Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 47 glasov Ocenite to novico!
Dušan Mramor
Dušan Mramor. Foto: BoBo

Dodaj v

Minister Mramor pa nič

Kolumna Tanje Starič
16. januar 2016 ob 16:03,
zadnji poseg: 16. januar 2016 ob 16:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kako se bo razpletla afera o spornih dodatkih, ki je močno zatresla položaj najmočnejšega ministra v slovenski vladi Dušana Mramorja? Če bi šlo za drugega člana ministrske ekipe, si tega vprašanja ne bi več zastavljali. Po javnem razkritju, da je bilo izplačevanje dodatkov za pripravljenost nezakonito, bi se politična kariera ministra ali ministrice v vladi zelo hitro končala.

Toda v primeru Dušana Mramorja tako zlahka seveda ne gre. Padec finančnega ministra bi namreč zelo verjetno pomenil tudi začetek konca Cerarjeve vlade. Razlogov za to je več, med najpomembnejšimi pa je zagotovo dejstvo, da predsednik vlade nima enakovrednega naslednika, ki bi brez težav in v zelo kratkem času nasledil doma v zadnjih mesecih precej nepriljubljenega, v Bruslju in Frankfurtu pa očitno dovolj verodostojnega ministra. Špekulacije, ki že krožijo po parlamentarnih hodnikih, da bi namreč Cerar morda le lahko prepričal Mojmirja Mraka za vstop v njegovo ministrsko ekipo, so tudi tokrat po vsej verjetnosti popolnoma nerealne. V politiko strokovno usposobljeni kadri že nekaj mandatov ne vstopajo zlahka. Sredi mandata še težje kot sicer.

Dušan Mramor seveda ni nenadomestljiv, a njegov odhod bi zagotovo spremenil vladno politiko, s tem pa bi se tudi prevesila razmerja sil v koaliciji. To bi bila nova priložnost za stranko SD, ki se po volilnem porazu še vedno ni do konca konsolidirala – predvsem ni našla primernega Židanovega naslednika - hkrati pa je v dosedanjih vladnih kadrovskih spopadih izgubila del svojega vpliva. Premier pa bi s svojo veliko stranko – ki, mimogrede, pri vprašanju odgovornosti finančnega ministra tudi ni enotna – na videz ostal najmočnejši politik v državi, hkrati pa bi vse težje dobival politične bitke celo v lastni vladi. Cerarjeva koalicija ne bi čez noč razpadla, bi pa se lahko ponovila zdaj že skoraj pozabljena usoda Pahorjeve vlade, ki se je po relativno dolgem obdobju notranjih sporov dobesedno sesedla sama vase.

Cerar ima ta hip težav veliko in preveč: stopnjevanje begunske krize, negotove gospodarske napovedi, trenja v koaliciji in vse bolj nestrpno in nezadovoljno domačo javnost. Zato očitno čaka, da se afera "dodatki" poleže sama od sebe. Toda ta je medtem, zlasti zaradi katastrofalnih javnih nastopov ministra, dobila nove pospeške in je skorajda ni več mogoče ustaviti. Kljub splošno znanemu kratkemu spominu slovenskih volivcev. Zato dobrih alternativ Cerar nima več. Če ministra odstavi, je prihodnost vlade negotova. Če Mramor ostane, pa bo to nepopravljiv udarec vsem vrednotam, ki jih je premier zastopal v kampanji in s katerimi je zmagal na volitvah. Poleg tega bi bil finančni minister politično tako oslabljen, da bi vlada le z velikimi težavami – ali pa sploh ne – lahko dosegla razumne dogovore s sindikati, skoraj zagotovo pa bi se zalomilo jeseni, ko bi se vladna ekipa morala dogovoriti o delitvi denarja v prihodnjem proračunskem obdobju.

Če se torej vrnemo na začetek; ta hip nihče, verjetno niti v kabinetu na Gregorčičevi, ne zna zanesljivo napovedati, kakšen bo epilog velike afere, ki pravkar maje vlado. Premier se bo lahko odločil etično ali politično modro. Priložnost, da bi ravnal v skladu z deklariranimi visokimi moralnimi načeli, ne da bi hkrati sprožil politični cunami z nepredvidljivimi posledicami, pa je – tokrat ne po njegovi krivdi – zelo verjetno medtem že minila.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
pinkfranc
# 16.01.2016 ob 16:08
Še dobro, da imamo v teh časih najbolj moralnega in etičnega predsednika vlade v celotni zgodovini Slovenije!

Vse bo ok! Potem sem se pa zbudil ...
Onca
# 16.01.2016 ob 16:19
Mramor o razrešitvi Larsa Nyberga:

Izgubil sem zaupanje v glavnega neizvršnega direktorja DUTB, ker me je s svojimi informacijami zavajal, ker so bili dogodki drugačni, kot jih je navajal, zamolčano mi je bilo tudi plačilo za nazaj.

Dušan da nisi tudi ti kakšen dodatek zamolčal? Da ni bil v prostem času gasilec, pa je rabil dodatek za pripravljenost.
Raff69
# 16.01.2016 ob 16:19
45 000€ g. Mramor in ne le 3500€ pa še to na obroke. Gospodje politiki,lahko vas je sram,a vem da vas pač ni...
Onca
# 16.01.2016 ob 16:14
Mramor, odstopi, plačaj kazen in plačaj vrni celoten dodatek z obresti.
Ne samo Mramor celotna vlada se spreneveda, opozicija pa samo molči!
Mindmaster
# 16.01.2016 ob 16:17
Mladina in racionalno ne spadata v isti stavek. Vse, kar vrhovni politkomisar Grega Repovz v svoji bluzatorski kolumni sporoca ljudstvu je, da pustite "nasim", naj se naprej kradejo davkoplacevalski denar, sicer se bo vrnil bav-bav v podobi Janse.

Pricakoval bi, da Slovenci z volilno pravico niso 3-letniki, ki se vedno nasedajo na take poceni agitatorske kozlarije komunisticne aristokracije, ki jim krade denar.
Kekec99
# 16.01.2016 ob 16:08
Kot po navadi, vedno se le zatrese, stolček ali gora, rodi se miš.
peglezn
# 16.01.2016 ob 16:08
Zaradi mene tudi, če ostane. Itak bi prišel spet kdo, ki bi bil isti.

Ampak Cerar si pa lahko naslednje volitve nekam zatakne, ker ima enako mentaliteto kot Ivan.
lukecvasgleda
# 16.01.2016 ob 16:27
To je to: naša elita.

Zato pa smo tretji Zimbabve in ne druga Švica!
samburin
# 16.01.2016 ob 16:24
@ Onca
Opozicija je tiho.
Upam, da bo zdaj še komu jasno, da družno delujejo proti narodu.
Janez1965
# 16.01.2016 ob 16:21
Zanimivo da opozicija molči.

Pa ne da imajo prste v isti marmeladi.....
Matej*.*
# 16.01.2016 ob 17:19
Kok je men to podlo. Kot student sem imel sreco ce je bil profesor sploh na govorilnih ob dolocenem casu. Sedaj pa dodatek na pripravljenost??? Kaj mora ob 2h ponoci k kaki studentki izpit polagat? Kot drzavljan RS se pocutim izigranega, ker se zavedam kako tezko je vecini zasluzit 45.000eu, kaj sele da ti ostanejo!! Lahk sam recem, da vsi slivenci, ki molzete drzavni denar na neposten navin ste navadni prasci in izmecki!!!
Sebastjan666
# 16.01.2016 ob 16:25
Cerar je bil dobro nastavljen za volitve, da so ga kasneje obkrožili ljudje, kot je Mramor in ostali ministri in direktorji javnih zavodov, ki delajo vse, da se kraja davkoplačevalskega denarja nadaljuje, tudi preko raznih 'zasebnih' podjetij prisesanih na državo.
To pa je bistvo naših volitev. Za to se grebejo, kdo bo na oblasti.
Ljudje, kot so pa Mramor&Co., ki v življenju niso še nič ustvarili, razen škode, tako na EFju, še bolj kot minister, pa pač pokradejo tistih nekaj 100 000 evrov, da so lepo tiho o vseh svinjarijah, ki se dogajajo okoli njih.

Kaj lahko pričakujemo od Cerarja?
Nič, ker tako je bilo mišljeno da bo še preden je postal premier.

Takšne so pač slovenske 'intelektualne' elite. Lopovi in kriminalci.
uizzi
# 16.01.2016 ob 16:22
Upam, da ne bo Janširal.. Čas je, da gre.

Janširanje-oklepanje položaja ne glede na ceno.
Hladilnik
# 16.01.2016 ob 16:58
to je ta dvoličnost - od drugih zahteva, da zategujejo pas, da malo še potrpijo, da želje prilagodijo trenutnim težkim razmeram in podobne flance, medtem ko sam v ozadju počne kar hoče, pri čemer zlorabi možnost dostopa do denarja, ki ga država namenja visokemu šolstvu, in si izmisli nek dodatek, zgolj zato, da se njemu zategovanje pasu ne bi poznalo. To je kraja, pa naj razne inšpekcije ugotovijo skladnost z zakoni ali ne. Če ne drugega je moralno sporno. Narod na minimalcu, on si pa brez problema da izplačat 40K EUR, za kaj že? Še vedno ne vemo, kaj vse je naredil, da si je upravičil dodatek. Sramota.
pink panter
# 16.01.2016 ob 16:50
To so barabska, nepoštena in nemoralna dejanja in takšni nimajo kaj početi v vladi, kaj še le ministrovati!
Virunum
# 16.01.2016 ob 16:25
Draga Tanja... Zadnje maske padajo... Kmalu bodo vsi nagi... Mnogi, ki so na zadnjih volitvah še verjeli, da politični telebani lahko rešijo domovino pred sistemsko krizo, so se v zadnjih mesecih dodobra prebudil iz sanj... Bil je to nateg, nič drugega... Profesorji, akademiki, filozofi in raznorazni vstajniki ne rešujejo ne javnih in ne gospodarskih problemov... Ponovno smo zgubili čas in mnogo denarja, da smo ugotovili tisto, kar je bilo skoraj samoumevno...
pisava
# 16.01.2016 ob 16:28
Janez1965, mogoče poznaš kakšnega visokošolskega dr. prof., ki je iz vrst opozicje, ki je prejemal nadomestilo. Zelo malo je desničarskih dr. prof., ki bi se šli goljufije tudi pri izdelovanju raznih mnenj za vlado. Do zdaj so ulovili le leve zasluškarje, ki jasno noso bili kaznovani za oderuško zaračunavanje.
zerorez
# 16.01.2016 ob 16:24
Cerar postavlja nove standarde: ko smo ze mislili, da ni mogoce, da ne bo sam odstopil ali pa vsaj odstavil Mramorja, je videti, da ne bo ne eno ne drugo! Resnicno novi, najnizji moralni in eticni standardi do sedaj!!!
Zgodovinar_666
# 16.01.2016 ob 16:19
Zanimivo je brati takšne komentarje, ko celo lakaji vladajoče politike začno kritizirati oblast. Takrat veš kako hudo so zabredli.
K_ris
# 16.01.2016 ob 16:35
Mramor je izgubil kredibilnost v pogajanjih z vsako skupino, ki bo zahtevala več denarja. Kako naj zdaj policistom verodostojno pojasni, da ni denarja za njihove zahteve?

Z njegovim ministrovanjem sem bil jaz sicer zadovoljen, ne znam pa si predstavljati, kako bi lahko z izgubljeno kredibilnostjo na tem položaju delal še naprej.
primopek
# 16.01.2016 ob 16:39
Rojen sem v drugi polovici osemdesetih, ampak mislim da v socializmu izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost ne bi bilo možno.
uizzi
# 16.01.2016 ob 16:30
Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.

Opa, tole sem prvič opazil..
SamoRes
# 16.01.2016 ob 16:46
Vrzite ga že ven.
Follow Me
# 16.01.2016 ob 18:48
Ori
# 16.01.2016 ob 18:10
Kako lahko kdo pričakuje, da bo Mramor rešil slovenske finance? Tip je ukradel 40 tisočakov, vrnil bo 3600€ in še to v obrokih. Minister nima na rezervi niti 3600€!?! Kako lahko nekdo, ki nima niti najmanjšega nadzora nad svojimi financami, vodil državne finance?
pink panter
# 16.01.2016 ob 17:04
Visoko izobraženega kadra je več kakor dovolj! Verjetno avtorica prispevka misli, da bo počasi začelo primanjkovati lopovov.
soleti
# 16.01.2016 ob 17:41
Vstajniki pa nič!
Radio
# 16.01.2016 ob 18:15
@viper:

Ne nabijaj, medicinske sestre so lepo morale vrniti denar, pa niso nič krive, da so dobile preveč izplačano, poleg tega so delo v resnici opravile, vendar so bile "le" srednje medicinske sestre, ki so delale na najtežjih intenzivnih oddelkih, ne pa diplomirane. Mramor pa si je sam nezakonito izplačal denar (kar je kraja) in sedaj bi rad vrnil ene 7 % v šestih obrokih. Pa kaj ma on za govorit, koliko bi rad vrnil? Kraja pomeni, da ga bo policija in sodišče moralo izterjati za ves denar z obrestmi, poleg tega bi morala slediti najmanj pogojna zaporna kazen in prepoved zaposlitve v javnem sektorju.
wowoo
# 16.01.2016 ob 18:01
Daleč najslabša , najbolj koruptivna, najbolj nesposobna, najbolj zahojena ... vlada do sedaj, od leta 91 naprej !!! Samo par cvetk : Karli, Miro, Vesna, Dušan ... Adijo pamet !
paver
# 16.01.2016 ob 17:37
SMC bo žalostno propadla kot že toliko podtaknjencev.
Anzi23
# 16.01.2016 ob 17:31
Cerar je s temi dejanji pokazal, da je pred volitvami več kot očitno lagal in mu je korektnost v politiki španska vas. Cerar, v zgodovino boš odšel kot slepar.
Diliges
# 16.01.2016 ob 21:03
Politična kultura v Sloveniji je na psu. In kot vedno se je tudi tokrat izkazalo, da so največji moralisti navadni bleferji. Poštenemu človeku njegove drže ni potrebno obešati na velik zvon.
Sramota.
hefe
# 16.01.2016 ob 20:58
@genniuuss

Mogoče je Janez, samo ta Janez se 100% ne piše Janša.
LosAlamos
# 16.01.2016 ob 20:12
Dol z ministrom, dol s korupcijo in dol s človekom, ki ima izplačevanje neupravičenega dodatka za pripravljenost za inovativen pristop (vir).
Pa tudi dol z ministrico.
riki77
# 16.01.2016 ob 17:50
Ali res v celi Sloveniji ne moremo najti teh deset ali dvajset ljudi, ki bili pošteni in moralno ozaveščeni ter se zavedali teže svoje funkcije?
Balldrick
# 16.01.2016 ob 17:15
Dušan Mramor: "Osebno me v tej situaciji ne bi prav nič motilo, če
bi se zatekli celo h kakšnemu jugoukrepu, s katerim bi pritegnili
ljudi. Denimo, da bi se dogovorili, da bomo nekaj sobot v letu
delali zastonj."

pismo no ...
21.12.2012
# 16.01.2016 ob 21:31
če minister za finance goljufa javne finance, je enako kot da bi minister za delo in socialo zganjal teror nad svojimi delavci, minister za pravosodje bil kriminalec, minister za obrambo vohun ... get it, Mramor in Cerar?
Follow Me
# 16.01.2016 ob 18:20
Sem si dovolil shranit naj izjave našega Idi.Ministra ...

uporabnik_no_9
# 16.01.2016 ob 19:12
a se kar je govora o tem? sem mislil da je ze odstopil!
hizli tren
# 16.01.2016 ob 17:42
pošlji BRAMOR na 1919
pomagajmo mu
Mindmaster
# 16.01.2016 ob 17:11
letur.lefr

Odstopite vsi! Ali bomo res mogli državljani vzeti vajeti v svoje roke, organizirati nek ornk protest in vas zrušiti! In ja, glede tega pa smo lahko zelo radikalni!


Ja, sigurno. Dobili boste nov derivat LDS-a in spet ga boste volili. Tako kot poprej Zares, PS in SMC.
goldrake
# 16.01.2016 ob 20:27
@GD
Janez Jansa bi vse te ljudi ze zdavnaj nagnal. Cas je da se vrne.


janez janša ne bi nobenega nagnal, on je eden največjih kriminalcev v zgodovini slovenije. z ostalimi kriminalci sodeluje.
on se vrne lahko samo v celico na dob.
pogrebnikslovenskedesnicepress
letur.lefr
# 16.01.2016 ob 20:23
Zakaj brišete komentarje, ki pozivajo k protestom? Če objavite takšno kolumno in nato brišete mnenja bralcev, niste naredili ničesar. Potem je članek brez pomena!

Nočemo več takšnih osebkov na visokih položajih! In če je treba, bomo radikalni!
darkwader
# 16.01.2016 ob 19:05
Meni se zdijo zanimive dve stvari prva je tole že ne vem kateri članek o eni in isti stvari in kaj je namen tegale lapanja da je Mramor pač požrešen, dvoličen, aroganten in seveda še vedno pri koritu, podobno velja za Cerarja ki očitno misli smo ljudje zlate ribice. Druga stvar ki je tudi zanimiva je pa seveda, desničarji, celotno stvar pripisujejo levičarjem ( sam nisem glasoval za SMC ) in kaj je njihova rešitev - predlog......Janša. Hahahahahahahahaha če ne drugega imate vsaj humor, ker sposobnosti, samozavesti izbrati drugega ( neoporečnega ) človeka preprosto nimate.
roj193
# 16.01.2016 ob 17:26
Elite iz fakultetnih logov so vzele vse v svoje roke in se požvižgajo na vse očitke.

Sramotno se obnaša vladna garnitura. Eni naivni in nedorasli svoji nalogi, drugi pokvarjeni. Še dobro, da vsega ne vemo!

Predsednik vlade je popolnoma pozabil na obljube pred volitvami in takoj po izvolitvi. Bolj pranih besed, kot so njegove o etičnem ravnanju, v 25 letih samostojnosti niče ni izrekel.

Slovenija, kam te vodijo tvoji izvoljeni predstavniki?
našejenaše
# 16.01.2016 ob 22:22
Leta 1991 smo se odločili, da bomo imeli svojo državo, ki bo demokratična. V 25 letih so oblastniki vseh barv (prednjačijo rdeči) izrabljali strukture države, da so obogateli. V krizi, kot jo imamo zadnja leta bi vseeno pričakovali, da pas zategnemo vsi, ne pa le navadni državljani. Elit, ki si nakazujejo denar na takšen način kot Mramor in kompanija in ne kažejo niti malo kesanja ter ne želijo vrniti VSEGA denarja se moramo Slovenci končno znebiti.!!!! Upam, da Cerar razume, da se njegova stranka na naslednjih volitvah ne bo niti prebila v parlament!
Ljudje imamo dovolj!!!
Zgodovinar_666
# 16.01.2016 ob 22:00
@One-trick pony

Profil ustvarjen za branjenje lika in dela lopova Mramorja.

Dušan, si to ti? A ti ne bi bilo lažje, kakšno leto ali dve malo počiti na Dobu? In skrahiranemu državnemu proračunu teh nekaj 10.000 EUR vrniti? Glede na to, da si že nekaj milijončkov nakradel, je to zate drobiž.
zmrdamačkon
# 16.01.2016 ob 21:20
Nos ima kot Ostržek
21.12.2012
# 16.01.2016 ob 20:58
Cerar je, žal, samo krvav pod kožo in ni odporen na veter.
Pahor 2, v bistvu še bolj žalosten primerek, kot Oni pred njim.
darkwader
# 16.01.2016 ob 19:21
@danes - saj niso, ampak samo desničarji bi zamenjali lopova z lopovom.
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
43
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo