Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 62 glasov Ocenite to novico!
Špela Kožar
Špela Kožar Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Labodji spev programskega sveta RTV Slovenija

Kolumna Špele Kožar
9. maj 2016 ob 11:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

SDS zahteva sklic nujne seje odbora za kulturo zaradi poročanja v Informativnem programu TV Slovenije. In programski svet RTV Slovenija s predsednikom na čelu, za katerega se sploh ne sprašujemo, kako je lahko na tako pomembni funkciji, saj niti javno ne skriva svoje naklonjenosti do te politične stranke, bo danes prav tako vzel pod drobnogled delo določenih novinarjev. Pa snemimo rokavice.

Vsak dan, tudi ob svetovnem dnevu svobode medijev, se kaže, da so med novinarji velike razlike v dojemanju našega poslanstva. Nekateri so raje salonski, na prvem mestu jim je tako zgolj poročanje o dogodkih in vedno so tiho, ko se kolegom dogajajo šikaniranja, mobingi, odpovedi delovnega razmerja. Tisti drugi iščejo zgodbe, jih navkljub že vnaprej predvidenim kritikam osvetljujejo ter vrednotijo, da bi javnost tudi vzgajali, in so tako najraje glasni. Teh je seveda občutno manj. In iz leta v leto njihovo število upada, saj besede kolegialnost ni (več) v našem abecedariju. Tudi znotraj lastne hiše.

In tako se celotni novinarski ceh ni javno že takoj, ko je bil znan dnevni red zadnje seje tega sestava programskega sveta, postavil za kolege; in tako je zdaj na mizi še zahteva za razpravo v parlamentu. O delu tistih seveda, ki ne spadajo v kategorijo salonski. Na primer kolegici Jelena Aščić in Eugenija Carl. Pravzaprav je od SDS-a politični pritisk pričakovan, saj sta obe poročali o njihovih dejavnostih. Kako pa naj ovrednotimo odločitev programskega sveta? V naši državi namreč obstaja tako imenovano Novinarsko častno razsodišče, ki je že podalo svoje mnenje. Oziroma ga v nekaterih novinarskih prispevkih, ki bodo obravnavani na seji, sploh ni, kar pomeni, da kršitev novinarskega kodeksa ni ugotovilo.

Žal diktiranje, kako naj polnimo vsebine, od programskega sveta ni nič novega; pred časom sva se z radijskim kolegom spraševala, zakaj sploh potrebujemo urednike, če programski svet na eni od sej vehementno odloči, kdaj morajo biti prenosi maš na radiu. Podobna je bila zahteva koalicije po natančno predpisanem času predvajanja slovenske glasbe, kar je bilo prej v domeni glasbenega urednika. Taki posegi v naše delo so najbolj neposredna žalitev našega poklica, ker dajejo občutek, kot da ga lahko vsakdo opravlja, kot da za našimi dejanji ne stojijo premišljene odločitve.

In še nekaj glede pristranskega poročanja o begunski krizi, kar je tudi na dnevnem redu; res je presenetljivo, kako nekateri pozabljajo na ure zgodovine v šoli – da so družbene spremembe nenehne, da torej ni mogoče, da bi živel slabo stoletje in jih ne bi bil deležen. Begunci so torej tu, kar za nas pomeni le eno: da smo begunci jutri lahko že mi. Kajti nihče še pred letom dni ne bi napovedal take sedanjosti, kajne? In še huje bo, če novinarji ne bomo zavzeli stališča, saj odločilno vplivamo na javno mnenje, in tega se moramo zavedati. In zato moramo prevzeti odgovornost, kadar sledimo zgolj načelu salonskosti. Ko opozarjate, da ne gre enačiti beguncev in ekonomskih migrantov, pozabljate na tisoče in tisoče mladih Slovencev, ki pravkar zapuščajo domovino, ker v njej ne vidijo možnosti za preživetje. Pa sploh ni vojne! Smo tudi to zakrivili novinarji? Bom kar sama odgovorila: Gotovo, s svojimi slabimi novicami in tako mladi ne vidijo več svetlobe v tej naši lepi podalpski deželici.

Vaš labodji spev bi lahko bil vse kaj drugega kot seciranje določenih novinarjev – na primer seciranje lastnega dela glede zakonitega imenovanja generalnega direktorja.

Špela Kožar, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
jeremias
# 09.05.2016 ob 18:53
RTV naj bo plačljiva. Kdor jo hoče gledati naj plača, kdor tega ne želi naj ne plača.
vnk
# 09.05.2016 ob 19:34
Torej bi morala Grčija, ki ima več kot 180% svojega BDP-ja dolga, poskrbeti za vse begunce, ker si jih ti v Podalpski deželici ne želiš?!

Če Grčija ne želi migrantov, naj zavaruje svoje meje in jih ne spušča v državo, ter hkrati uvede hitre postopke deportacije tistih, ki se izmuznejo skozi sito.
Bivši uporabnik
# 09.05.2016 ob 16:13
Špela Kožar:
"Ko opozarjate, da ne gre enačiti beguncev in ekonomskih migrantov, pozabljate na tisoče in tisoče mladih Slovencev, ki pravkar zapuščajo domovino, ker v njej ne vidijo možnosti za preživetje. Pa sploh ni vojne!"

Špela, najbrž ne razumeš, zakaj nas moti pavšalna oznaka "begunci", ki jo dajete kar vsepovprek. Naj pojasnim.

Slovenci, ki iz nevojne Slovenije odhajajo v Avstrijo zaradi zaslužka, so ekonomski migranti. Nisem še slišal, da bi kdo zanje podal oznako begunci. In prav je tako.

Pakistanci (npr.), ki iz nevojne Grčije odhajajo v Avstrijo zaradi zaslužka, so ekonomski migranti. Kar naprej pa na RTVSLO berem in poslušam, da vendarle to pa so begunci. Kar ni prav. Čista napaka, zavajanje, kakorkoli že hočeš.

Torej: več poročajte o ekonomskih migrantih, glede na to, da jih je več kot beguncev. Ne pretvarjajte se, da ekonomskih migrantov ni, če jih je pa vendar večina.
vnk
# 09.05.2016 ob 19:33
Tele kolumne počasi potajajo že neke vrste tragikomedija brez kančka najmanjše profesionalnosti, vedno pod pretvezo časti novinarstva. Koliko zaposlenih pa lahko na blogu lastnega podjetja zapiše takšne graje in javno pere umazano perilo, ne da bi ga odslovili iz službe? Mogoče bi za ceno RTV prispevka raje odprli javne pralnice za umazano perilo, bi imel vsaj kdo kaj od tega.

Nekateri so raje salonski, na prvem mestu jim je tako zgolj poročanje o dogodkih in vedno so tiho, ko se kolegom dogajajo šikaniranja, mobingi, odpovedi delovnega razmerja.

Na žalost RTV Slovenija ni vaše sindikalno glasilo in do odpuščanja prihaja, lahko se motim, ampak vseeno imam občutek, da so mesta na javni televiziji, ki od vseh pobira obvezen prispevek, bolj sigurna, kot pa v zasebnih medijih. Drugo so pa tudi neizbežne spremembe medijskega prostora s prihodom interneta in smo v fazi tranzicije, se bo pač treba sprijaznit, tako kot so se morali delavci za tekočimi trakovi, ko je delo šlo na Kitajsko. Zaenkrat se pač futrate iz javnega korita, no sicer pa kot vidim iz novic, tudi glasno zacvilite, če ga kdo skuša izmaknit.

Tisti drugi iščejo zgodbe, jih navkljub že vnaprej predvidenim kritikam osvetljujejo ter vrednotijo, da bi javnost tudi vzgajali, in so tako najraje glasni.

To ni vaša naloga, niste ne starši, ne učitelji, jaz želim od novinarjev, da mi čim manj pristransko podajo dejstva, na podlagi katerih si bom oblikoval lastno mnenje. Vi poročajte, o moralnosti bom pa sam presodil, ne rabim pri tem ne cerkve, niti ne vas.

Če ste mnenja, da je vaš produkt, torej vaše poročanje, pisanje, tako dobro, potem vsekakor priporočam zasebni trg in veliko sreče pri trženju.

Pravzaprav je od SDS-a politični pritisk pričakovan, saj sta obe poročali o njihovih dejavnostih.

Tisti Janšev tweet je bil ena takšna žalost, kjer je najbolj žalil samega sebe s takšnim obnašanjem. Namesto, da bi se potrepljali po rami, zavedajoč se, da sta stopili nekomu na žulj, se je iz tega razvil medijski cirkus, ki človeku samo povečuje relevantnost. Tako je pa en tweet dobil več poročanja od užaljenih kolegov, kot marsikatero pomembnejše dogajanje v državi. Po drugi strani se je pa tudi SDS razburjal zarad poročanja, ki je bilo pravtako pod nivojem, torej če pomislim, sta si obe strani v tem sporu kar nekako zelo podobni?

In še nekaj glede pristranskega poročanja o begunski krizi, kar je tudi na dnevnem redu; res je presenetljivo, kako nekateri pozabljajo na ure zgodovine v šoli – da so družbene spremembe nenehne, da torej ni mogoče, da bi živel slabo stoletje in jih ne bi bil deležen.

Tudi BBC uporablja besedo migranti in migrantska kriza, medtem ko še vedno besno vztrajate pri beguncih, pa tudi bolj pro-multikulti. In ne, ne pozabljamo ur zgodovine iz šole, se zavedamo, da z nenadnimi družbenimi spremembami in mešanjem kultur prihaja do nestabilnosti, kar pa aktivisti nekako radi pozabite in postavite vse negativne aspekte na stranski tir. Seveda se pa da družbene spremembe tudi usmerjati, celo ustaviti, spreminjati, samo to pa raje spustite.

Begunci so torej tu, kar za nas pomeni le eno: da smo begunci jutri lahko že mi.

Hudimana, a je to potrditev moje prejšne izjave ali zgolj literalno bluzinje, zapis zato ker se sliši "kul" brez kakšne logike zadaj. In zopet, so migrantje.

In še huje bo, če novinarji ne bomo zavzeli stališča, saj odločilno vplivamo na javno mnenje, in tega se moramo zavedati.

Tale novinarski ego je pa res razred zase, če menite, da ste tako dobri pisci, ki krojite javno mnenje. Ravno vaša nesposobnost nekega objektivnega poročanja in transparentna pristranskost je ustvarila vakum, ki so ga zapolnile razne nova24.tv. Mene pa ste s svojo arogantnostjo prepričali kvečjemu nasprotno, da bom še bolj proti priseljevanju, saj zaradi takšni kot ste vi ne bo nikoli prišlo do asimilacije, ker boste raje prednost dali tuji kulturi.

Ko opozarjate, da ne gre enačiti beguncev in ekonomskih migrantov, pozabljate na tisoče in tisoče mladih Slovencev, ki pravkar zapuščajo domovino, ker v njej ne vidijo možnosti za preživetje.

Ma, a vi to resno? Ravno to je ena od stvari, ki gre ljudem v nos, ko gre Slovenec iskati boljše življenje potrebuje vse ustrezne papirje in izpolnjevati pogoje za imigracijo v tujo deželo, medtem ko prihaja v Evropo truma ljudi brez dokumentov, ki samo vloži prošnjo za azil. No ja, kaj drugega pričakovati od "novinarke" katere enih zadnjih zapisov na twitterju je "black lives matter".

P.S: žalostni ste tisti, ki ste Mateju037 pritisnili minus, kar je povedal je čisto prav.
zvit kot presta
# 10.05.2016 ob 10:35
Gospa avtorica zapisa, strinjam se z vami oziroma vašo idejo o popolni nedopustnosti vnašanja dnevne politike ali celo politizacije javnega medija. Vendar ste žal zamudili priložnost, da tega ne bi obsodili zgolj SDS (pa nisem njihov čaln ne simpatizer). Obsodbe vredna je vsakšna politizacije javnega servisa RTV. Pa še nekaj, dokler novinarji in novinarke javne RTV na javni seji sveta RTV protestirajo skupaj z napisom SMRT.... (čemurkoli in komurkoli že), so vaši zapisi zgolj pesek v oči in eno veliko zavajanje javnosti. Takšen protest samo kaže na nizek intelektualen in moralen nivo vašega stanu.
harigast1
# 10.05.2016 ob 07:47
Kje pa ima transparent?
slaya
# 09.05.2016 ob 14:34
To je še zelo milo kar je povedala. In problem tega RTVja je ravno to, da pada kvaliteta zaradi vedno manjše motivacije novinarjev in posledično izgubljate gledalce, šefi pa so se pripravljeni spuščati vedno nižje, da bi nagovarjali vedno bolj poneumljene množice, namesto vzgajali in informirali.
vaški stražar
# 09.05.2016 ob 16:16
kako je lahko na tako pomembni funkciji, saj niti javno ne skriva svoje naklonjenosti do te politične stranke
A Kocijančič vas pa ni motil? Seveda ne, ker je bil iz ta "prave" stranke, čeprav ne samo da ni skrival naklonjenosti do nje, ampak je bil celo njen nekdanji predsednik. In seveda tudi vi s takimi zapisi ne skrivate naklonjenosti če ne do stranke pa do politične opcije, kateri je pripadal tovariš Kocijančič. Kot je niste skrivali takrat, ko ste v Studiu City nastopali v majci z rdečo zvezdo.
slaya
# 09.05.2016 ob 14:40
Objektivnost je na področju novic največkrat zlorabljena beseda, kot beseda svoboda na širše družbenem področju.
el kondor prevc
# 10.05.2016 ob 09:15
"Ko opozarjate, da ne gre enačiti beguncev in ekonomskih migrantov, pozabljate na tisoče in tisoče mladih Slovencev, ki pravkar zapuščajo domovino, ker v njej ne vidijo možnosti za preživetje. Pa sploh ni vojne!"

Seveda. Še kako se jih ne sme enačiti. Ekonomskih migrantov (revežev) je na svetu potencialno 2-3 milijarde, begunci pa "majhen" procent od te številke, ki v resnici nimajo kam.

Po tej logiki bi vsi ekonomski migranti tega sveta imeli pravico iti/delati/živeti njihov standard in plače v elitne in najbogatejše kraje/soseske na svetu kjer se cedita med in mleko: Monako, Zurich, Dunaj, Beverly Hills, Dubai, Abu Dabi...
Za vse pač enostavno ni prostora in ga nikoli ne bo. V Sloveniji ne more biti 2 milijona bogatašev, to da so bogati vsi prebivalci države je možno le v Monaku.
harigast1
# 10.05.2016 ob 07:54
Razen tehničnih služb je treba demontirat kompleten RTV in ga postaviti čisto na novo po vzoru normalnih nacionalnih televizij.Programski svet in glavne urednike naj izberejo naročniki se pravi tisti,ki plačujemo naročnino,ne pa politika in nekakšne fantomske civilne organizacije. Glasovalni listič naj bo priložen položnici za RTV prispevek,pa bo zadeva jasna v 1 dnevu. Samo tega se koritarji na smrt bojijo. Zakaj-*sami zelo dobro vedo.
ata
# 10.05.2016 ob 14:00
Novinarje moti javna razprava o njihovem delu? Medtem ko oni lahko javno razpravljajo o katerikoli materiji? WTF

Mar so svete krave?

In če je res vse tako lepo in čisto, kar počnejo, potem se lahko take razprave samo veselijo, mar ne?
Ribiič
# 10.05.2016 ob 09:15
In kaj je povedala: vsega je kriv Janša, mi pa smo borci za resnico, svobodo, humanost ... Plitvo Špela, plitvo. In zakaj se ne morejo? Ker so si tako podobni, ker ne morej en brez drugega, sami sebe vzpostavljajo drug preko drugega. Janša sebe z reakcijo na njihovo poročanje, oni pa sebe preko reakcij na twite.
Matej037
# 09.05.2016 ob 14:26
Novinarsko častno sodišče je irelevanten organ, saj deluje v interesu novinarjev in ne gledalcev/poslušalcev/bralcev.
Tako je recimo zelo pogosto obravnavana tema svoboda oziroma neodvisnost novinarjev. Zame ta svoboda novinarja ne pomeni prav veliko. Jaz hočem objektivno informacijo, na podlagi katere si bom izoblikoval mnenje. Vseeno mi je, če Grega Repovž ali Marcel Štefančič zagovarjata skrajno leva stališča zato, ker v njih verjameta, zato ker ju nekdo v ti sili ali zato, ker jima je nekdo za to plačal. Če v privatnih nišnih medijih tipa Mladina in Demokracije, ki sta pač namenjeni prepričevanju že prepričanih to še dopuščam, pa na državni televiziji novinarji aktivisti nimajo kaj iskati, Ta medij ima posebno poslanstvo in status, plačuemo ga vsi in zato navijaštvo raznih Mojc Šetinc, Jelen Aščić, Boštjanov Videmškov, Erikov Valenčičev in podobnih ter tistih bolj prikritih v raznih Infodromih tam nima kaj iskati. Velja tudi za morebitno desno navijaštvo, ampak tega na RTVSlo TV tako ni.
Ristoh
# 10.05.2016 ob 16:56
....... pozabljate na tisoče in tisoče mladih Slovencev, ki pravkar zapuščajo domovino, ker v njej ne vidijo možnosti za preživetje.

A res? Bravo, drugarice. Ampak med njimi zagotovo ni milijarde opranoglavih novinarskih politikantskih plačancev, ki ste jih sproducirali na FDV-ju in se pasejo po raznih Studio Citijih in RTVSlo-jih ipd.. Ker njih nihče ne potrebuje! Seveda, zdaj pa bognedaj, da bi se kdo vštulil v vašo politikantsko zaprto čumno.
.
.
veteraninsin
# 10.05.2016 ob 10:29
Včerjašnja seja je bila javna. Prenos na MMC je bil vrhunska tragikomedija, ki jo je - zame vsaj - najbolj zašpinil Sašo Hribar. Težko ga je povzeti, ampak najprej se je ponorčeval iz 3eh pravniških mnenj: A se ne strinja z B in ne razume C. Sledijo variacije BCA in CAB. Hehe. Kadrovsko: Fili v.d., Nataša Pirc kao direktorrica ..kdo je kdo ? Paralela z Mlakarjevo kvizkoteko: ja sam Mag.Fili, v.d. direktorja RTV....neprecenljivo. In rezultanta po Hribarju: vse več ljudi se odloča za nepokorščino neplačevanja naročnine, peticije....
democenzus
# 10.05.2016 ob 10:02
in kaj je zdej na televiziji, top shop, glasbena tocka, oglasi kupim prodam, neka seja drzavnega zbora, dosadne reklame....... v glavnem nic, ce pa to placujete, se pa odjavite
vaški stražar
# 09.05.2016 ob 16:23
Tisti drugi iščejo zgodbe, jih navkljub že vnaprej predvidenim kritikam osvetljujejo ter vrednotijo, da bi javnost tudi vzgajali, in so tako najraje glasni. Teh je seveda občutno manj.
Hvala Bogu, če je to res. (Sam nisem prepričan v to.) Novinarji-družbenopolitični delavci, ki vidijo svoje poslanstvo v "vzgajanju" javnosti, so sramota za svoj poklic.
democenzus
# 10.05.2016 ob 10:17
jaz bi vam dal avtomat za dezevnico po 2 evra za pol litra, pol pa ne bi bilo pol praznih vec na mizi, haha igrate se z narodom
democenzus
# 10.05.2016 ob 10:11
aja pa slogarce na 090 sem pozabil pripisat. pomojem sploh ne rabimo vec novic, kot prvo so prirejene, kot drugo so samo slabe novice, kot tretje pa imamo na netu novic kolikor zelimo. kar se pa vremenarjev tice je pa itak pol pol moznosti , tko da tud arso bi jaz ukinil, prou razmetavate z denarjem, recimo na rtv sestanku mate radensko na mizi, kdo to financira, da pijete iz plastike in onesnazujete okolje, medtem ko imate 10 metrov stran vodovodno pipo.
Sklonjen
# 10.05.2016 ob 07:23
ŠK "Ko opozarjate, da ne gre enačiti beguncev in ekonomskih migrantov, pozabljate na tisoče in tisoče mladih Slovencev, ki pravkar zapuščajo domovino, ker v njej ne vidijo možnosti za preživetje. Pa sploh ni vojne!"

Nekaj zmede boste morali najprej urediti pri sebi, preden bomo kupili vašo jokajočo užaljenost. Npr. vaša cvetka citirana zgoraj ... saj verjetno ločite in razumete, da si vsi, ki jih ta nesposobna oblast na nek način prisili v iskanje kruha in priložnosti zunaj, najprej zgledno uredijo dokumentacijo in šele potem odidejo tjakaj?
Morda bi morali svojo jezo usmeriti tja, kjer so problemi tudi nastali ? Bo šlo, ali vam moramo forumaši sugerirati smer, da še vi "odkrijete" resnico?!
Crveni
# 10.05.2016 ob 17:30
Joj, koliko levičarske puhlosti v eni kolumni....
abria
# 10.05.2016 ob 15:59
Navijanje in zagovarjanje prekomernega poseganja politikov v družbene podsisteme se vrača novinarjem kot bumerang.
Politiko in državo ven iz medijev, gospodarstva, šolstva, zdravstva itd.
Država naj sofinancira programe, ki so javnega pomena, opravljajo pa jih lahko tudi zasebniki s koncesijo ( tudi mediji ).
Čim več konkurence, večja bo kvaliteta za končne uporabnike ( možnost izbire in racionalnost ).
dare326
# 10.05.2016 ob 23:21
Špela, poišči si novo službo. Kmalu boš begunka iz cone brez bodočnosti, RTV. Saj veš, prisilna naročnina...
fridah
# 09.05.2016 ob 11:37
Špela, odlično!
generusus
# 16.05.2016 ob 23:03
Če bi bila znanost tako neobjektivna, kot so novinarji, vzgojeni v pred- in pokomunističnih državnih izobraževalnih sistemih, bi še danes bili k kameni dobi.
runwithscissors
# 10.05.2016 ob 11:06
A so razmišljali o tem, glede na to, da so zadnjič na tej funkciji, DA IZBIRO GENERALNEGA DIREKTORJA PREPUSTIJO PROGRAMSKEMU SVETU V NOVI SESTAVI?!?!?!?!

Tako kot bi to izgledalo v vsaki normalni demokraciji, kjer poskušajo narediti nekaj pozitivnega za prihodnost, ne pa izigravat sistema.

Mi lahko kdo razloži, a ni spet prekleto sumljvo, da je prišla ta sodba tik pred tem, ko se je lahko PS še zadnjič sestal in še enkrat naredil po svoje???
ZeK
# 09.05.2016 ob 13:39
zloraba medijskega prostora za javno pranje umazanega perila.
Elaphe
# 10.05.2016 ob 09:35
V enem stavku: kjer je SDS, tam so zdrahe.
ankarančanka
# 10.05.2016 ob 09:46
vnk
Your logic is completely flawed! Ti ljudje so begunci, deportacije je ILEGALNA. Plus Grčija ni Slovenija. Zavarovati vse tiste otoke ni trivialno in again, Grčija je praktično v bankrotu. EU pa ne pomaga, zaradi takih nestrpnežev kot si ti, ker nebi rad beguncev ampak denarja pa tudi ne bi rad poslal.
Ne prijahajo brez dokumentov, vsaj ne vsi, in bežijo iz vojnih območij. Več kot 2 milijona jih je v Turčiji, miljon v Jordaniji, miljon v Libanonu... Nimajo več kje 'ostat'. Vojna v Siriji traja če pet let, begunska kriza komaj leto. Torej niso popokali kufre in takoj pritekli sem, po boljše življenje.
Pa niti nočem začet debate o tem, ker vem, da ne bom nobenega prepričala, tako kot ne bo noben mene. Je pa nekaj čemur se reče morala in tako kot je avtorica napisala, je naloga novinarjev vplivat na javno mnenje točno v tem smislu - da zavzamejo moralno stanco pred stereotipi in da spoštujejo mednarodne konvencije, katerih podpisnica je Slovenija!
ankarančanka
# 09.05.2016 ob 19:19
@Unssen

Torej bi morala Grčija, ki ima več kot 180% svojega BDP-ja dolga, poskrbeti za vse begunce, ker si jih ti v Podalpski deželici ne želiš?!
Špela Kožar
link
Vedno je bil korak pred menoj
1
29. oktober 2016 ob 10:48 "Zelo težko mi je bilo pripraviti današnje predavanje. Ko je aprila umrl, sem imela občutek, da sem izgubila vse, kar je povezano z gledališčem," je v uvodu dejala Livija Pandur.
Več novic ...
Kazalo