Kolumne
(6)
Marjan Šarec. Foto: BoBo
Ljerka Bizilj Foto: SOJ RTV SLO

Dodaj v

Koalicijska pogodba

Kolumna Ljerke Bizilj
3. julij 2018 ob 11:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Koalicijska pogodba šestih parlamentarnih strank za zdaj predvideva ureditev zdravstva, spremembo volilne zakonodaje, spremembe na področju davkov, plačnega sistema v javnem sektorju, napoveduje več sredstev za znanost, uvedbo finančne policije in tri nova ministrstva. Nekatere napovedi so obetavne, a kaj se bo v naslednjih dneh v pogodbi ohranilo in kaj pozneje sploh uresničilo, je seveda drugo vprašanje.

Rakava rana, ki jo vsi močno občutimo, je zdravstvo: razpršeno in ujeto v dokaj neživljenjski javni sektor. Pogodba napoveduje ohranitev javnega zdravstva in ureditev razmerij med javnim in zasebnim (razmejitev), kar je za Slovenijo gotovo dobro; toda, kaj to pomeni? Ločitev obeh? Določitev pravil in normativov v javnem zdravstvu? Da ne bo več videti, da si zaposleni v javnem zdravstvu dopoldne 'organizira' svoje zasebno popoldansko delo? Javno zdravstvo bo mogoče ohraniti le, če se bo ustrezno uredilo tudi zasebno. Vse pogosteje je vtis, da ob prispevku za zdravstvo skorajda vse še dodatno plačujemo. Tudi čakalnih vrst brez tega ne bo mogoče urediti.

Vendar pa je ureditev zdravstva močno povezana z ureditvijo javnega sektorja, kar pogodba sicer napoveduje. V sistemu, kjer ni vselej določen potreben obseg dela za plačo, kjer dobrega delavca ni mogoče primerno nagraditi, slabega pa sankcionirati, država ne more doseči primerne stopnje produktivnosti, motiviranosti in pomeni razpad vsakega, še tako dobro zamišljenega sistema. Večja prožnost trga dela bi spodbudila tudi večje zaposlovanje in manj prekarnega dela. To je ena od usodnejših tem koalicijske pogodbe!
Tudi višja odmera za pokojnine – 63 % – je mogoča le z ureditvijo plač, davkov, ponovnega premisleka o tem, kako še – poleg prispevka za pokojnine – zbirati sredstva za pokojninski sklad.

In finančna policija? Zelo dobro, a da ne bo samo za tiste do npr. tisoč evrov, za one prek pa ne bo veljalo nič!
Davki na premoženje, na nepremičnine? To je v Sloveniji občutljiva tema – veliko lastnikov je in zdi se, da smo Slovenci ujetniki lastnih nepremičnin: tudi če za hrano nimamo, samo da imamo v lasti stanovanje, hišo. Vse take spremembe pa je treba dobro preplesti – npr. tudi z ustanavljanjem stanovanjskih skupnosti za starejše.

Privatizacija podjetij, ki niso strateškega pomena za Slovenijo – to je že bilo v preteklosti, a določanje 'strateškega' je bilo bolj nerodno ali včasih preveč osebno.

Omejitev sodniškega mandata na 12 let in možnost ponovne izvolitve bi lahko spodbudila urejanje sodnih vrst!

Spremembe volilnega sistema in večji vpliv volivcev na izvolitev posameznikov bi bili dobrodošli, a za to je potrebna sprememba ustave in več kot šestdeset glasov v parlamentu.

Potem pa je še zdaj že navidezna Šarčeva dilema: Levica ali NSi. Z vsebino koalicijske pogodbe, ki jo ponuja, bo imel že brez Levice veliko težav in je vprašanje, kaj bo do konca tedna v njej ostalo. Poleg tega pa se najbrž zaveda, da bo v Evropi, katere del vendarle smo, laže 'vozil slalom' z NSi-jem kakor z razmeroma skrajno levo usmeritvijo. Za zdaj ni videti, da imamo v Bruslju veliko prijateljev (arbitraža ...). Poimenovanje konferenčne sobe v evropskem parlamentu po Jožetu Pučniku ima v bistvu večji pomen, kot smo v Sloveniji to javno komentirali. Izborili so jo t. i. desni slovenski poslanci v evropskem parlamentu in je to velika čast za Slovenijo, saj so le redke osebnosti deležne te časti.

Skratka, Šarec ima težko delo: ne gre le za vsebino, gre tudi za kadrovska vprašanja, ki dajejo koalicijskim strankam določeno težo: ustanovitev treh novih ministrstev je bilo pričakovano, saj Šarec potrebuje za šest strank več 'uglednih' ministrskih mest, da bo lahko zadovoljil interese vseh šestih.

Ljerka Bizilj, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Leni1
# 05.07.2018 ob 23:46
Kako malo zdrave kmečke pameti imamo državljani, se najbolj vidi v našem zdravstvu, v katerem ni ne dovolj zdravnikov ne medicinskih sester, ko pa so toliko bolj mikavni višji zaslužki v sosednjih bolj demokratičnih državah z manj korupcije. Empatije med Slovenci je na žalost vse manj.
marsovcek
# 10.07.2018 ob 18:21
Pozdravljeni,
imam dve vprašanji:

a) Mar ni bilo javno rečeno, da je ga. Bizilj že izpolnila pogoje za upokojitev? Kolikor sem razumel, naj bi prav izpolnjeni pogoji botrovali njeni odločitvi, da odstopi z mesta direktorice TV Slovenija.
b) Ali bo morala za julijsko plačo, ki jo financiramo vsi plačniki RTV-prispevka, narediti še kaj več ali je njena mesečna kvota z zgornjim komentarjem že izpolnjena?
burut13
# 03.07.2018 ob 12:23
Zdaj bomo dobili prve informacije, česa je Šarec v resnici sposoben. Če mu v tej komplicirani situaciji uspe sestaviti koalicijo in zadržati tak program, potem še imamo možnosti, da bo naslednja vlada naredila kaj več, kot prejšnja. Ampak ne verjamem, da mu bo uspelo.
gusztav
# 03.07.2018 ob 11:38
Poimenovanje konferenčne sobe po Pučniku pomeni tudi grožnjo: ali dajte priložnost Janši, ali pa boste begunski žep. Evropa ima dovolj slovenske "polovične" demokracije (NLB, arbitraža...). Pa sem bolj levo usmerjen, da ne bo pomote, ne "navijam" za Janšo, a begunci celo Nemčijo silijo bolj v smeri reda in trše roke.
karambo
# 11.07.2018 ob 19:26
Zakaj bi morali sploh obravnavati zamisli nekoga, ki je dobil nekaj čez 10% oddanih glasov in nima večine v parlamentu?
Lupo
# 10.07.2018 ob 14:25
modre misli direktorice televizije
Kazalo