Miro Cerar. Foto: BoBo
Miro Cerar. Foto: BoBo

Čeprav je uradno nastala samo dva meseca pred volitvami, je dobila rekordno število poslanskih sedežev in je zato tudi brez težav sestavila vladno koalicijo. Kakšen pa je politično prostor leto dni pozneje?

Po rekordni zmagi je sledil prosti pad: zdi se, da sta v anketah javnega mnenja nova stranka in vlada Mira Cerarja zelo hitro strmoglavili tako globoko, da gre zdaj lahko samo še navzgor. Zato o novih predčasnih volitvah ta hip glasno ne govori nihče, čeprav se nanje politične stranke na tihem že pripravljajo. Jeseni bodo namreč eksplodirali prikriti družbeni konflikti – s sindikati, z javnim sektorjem, v naporni vladni koaliciji. Začela se bodo namreč resna pogajanja o prihodnjem proračunu.

Prav bitka za uravnotežene javne finance, ki jo od prvega dne vodi nesporno ključni minister Dušan Mramor, je najbolj prepoznavna politika Cerarjeve vlade. Nova ekipa je tu zvesta naslednica prejšnjih kriznih vlad. Očitno je ključni cilj tudi Cerarjeve ekipe, da Slovenija v novi geostrateški razdelitvi Evrope za vsako ceno ostane na znamenitem nemškem vlaku. Čeprav volivci, ko so se množično odločali za novo politiko, morda niso pričakovali, da bo slovenska vlada v grški tragediji v prvih vrstah tako imenovanih evropskih jastrebov.

Lanske volitve so bile skok v neznano. Kakšen je politični profil vladajoče stranke, se razkriva šele zdaj, skozi njene odločitve. Premier skuša bolj ali manj uspešno popraviti podobo neodločnega predsednika, ki ni začel še nobene resne reforme. Tu je na njegovi strani tisti del javnosti, ki pričakuje pomiritev političnih strasti. SMC brez težav sklepa zavezništva na desni z Novo Slovenijo, pri zakonu o vojnih grobiščih, pa tudi na levi, ko gre za pravice istospolnih. Z nekaj spretnosti lahko doseže tudi ustavno večino - kot pri zakonu o fiskalnem pravilu.

A tudi to še ne dokazuje, da je obdobje političnih turbulenc v Sloveniji končano. Prihodnje dogajanje bo tesno prepleteno s pretresi v Evropski uniji in s trdnostjo blagodejnih znakov domačega gospodarskega okrevanja. Vse drugo, vključno z obljubljeno novo politiko, pa bo očitno znova prišlo na dnevni red pred prihodnjimi volitvami, kadar koli že bodo.