Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 44 glasov Ocenite to novico!
false
Razmere, dileme, koncepti in razmerja sil se še vedno spreminjajo, čedalje hitreje. In zadnjo besedo imajo na koncu vedno volivci. Foto: BoBo
Tanja Starič je urednica na Radiu Slovenija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Na desno in naprej

Kolumna Tanje Starič
17. oktober 2015 ob 06:15,
zadnji poseg: 17. oktober 2015 ob 07:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Politična levica je več kot desetletje po razpadu LDS-a zaman iskala novo organizacijsko formo in vsebino. Nastajale in propadale so stare in nove stranke, pomembne položaje so prevzemali politiki z rokom trajanja enega mandata.

Medtem so se spremenile razmere, dileme, koncepti, razmerja sil, celotna družbena realnost v pokrizni Evropi. Zgodilo se je vstajniško gibanje, iz katerega je zrasla radikalna leva stranka, ki je v enem zamahu zasedla prostor tudi v parlamentu. Združena levica, pa tudi še vedno dovolj strnjena Stranka modernega centra, za zdaj zagotavljata status quo na levi sredini političnega prosta. Kljub napovedim, da že nastajajo zametki nove stranke, ki bi jo vodil Bojan Dobovšek, se zagotovo prav nič pomembnega ne bo zgodilo, dokler bo Cerar obvladoval razmere v svojem SMC-ju.

Doslej skupine političnih novincev niso razklale niti neštete afere niti kočljive odločitve vlade v času grške krize, sestavljanja proračuna, sprejemanja zakona o zakonski zvezi ali v doslej neuspešnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Vlado Mira Cerarja sicer lahko, tako kot njene predhodnice, odnese tretja faza boja za lastnino, ki se jasno manifestira skozi kadrovske pretrese v slabi banki. Še zlasti zato, ker maje tudi položaj najmočnejšega ministra, Dušana Mramorja. Cerarjeva ekipa je doslej v tej zgodbi nizala napake, a jo lahko kljub temu z manjšimi žrtvami – morda z odhodom državnega sekretarja Metoda Dragonje – še vedno politično preživi. Zlasti zato, ker v strankah še vedno obstaja tihi konsenz, da je prezgodaj za predčasne volitve. Nanje še niso pripravljene in njihov izid bi bil popolnoma nepredvidljiv.

Ker bo torej levica vsaj še nekaj časa ostajala v stanju hibernacije, bo toliko zanimivejše dogajanje na desnici. Edino in ključno politično vprašanje – ali bo Janez Janša ostal nesporni vodja tudi po koncu afere Patria, je sicer medtem že dobilo odgovor. Bo. Previdni poskusi nekdanjih vidnih članov SDS-a, ki so s pozivi o veliki koaliciji očitno skušali nakazati alternative, so že pozabljeni. Nastajajo novi mediji, Janša znova napoveduje predčasne volitve in – kar je najpomembnejše - očitno nastaja nova stranka iz vrst Janševih podpornikov. Gre za znane obraze, ki že mesece protestirajo pred sodiščem, pretežno prebežnike iz Nove Slovenije, ki se je medtem že skoraj dokončno izluščila iz sence SDS-a. Ta nova stranka se bo umestila še bolj desno od SDS-a in bi bila – če bi se prebila v parlament – lahko potencialni koalicijski partner. Janša namreč v sedanjem razmerju političnih sil ne more več sestaviti vlade, zato takšno satelitsko stranko potrebuje. Pomoč bi lahko prišla tudi od že skorajda pozabljenega SLS-a, ki je v zadnjih tednih opozoril, da še vedno obstaja s tem, da se je priključil ustanoviteljem novih medijev. Novo vodstvo SLS-a po zmernih predsednikih Radovanu Žerjavu in Francu Bogoviču očitno računa, da stranko lahko vrne v parlament le bolj radikalna politiko. Tako je na terenu še vedno močna stranka že zahtevala, naj Slovenija zgradi ograjo na južni meji.

Za vzpon takšne politike bodo razmere očitno več kot primerne. Ne samo zaradi drugega vala beguncev, ki po madžarski zapori meje prihaja v Slovenijo. Ključna tema, na kateri bo gradila nova politična opcija, bo skoraj zagotovo referendum o zakonski zvezi. Če bo referendum v resnici pozno jeseni, kot špekulirajo predlagatelji, bodo naslednji meseci v znamenju kampanje za stranko, ki bo verjetno uradno nastala šele pred prihodnjimi volitvami.

Premiki na desnem političnem polu bodo v prvi vrsti spremenili položaj Nove Slovenije, ki je za zdaj iz teh procesov izločena. Stranka se bo morala odločiti, ali se bo pomikala proti sredini ali pa bo tudi sama znova radikalizirala svojo politiko in sklenila pakt z Janševim SDS-om. Podporniki desnice, ki so v preteklih tednih bolj ali manj očitno sporočali, da je čas za spremembe, pa bodo postavljeni pred realno dilemo: ali zapustijo udobje akademske kritike in se vržejo v areno realne politike ali pa obmolknejo.

Seveda pa se vsi ti scenariji lahko odvrtijo tudi drugače. Razmere, dileme, koncepti in razmerja sil se še vedno spreminjajo, čedalje hitreje. In zadnjo besedo imajo na koncu vedno volivci.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
awesome1
# 17.10.2015 ob 07:24
Kako zaman? Po LDS-u je prišel Zares, za njim Pozitivna Slovenija, ki se je odcepila v Zavezništvo Alenke Bratušek. Na pogorišču zadnjih dveh pa je nastala Stranka Mira Cerarja, ki se je preimenovala v stranko modernega centra, po incidentu Bratušek. :)

Čas je za nastanek nove stranke, ker se ljudje že pritožujejo nad Mirkotom, da nima hrbtenice. :)
brehme
# 17.10.2015 ob 07:49
Mediji vedno spravite novo stranko na levici v ospredje, ista imena, doda se kako novo, in pa nek nov ime stranke.
Tisti, ki pravite, da bi desnica zmagala, če Janša nebi kandidral...hm, isto bi se usulo po Zveru, Vizjaku...če bi bila predsednika stranke...levi novinarji piškotki naredijo svoje.
velenjcan
# 17.10.2015 ob 10:14
A da je bila LDS leva stranka, pa SMC tudi? Je to zdaj poročilo z vsezveznega kongresa humoristov in kabaretistov ali zamegljevanje kar tako?
Mamamia
harigast1
# 17.10.2015 ob 09:03
LDS je pa res bila levica,da te kap.
am shagar
# 17.10.2015 ob 08:52
Od kdaj so pa LDS levičarji, če se že gremo predalčkanje. Janez Janaša je večji levičar kot vse kao leve stranke v bistvu neoliberalistične iz zčaetka države vključno z LDS in SD. Jaz jih ločim na lopove in poštenjaki. Ta drugih ni videti na obzorju. Kaj lahjko pokaže slovenska levica (združena levica) pa ne vem. slabše kot pod dosedanjimi verjetno ne more bit. sicer pa delitve na levičarje in desničarje je samo še za ovce in pa naloge pri tekmovanju v logiki.
Yeah sure
# 17.10.2015 ob 10:34
Če bi volitve kaj spremenile, bi jih prepovedali.
Alchemist
# 17.10.2015 ob 10:01
Opredelitev LDS-ja (isto kot danes SMC-ja) kot levico je za moje pojme skrajno problematično. Levičarski so kar se tiče človekovih pravic, ampak na gospodarskem področju so največji podporniki desnih konceptov. Tako,da umeščanje liberalnih strank v levico je vprašljivo.
Dajo
# 17.10.2015 ob 08:05
Taktika je zelo uspešna, kjer delujejo skregani v bistvu pa združeno kradejo dobrine države in ustvarjeno delo ljudi, ki postajajo vedno bolj zadolženi, torej odvisni in revni. Grejt sekses!
pedalski
# 17.10.2015 ob 12:36
To, da so v Sloveniji večinoma kao samo levica, je zelo uspešen janšev spin, ki deluje po načelu kdo ni z mano, je proti meni, torej levičar. Uspel je zmanipulirat celo volilno telo in povzročil, da so ljudje volili v bistvu desnico (čeprav dostikrat ne njegovo). Torej SDS in sateliti = desnica, vse ostalo = levica
el CARTEL
# 17.10.2015 ob 10:38
najprej zagovarjati kvalitetno javno zdravstvo, šolstvo itd. je narobe. Na prvem mestu mora biti kvalitetno gospodarstvo, in to ne državno

napačno razmišljanje.

javno šolstvo je pred gospodarstvom, saj vse inovacije prihajajo iz šolstva, sposobni kadri pa tudi. če nimaš dobrega in dostopnega šolstva si obsojen na služenje drugim (velikim tujim korporacijam)

t. piketty je recimo nazorno prikazal, kako je azija zmanjšala prepad med bogatimi državami in imela 7% gospodarsko rast (v povprečju) - to je bilo z lastnim znanjem in ne z tujimi investicijami.

je pa res, da je kvalitetno gospodarstvo tudi pomembno, a ne izključuje kvalitetnega šolstva in zdravstva.
el CARTEL
# 17.10.2015 ob 10:35
desnica v tej državi težko zmaga, ker podpira (tuje) kapitaliste,
medtem ko imamo okoli četrtino ljudi pod pragom revščine (100k brezposlenih + še nekaj ki so jih izbrisali iz uradne statistike, pa še tiste ki so na minimalcu)

zato pač slovenci volijo levico,
ki to pač ni.

prava levica ne bi gledala razpad socialne države (in s tem direktno kršenje ustave) in stale nebuloze, ki so jih naredili.

ampak slovenci bodo pač vlili levico še naprej
STANE
# 17.10.2015 ob 09:58
Ustanavlja se nova stranka na desnici? Težko verjamem,res pa je,da JJ ne more sestaviti vlade
tudi če morebiti zmaga.
SLS ? Ko pa je sploh predsednik ?
Follow Me
# 17.10.2015 ob 08:42
LDS je bila sramota ne levica.
Daleč je prišel
Nikec3
# 17.10.2015 ob 11:30
LDS in SMC pač nista levi stranki. Sta stranki, ki v Evropskem merilu sodita v ALDE. Torej liberalci.

Janšisti, sej vem, da vam je težko, ampak vse kar ni Janša, še ni levo.
Mindmaster
# 17.10.2015 ob 12:02
Nikec3

LDS in SMC pač nista levi stranki. Sta stranki, ki v Evropskem merilu sodita v ALDE. Torej liberalci.


V ALDE imas pisan nabor strank, ki pasejo na levo sredino, sredino ali desno sredino. Edina slovenska stranka, ki je dejansko ustrezala vrednotam, ki naj bi jih zagovarjal ALDE, je bila DL.

LDS, Zares, Zaab, SMC, so jih lepo nategnili, saj na domacem terenu nikoli niso podpirali stalisc, ki priticejo clanicam Aldeja. Te stranke z liberalizmom nimajo nic skupnega, ampak so navadni tranzicijski oportunisti, ki izrabljajo medijsko podporo.
Ajd
# 17.10.2015 ob 11:55
Laž, iluzija, farsa……………….vse to podprto s strani etiketiranih pristašev polnih goreče strasti in navijaškega entuziazma.
TheThird
# 17.10.2015 ob 11:54
Desnica? Never. Nikoli in nikdar.
umilave1
# 17.10.2015 ob 11:46
Mislim, da sama politika ni največji problem v naši državi. Problem je v interesnih skupinah, elitah, ki vodijo državo iz ozadja. Politične stranke (leve in desne) z njihovimi liderji so le orodja za doseganje teh ciljev, ki so povečini nasprotna interesu javnosti (volivcev). Določeni mediji to vse skupaj še podpihujejo v slogu češ to je nacionalni interes.

Zadnji dogodek v DUTB, kjer je bilo kvazi spornih tistih nekaj plač po 30.000€ (13.000€ neto!!!), ki so jih prejemali priznani strokovnjaki iz tujine, medtem ko dobesedno pokradenih 200-250.000.000€ iz Save očitno nobenega ne motijo. Aja, oni so naši zato lahko kradejo, tujci pa so že ob malo višji plači na križ pribiti! Res da so bile nekatere odločitve DUTB kar radikalne, vendar sem jim kar zaupal zaradi njihovih mednarodnih referenc.

S tem je padlo zadnji del mojega zaupanja v sedanjo vlado (in politiko nasploh). Tudi zaradi Baričiča in UKC.

In še nauk: Zakaj tujci niso zaželeni? Zato, da slovenska elita lahko krade nemoteno. Slovenski narod lahko tako propade sam vase v gospodarskem smislu. Npr. čez 3-5 let spet nekaj miljard € našega denarja za pokritje (pokradenih) bank.
sammys
# 17.10.2015 ob 08:21
@awesome: Edina razlika je, da velika večina ljudi, ki so v smc ni nikoli delovala v politiki in to se jim pozna. Erjavčevi so spretni politiki, vedo kako doseči svoje, kako se politika res gre, Mirkotovi pa bolj capljajo na mestu.

Zakaj bo desnici težko zmagati? Ker večina Slovencev pač ne razmišlja tako, se ne ukvarjajo kdo ima pravico se poročiti s kom in podobnimi zadevami. Velika večina nas je zmernih, to da ljudje zagovarjajo kvalitetno javno zdravstvo, šolstvo, promet, pa še ne pomeni, da so levičarji. V Sloveniji je to sredina, ne levica. Naš politični spekter je drugačen kot v ZDA ali Nemčiji, najbolj bi rekel, da smo podobni Franciji, kjer je dialog konsezualno premaknjen bolj na levo in zato tudi desne stranke podpirajo, delujoče, tradicionalno leve programe.
generusus
# 17.10.2015 ob 12:56
Nikec3

"LDS in SMC pač nista levi stranki. Sta stranki, ki v Evropskem merilu sodita v ALDE. Torej liberalci."

Stranki LDS (in njeni kasnejši derivati) ter stranka SMC so svetlobna leta daleč od kakršnekoli liberalnosti. Verjamem, da tako misliš zato, ker imata takšen naziv, pa tudi zato, ker si veliko premlad (če se prav spomnim, si dejal, da si študent), da bi lahko dodobra poznal naše razmere.

V Sloveniji je liberalnost/neliberalnost napačno razumljena in jo ljudje v glavnem razumejo le kot opredeljevanje do dogodkov med drugo vojno in po njej, do cerkve in nekaterih drugih družbenih vprašanj, veliko manj ali nič pa do koncepta gospodarskega sistema in lastnine.

Še več, pred leti, je predsednik Liberalne akademija Darko Šrajn (transmisija LDS), odločno napadel liberalno usmeritev nekaterih politikov in dejal, da so za (preveč) liberalno usmeritev, ki menda ni dobra. Nesmisel na kvadrat.

Pri nas praktično od začetka druge svetovne vojne pa vse do danes nismo imeli nobene liberalne stranke. Kalčki liberalnosti (v gospodarskem smislu) so bili navzoči le v delu NSi in pa v delu potopljene Državljanske liste. Slednja se je žal potopila zaradi rokohitrskega delovanja njegovega predsednika in pa zaradi tega, ker je bila za ljudi nezanimiva, ker v veliki večini ni odpirala prežvečenih ideoloških tem.
Praaslovan
# 17.10.2015 ob 12:36
@generusus
V naši defektni demokraciji so volitve farsa, kjer že 70 let volivci vselej ustoličujejo različne kvazilevičarske stranke

Meni se zdi huje, da volivci ustoličujejo kvazi desničarsko stranko, dobro poglej, saj so sami bivši komunisti, pa farbajo volivce da so desničarji
generusus
# 17.10.2015 ob 10:39
V naši defektni demokraciji so volitve farsa, kjer že 70 let volivci vselej ustoličujejo različne kvazilevičarske stranke.
generusus
# 17.10.2015 ob 10:33
Zgornji primer članka ne pojasnjuje ničesar v slovenskem političnem prostoru. Avtorica svojo "analizo" osredinja na vrh ledene gore, od koder ne prepoznava resničnih in zgodovinskih razlogov za celovito slabo stanje slovenske družbe, ki se je po drugi vojni začela pospešeno razkrajati v neenotnosti in opustitvi temeljev iz katerih je zrasla.

Takšne pavšalne analize res ničemur ne koristijo, morda le zapolnjujejo programski prostor - saj nekaj je vendarle treba (na)pisati.
šurda
# 17.10.2015 ob 09:52
Častni doktor iz Prištine Ivan Janez Janša ima celo svoj
NOVI medij, tudi v vseh ostalih ima polno svojih ljudi, kaj in
kako piše novatv24.si pa si lahko vsak sam ogleda,
BRUHANJE, da večjega ne najdeš zlepa !

Lotili so se tudi Joca Pečečnika !
am shagar
# 17.10.2015 ob 08:47
@Follow Me

Skrivnost je v dobrih sendvičih.
Ppiikkaa
# 17.10.2015 ob 08:38
Sammys: najprej zagovarjati kvalitetno javno zdravstvo, šolstvo itd. je narobe. Na prvem mestu mora biti kvalitetno gospodarstvo, in to ne državno, kajti država krmi politične skupine, kot je vidno iz primera DUBT. Tako se dela že 25 let na 45 let podlage. To ni kapitalizem, to je pajdaški (mafijski) socializem, ki je Slovencem v zadnjih desetletjih odnesel vsaj 30 milijard evrov, po nekaterih podatkih celo 50. Ta denar je v žepih političnih izbrancev.
DE(j)MOKRA(s)T
# 17.10.2015 ob 09:38
Ne vem kaj je slovenskemu človeku, da leta 2015 voli politika, ki je še edini prebarvan komunist med vodji strank, ki ne zna pojasnit premoženja in, ki se v času pravnomočne obsosbe ni, kot je standard v EU umaknil iz politike.
Dokler ne bomo izvrgli takšnih politikov, ne pričakujmo napredka.
AlFe
# 17.10.2015 ob 09:06
brehme: "Tisti, ki pravite, da bi desnica zmagala, če Janša nebi kandidral...hm, isto bi se usulo po Zveru, Vizjaku...če bi bila predsednika stranke...levi novinarji piškotki naredijo svoje."

No, ne vem. Mogoče pa Zver, Virant ... znajo sodelovati.
Ppiikkaa
# 17.10.2015 ob 07:34
Bastig: volitve ne spremenijo ničesar, ker polovica volilcev ne voli, druga polovica je pa funkcionalno nepismena in ne loči zrna od plev. Volilci vedno znova nasedejo in volijo (tranzicijsko) levico, ki se vedno drugače imenuje. Levica se deklarativno zavzema za socialno državo in nacionalni interes, kar je le pesek v oči za naivne. Osel gre le enkrat na led, Slovenci pa večkrat. Tako imamo po tisoč letih nemško-rimsko-avstro-ogrskega cesarstva balkansko-socialistično državo, ki ljudstvu samo jemlje. Pred sto leti smo bili na ravni Avstrije, danes smo samo še na 40%. Kajti: Margaret Thatcher: »The socialist are happy until they run out other people's money.«
kralj matjaž
# 17.10.2015 ob 13:37
Nikec3
Definiraj kaj je levo?
Kam bi spadala demokratična nemška socialistična delavska stranka ali pa kam bi spadala nacional socialistična nemška delavska stranka.

Vidiš problem levičarjev je, da takoj ko vam nekaj ne paše začnete tisto tiščati na desnico.
A veš naprimer, da je suženjstvo v ZDA končala republikanska stranka, medtem ko so demokrati bili za suženjstvo.
Praaslovan
# 17.10.2015 ob 10:09
Na desnici sploh ni normalne stranke, dokler bo Janša tam bo tudi zmerna desnica volila Cerarja
kumara
# 17.10.2015 ob 19:21
Prava težava volivcev v Sloveniji je to, da so (vsaj večina) zagrizeni pripadniki ene politične opcije, ne glede na nebuloze, ki jim jih ta opcija prodaja - raje še vedno volijo svojo opcijo, druge pa ne, saj je "rdeča/bela". Moram dodat še dva primera takih strank: SDS in ZL. Da bi pa kdo gledal na to, kakšen je program stranke, o tem pa ni nikoli govora. Meni je marsikateri predlog druge politične opcije všeč. Če kazalček prevesi na drugo stran, bom pač volil drugo opcijo. Če bi vsi tako delali in se malo zanimali za programe strank, potem bi hitro videli, katera je resna, katera pa ne.
Ppiikkaa
# 17.10.2015 ob 18:07
el CARTEL#generusus
Šolstvo in zdravstvo mora nekdo plačati, plača ga lahko le dober podjetnik, ki ustvarja dobičke zase in za družbo in ne socialistično podjetje, ki je tehnološko in sploh desetletja v zaostanku. Socializem ne ustvarja nove vrednosti, to je zdaj vendar že jasno. Državno lastništvo podjetij pa tudi ne. Zakaj že: ker se posli sklepajo na osnovi politične pripadnosti in negativne selekcije. Rezultat negativne selekcije, ki v Sloveniji traja že vse od leta 1945 in tudi danes (zaradi državnega lastništva) prinese na dan tako vlado, kot jo imamo. Mislite, da bi gospod Miro Cerar postal predsednik vlade, če bi ne imel pravega pedigreja? Tudi profesor na Pravni fakulteti ne bi bil. Kajti, v konkurenčnem gospodarstvu štejejo samo dejanja in ne lepe oči. Volitve so pa edini način, ko ljudstvo izbira svoje predstavnike, vendar mora presoditi, koga voliti. Stranke brez programa, gotovo ne.
slofbi111
# 17.10.2015 ob 14:59
Lds, SD, Zares, lds2, PS, SMC volivci, čas je, da prevzamete odgovornost.
resnicar
# 17.10.2015 ob 09:47
Dokler ne bomo izvrgli takšnih politikov, ne pričakujmo napredka.

Sm tem bi se dalo načelno strinjati, a kaj ko sta kot alternativi na drugi strani odrešitelj Mesec in socializem.

Ne hvala.
maximinus
# 17.10.2015 ob 09:25
nestrpnost se že pojavlja, kar je lep podatek za desnico. nsi se nekoliko obotavlja, saj rkc uči strpnosti, toda koliko dolgo bo strpnost trajala.....?
in seveda, desnica koristi vsako neumnost za provokacijo in mazanje oči, kajti diskreditacija levice je dobrodošla za populistične cilje velikega vodje. (sirni al mesni)
kralj matjaž
# 17.10.2015 ob 11:04
Zadeva je preprosta.
Mandat 2004-2008 je najboljši mandat v zgodovini države. V njem so bile izpostavljena tudi napake, ki jih je levica počela od osamosvojitve dalje. Spomnimo, v Istrabenzu, Pivovarni Laško, Mercatorju, Savi, Viator Vektorju se je koncentriraro državno premoženje pod nadzorom posvečenih direktorjev.
Leta 2008 je levica zmagala na volitvah s pomočjo laži o patriji, zanimivo da se vse afere, ki jih levica sproduciar proti desnici izkažejo za laži. Medtem ko so afere, ki jih odkrijemo na levici, vse resnične.

Torej na eni strani imamo izginule milijarde, milijarde, ki jih nihče nesme preiskovat, na drugi strani pa laži in večina ljudi verjame tem lažem.
To se mi zdi zelo zanimivo, da ljudje niso sposobni ločit med dejstvi in lažmi.

Če od leta 2008 naprej pogledamo mandate in se vprašamo kaj je kdo naredil, lahko ugotovimo, da levica od leta 2008 ni naredila nič, če se kdo s tem ne strinja, naj mi našteje ukrepe, kaj je naredila. Medtem ko je Janša v tistem letu rešil državo pred bankrotom, sprejel ključne ukrepe za okrevanje države.

Tako da meni zadeve niso razumljive. Na eni strani imamo popolnoma nesposobno politiko, katera ima samo en cilj. Ohranjanje vpliva na gospodarstvo, na jasli iz katerih se napaja. Zadnje dogajanje na DUBT, Telekom in čisto povsod drugje so lep dokaz tega. Na drugi strani pa imamo politiko, ki želi spremembe, ki želi pošteno pravično in demokratično državo. Tako da zame je izbira jasna. Problem je da zopet zakaj ljudje niso sposobni samostojnega razmišlanja.

Najhujše je pa da prihaja v Sloveniji do vzpona demokratičnega socializma, naj vas spomnim, da socializem je tudi imel nacional socializem. Torej kje je razlika med nacional socializmom in demokratičnim socializmom. Jaz je ne vidim. Ker polno ime nacistov je bila nacional socialistična nemška delavska stranka. Torej, kdo v Sloveniji zagovarja nacionalni interes, socialistično ureditev države, ter delavske pravice. Če še zraven vzamemo podpihovanje sovraštva do Nemčije in ZDA, ter vsake toliko časa kakšno o svetovni židovski zaroti, podporniki ZL imajo marsikaj za povedat o Rothshildih, potem je vsakemu jasno da razlike med demokratičnim socializmo in nacional socializmom ni.

Torej kje je glavni problem Slovenije.
Glavni problem so mediji, mediji ki niso sposobni objektivnega poročanja. Zakaj niso sposobni objektivnega poročanja? Zato ker takoj ko bi začeli z objektivnim poročanjem bi levica zaprla oglaševalne kanale iz državnih podjetij in vsak medij, ki bi želel objektivno poročat, bi se znašel v denarnih težavah. Zato tukaj Rtv Slovenija pade na izpitu. Rtv obstaja zato da poroča politično neodvisno, da ni odvisen od kapitala, ampak problem nastane, ko ravno branik demokracije predstavlja glavno orodije za vzdrževanje leve oblasti. Problem nastane, ko ne izpostavi bushita, nesposobnosti levice in posledično ne postavlja težkih vprašanj politiki.
Tako da ravno tukaj je deobrodošlo da smo v Sloveniji dobili nov medij, ki bo postavil ogledalo propagandnim kanalom levice. Ampak vidim da že poteka masovna deskreditacija medija, češ da ne bo objektiven.

Tako da za konec dejstva ostajajo.
Desnica je sposobna, to dokazujejo njeni ukrepi njen program. Levica pa obstaja samo zato, da ohranja tokove denarja svojim stricem in zaradi teh tokov denarja so čakalne dobe v zdravstvu dolge, zato so pokojnine nizke in zato so davki visoki, da lahko leva socialistična elita lepo živi, normalni Slovenci pa se s težavo prebijajo skozi mesec.
kozorog1973
# 17.10.2015 ob 08:37
bravooo gospod Janez Janša!
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo