obama šel v zgodovino kot predsednik zamujenih priložnosti. Noben ali zelo redki predsedniki so imeli v svojem mandatu večino v senatu in kongresu hkrati. Obama je to imel na začetku in je prednost zapravil skozi pogajanja z Republikanci - namesto da bi preprosto naredil to kar je mislil da je prav. In to mislim, da bo največja slabost, ki mu jo bodo očitali.
Sedaj pa je Obama de facto samo še politično truplo torej brez zakonodajne moči. Spremenil se je v gasilca, ki lahko nekatere zadeve zaukaže - vendar sprememb ni več sposoben narediti. Ladja po imenu ZDA pluje v svojo smer brez možnosti manevriranja n vsi samo še čakajo, da se njegov mandat izteče. NA srečo imajo uveden sistem, ki odlično funkcionira brez političnega posredovanja (kot je to pri nas) tako, da zaradi takega stanja nihče ne dela prevelike panike ali se sekira.
ivod
# 04.03.2015 ob 10:24
... viljam-s in dude ... zanimiva komentarja ... bolj bi soglašal z viljam-om : Obama ... zamujene priložnosti ...
če so bile sploh priložnosti ali pa samo manever spuščanja megle in kriljenje z rokami kolikor pač dopuščajo vrvice ...
Hilary ? ... če mene vprašaš ... NE ... a me ne bo nihče :)))

Razumljivo, da Izraelcem ni do dogovora glede Irana ... ne bi pa smelo za to biti razumevanja : ker .. kar je preveč, je preveč ... in kar počne Izrel ... je že leta preveč ... izven človečnosti ... žal ...
bolekalolek
# 04.03.2015 ob 23:51
DrJones: Tudi tebi, a se ti norca delas ali resno? Kaj cnn poslusas cel dan? Enostavno ne razumem kako folk pada na take pronicljive propagande? Goodguys vs badguys? Mad dictator? Freedom haters? Ker te njihove izjave absolutno ne delajo smisla in so dejansko nore in brez smiselne se sovraznik opise kot le tak, nor, brezsmisla, ipd....Ko je sadam napadel Iran je bil demokrat, ko je pa napadel kuvajt je bil pa norc! Ko pa izrael bombardira begunsko taborisce in ubije en kup otrok je pa to samoobramba?
ThinkIt
# 04.03.2015 ob 10:45
Izrael je tako mala država, sam židovski lobij je pa tako močan, da vleče niti vsepovsod. Izrael se požvižga na Un ter ne dobi nobenih sankcij,... Pa taka mala državica, vendar ima tako močan lobij ter židi so masterji kongresa.
bolekalolek
# 04.03.2015 ob 23:33
Dude: Amerika je sla korektno v levo?? A se ti norca delas al to resno?
cairns
# 04.03.2015 ob 18:33
Krpanka
Da o židovskem finančen lobiju v ZDA in po svetu sploh ne govorimo.

Imaš malo zastarele podatke. Savdijci so med največjimi lastniki ameriške ekonomije. Zato je Obama takoj letel v Riad izražat sožalje novemu diktatorju. Zato je ZDA tiho ko v SA množično kršijo človekove pravice. Zato so ZDA tiho čeprav vedo da je SA največja podpornica ISILA..........pa še nafto imajo v SA.
QUENDI
# 04.03.2015 ob 11:09
.....čeprav se trudijo ZDA vladati celemu svetu pa imajo tudi same svojega gospodarja - Dona Izraela.........kot v enem mazohističnem istospolnem zakonu.......
sanauna
# 04.03.2015 ob 13:22
Jasno je da Izrael vodi ZDA,...Obama je le mupet show lutka.
ThinkIt
# 04.03.2015 ob 11:54
Sm gledal večino govora,.... Na trenutke je zgledalo, kot da je to Izraelski parlament,... republikanci so še z politično spletko za hrbtom zadal en udarec obami,... Govor je bil pa odlično napisan,...
tigerček
# 04.03.2015 ob 10:54
ThinkIt - Vatikan je še manjši, pa so še bolj hudič...i.
antimason
# 06.03.2015 ob 23:28
SF-SN
# 04.03.2015 ob 11:37
Netanjahu in argumenti NEGREDO skupaj.
Dokaz je njegovo laganje pred dvema letoma o tem kako daleč je Iran s jedrskim orožjem, ko pa je od Mossada dobil informacijo da je Iran kvečjemu na 20% potrebnih za izdelavo bombe.
Kje je šele napad na Irak
dude
# 04.03.2015 ob 10:15
"Sedaj pa je Obama de facto samo še politično truplo torej brez zakonodajne moči"

Zelo zelo se motis. Obama je na oblasti 2 mandata in s svojo politiko je omogocil Hilary dobro izhodisce, da postane predsednica. Amerika je sla konkretno v levo in inercija se bo nadaljevala tudi naprej, ce leta 2016 zmaga demokrat. V Ameriki je debata o ekonomski neenakosti cedalje pogostejsa. Obama tudi konstantno zmanjsuje vojaske izdatke (kot del BDPja). Obama ni delal revolucij, kar pomeni da ti zgodovinarji ne pojejo slavospevov, je pa odgovorno in pametno.
anny22
# 07.03.2015 ob 23:57
Bibi je Bammo pelal scat. Lepše se ne da povedati.
86
# 07.03.2015 ob 17:44
DrJones
# 04.03.2015 ob 15:54
Del problema je, da se prelahko oz. kar neresno jemlje vse grožnje uradno islamskih držav. Če Iranski voditelji javno govorijo o uničenju in izbrisu Izraela, če ima Hamas v svoji »ustavi« jasno in brez sramu napisano, da je to njihov glavni in edini cilj so to resne in nesprejemljive grožnje, pa naj se gre za Izrael ali katerokoli drugo suvereno državo na svetu.

Rešitev izraelsko-palestinskega vprašanja npr. v prvi vrsti ne odgovarja Hamasu in nikoli ne bo. Ker čim Palestina enkrat postane suverena država Hamas izgubi svoj namen in smisel ter s tem oblast.

To kar dela Obama v ZDA meji na znanstveno fantastiko, za marsikaterega Američana je pravi levičar, socialist. To so veliki premiki v ameriški družbi in miselnosti. Evropejci mnogokdaj ne razumemo Amerike tako kot Američani ne razumejo Evrope. Amerika je še vedno v vojni s »terorjem« in Izrael je njihov najtesnejši zaveznik v tej vojni. Američani nikoli ne bodo pozabili 9/11. Na to noto lahko republikanci kadarkoli zaigrajo, če bi Obama v določenem trenutku izpadel »premehak«. To je obenem edini republikanski adut v boju za oblast, Iranski jedrski program pa najvišja karta.

Irak, kdaj je diktator Sadam postal sovražnik? Ja takrat ko je v svoji norosti (podobno kot Hitler) napadel sosednjo suvereno državo Kuvajt in s tem sam sebe ustrelil v koleno. To je obenem pomenilo, da je bil v svoji norosti sposoben še marsičesa.

Dejstvo je, da bi arabske sosede že zdavnaj izbrisale Izrael tako kot so to v preteklosti že poskušale, če ta ne bi imel takšne vojaške sile kot jo ima, od jedrskega orožja dalje.

V državah kot je Iran kjer verski voditelji vodijo državo in izvajajo diktaturo celo nad lastnim narodom je vse mogoče. Izrael gor ali dol, da ima takšna država kot je Iran jedrsko orožje ni v interesu nikogar.

Glede govora bi se strinjal s komentarjem nad mano. Od voditelja sleherne države se pričakuje, da naredi za zaščito svojih ljudi vse kar je v njegovi moči.
zamudnik
# 04.03.2015 ob 11:11
Netanjahu je pač previden. V bližnjevzhodnem kotlu tak moraš biti, to uči že kmečka pamet. Bolje sosed brez atomske bombe kot atomska bomba nad tabo. S tistimi, ki gradijo vso svojo politiko na obljubi, da te bodo, ko bo prva priložnost za to, zradirali z obličja zemlje, se pač ne moreš nekaj naivno pogovarjati.
Edvard Žitnik
link
Velika pričakovanja
45
21. marec 2017 ob 06:50 Med montažo oddaje o Obami v Ljubljani mi je kolegica iz redakcije navrgla: "Kdo danes sploh še ve za Obamo!" Po "moško" sem preslišal ne ravno prijazno opazko, na nacionalki sicer nič nenavadnega.
Več novic ...
Kazalo