"Andy je v svoji 'Tovarni' praktično nonstop gostil umetnike številnih izvorov, medijev in položajev. Včasih so prihajali še drugi odštekanci vseh sort. Ko gledamo kataloge njegovega početja, dobimo vtis, da se je v 'Tovarni' umetnost skoraj zlila z življenjem in obratno." Foto:
Joseph Beuys, vizualni umetnik
Kim Kardashian
"Televizijske resničnostne oddaje so najpopolnejša združitev življenja in umetnosti: življenje brez reza, kakršno je, ki ga prikazujejo na televiziji je daleč najbolj učinkovita izpeljava osnovne ideje avantgardistov." Foto: Twitter

Kakor koli, sam mislim, da so v ozadju slabe prakse enostavno slabe ideje. In nič drugega. Šibkost idej se pač najlepše manifestira skozi šibko prakso.

Avantgardisti vseh časov in sort so vedno znova fantazirali, kako bo umetnost postala življenje in življenje umetnost. Veličastna domislica se je v letih, desetletjih manifestirala na različne načine.

Kar poglejte si Warholov studio za začetek. Andy je v svoji 'Tovarni' praktično nonstop gostil umetnike številnih izvorov, medijev in položajev. Včasih so prihajali še drugi odštekanci vseh sort. Ko gledamo kataloge njegovega početja, dobimo vtis, da se je v 'Tovarni' umetnost skoraj zlila z življenjem in nasprotno. Vse so poslikali, Louja Reeda kako leži na kavču, Nico se motovili okoli, Micka Jaggerja, ki se je prišel slikat, fotk je skoraj toliko, kot je bilo Življenja v Tovarni.

Marini Abramović je skoraj uspelo iz svojega življenja narediti velik performans. Vsega, kar je počela, vseeno nimamo poslikanega (na primer umivanja zob ipd.), pa vendar: tistega, kar je za zdaj znanega, je skoraj za celo življenje.

Za Marka Peljhana, slovenskega vizualnega umetnika, se včasih reče, da je to, kar se gre, pravzaprav performans. Življenje, delo, nastopanje, v-formo-dajanje, vse to je skoraj neločljivo povezano.

Ampak pojdimo naprej. Najbolj radikalno in dobesedno izpeljavo ideje zlitja umetnosti in življenja smo dobili v zadnjih letih. Oglejte si, kaj počne Kim Kardashian z družino. Oglejte si preštevilne resničnostne oddaje, ki se rolajo po televizijah. Televizijske resničnostne oddaje so najbolj popolna združitev življenja in umetnosti: življenje brez reza, kakršno je, ki ga prikazujejo na televiziji, je daleč najbolj učinkovita izpeljava osnovne ideje avantgardistov. In tudi najbolj dobesedna. Pomislite: gledate ljudi, ki 24 ur na dan igrajo življenje samo. Ni nobene razlike med življenjem in igro. Gre za popolno konvergenco. Ni nobene zevi.

Resničnostne oddaje so najbolj dobesedna in dosledna uresničitev idej avantgardnih umetnikov o zlivanju umetnosti in življenja. Prav tule se lepo vidi, kako izjemne so te ideje: svojo dovršitev so dobile v najbolj banalni TV-produkciji, ki jo poznamo.
Ja, vsi smo umetniki ravno toliko, kot smo vsi tudi matematiki, zdravniki ali fuzbalerji.

Joseph Beuys, vizualni umetnik