Nove tehnike pridelave in občutno ugodnejše vremenske razmere so ključni dejavniki za rekordno letino. Foto: Matjaž Ambrožič
Nove tehnike pridelave in občutno ugodnejše vremenske razmere so ključni dejavniki za rekordno letino. Foto: Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič, London. Foto: Osebni arhiv

V Londonu, na primer, se je od aprila do poletja le pet nogometnih tekem v Premier ligi odigralo v dežju, od avgusta do danes pa le tri. Britanska prestolnica se razteza na območju, ki je približno tako veliko kot tretjina Slovenije, v mestu ima šest premierligaških klubov.

Tudi obiskovalcev angleških obalnih znamenitosti je v zadnjih štirih mesecih več kot navadno, za vsaj 7 % več. Zato pa je lepo in toplo vreme v novo krizo pahnilo britansko oblačilno industrijo. Zimska oblačila se prodajajo počasneje, kot so predvidevali. Konfekcijska znamka Next je že napovedala 25 milijonov funtov izgube. Razlog: za sezone neznačilno in pretoplo vreme.

Noč čarovnic je bila tokrat v Londonu pospremljena s temperaturo blizu 21 stopinj. Tako toplo v tem času ni bilo že od leta 1989, prej pa so take temperature izmerili le še jeseni 1968.

"Se pa spreminja okus, ta pa se. Sladkobnosti je manj, jagode se zdijo za odtenek bolj čežanaste, res je tako," pritrjuje predsednik združenja pridelovalcev vrtnin in sadja British Summer Fruit Laurence Olins. Govorim o jagodah. O občutljivem pridelku, za katerega je v Angliji desetletja vejalo, da je le sedemtedenski dar narave. Jagode pridejo na police trgovin malo pred teniškim turnirjem v Wimbledonu, a ko se ta konča, je konec tudi z jagodami. Deževje in z njim vlaga sta prva, ki plemeniti sadež shranita le še med spomine.

Po novem pa: jagode tudi za božič! Ni še ravno tako, pa vendar. Nove tehnike pridelave in občutno ugodnejše vremenske razmere so ključni dejavniki za rekordno letino. Angleški pridelovalci jagod bodo do konca sezone - to bo ta mesec - pridelali več kot 60.000 ton jagod; 8 % več kot lani in obenem največ do zdaj. Cena zanje v trgovini je vabljiva. Običajno v tem času ni bilo tako. A tedaj so bile v angleških prodajalnah na voljo le jagode, vzgojene v belgijskih in nizozemskih rastlinjakih.

Zamisel, da bi se avtohtone angleške jagode obirale in stregle sredi zime, se tudi največjim jagodoljubcem zdi bodisi smešna bodisi pretirana. "Naj čarobnost jagod kar ostane povezana s poletjem," trdi Tim Lowe, slaščičar z londonskega Putney Bridgea. "Hkrati pa ni res, da se prvih jagod v novem letu ne bom razveselil," dodaja Lowe. In ne bo trajalo dolgo. Laurence Olins zatrjuje, da bo tudi v prihodnjih letih domačih jagod za Angleže dovolj. "Če pred nami ni vremensko povsem ponesrečena, to pomeni skrajno močnata in vlažna zima, bomo marca, ko naj bi dozorele nove jagode, že lahko napovedali rezultat v dvoboju med sezonama 2014 in 2015," smeje pripomni Olins.

@MatjazAmbrozic