Kolumne
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 7 glasov Ocenite to novico!
Miro Cerar
Miro Cerar. Foto: BoBo

Dodaj v

Leto dni od volitev

Kolumna Tanje Starič
13. julij 2015 ob 15:36,
zadnji poseg: 13. julij 2015 ob 16:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pred enim letom so šli državljani Slovenije na predčasne volitve, na katerih je nepričakovano prepričljivo zmagala Stranka Mira Cerarja.

Čeprav je uradno nastala samo dva meseca pred volitvami, je dobila rekordno število poslanskih sedežev in je zato tudi brez težav sestavila vladno koalicijo. Kakšen pa je politično prostor leto dni pozneje?

Po rekordni zmagi je sledil prosti pad: zdi se, da sta v anketah javnega mnenja nova stranka in vlada Mira Cerarja zelo hitro strmoglavili tako globoko, da gre zdaj lahko samo še navzgor. Zato o novih predčasnih volitvah ta hip glasno ne govori nihče, čeprav se nanje politične stranke na tihem že pripravljajo. Jeseni bodo namreč eksplodirali prikriti družbeni konflikti – s sindikati, z javnim sektorjem, v naporni vladni koaliciji. Začela se bodo namreč resna pogajanja o prihodnjem proračunu.

Prav bitka za uravnotežene javne finance, ki jo od prvega dne vodi nesporno ključni minister Dušan Mramor, je najbolj prepoznavna politika Cerarjeve vlade. Nova ekipa je tu zvesta naslednica prejšnjih kriznih vlad. Očitno je ključni cilj tudi Cerarjeve ekipe, da Slovenija v novi geostrateški razdelitvi Evrope za vsako ceno ostane na znamenitem nemškem vlaku. Čeprav volivci, ko so se množično odločali za novo politiko, morda niso pričakovali, da bo slovenska vlada v grški tragediji v prvih vrstah tako imenovanih evropskih jastrebov.

Lanske volitve so bile skok v neznano. Kakšen je politični profil vladajoče stranke, se razkriva šele zdaj, skozi njene odločitve. Premier skuša bolj ali manj uspešno popraviti podobo neodločnega predsednika, ki ni začel še nobene resne reforme. Tu je na njegovi strani tisti del javnosti, ki pričakuje pomiritev političnih strasti. SMC brez težav sklepa zavezništva na desni z Novo Slovenijo, pri zakonu o vojnih grobiščih, pa tudi na levi, ko gre za pravice istospolnih. Z nekaj spretnosti lahko doseže tudi ustavno večino - kot pri zakonu o fiskalnem pravilu.

A tudi to še ne dokazuje, da je obdobje političnih turbulenc v Sloveniji končano. Prihodnje dogajanje bo tesno prepleteno s pretresi v Evropski uniji in s trdnostjo blagodejnih znakov domačega gospodarskega okrevanja. Vse drugo, vključno z obljubljeno novo politiko, pa bo očitno znova prišlo na dnevni red pred prihodnjimi volitvami, kadar koli že bodo.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
razmetan
# 13.07.2015 ob 16:40
@Tugomer1000
Podpišem, vendar s poudarkom, da imajo koristi le tisti homoseksualci, ki jim zakonska zveza dejansko kaj pomeni. Aja pa poleg tujega kapitala tudi domači prosperira, pomislimo samo na neetično odpravo najvišjega dohodninskega razreda, medtem ko zdravstvo in šolstvo zateguje. Miro začni pakirat, vama z Mramorjem častim enosmerno karto za Kajmanske otoke, škodo tu sta že naredila.
Lefty
# 13.07.2015 ob 15:51
SMC je politična izmišljotina. Kot taka bo šla kmalu na smetišče zgodovine. Cerar je kot nov obraz razočaral. Koliko predčasnih volitev bomo še imeli, preden se bo ljudstvo streznilo? Do uspeha ni bližnjic. Nekateri polagajo upanje v Združeno levico, a je le ta nateg kot Syriza!
samba
# 15.07.2015 ob 07:49
Tisti ki so sanjali o novih obrazih so lahko razočarani.
Kar poglejte nove ministre.So brez iskušenj in znanja.Do včeraj so bili to (večina)
anonimneži kot mi.Vsi so neki "doktorji",profesorji" itd.Državo voditi ni peskovnik kjer bi se lahko igral vsak ki ima 5 minut časa.
Ker vsi tako pljuvate po nemčiji si poglejte nemški parlamet in kdo sedi v njem.Ljudje so izkušeni izobraženi in so v življenju že nekaj pokazali.Morali so jih prositi da so vstopili v politiko.Skoraj vsi so takoj po končanem mandatu zaposljivi.
In kdo sedi v parlamentu pri nas?Večina jih v življenju ni ustvarila nič razen če so bili pri "koritu".Tudi po končanem mandatu so nezaposljivi in živijo na plečih davkoplačevalcev.
To je naša realnost in zato smo tam kjer smo.Luči na koncu tunela pa ni.
Anar Hija
# 13.07.2015 ob 15:53
Visoka podpora Cerarju je bila v upanju na boljši jutri, v ugledu, ki ga je Cerar, dokler ni spregovoril in se pokazal, kdo in kakšen je, imel.

Cerar je kot mlad lep fant, všećen vsem puncam...vse, dokler ne odpre ust in se izkaže, da gre za kmetavza, ki ne ve, kako ravnati z žensko.

Po enem letu tega skropucala od vlade, ki ga imamo na oblasti, so bogati postali še bolj bogati, revni pa še bolj revni. Pokažite mi vladarja, ki bi mu bilo to v čast in dolgoročno uživa ugled v zgodovini?

Cerar je naredil še največ za tiste, ki so končno doumeli, da Slovenija nima več svoje lastne oblasti, svojega lastnega vpliva na odločitve, ampak se te sprejemajo v Berlinu. Ne v Bruslju ampak v Berlinu. Cerar ni zavezan k spoštovanju odločitev volilcev v Sloveniji, on je zavezan nalogam, ki mu jih zada Angela Merkl in njen finančni minister.

Po enem letu smo isti, kot smo bili, le revni bolj revni, bogati bolj bogati, vsi skupaj pa še malo manj suvereni, kot že tako in tako nismo bili.
Tugomer1000
# 13.07.2015 ob 15:48
Koristi od tega leta so imeli samo homoseksualci in tuj kapital.
creap
# 13.07.2015 ob 15:53
vem da bom fasal 200 minusov, ampak jaz sem zelo zadovoljen da imamo cerarja in mramorja, ker alternativa so gelipterji, ki so že 20 let v politik in mi je od njih že zdavnaj prav slabo.

Upam, da bo kaj novih obrazov tudi na naslednjih volitvah!
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
42
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo