Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 12 glasov Ocenite to novico!
Volitve
Predsedniška kampanja bo verjetno res temeljila na formi, spektaklu, še bolj kot doslej na lažnih novicah, ki jih na družbenih omrežjih proizvajajo štabi strank in interesnih skupin. A nekaj vsebine bodo kandidati vendarle morali pokazati. Foto: BoBo
Tanja Starič
Tanja Starič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Krhko ravnotežje

Kolumna Tanje Starič
4. september 2017 ob 08:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

Borut Pahor je z zdaj že znamenito fotografijo, na kateri v predsedniški obleki prepričljivo lovi ravnotežje na supu, odprl letošnjo volilno tekmo. Za tiste, ki so jo všečkali in širili po družbenih omrežjih, in za tiste, ki se nad njo zgražajo.

Predvsem je z njo postavil okvir tekmecem, ki jih s takšnimi potezami sili v spopad na njegovem terenu. Res je večina napovedala kandidaturo z zavezo, da bodo predsedniški funkciji vrnili dostojnost in dostojanstvo. A se je kljub temu nekaj dni pozneje na družbenih omrežjih že pojavila fotomontaža Ljudmile Novak na vodnem skuterju.

Dejstvo je, da je Pahor pred petimi leti prav s kontroverzno in – treba je priznati – izvirno kampanjo razorožil in na koncu premagal dotlej nespornega favorita Danila Türka. Še pred Trumpom je Pahor znal izkoristiti odpor državljanov do uveljavljene politike in fascinacijo ljudstva nad znanimi obrazi, pri čemer ni skorajda nobene razlike med zvezdniki resničnostnih oddaj in tistimi, ki na televiziji nastopajo v neposrednih prenosih zasedanj parlamenta. Türkov štab je bil nemočen in ohromljen; na Pahorjevo ofenzivo, ki je nagovarjala široke ljudske množice, praviloma izključene iz družbenih in političnih procesov, preprosto ni našel odgovora.

Da bo zdajšnji predsednik svojo kampanjo gradil na tej uspešni taktiki tudi v drugem poskusu, je bilo torej jasno. Zdaj gre le še za variacije na temo: poleg udarniških delovnih akcij še hoja po Sloveniji, namesto barvanja ograje supanje na Blejskem jezeru. Naslednja poteza bo še bolj ljudska, morda do skrajnega roba kontroverzna. Nekaj za mlade, ki prezirajo politike, in nekaj za starejše, ki verjamejo, da je ključni problem Slovenije, ker se v parlamentu prepirajo. Partizanske proslave za levico in sprava za desnico.

Ključna težava Pahorjevih tekmecev ni, ker se bodo težko domislili spektakularnejših, provokativnejših, bolj populističnih prijemov. Večji problem je to, da se zdajšnji predsednik s tem uspešno izogiba področju, kjer je v resnici najšibkejši. Spomnimo: leta 2008 je že dobljene parlamentarne volitve skorajda izgubil zaradi slabih nastopov v televizijskih soočenjih. Pahorjeva šibka točka je neposredni politični spopad, konflikt. Konfrontacija idej, konceptov o vsem, kar presega edino jasno artikulirano točko njegovega programa – da sta za izzive prihodnosti naroda ključni sprava in sloga.

Tako se je, kljub nespornim retoričnim sposobnostim, grdo zapletel že v prvih predvolilnih nastopih – najprej s priznanjem, da kampanje sploh nikoli ni končal, in še bolj s trditvijo, da predsednik države ni moralna avtoriteta. Vihar, ki ga je sprožil, je razumljiv. Njegov položaj je objektivno drugačen od vloge izzivalcev v tej kampanji; ne samo zato, ker je favorit, ampak tudi zato, ker brani vse, kar je počel v zadnjih petih letih in s tem vso svojo politično zgodovino. Kaže, da bo ključni izziv Pahorjevih svetovalcev, kako doseči, da bo predsednik v prihodnjih tednih v javnosti čim več in da bo hkrati govoril čim manj.

Tekmeci – zdaj so končno znani že (skoraj) vsi – so medtem še vedno previdni, niso še pokazali nobene izvirne predvolilne taktike niti morebitnih adutov iz rokava. Dobra novica je, da je med njimi tudi politična prvokategornica, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, ni pa presenečenje, da bosta SMC in morda tudi SDS v tekmo poslala ženski kandidatki. Največja neznanka ostaja, kdo bo s Pahorjem v drugem krogu, da ta bo, pa zaradi velikega števila kandidatov skorajda ni nobenega dvoma več.

Kaže, da Pahor še naprej ostaja tihi kandidat desnice, saj bodo kandidati (posebej pa kandidatke) strank s tega političnega polja, razen seveda NSi-ja, konkurirali Novakovi in manj aktualnemu predsedniku. Ta bo imel več težav na levici; čeprav je dobil podporo SD-ja, so njegovi najmočnejši nasprotniki v Levici, deloma pa tudi v SMC-ju. V drugem krogu verjetno lahko računa na podporo DeSUS-a, a zviti Karl Erjavec bo pred tem zagotovo na tiho stavil tudi na druge karte.

Vprašanje je, kolikšen bo pomen podpore strank posameznim kandidatom. Zagotovo je strankarska infrastruktura (in predvsem denar) dobrodošla pomoč, toda predsednik države je edina neposredno izvoljena funkcija in kandidat mora nujno seči čez polovico volilnega telesa. Vsaj tistih volivcev, ki bodo sploh oddali svoj glas. Prav udeležba bo namreč tokrat odigrala silno pomembno vlogo in bo tudi pokazala, kakšne spremembe so se zgodile v slovenski družbi po veliki krizi.

Čeprav se torej zdi, da je že vse odločeno in se večina državljanov s predvolilno predsedniško tekmo sploh ne ukvarja, fotografija Boruta Pahorja na Blejskem jezeru napoveduje drugače. Spopad bo oster tako kot vsi doslej ali še bolj, saj bodo spomladi še odločilne parlamentarne volitve. Kampanja bo verjetno res temeljila na formi, spektaklu, še bolj kot doslej na "fake" novicah, ki jih na družbenih omrežjih proizvajajo štabi strank in interesnih skupin. A nekaj vsebine bodo kandidati vendarle morali pokazati.

Morda je prav to skrito sporočilo zloglasne blejske fotografije. Da se namreč prav lahko zamaje sup pod nogami tudi najbolj samoumevnemu favoritu.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Krimsky
# 04.09.2017 ob 08:31
Nekoč, ... ne vem točno kdaj,
bo veljal kriterij, da je moral(a) kandidat(ka) za predsedni(ka/co) skozi psihoanalizo.
~
Da ne bo treba spet zardevati, ... nam, državljanom.
johndeer
# 04.09.2017 ob 08:27
V tekmo se je vključil še super poštenjakar Popović.
lojal
# 04.09.2017 ob 10:20
Borci, dovolj je. Celo zivljenje nisi delal nic, vsaj nic pametnega ne. Lovec na funkcije in nic drugega. Rezultatov nikakrsnih. Res je dovolj.
Heisenberg
# 04.09.2017 ob 10:07
Če mu ne rata v boju za predsednika, gre pa definitivno lahko v cirkus.
darkwader
# 04.09.2017 ob 10:02
No ja. Ponovna izvolitev Boruta za to funkcijo moti predvsem levi spekter oziroma člane združbe SKL*. Torej Borut imaš moj glas.

Tipičen desničar, nobene argumentacije samo žlehtnoba in slaboumje, če mamo zanič predsednika, pa je nasprotna stran proti, sem jaz za. Ali za primerjavo če bi dva skregana sedela v dreku in eden bi hotel ven, ga drugi (desničar, SDS..) zanalašč nazaj potegne.
džeko
# 04.09.2017 ob 09:42
Zadnji čas za spremembo....Borut mojega glasu nimaš več!
darkwader
# 04.09.2017 ob 11:22
No ja. To je tretji predsednik, ki je zanič. Vsi so bili zanič, vsi z levega spektra. In ne samo z levega spektra, celo vodje levega spektra. In meni očitaš žlehtnobo in slaboumje?

No ja, se pravi se strinjaš da je Pahor zanič predsednik, pa boš zanj vseeno glasoval ker je prevladujoči del levice po povsem zdravi pameti proti njemu?? Mislim da sva zaključila debato.
galoper
# 04.09.2017 ob 10:58
Stali bomo pred dilemo, glasovati za otročaja ali za odraslo resno osebo, s čimer bomo pokazali obraz države napram svetu.
krosnjar
# 04.09.2017 ob 10:55
Hecno bo, če bosta v drugem krogu Novakova in Pahor. Zadrti desničarji bodo volili Pahorja, zadrti levičarji pa Novakovo.
Ostali se bomo pa smejali. . .
SamoRes
# 04.09.2017 ob 09:48
Pahor je tako razvrednotil predsedniško funkcijo, da je že normalno da se prijavljajo nekakšni šovbiznis kandidati, ki mu lahko konkurirajo.
Še najbolj verodostojna kandidatka je tako desničarka Ljudmila Novak, ki vsaj zastopa vrednote svoje stranke.
jodlzi
# 04.09.2017 ob 09:44
če bom ujel kakšno predvolilno soočenje, pričakujem, da se bom ob vseh prijavljenih kandidatih kar dobro nasmejal...sploh ne vem iz katere strani bo priletela največja bomba tako da bo kar zanimivo in iz tega vidika si bom mogoče celo namensko vzel čas za ogled...

dvomim pa, da bom šel volit, ker ne podpiram takih klovnov na takšnih funkcijah. čeprav je biti predsednik bolj ali manj samopromocijska funkcija (brez kakšnega resnega učinka po končanju mandata) si vseeno ne želim Murkotov, Pahorjev, Šarcev, Novakovih in podobnih na takšnem položaju. vseeno so to prvi diplomati naše države in včasih vseeno morajo nekaj pokazati, ko so na obisku v tujini ali pa sprejemajo kakšno delegacijo iz tujine...ampak samo včasih :)
maher
# 04.09.2017 ob 12:03
Zadnji (in drugi) predsednik, ob katerem me ni bilo sram, da sem Slovenec, je bil Danilo Turk.
(Minuse, prosim!)
grom-instrela
# 04.09.2017 ob 10:54
no gospoda varuhi javne morale; so vas spet zasrbeli prstki?
Ste se ustrašili mnenja?
Je bilo kaj zlaganega v njem?
Je vaš strah zdaj, po čiščenju, kaj manjši?
Je svet kaj lepši?
Je predsednik kaj boljši in njegova podoba kaj lepša?

Čistite in polirajte, vaš strah bo manjši, čistite in polirajte, to tako dobro dene hrbtenici s poškodovanimi vretenci, čistite in polirajte, to je vaše delo.
Čistite in polirajte tam kjer lahko, saj tam, kjer sramotijo nas in vas, varuhe morale, ne morete, nimate tako dolge metle in tako močnih čistil. V etru zgubljene besede tako in tako ne morete očistiti.
Čiščenje ne pomaga bedaku, da bi držal jezik za zobmi, ko ga spreletijo bedaste misli in poliranje ne pomaga slinavcu, ki si ne upa spregovoriti takrat, ko bi v dobro sebe in vse družbe moral spregovoriti pošteno, jasno in odločno. Bedak ne zna, slinavec ne zmore.

Bom skušal biti še nekoliko bolj prijazen kot prej:

- predsednik točno ve kaj bi moral povedati, komu in kdaj, pa stvari - po predsedniško, - obddrži zase. Najbrž zaradi ljubega miru.
- predsednik nikoli ne ve, česa predsednik ne (bi) sme(l) blebetati. Zato ne špara jezika.
- predsednik rad očita populizem, ker ve o čem govori.
- predsednik ima rad to državo in jo vidi veliko. V "Združenih državah" stare dame Evrope. V tem je velik tudi on, celo nad Ustavo države, ki jo vodi.
- predsednik ima rad politiko, njegova prva ljubezen je, zato se na vse pretege trudi, da bi ostala v njegovih nežnih, varnih šapicah.
- predsednik ljubi samega sebe, svojo podobo, solarij, zlato ribico, miške, še posebej tiste male in za vse to je pripravljen kidati gnoj in peči piškote, pleskati ograjo in menjati gumice..... garati vedno in povsod do zasluženega počitka v predsedniški palači.
- predsednik je odprtega duha. Tako zelo odprtega, da se ne omejuje niti z lastnimi stališči in z lastnim mnenjem.
- predsednik ve in pošteno pove, da ne ve veliko o morali in avtoriteti. To ni željena in iskana kvaliteta ljudi njegovega kova in njegovega ranga.
- predsednik ve, da sluzavce in lignje ne gre iskati samo v živalskem svetu.

Ehhh, preveč hvale lahko tudi škodi......
maher
# 04.09.2017 ob 10:53
Da komediant uživa tolikšno medijsko podporo, ni komedija, ampak (nacionalna) tragi-farsa.
gesan
# 05.09.2017 ob 08:35
RJSlo
# 04.09.2017 ob 08:49
No ja. Ponovna izvolitev Boruta za to funkcijo moti predvsem levi spekter oziroma člane združbe SKL*. Torej Borut imaš moj glas.
........................................
...........
Ja točno!
Ravno v tem je štos vsega tega neumja v tej državi!

Nima veze kaj je naredil!
Važno je, da kljubuješ proti drugim, ki jih ne maraš!

In veš kaj mi je smešno še najbolj?
Da glih takšno miselnost vi pripisujete drugim in jih tega tudi obtožujete.

Bravo!

BOm to pisanje shranil!
gesan
# 05.09.2017 ob 08:33
johndeer
# 04.09.2017 ob 08:27
V tekmo se je vključil še super poštenjakar Popović.
.............................
Če vidi, da so drugi lopovščaki lahko kandidati, potem je valjda lahko to tudi on!
:)
RJSlo
# 04.09.2017 ob 11:14
darkwader
# 04.09.2017 ob 10:02
-------------------------------
No ja. Popolnoma se strinjam s tvojim mnenjem. Predvsem z "žlehtnoba in slaboumje".

če mamo zanič predsednika, pa je nasprotna stran proti, sem jaz za.
-------------------------------
No ja. To je tretji predsednik, ki je zanič. Vsi so bili zanič, vsi z levega spektra. In ne samo z levega spektra, celo vodje levega spektra. In meni očitaš žlehtnobo in slaboumje?
Anar Hija
# 04.09.2017 ob 08:49
Blagor levo sučnim naivnežem, kateri mislijo, da bo v obstoječem sistemu prišlo do sprememb, ker bo na volitvah zmagala koalicija SD, Desus in ZL, na predsedniških volitvah pa Šarec in bo potem vse drugače.

Niso krivi desni volilci - kriva je zagamanost in kaviar levičarstvo levih volilcev.
Še leta in leta vas bodo flancali. Žal, tako dolgo, dokler ne bo ta, naivna generacija pomrla in bo vajeti prevzela naslednja.
RJSlo
# 04.09.2017 ob 08:49
No ja. Ponovna izvolitev Boruta za to funkcijo moti predvsem levi spekter oziroma člane združbe SKL*. Torej Borut imaš moj glas.
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kazalo