Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 38 glasov Ocenite to novico!
Evropska unija
Evropska unija. Foto: Reuters
Igor Vidmar
Igor Vidmar. Foto: BoBo

Dodaj v

Konec iluzij o Evropi

Kolumna Studia City
20. julij 2015 ob 21:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zdaj se še največji medijski in politični oportunisti ne bi smeli več sprenevedati: iluzij o Evropi je konec. To, kar EU pod nemško taktirko dela Grčiji, je diktat, je kaznovanje, ne varčevanje, in je izdaja vsega, za kar naj bi šlo v evropskem projektu. Je nemoralno, g. Cerar.

Prevladala je volja do moči evropske ljudske stranke: menjava režima v Grčiji (kot Bush v Iraku, kot preventiva proti neubogljivim vladam), v Španiji, na Irskem, kjer koli.

In zdaj, ko se je Siriza zlomila, ga. Merkel omenja možnost dolžniških olajšav. Pesek v oči, edino odpis bi res pomagal. Nova realnost evrocone pa je: upniki lahko uničijo nacionalno gospodarstvo.

Kaj pa naši vladalci? Se bosta zvesti vazal Merklove in njegov finančni valpet uprla, če bo treba, kot se je začasno Cipras? Smešno vprašanje. Njuno obnašanje do Grčije je bilo bolj nemško od Bild Zeitunga. Bosta zavrnila morebitne zahteve po privatizaciji še tistega, kar je ostalo javnega in skupnega? Ali pa trgovinski sporazum EU-ja z ZDA, ki nas bo preplavil z "ameriškimi sanjami"? Malo morgen.

Pa ne le to; finančni minister bi najbolje plačanim podaril 5.000 evrov letno, minimalca pa niti za evro navzgor, varčeval pa bi pri šolstvu itd.

Aha, kaj pa odpis dolgov najrevnejšim? Super in najbrž napoved, da jih bo vedno več. A kljub vsemu temu smo Slovenci, sodeč po zadnjih anketah, proti Grkom, torej na strani te vlade! Komu zvoni, komu zvonimo? Nam samim. Če ne bomo zamenjali takega vladanja, bo pač vlada dokončno zamenjala nas.

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
SamoRes
# 20.07.2015 ob 22:03
Po vstopu v EU je slovenska politika ponižanje.
Ramus
# 20.07.2015 ob 21:39
". A kljub vsemu temu smo Slovenci, sodeč po zadnjih anketah, proti Grkom, torej na strani te vlade! Komu zvoni, komu zvonimo? Nam samim. Če ne bomo zamenjali takega vladanja, bo pač vlada dokončno zamenjala nas."

Gospod Vidmar,... v svojem monologu ste spregledali bistveno stvar. Vlada ni zrastla na travniku, ni skrivnostno vzniknila kot feniks, da bi se sedaj spraševali kdo komu zvoni? Vlada in politika, je vedno odraz ljudstva, vzgoje in kulture. V našem primeru na žalost precej bedastega naroda, ki si pač znova in znova izvoli oblast, kakršno si povsem zasluži. In tudi oblastniki niso zrastli na drevesu, pač pa so hodili med nami. So eni izmed nas,... tako lahko g. Vidmar ugotovimo, da tudi če zamenjamo to oblast ne bo nič drugače, ker nimamo vzgojenega, moralnega in poštenega naroda. Ugotavljam, da nam je že davno odzvonilo, tako narodu, kot tudi nepomembni oblasti,...
Krpanka
# 22.07.2015 ob 08:37
@ Ramus
Gospod Vidmar,... v svojem monologu ste spregledali bistveno stvar. Vlada ni zrastla na travniku, ni skrivnostno vzniknila kot feniks, da bi se sedaj spraševali kdo komu zvoni? Vlada in politika, je vedno odraz ljudstva, vzgoje in kulture.

Ramus, si se morda kdaj vprašal, če ni tale naš predstavniški sistem z nadvlado strank oz. strankokracijami že preživel? Pa tudi država ni več v funkciji zaščite državljanov, pač pa velekapitala. kar poglej, kaj počnejo razni mramorčki v Bruslju...
Ramus
# 20.07.2015 ob 22:14
"Vecina Nemcev je za grexit, potem Grkom ne bi bilo treba vracati, pa tudi novega denarja jim ne bi bilo treba vec podarjati"

Polovica Nemcev je za grexit in Grki bi še vedno morali vrniti denar, le ne v slopu finančne politike unije, ki jim je naložilo vračilo dolga na način za katerega vemo, da ga ne morejo vrniti,... in to je ekstremno bedasto.
Dajana_B
# 21.07.2015 ob 19:54
Se strinjam. Kdor pa zdaj ni dojel, kaj je Evropa, temu res ni pomoči.
Ivo Lola
# 22.07.2015 ob 16:34
EU je le še mrhovina, zombi, ki lomasti, preden se bo dokončno stegnil.
Jarik
# 21.07.2015 ob 11:15
Se popolnima strinjam z vašim razmišljanjem g. Vidmar.
a tudi z forumašem Ramusom@;
"Vlada in politika, je vedno odraz ljudstva, vzgoje in kulture. V našem primeru na žalost precej bedastega naroda, ki si pač znova in znova izvoli oblast, kakršno si povsem zasluži. "
++++++++++
Ajd
# 21.07.2015 ob 09:53
…………resne politične debate ……….

:D lepote prosim že sama današnja politika je ena sama farsa tako na lokalni ravni, kot na evropski. Klub klovnov in zdraharjev podprtih s strani navijačev. Kakšne resne debate? Dogovore, ki so pomembni za družbo se sprejema v strogi tajnosti. Sistem se reformira tako, da je na kocu še slabši, oz. se sploh ne (lepotni popravki)……….

Ja resne politične razprave o tem kdo je bil the good guy leta 45 in kdo je 91 osvobodil Slovenijo, tega konstruktivnega dialoga, ki je tako pomemben za naše vsakdanje življenje, no tega je pa ogromno in še to množično podprt z navijaštvom. Da o vojaških ceremonijah ne govorim (parade smrti).

Igor ima prav enakopravna demokratična Evropa je bila samo iluzija. In po Grškemu referendumu se lahko samo še sprenevedaš, v kolikor nočeš zreti resnici v oči.
mihael1
# 23.07.2015 ob 07:22
In kaj fant predlaga?

Da se odpišejo dolgovi , ki jih je npr. Slovenija namenila za reševanje Grčije in se to naprti slovenskim davkoplačevalcem?

ali kaj bolj konstruktivnega, pa tega ni zaslediti?
osrdek
# 22.07.2015 ob 18:11
@miha01
Kam bi nas naj peljala leva politika? V Grčiji je leva opcija na oblasti pol leta. V tole goldjlo so Grčijo pripeljale prejšnje vlade. To zgleda da pozabljaš.
Dobro da se veseliš, saj bomo še marskirateri mijijon vrgli v Grško brezno.
Bivši uporabnik
# 22.07.2015 ob 07:14
Ni tukaj problem Vidmar ampak to kar je povedal. In vsak NORMALEN človek ve da je to čista resnica, na žalost.
jaskelainen
# 22.07.2015 ob 23:17
EU - nateg tisočletja.
bojanvasiljevic
# 21.07.2015 ob 13:20
Konec iluzij o Evropi
Kaj kraljica Anglije daje isti pozdrav kot Hitler nekdaj? Kdaj pride spet na obisk?
o.r.c.h.i.d
# 20.07.2015 ob 22:55
Saj je prav, da je iluzij konec, kaj ne da?
Saj ne gre za vračanje denarja, gre za iluzijo, da je Grška vlada sposobna sprememb. Tukaj je nemška prisotnost popolnoma nepomembna, njih skrbi smo stabilnost evra. Zakaj je toliko ameriških ekonomistov za popuščanje grški nedelavnosti? Ker jim gre pač € močno na živce. Že z yuanom (RMB) jim ni lahko.
zefiris
# 20.07.2015 ob 21:51
@Ramus

Imaš popolnoma prav...
Ramus
# 20.07.2015 ob 21:42
"so ga zlobnezi posodili Grkom, ki ga junaki nocejo vrniti...."

Zlobneži zahtevajo denar nazaj, četudi vedo, da jim ga junaki ne morejo vrniti,... vsaj ne tako kot zlobneži hočejo. Res so pravi zlobneži,... pravi oderuhi.
Hud Hren
# 22.07.2015 ob 18:24
Konec iluzij o Evropi

Dajmo postavimo Grčijo in nato tudi Slovenijo na mesto, ki jima gre.

1. Govorimo o dolgovih, ki si jih je nabrala vsakokratna oblast države Grčije, tako kot si jih nabirajo oblasti države Slovenije (in druge). Dolgove na račun bodočih zaslužkov svojih državljanov, in to brez njihove privolitve. Recimo temu kar kraja vnaprej.

2. Posojila Grčiji so sprva dajale banke in druge f.institucije. Največ Nemške in Francoske. Ne svojega, denar svojih komintentov. Neodgovorno, lahkomiselno. Več ko so ga dale višje so bile nagrade bankirjem. In so počeli to z veseljem in pričakovanjem, da gre za silno varno naložbo, za katero oblast države garantira z lastnino naše domovine in bodočimi zaslužki svojih državljanov.

3. Dva, ki se lahko igrata z tujim denarjem na tuj račun! Imamo neodgovorne posojilodajalce (banke) in neodgovorno oblast (ne le Grško). Recept za katastrofo ! Ko je Evropo zadela kriza ( Fannie and Freddie), so vlade reševale krivca - finančni sektor in ne žrtev - varčevalce in davkoplačevalce. Na račun slednjih, ki so tako tepeni drugič.

4. Neodgovornost je nagrajena, sistem je rešen (politični in finančni), igra bogatenja na tuj račun se lahko nadaljuje.

5. Smo krivi Slovenci, Grki, Nemci... Smo volili napačne. Ali je morda krivec "demokracija". Ki ni drugega, kot podpis bianco menice ob izbiranju gnilih jajc in praznih buč iz volilne košarice.

Prosim, mene in množico tistih, ki niso volili ne štejte med tiste, kot je napisano v enem od komentarjev;

"Vlada in politika, je vedno odraz ljudstva, vzgoje in kulture. V našem primeru na žalost precej bedastega naroda, ki si pač znova in znova izvoli oblast, kakršno si povsem zasluži."
DrMatilda
# 21.07.2015 ob 02:01
Grška zemlja je od nekdaj pripadala grškemu kmetu, lol :)

Kar se cesarja tiče, je pa bolj tako, misli načelno dobro in je pretežno neškodljiv, spremenilo se ni pa popolnoma nič, še vedno živimo kot v neki vojaško policijski džamaheriji, Grčija se proti našim brutalnim reformam zdi kot odrešitev. Pri Cerarju je treba pohvaliti športno retoriko, človek očitno razume kaj je prav, ne pa tudi koga bi moral spraviti na kolena, če bi hotel pomagati državljanom drugega in tretjega razreda, pod posebno zaščito vidne in nevidne oblasti.
Časi se spreminjajo, ob osamosvojitvi so ljudje verjeli, da nas bo rešila germanizacija, danes se sprašujemo, zakaj nas ni. Saj bomo še bolj pridni in ubogljivi, predvsem pa lepše vzgojeni in urejeni oziroma kot bi morda rekel Freud, mogoče bomo res še bolj gnili, ampak se vsaj ne bomo več toliko sekirali.
creap
# 21.07.2015 ob 00:03
Studio City sem imel včasih rad zaradi kao alter pogleda, ampak zdaj ga redko pogledam, ker to že meji na burlesko....
resnicar
# 21.07.2015 ob 08:03
Kozlarije, kot vedno.

Komu zvoni, je dobro vprašanje. Brez skrbi, Evropa bo Vidmarja doživeli in preživela, z Grčijo ali brez, Vidmar sam pa je doživel in preživel propad enega drugega sistema, ki ga še vedno in povsod poveličuje.

Kot sam rad pravi. Naj razume kdor more.
janezdolzan
# 20.07.2015 ob 21:39
Nemci imajo cisto tako slucajno denar, ne zaradi izvozne industrije, ampak jim je kar zrastel na drevesu in so ga zlobnezi posodili Grkom, ki ga junaki nocejo vrniti....
janezdolzan
# 20.07.2015 ob 21:59
Zlobneži zahtevajo denar nazaj, četudi vedo, da jim ga junaki ne morejo vrniti,... vsaj ne tako kot zlobneži hočejo. Res so pravi zlobneži,... pravi oderuhi.

Vecina Nemcev je za grexit, potem Grkom ne bi bilo treba vracati, pa tudi novega denarja jim ne bi bilo treba vec podarjati...
bi se morali postaviti na svoje noge.

In ja v EURO cono so Grki prisli zgolj z goljufijo - potvarjanjem bilanc...

res so junaki... pridni in delavni, vse kako drugace kot zlobni Nemci...
dydisi
# 21.07.2015 ob 00:27
Jadikovanje je še vse kar ostane naši levici. Pač realnost s katero morajo živeti in upati na katastrofo, da se bo vedlo kako so imeli ves čas prav. Ampak nočejo pa nočejo poštekat kako maloštevilni so in glej no- še mediji jih ne morjo več naredit večje. So jih slovenci očitno spregledali. In kaj zdaj? Ti obskurneži sedaj z grozo ugotavljajo med kakšnimi idioti živijo- ampak v Grčijo se pa vseeno ne bodo preselili....
Igor Vidmar
link
Banalno perfidna predvolilna finta
15
19. marec 2018 ob 20:15 Spoštovani! Odstop tik pred volitvami? Predajam vam oblast? Banalno perfidna predvolilna finta, pa ne zaradi drugega tira, saj ga podpiramo vsi, četudi smo proti kravji kupčiji z Madžari.
Več novic ...
Kazalo