Evropska unija. Foto: Reuters
Evropska unija. Foto: Reuters
Igor Vidmar
Igor Vidmar. Foto: BoBo

Prevladala je volja do moči evropske ljudske stranke: menjava režima v Grčiji (kot Bush v Iraku, kot preventiva proti neubogljivim vladam), v Španiji, na Irskem, kjer koli.

In zdaj, ko se je Siriza zlomila, ga. Merkel omenja možnost dolžniških olajšav. Pesek v oči, edino odpis bi res pomagal. Nova realnost evrocone pa je: upniki lahko uničijo nacionalno gospodarstvo.

Kaj pa naši vladalci? Se bosta zvesti vazal Merklove in njegov finančni valpet uprla, če bo treba, kot se je začasno Cipras? Smešno vprašanje. Njuno obnašanje do Grčije je bilo bolj nemško od Bild Zeitunga. Bosta zavrnila morebitne zahteve po privatizaciji še tistega, kar je ostalo javnega in skupnega? Ali pa trgovinski sporazum EU-ja z ZDA, ki nas bo preplavil z "ameriškimi sanjami"? Malo morgen.

Pa ne le to; finančni minister bi najbolje plačanim podaril 5.000 evrov letno, minimalca pa niti za evro navzgor, varčeval pa bi pri šolstvu itd.

Aha, kaj pa odpis dolgov najrevnejšim? Super in najbrž napoved, da jih bo vedno več. A kljub vsemu temu smo Slovenci, sodeč po zadnjih anketah, proti Grkom, torej na strani te vlade! Komu zvoni, komu zvonimo? Nam samim. Če ne bomo zamenjali takega vladanja, bo pač vlada dokončno zamenjala nas.