Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 31 glasov Ocenite to novico!
Kumanovo po obračunu. Foto: EPA
Marta Razboršek v razdejanem Kumanovu. Foto: Marta Razboršek
Mesto spominja na vojno območje. Foto: EPA
Mirovni protest opozicije v Skopju. Foto: Marta Razboršek
Pogovor s prebivalci Kumanova, etnično mešanega mesta na severu Makedonije. Foto: Marta Razboršek
VIDEO
Posnetek akcije v Kumanovu
VIDEO
V Makedoniji se življenje...
VIDEO
V Makedoniji žalujejo za...
VIDEO
Spopadi v Kumanovu končani
VIDEO
Obsedno stanje na severu...

Dodaj v

Lepe vasi lepo gorijo ...

Kolumna o dogajanju v Makedoniji
13. maj 2015 ob 16:03,
zadnji poseg: 13. maj 2015 ob 16:52
Kumanovo - MMC RTV SLO

Veliko je kriznih žarišč, veliko vojn, veliko naravnih katastrof. Nekatera prav blizu nas. Vse smrdijo. Tudi naše, bližnje, znane.

O dogodkih v Kumanovu je bilo rečeno vse – in nič. Divo, divje naselje torej, je makedonska policija v soboto in nedeljo v 30 urah bojev s t. i. teroristi spremenila v divjino. "Vukovar," je bil v ponedeljek prvi odziv prebivalcev, ki so drli v naselje, da bi videli posledice eksplozij in streljanja, kar so predtem dva dni spremljali iz daljine.

V Divu je bilo težko najti parkirno mesto, vseeno smo s snemalcem Pajem, mojim večnim spremljevalcem na balkanskih poteh, in dovolj pogumnim montažerjem Boskejem parkirali dva metra od vhoda v razdejano ulico. Ljudje so bili pripravljeni govoriti. Kar vsul se je val besed, samo če si želel, da ti povedo svojo zgodbo. Tako slikovitih "izjav" si novinar, še posebej televizijski, navadno želi. A vseeno mu je lažje, če so povezane s kakšnim veselim dogodkom.

Družina Azemi je bila v soboto doma. Okoli petih so jo prebudili streli. Skender Azemi pripoveduje, da so policisti do njihove hiše prišli šele zvečer. Pod streli je padla krava, ki so jo dva dni po tem očitno spremenili v meso. Skender pokaže, da so vsi iz hiše prišli z dvignjenimi rokami, tudi njegov slepi brat Camil, ki je pred novinarji prav tako z dvignjenimi rokami slikal svojo predajo. Celotna družina je morala leči, policisti so vse vklenili in jih za 24 ur odvedli na policijsko postajo. Očitno se je dogajalo nasilje, slepi Camil ima ledvično modrico. "Kako naj bo invalid terorist," se sprašuje. Na dvorišče še najmanj uničenega posestva Azemijev drejo tudi Kumanovci.

Eden izmed zbranih pokaže roko s tetovažo OVK – Osvobodilne vojske Kosova. "Borili sem se, leta 2001 sem se boril," pravi. "Ampak zato nisem terorist." Na kraj pameti mu ne pade, pojasnjuje nekdanji borec, da bi vnovič prijel za puško. Ne more verjeti, da so bili v Divu teroristi. In ni edini. Večini se zdi uradna zgodba neverjetna.

V Kumanovu celo med oboroženimi spopadi pred 14 leti ni bilo krvavih spopadov. V tem mestu, 15 kilometrov od meje s Srbijo, živijo Albanci, Makedonci in tudi srbska manjšina. Večinoma složno. Divo je ulica, stranpot – neposredno ob avtocesti Skopje-Beograd. Morda bo v Divu spet zraslo novo divje naselje. Obstoječe namreč ni več naselje. Je požgani in prerešetani niz hiš, ki so bile do sobote prebivališča in, kot kaže, tudi zatočišča skrajnežev.


Smrad …
V Divu se ne širi smrad, celo poginula krava ne smrdi. Posebne enote so očitno pospravile za sabo. Pospravili so tudi pripadniki (paravojaških) enot v Srebrenici – in okolici. A tam tudi 20 let pozneje še smrdi. Zares in metaforično. Zares v mrtvašnici, na obrobju Tuzle, kjer Mednarodna komisija za pogrešane osebe ICMP sestavlja okostja iz množičnih grobišč. Kost po kost. Smrdi zemlja, ki jo še pred analizo DNK sperejo iz teh kosti. Smrdijo ostanki oblačil. Smrdi (ne)dokončano nasilje. Smrdi žalost. Smrdi obup. Smrdijo (nekateri) politiki. Smrdijo vsi, ki (še) sovražijo.

Vse to smrdi tudi v Makedoniji. Ne le v Divu, ne le v Kumanovu. Balkanske oziroma jugoslovanske vojne so za sabo pustile zadušljiv smrad. Očitno je v Divu dušil tudi mene, raport pred uničeno hišo, v katerem sem dejala, da prebivalci dogodek komentirajo z besedo Vukovar, zveni zadušeno. Včasih še sam ne veš, kakšne posledice puščajo vtisi. Ljudje, še posebej pa novinarji, v različnih smradovih ostajamo navidezno mirni. Možgani dojemajo in hkrati blokirajo. V mrtvašnici sem ugotavljala starost "kosti". Izobrazila me je tamkajšnja izvedenka za sodno medicino. In mi je šlo - 15 ... okoli 70 ... srednjih let.


V Divu ni krvi, v Divu ni kosti …
V Divu so ruševine, v Divu so zrušeni ljudje. Ni jih veliko, a preveč. Kdor koli si je zamislil zadnjo smrdljivo operacijo, in teorij (zarote) je več, ni razmišljal, da neznosen smrad lahko tudi zaduši. Ne le peščice neposredno prizadetih. Lahko se razširi, lahko pomori na desetine, stotine, tisoče … Ne (le) krav, tudi ljudi.

Ljudje …
Srečujem najrazličnejše ljudi, bolje navadno poznam izobražene. Zanimajo me takšni, ki razmišljajo – pozitivno. Takšni, ki si prizadevajo izboljšati, v primeru Makedonije takšni, ki so konstruktivni, takšni, ki so za mir – za njegovo ohranitev ali zagotovitev. Poznam številne makedonske Albance. To so novinarji, pisatelji, pesniki, pevci – intelektualci vseh vrst. V pravem, pozitivnem pomenu besede.

To so ljudje, ki si želijo državljanske Makedonije. To so ljudje, ki sodelujejo na protestih opozicijske Socialdemokratske zveze Makedonije SDSM, ki je zadnje mesece z objavami t. i. bomb, prisluhov telefonskih pogovorov vladajočih makedonske koalicije VMRO-DPMNE in albanske Demokratske unije za integracijo DUI vnesla precejšen nemir na makedonsko politično prizorišče. To večinoma niti niso ljudje, ki podpirajo SDSM, so ljudje, ki želijo spremembo brez delitev na naše in vaše. Ljudje, ki si želijo poštenih voditeljev, ljudje, ki si želijo boljše življenje – zase in za druge. Takšni so (verjetno) tudi prebivalci Kumanova. Tudi nekdanjega divjega naselja. A ko vržeš bombo in zanetiš požar, ni dovolj, da ga pogasiš. Samo iskrica je dovolj, da se ponovno vname.

Primer Aračinovo …
"Poznam" tudi makedonske politike. Ene in druge. Ko nekoga srečaš več kot enkrat, rečeš, da ga poznaš. Pred sedmimi leti so bile v Makedoniji predčasne volitve – ene v nizu. VMRO-DPMNE Nikole Gruevskega je po njih dobil absolutno oblast – več kot polovico sedežev v sobranju. Gruevski je v vlado takrat kot albansko stranko povabil DUI Alija Ahmetija, ki je vodil oborožen odpor leta 2001. Od takrat vladata VMRO-DPMNE in DUI. Obstajajo številne govorice, da v sodelovanju skrbita ravno za dovolj etničnega nasilja, da se ohranjata na oblasti.

Volitve 2008 je začinil incident. V Aračinovu, nedaleč od Skopja. S takratnim veleposlanikom Alainom Brianom Bergantom sva s stalnim spremljevalcem Pajem že okoli sedmih sedla v avtomobil. Veleposlanik je bil opazovalec volitev. Naš namen je bil, da obiščemo makedonsko, albansko in romsko volišče. A smo obiskali Aračinovo. Veleposlanik je bil namreč med vožnjo obveščen, da sta bila v obračunu med dvema albanskima strankama (DUI in DPA – Demokratska stranka Albancev) ubita dva človeka.

Po isti poti kot posebne enote makedonske policije smo proti Aračinovu krenili tudi mi. Pajo je tako že na poti napravil izvrstne posnetke. Posebne enote so namestile na hribu ob vpadnici v mesto. Mi smo se peljali naprej. Sredi ceste so bile postavljene barikade. Ustavili smo se. Odšli k prebivalcem, ki so jih postavili. Dobila sem ekskluzivne izjave o dogodku – o streljanju, žrtvah … Ena redkih, tam ni bilo nobene druge televizijske ekipe.

Čez okoli 20 minut je na barikado prispel tudi vodja opazovalcev Ovseja … Batteli. Tudi on se je pogovoril s prebivalci. V središču Aračinova ni varno, so trdili. In mi smo verjeli. V pol ure je nekaj osebnih avtomobilov dobilo podporo avtobusa in tovornjaka. Da smo se sploh lahko vrnili, se je moral umakniti avtobus. In se seveda je, saj je bilo vse dobro organizirano.

V Skopju je prva volila Radmila Šekerinska, takrat na čelu SDSM-ja. Razmere v državi je opisala kot nevzdržne. Okoli 15. ure je na drugo volišče prišel Nikola Gruevski. Zbrani, in ni jih bilo malo, so ga pričakali z zastavicami in cvetjem in vpitjem: "Nikola, Nikola, Nikola …" Priznam, nisem še videla tako ljubljenega vodje. Nikola Gruevski je, potem ko je oddal svoj glas, nekaj minut posvetil novinarjem. Videl je mikrofon slovenske televizije in da, želel je, da ga nekaj vprašam. In sem. "Kako to, da ste razpisali predčasne volitve, ko pa razmere v državi niso stabilne?" Prestrelil me je s pogledom, dejal, da so razmere stabilne, in nemudoma končal mini tiskovno konferenco. Vprašanje in odgovor so prenesle vse navzoče svetovne agencije.

Zvečer sem sedela na vrtu restavracije v središču mesta. Mimo gresta dva mlajša moška. Moški v oranžni majici me pogleda, pozdraviva se: "Ciao." Šele v naslednjem trenutku mi postane jasno, da v Skopju očitno poznam premierja. Vstanem, malo hitreje stopim in ga dohitim. Gruevski pravi: "Televizija Slovenija." In sva se pogovorila. Tudi pred kamero. "Pomiril" me je. V Aračinovu ni nič posebnega. Kriminalci.

EPILOG
Teroristi so čez noč postali kriminalci tudi tokrat. Kriminalci z zlimi nameni. Z zlimi nameni, ki jih niso podprli prebivalci. In to je pomembno. Ubitih naj bi bilo torej 14 kriminalcev, še 30 kriminalcev je za zapahi. 18 kriminalcev s Kosova, dva kriminalca iz Makedonije s kosovskim potnim listom, devet povsem domačih kriminalcev in še kriminalec iz Albanije z nemškimi dokumenti.

V Aračinovu niso nikoli našli trupel dveh "ubitih" kriminalcev. Izkazalo se je, da le ni šlo za krvav obračun.

"Leta 2015 ni bilo nikakršnih etničnih incidentov," je na zborovanju za mir, ko so protivladni protestniki pred vlado prinesli cvetje in sveče, dejal vodja gibanja Solidarnost in član profesorskega plenuma Artan Sadiku. Albanci in Makedonci ne nasedajo več oblastem, pa pravita spoštovana televizijska novinarka Olivera Trajkovska ter novinar, pesnik in vodja nevladne organizacije Civil Xhabir Deralla.

Oblast popušča, odhajajo ministri, umaknil se je vodja obveščevalne službe.

Morda se vendarle ne bo razplamtelo.

Verjamem, da se ne bo. Ker želim verjeti. To verjamejo, ker tako želijo, številni Makedonci in Albanci.

Marta Razboršek, RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Acinho
# 13.05.2015 ob 17:18
Spoštovana avtorica Razboršek saj se šalite kajne??? Enačiti to akcijo (v bilo kakšnem smislu) z Srebrenico in Vukovarjem, je skregano z vsako pametjo. Tisto prvo je bil največji posamični zločin v moriji v 90ih, drugo pa mukotrpno večmesečno obleganje enega mesta, ki ni bilo v skladu z ženevsko konvencijo in vrsto drugih konvencij in aktov, ki predpisujejo česa naj bi se strani, ki so v vojnem spopadu, držale. In omenjanje teh dveh tragedij je pljunek v čelo tako tistim ki so stradali v Srebrenici, kot tistim ki so stradali in trpeli v Vukovarju.

Če nimate trdnih dokazov, da je šlo vse skupaj za veliko teorijo zarote vladajoče stranke in prvega človeka v Makedoniji...torej če nimate trdnih dokazov, da je ta človek zavestno, le zato da ohrani oblast, v smrt poslal skoraj 10 pripadnikov obrambnih enot svoje države (torej ljudi, katerim poklic je bil da branijo varnost vseh državljanov), potem "ne mečite iskric v upanju da zanetite požar", ker v temu ste novinarji še kako dobri. Brez trdnih dokazov, v tem primeru pljuvate na vse te policite ki so med vikendom izgubili življenje v Kumanovem. Mi je pa zanimivo, očitno ima gospod Gruevski res tako močan vpliv, ki seže tudi v sosednjo državo, točneje Srbijo...če je slednji vse tole isceniral, ima velik vpliv očitno tudi pri srbskih obveščevalcih, saj so slednji takoj prišli v javnost s trditvijo, da so makedonske kolege obveščali o grožnji morebitnega napada, slednji pa so to vzeli kot pretirano. Očitno je tudi srbskim obveščevalcem povedal kaj naj slednji izjavijo, samo zato da bo cela akcija izpadla dovolj prepričljivo, mar ne?

In glavni problem očitno ni 8 (ali koliko jih že bilo) ubitih policistov, glavni problem sodeč po tej kolumni je ali naj napadalce kličemo teroriste ali pa kriminalce. Drugi problem (očitno večji od smrti prej omenjenih oseb) pa je ta, da ima nekdo modrico na ledvici in da so morali v pripor za 24 ur. Ker ko denimo brazilske specialne enote delajo čistko v divjih favelah, sigurno nikoli nihče ne dobi "po njuški", da bi si to res zaslužil kajne? Ne bodite no naivni ;) Je prav da se to dogaja? Seveda da ne, a če so bile lahko smrtne žrtve med bombardiranjem ZRJ, ki so bili nič drugega kot civilisti, imenovani z besedami KOLATERALNA ŠKODA (kot bi šlo za kilo krompirja v vreči in ne žive ljudi), potem lahko tudi modrico omenjenega gospoda poimenujemo tako. Pa še eno obvestilo dotičnemu. Slednji se JE boril v teroristični organizaciji, ker UCK je bila kot taka označena že v 80ih letih in to z strani velikih albanskih zaveznikov-Američanov. Le zato, ker jenkiji na razne oborožene bande gledajo z stališča njihovega interesa (torej če delaš za njihovo stvar si borec za svobodo, če ne delaš za njih si pa terorist), to še ne pomeni da ta skupina ni več teroristična banda, ker po vseh mednarodnih pravilih je točno to...nič več in nič manj.
šmajser
# 13.05.2015 ob 17:20
Velikošiptarski terorizem podprt od ZDA.
Jurčič
# 13.05.2015 ob 16:22
aha, ce bi nam jih tujci, bi bil zadovoljen.....
Robiland
# 13.05.2015 ob 16:47
kaksen clanek je to? Vlece na dan neke hrvatsko / srbske vukovarske zgodbe, Srebrenico, albanske "intelektualce", mrtve krave, ne dotakne se pa direktnih povzrociteljev incidenta, niti jih ne poimenuje teroristi.
janezdolzan
# 13.05.2015 ob 16:25
Pa saj albanski politiki v Albaniji, Kosovem, Makedoniji pravijo kako je združitev le še vprašanje časa, zdaj naj bi bilo pa vse falseflag?

Veliki sunitsi kalifat. Z nasiljem in/ali nataliteto.
revolution_SLO
# 13.05.2015 ob 16:15
Kaksen neroden članek, kot bi pisali roman. Žal je ena in edina resnica to, da ZDA želi oslabiti Evropo s priseljenci in etnicnimi trenji, ki jih netijo njihovi plačanci in albanci so idealni za te zadeve.
Druga stvar je pa itak izgradnja Turškega toka, ki ga želijo na vsak način preprečiti tako, da so oslabili makedonsko integriteto.
Ne rabiš biti posebno izbražen, da bi te stvari ne umel razumeti.
Beli ris
# 13.05.2015 ob 18:52
Smrdi tudi vpletenost zahodnih sil, vendar ne smrdi le v Kumanovu ampak smrdi zaradi zahodnjakov kosovo, Libija, Irak, irija,Egipt.....To tako močno smrdi, da imam občutek da živimo zdraven čistilne naprave imenovana EU pod taktirko ZDA
aboveU
# 13.05.2015 ob 18:37
Men osebno mau cudn clanek..primerja neprimerljivo..ljudje se derejo vukovar..wtf? Zakaj? Saj so se terorici ukempal v bajte in z snajpercami streljal na policiste..kaj pa nej naredijo? Prepleskajo hiso, medtem ko streljajo na njih? Polozijo fasado? To ce tist k se dru Vukovar ni vedu da to nima veze z vezo..se ne pomeni da ga mora novinar kopirati. Sicer me pa ne preseneca, brez nacijev v Ukrajini, brez teroristov v Siriji..klasika
generacija56
# 13.05.2015 ob 17:01
In se je začelo....
Mrhovinarji se zbirajo. Da, širi se smrad....
Samo eden in edini razlog je za vso dogajanje tam doli....
Velika Albanija.
V ta smrad se pa je še vključil aktualni premier, ki je na tnalu in mu smrad odgovarja.
Prekriva lastnega....
soci
# 13.05.2015 ob 19:31
Nekaj dejstev:
-v Makedoniji je nova, največja ambasada ZDA v tem delu Evrope,
-aktualna oblast koketira z Rusijo kar se tiče tranzita plina skozi Makedonijo iz Turčije/Grčije,
-enak slučaj je s Kitajsko, ki planira izgradnjo hitre proge Solun-Budimpešta in s tem prodor na evropski trg.
Stavim, da bo v kratkem makedonska opozicija organizirala demonstracije proti legalni oblasti!!
Pa še „slučajnosti“: začelo se je 9.maja na dan zmage nad fašizmom, predsednik je bil v Moskvi na paradi, nikjer nisem zasledil, da so policaje ubili teroristi temveč „oborožena skupina, kriminalci“.... Kje sem že to zasledil v preteklosti, aja, v Libiji, če se ne motim.
nagual
# 13.05.2015 ob 17:54
Ko se je zgodil primer Šarli Ebdo v Parizu, so bili vsi zahodni mediji na nogah - jasno se je govorilo o terorizmu.
Dogodke v Kumanovu zahodni mediji omenjajo kot "oborožen spopad" - z določenim namenom se izogibajo besedi terorizem oz jo uporabljajo zelo selektivno, samo ko gre za interese globalističnega imperija.

Glede dogodkov na Balkanu se vsi geopolitični (poklicni in samooklicani) strinjajo, da bo na Balkanu na sporedu še Tretja balkanska vojna.
Sloviti Tarabići omenjajo vojno med Srbi in Albanci, osebno menim, da bo še bolj obsežna, posebej , ko se bo finančni zahodni imperij zrušil.
Meje na Balkanu so od Berlinskega kongresa risane v skladu z interesi zahoda, so nenaravne in dolgoročno neobstoječe. Poseben primer so avnojske meje in nekateri umetni narodi, diktirani iz Londona.
Močno nasprotujem vsakršni vojni, vendar se bo stanje slej ko prej znova vzpostavilo po pravični poti, ki se ni uveljavilo ne z Londonskim sporazumom, ne 1918, 1945 in 1991.
kip
# 13.05.2015 ob 18:37
Smrad …
V Divu se ne širi smrad, celo poginula krava ne smrdi. Posebne enote so očitno pospravile za sabo. Pospravili so tudi pripadniki (paravojaških) enot v Srebrenici – in okolici. A tam tudi 20 let pozneje še smrdi. Zares in metaforično. Zares v mrtvašnici, na obrobju Tuzle, kjer Mednarodna komisija za pogrešane osebe ICMP sestavlja okostja iz množičnih grobišč. Kost po kost. Smrdi zemlja, ki jo še pred analizo DNK sperejo iz teh kosti. Smrdijo ostanki oblačil. Smrdi (ne)dokončano nasilje. Smrdi žalost. Smrdi obup. Smrdijo (nekateri) politiki. Smrdijo vsi, ki (še) sovražijo.

Kaj pa o smradu Srbskih kosti v Srebrenici ki so jih pobile islamske skrajne teroristične organizacije in paravojaške skupine ????Tam po 22 letih še vedno smrdi ,smrdijo tudi tisti ki to ognorirajo politiki ki glumijo glumo kakor da se to ni zgodilo smrdijo , smrdijo tudi tisti novinarji ki o tem enostransko obveščajo javnost vsi smrdijo vsi zaudarjajo smrdi. smrdi.smrdi huje kot greznica.
don_don
# 13.05.2015 ob 19:48
uppps... pravkar so v Makedoniji preko Youtube objavili posnetek opozicijskega voditelja (velikega poštenjaka in demokrata, kot lahko razberemo iz kolumne ge. Razboršek) kako kot župan mesta Strumica od nekega človeka, ki ga je očitno posnel s skrito kamero, zahteva 200.000 EUR podkupnine za legalizacijo zemljišča v občini, ter mu hkrati prizna, da so morali to početi tudi drugi v preteklosti, če so hoteli graditi.
slamič
# 13.05.2015 ob 17:24
G. Marta širi hude neresnice. Vsi nedolžni, ja seveda, borili smo se lets 2001, zdaj pa ne, da ne bi kdo pomislil. Laži z dolgimi ušesi. Naj gre povprasat prave makedonce, ne te šiptarje ali podpornike oranžne revolucije, ki jo poskusajo uprizoriti v Skopju. To je direkten udar zoper pravoslavno makedonijo, ki trenutno ne paše zahodnim silam, saj se obraca proti naravnim zaveznikom slovansko - pravoslavne krvi, kar je tudi edino prav in normalno. Upam da pridejo drzavkani v EU čimprej do spoznanja, da je najvecji sovraznik evropi ne islam, ne Rusija ampak amerika in njen hegemonizem.
Beli ris
# 13.05.2015 ob 18:59
Tako je pozabimo drugo svetovno vojno ker se nam očitno bliža tretja , katero bodo zakuhali jenkiji....
norabassayou
# 14.05.2015 ob 12:36
@hamurabi272
Tudi v sloveniji so lepe vasi gorele po drugi svetovni vojni. In na zalost jih tudi niso zazigali tujci ...

Začelo se je med vojno z Rašico in zažgali so jo tujci!
dvorednik
# 14.05.2015 ob 08:02
Ne vem kaj se nam hoče s tem člankom povedati. Da je vse skupaj uprizorjeno s strani vladajoče stranke Nikole Grujevskega ter, da Albanci in Makedonci tam doli živijo v krasnem sožitju.
Ex-pat
# 13.05.2015 ob 18:57
Pa daj nehajte se že vsi tukaj gor cmerit za 2. svetovno.
Kaj je bilo, je bilo!
Borili so se pra- in pra-pra-dedki. Kdo je bil ubit, kdo je ubil, praktično vsi so mrtvi zdaj. Ta vojna je bila njihova in ne vaša stvar.
Živite za prihodnost in glejte kako boste sami čim boljše in lepše preživeli vaše življenje.
Oni vam ne bodo pomagali, ker so očitno mrtvi, če še kdo ni opazil (ko se prepucavate kdo je bil kriv in boljši). Ja mrtvi so in bodo živeli namesto vas. Če se hočete borit verjetno ne bosta rabili dolgo čakata na 3. vojno, tako kot se razvijajo stvari na svetu.
Nehajte jokat in živet za mrtve, naredite nekaj za sebe in za svoje bližnje dokler še lahko.
Če ste jih poznali, imeli radi in jih spoštovali, jim prižgite svečko in se jih tiho spominjajte, ne pa izrabljati njihove smrti za svoje lastne cilje in brezpredmetnega dokazovanja kdo je imel prav.
Oni so se borili in umrli za svoje razloge, ne vaše! Je bil razlog pravičen ali napačen, obojni so zdaj mrtvi.
Začnite živeti v sedanjosti, ne v preteklosti.
SF-SN
# 14.05.2015 ob 11:06
@hamurabi272
Tudi v sloveniji so lepe vasi gorele po drugi svetovni vojni. In na zalost jih tudi niso zazigali tujci ...
Nobena vas v Sloveniji ni gorela po koncu druge svetovne vojne.
Jih je pa vei gorelo ed vojno, tudi zaradi domačih izdajalcev
dmejz
# 14.05.2015 ob 08:32
@ciracara ''Če smo bili pred 2sv. v zlati dobi slovenskega gospodarstva, je nato SFRJ poskrbela za totalen ekomski in moralni razpad ljudi na njenem območju.'' Pa kere zgodovinske knjige si ti bral? A to si jih v SDSovi knjižnici kje našel? :) Slo. gospodarstvo je bilo najuspešnejše v istem času, ko se je v Slovenijo priselilo največ ljudi iz južnih delov SFRJ, ker gospodarski razcvet in priseljevanje gresta eno z drugim. Smo se pa Slovenci odseljevali v Ameriko pred 2. SV in danes, v času velecenjene demokracije in 'uspešnega' kapitalizma.
don_don
# 14.05.2015 ob 08:12
Pa še eno vprašanje za @trevor oz @mb128 - kdorkoli že misliš da si:
Kaj je lažje zmontirati avdio ali video posnetke?
In tvoja izjava: Kot že rečeno, ne razumem makedonsko,...
Za nekoga, ki ne razume makedonsko preseneča, da si podal enako razlago kot makedonski opozicijski voditelj. Daj ne blefiraj. A te je sram, da razumeš makedonsko?
Dejstvo je, da že od samega začetka objav prispevkov o Makedoniji dobesedno pljuvaš po tej državi in se vedno nekaj sprašuješ kaj bi bilo če bi bilo? Ko so se policisti borili s teroristi v Kumanovem si pisal o tem, da naj bi ubili 8 letno deklico in njeno mamo, brez dokazov brez vsega. Tisti, ki ne spremljajo zadev na balkanu, seveda ne vedo, da so te novice objvaljali mediji podvrženi opoziciji v Makedoniji in si ti zgolj povzemal njihove dezinformacije ter se kao nekaj spraševal in vzbujal dvom v policijsko akcijo, saj je bilo potrebno opravičiti trditve, da gre v MAK v prvi vrsti za policijsko brutalnost. Enako počneš sedaj, ko podajaš to razlago modela, ki so ga dobili z roko v medu.
In ja, razumem makedonsko ker sem študiral makedonščino. Poznam Makedonijo saj sem bil tam že večkrat in poznam tudi ljudi, ki v večini seveda ne podpirajo zblaznelega opozicijskega voditelja. Makedonija je od leta 2008 dalje, ko je oblast prevzela VMRO-DPMNE povsem druga država. In če zanemarimo nepotrebni disneyland spomenikov v središču mesta, neumno kopiranje londonskih mestnih avtobusov v kitajski izvedbi in nepotrebno potenciranje nacionalizma v državi, lahko zgolj rečem, da je država napredovala veliko bolj kot pred tem po 18 letih vladavine SDSM, ta iste stranke, ki bi sedaj rada prišla na oblast brez volitev in s silo.
In na koncu: Zame si zgolj trobilo določene politične opcije, ki jo skušaš predstaviti v najboljši luči ter se hkrati kao distanciati, da s tem nimaš nič oz. nisi na nobeni strani. Tudi tvoje podtikanje, da sem podpornik VMRO-DPMNE in Janeza Janše ni nič drugega kot prazno trobljenje in manipuliranje.
PS
Še enkrat te vprašam, če bo slučajno admin ponovno izbrisal moj komentar:
Ali bi opravičeval dejanja makedonske opozicije, če bi se enaka zadeva dogajala v Sloveniji in bi Janez Janša objavljal prisluhe4 zasebnih pogovorov Mira Cerarja z ministri, pri čemer bi seveda poskrbel, da bi ti pogovori namigovali na kriminalna dejanja, četudi to ne bi bila?
trevor
# 13.05.2015 ob 21:49
@don_don, 13.05.2015 ob 19:48:
"uppps... pravkar so v Makedoniji preko Youtube objavili posnetek opozicijskega voditelja (velikega poštenjaka in demokrata, kot lahko razberemo iz kolumne ge. Razboršek) kako kot župan mesta Strumica od nekega človeka, ki ga je očitno posnel s skrito kamero, zahteva 200.000 EUR podkupnine za legalizacijo zemljišča v občini, ter mu hkrati prizna, da so morali to početi tudi drugi v preteklosti, če so hoteli graditi."

don_don, 11.05.2015 ob 17:51:
"KAJ DOKAZUJEJO TI POSNETKI? Daj nehajte že s to opozicijo in ne vem kakšnimi posnetki, ki naj bi nekaj dokazovali. Dokaz je zadeva na sodišču, to kar objavlja makedonska opozicija preprosto v nobeni demokratični državi ne more biti dokaz, ker kot prvo ni bilo pridobljeno na legalen in legitimen način, kot drugo pa ni dokazljiva verodostojnost posnetkov. Za vas je to dokaz, ker je tako rekel pač vodja neke opozicije, ki misli, da je nad državo. Od kje mi je že to znano?"

Kaj si tako hitro pozabil na demokracijo, sodišče, legalnost, legitimnost ter verodostojnost? Kako to, da ne objaviš tega famoznega posnetka? Sam nimam nobenih simpatij za makedonsko opozicijo, zato bom ga kar jaz objavil, pa naj presodijo tisti, ki razumejo makedonsko, ali je posnetek verodostojen. Sam nisem vešč makedonščine.

REsnica
# 19.05.2015 ob 13:29
marta razboršek - ena redkih vrhunskih novinark na RTVju
velenjcan
# 15.05.2015 ob 10:31
ciracara
# 13.05.2015 ob 16:22
Prijavi neprimerno vsebino Če smo bili pred 2sv. v zlati dobi slovenskega gospodarstva, je nato SFRJ poskrbela za totalen ekomski in moralni razpad ljudi na njenem območju.
Rezultat so nenehne vojne, revščina, korupcija, brezvladje in utopije.


ja, ja, zlasti trideseta leta so bila zlati čas slovenskega gospodarstva - množično se je odpuščalo, kriza po vsem svetu, vzpon nacizma v nemčiji in fašizma v italiji in avstriji itd. potem pa totalen ekonomski razpad s konstantno gospodarsko rastjo, množičnim zaposlovanjem in industrializacijo, pa rastjo standarda.

poleg tega je sfrj povzročala nenehne vojne, od koreje preko vietnama, palestine, konga, angole, nigerije, irana do afganistana. povsod tudi moralni razpad.

več neumnosti je v en stavek že težko stlačit. naknadno dokazuješ, da so imeli komunisti prav, čeprav jim takrat nismo verjeli.
trevor
# 13.05.2015 ob 22:43
@don-don

Kot že rečeno, ne razumem makedonsko, a bil lahko, pri teh famoznih "200.000 EUR podkupnine za legalizacijo zemljišča v občini", šlo za odškodnino za spremembo namembnosti(oz. legalizacijo črne gradnje) kmetijskega zemljišča? Koliko je meni znano pozna ta postopek tudi pravni red demokratične Republike Slovenije.
trevor
# 14.05.2015 ob 13:23
@don_dom

Mimogrede, pri prevodu obremenjujočega videa ne pozabi označiti(npr. s tremi pikami) reza videoposnetka pri 2.25. Seveda nisem mnenja, da gre za manipulacije, očitno je bil videoposnetek predolg in so ga bili primorani skrajšati.
trevor
# 14.05.2015 ob 13:10
@don-don
Ne vem koga ti pozivaš, tvoj komentar ni imel nobenega eksplicitnega naslovnika. Prosim pojasni kako jaz režem in manipuliram s tvojimi komentarji. Tvoja komentarja sta prestavljena eksaktno, drugi odstavek starejšega komentarja,ki sem ga izpustil ni relevanten in si ga lahko vsak prebere, saj sem navedel točen čas objave. Tvoj edini problem z mojim izpostavljanjem tvojih komentarjev je v tem, ker kažejo na tvojo hipokrizijo.
Tvoja paranoja in teorije zarote, da sem mb128, pa mi otežujejo repliciranje na tvoja vprašanja, saj ne vem katera izmed njih so naslovljena na mene. Da ponovim: z mb128 razen tega, da sva kot kaže sokrajana, nimam nič. Da potešim tvojo paranojo dajem soglasje, da ti administrator pove ali se moj IP-naslov sklada s IP-naslovom mb128, vendar potrebuješ še njegovo soglasje.
Glede mojega znanja makedonščine pa: sem iz generacije, ki se se ni učila srbo-hrvaško, kaj šele makedonsko, prav tako nimam nobenega znanega sorodnika na območjih ostalih držav bivše Republike Jugoslavije. Moje poudarjanje, da ne znam makedonsko, je služilo temu, da bi nekdo prevedel ta videoposnetek, ki po tvojem mnenju inkriminira "mojo vodjo". To, da se moja razlaga(katera se konča z vprašajem in čaka na prevod kvalificiranih prevajalcev kot si ti) sklada z izjavo opozicije, pa je posledica, da vsaj malo poznam pravo, in tega, da se nanaša na tvoje dojemanje situacije ("podkupnine za legalizacijo zemljišča"), (1+1=2). Tako, da še vedno čakam na prevod videa, s strani nekoga, ki je študiral makedonščino(doštudiral?), katerega sem sam objavil in kateri baje inkriminira "mojo vodjo".
O tem, kdo je trobilo(če imaš v mislih mene in ne mb128) katerekoli strani, pa naj odločajo komentarji, ki sva jih oddala pri tej tematiki. Pozivam te, da citiraš komentarje, ki me razkrivajo, kot trobilo opozicije.
Za konec pa še o Janši in Cerarju. Tvojega vprašanja (ki verjamem da ni naslovljeno na mene, ampak na moj domnevni "alter ego") ne mislim komentirati, saj nisem politično opredeljen niti ne komentiram notranjepolitičnih tem. Glede na tvoje neprestano, nerelevantno in nepozvano omenjanje Janše sumim("podtikam") da si volivec SDS, zato mi povej kakšno je stališče Vitoslava Türka o odškodninah za legalizacijo črnih gradenj?.
don_don
# 14.05.2015 ob 07:47
Zanimivo.
Pozoveš@mb128, odgovaraj @trevor!? In kot v smislu tistih, ki jih seveda ne podpira, reže neke moje komentarje in jih sebi v korist montira.
Kdorkoli že si, pa četudi si razcepljena osebnost kot izhaja iz prej omenjenega, prosim odgovori na vprašanje, ki ga je mimo grede admin iz meni neznanega razloga izbrisal (!?): Ali bi opravičeval dejanja makedonske opozicije, če bi se enaka zadeva dogajala v Sloveniji in bi Janez Janša objavljal prisluhe4 zasebnih pogovorov Mira Cerarja z ministri, pri čemer bi seveda poskrbel, da bi ti pogovori namigovali na kriminalna dejanja, četudi to ne bi bila?
amauri08
# 13.05.2015 ob 16:15
Sočustvujem s svojci in prebivalci tegale obubožanega mesteca. Vrnili se boste še močnejši kot prej, bodite prepričani!
MarcoQ
# 13.05.2015 ob 17:00
Veliko je kriznih žarišč, veliko vojn, veliko naravnih katastrof

Vojn je čedalje manj, so manjše, lokalnega značaja, zaradi česar je manj tudi žrtev. Tudi kriminala je na splošno čedalje manj. Število potresov je enako kot vedno in se ne spreminja.

Kar pa se spreminja, je pa medijsko poročanje. Zaradi večje dostopnosti informacij iz celotnega sveta in medijske želje/obveze poročati o vseh nesrečah in konfliktih se ustvarja iluzija, da je slabih dogodkov čedalje več.
Painkiller
# 14.05.2015 ob 14:19
To je super kolumna. In ni res, da Ga. Marta enači Srebernico in Vukovar. Spoštovana avtorica le svari, nas, vse skupaj, da bi se ne spet ne zgodilo nekaj podobnega.
Skupni imenovalec so- ljudje. Ni važno, kakšen smrad in od kje se vali, na koncu vedno ta kratko potegnejo ljudje. Žal.

Upam, kot številni Makedonci in Albanci, da bo prevladal- mir.
Galaxy
# 13.05.2015 ob 16:52
Odlična kolumna

Čestitke!

Priznam, nisem še videla tako ljubljenega vodje.

Nihče ni od politikov tako ljubljen kot Ivan pri nas v Sloveniji :-)

Kardinal Rode : Gandhi je zmagal volitve, ko je bil v ječi, enako Mandela press
deuce
# 13.05.2015 ob 16:37
avtorica bi lahko (če že je tam) zapisala kaj več o ozadju tega očitnega false flaga...
Srečni Luka
# 13.05.2015 ob 16:25
Dražgoše???
deuce
# 13.05.2015 ob 17:08
generacija56
# 13.05.2015 ob 17:01
Samo eden in edini razlog je za vso dogajanje tam doli....
Velika Albanija.

--------------

oh, ne bodite otročji..... kateri bedak bi se pa takole lotil zadeve kot jo gruevski hoče predstavit?? Da ne omenjam, da je bilo tukaj zajetih nekaj vojaških top kadrov albanske vojske..
hamurabi272
# 13.05.2015 ob 16:28
O ja jurcic. lazje je ziveti v skupnosti ki sovrazi nekoga drugega namesto sebe med sabo. Seveda sklepam iz tega da je sovrastvo nek inherenten del vsake kulture. Vprasanje je samo proti komu je to sovrastvo usmerjeno.
hamurabi272
# 13.05.2015 ob 16:14
Tudi v sloveniji so lepe vasi gorele po drugi svetovni vojni. In na zalost jih tudi niso zazigali tujci ...
ciracara
# 13.05.2015 ob 16:22
Če smo bili pred 2sv. v zlati dobi slovenskega gospodarstva, je nato SFRJ poskrbela za totalen ekomski in moralni razpad ljudi na njenem območju.

Rezultat so nenehne vojne, revščina, korupcija, brezvladje in utopije.
Marta Razboršek
link
Dostojanstveno slovo od Jovanke Broz
45
23. oktober 2013 ob 06:10 Znani hrvaški novinar in pisec Miljenko Jergović je v svojem komentarju za Jutarnji list razmišljanje o Jovanki Broz, njenem domnevnem grehu in medijskem izživljanju, končal z besedami: "Bog ali ...
Več novic ...
Kazalo