Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Miro Cerar
Vlada Mira Cerarja je na oblasti eno leto. Foto: BoBo
Tanja Starič je urednica na Radiu Slovenija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Najtežja preizkušnja

Kolumna Tanje Starič
18. september 2015 ob 10:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vlada Mira Cerarja, ki je prisegla pred enim letom, je imela – kljub dvomom dela javnosti o njenih sposobnostih – izhodiščno prednost.

Čeprav sta bili stranki SD in DeSUS že veteranki, je bila zmagovita stranka SMC popolna neznanka, prazna posoda, ki jo je lahko njena ministrska ekipa zapolnila s kakršno koli vsebino. Njenemu edinemu govorcu, predsedniku SMC-ja Cerarju, je uspelo volilno kampanjo preživeti s tako nejasnimi zavezami, da so v novo stranko in s tem tudi v vlado lahko svoja pričakovanja brez težav vložili volivci najrazličnejših političnih profilov.

Po enem letu se je pokazalo, da je v mnogih elementih zlasti gospodarske politike SMC bliže Novi Sloveniji kot - denimo - Socialnim demokratom. Da je tudi ta vlada, kot tiste pred njo, ponotranjila vlogo vzorne učenke v EU-ju, čeprav z južnega obrobja. Da je nesporno najmočnejši član ministrske ekipe finančni minister Dušan Mramor. Da je kljub drugačnim pričakovanjem vladna ekipa dokaj mirno prestala prve težje politične pretrese – menjave ministrov, tudi Janka Vebra, koalicijske zaostritve, proračunska pogajanja, (ne)prodajo Telekoma, arbitražno afero. Da je njena priljubljenost sprva strmoglavila, a se je nato na začetku jeseni vendarle odbila od dna. Predvsem zato, ker nižje skorajda ni več šlo.

Prvo leto je šele četrtina rednega mandata, vendar ključno. Kar vlada želi izpeljati, začne v prvem letu in izvede v drugem. V tretjem že poskuša ustreči željam volivcev in v četrtem je vse, kar počne, samo še v funkciji predvolilne kampanje. V tem kontekstu je težko razbrati, s čim se namerava vlada Mira Cerarja zapisati v zgodovino. Premier, pa tudi Erjavec in Židan poudarjajo, da je ključni dosežek politična stabilnost. Res je, da po sedmih politično viharnih kriznih letih sedanji koaliciji kaže dobro. SMC je tako velika, da lahko sklepa zavezništva tudi v razdrobljeni opoziciji, Karl Erjavec tako pragmatičen, da se mu tokrat zagotovo ne mudi iz vlade in SD tako oslabljena, da manevrskega prostora skorajda nima več.

Nedavna pobuda, ki so jo podpisala znana imena intelektualnega jedra desne sredine, da je namreč edina rešitev za Slovenija velika koalicija SMC-ja in SDS-ja, zato vsaj na videz nima racionalnega jedra. Koalicija ni v krizi, Cerar pa s SDS-om z Janšo na čelu, kljub epilogu afere Patria, vsaj do naslednjih volitev zagotovo ne bo sklepal zavezništev. Pismo je zato mogoče razumeti na dva načina. Ali del desne sredine, ki se je medtem na tihem že oddaljil od Janše, skuša opozoriti, da najmočnejša stranka desnice s sedanjim predsednikom ne bo več mogla sestavljati vlade in je torej čas za spremembe. Ali pa obratno, pošilja javnosti sporočilo, da je Janša kljub aferam še vedno edina alternativa in edini resni premierski kandidat desnice. V obeh primerih gre za sporočilo, ki napoveduje politične spremembe v prihodnosti v času, ko se bo Cerarjeva vlada res bližala koncu svojega mandata.

Kajti spremembe zagotovo bodo. Sedanje politično zatišje je samo začasno in ga bo konec tisti hip, ko bodo stranke ugotovile, da je koalicija omajana ali da moč velikanske Cerarjeve poslanske baze slabi. To pa se lahko zgodi bistveno prej, kot ta hip predvievajo analitiki in širša javnost. Znamenj ni težko spregledati – dogajajo se tektonski družbeni premiki, ki jih simbolizirajo tisoči beguncev na mejah Slovenije in s tem vse bolj omajane Unije.
Vlada Mira Cerarja torej praznuje prvo obletnico z najtežjo preizkušnjo: ne samo njenih sposobnosti, ampak tudi humanosti in etičnih standardov. Če vzamemo resno Cerarjeve obljube iz predvolilne kampanje, potem na tem preizkusu pravzaprav ne bi smela pasti. V nasprotnem primeru bo reševanje begunske krize – kljub vsaj statistično spodbudnim gospodarskim kazalnikom in čeprav ta hip nihče ne zahteva predčasnih volitev – zagotovo začetek njenega konca.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
barezi
# 19.09.2015 ob 00:31
Naj se južna meja na kritičnih točkah zavaruje z dovoljšnim številom policistov in vojakov Slovenske vojske, skupaj z vozili, tudi oklepnimi in opremo za obvladovanje množic. Število naj bo v smislu obvladovanja velikega vala nezakonitih migrantov, ki se bo nakopičil pred slovensko mejo in skušal nasilno vdreti na slovensko ozemlje. Torej ne nekaj deset pripadnikov policije, ampak nekaj sto ali tisoč, tudi vojakov. V kolikor se uspešno odbije nasilni vdor nezakonitih migrantov in pokaže odločnost v varovanju meje ter vztraja kratek čas, se po dveh dneh ponavadi val nezakonitih migrantov preusmeri v drugo državo in drugje poizkusi svojo srečo. Takšno delovanje je ne samo edino pravilno v zagotavljanju suverenosti in stabilnosti države ter spoštovanja zakona, ampak prihrani tudi veliko stroškov, ki bi jih imeli z vdorom velike reke nezakonitih migrantov.

Na sosednjo Hrvaško slovenska politika ne more računati, saj so se hrvaški politiki nič kolikokrat izkazali za nezanesljive ali so celo kršili podpisane pogodbe in dogovore. Kar je povsem razumljivo glede na to, da imajo za sogovornike šibke slovenske kolege, ki ne zmorejo ustrezno ukrepati proti samovolji Hrvatov.

FB, SSN
Sony girl
# 19.09.2015 ob 10:48
@barezi: Tile Hrvati so res prava slika. Prav neverjetni so. Niti enega dogovora se ne znajo držat. Kako se sploh lahko zanesemo na takšne sosede?
Bivši uporabnik
# 20.09.2015 ob 12:22
Miro,drugi mandat je tvoj,samo ta belih se izogibaj.
pašeresje
# 18.09.2015 ob 11:06
Najtežja preizkušnja ga čaka te dni in te preizkušnje niso zmogli ne v Grčiji, ne v Makedoniji, ne v Srbiji, ne na Hrvaškem, le na Madžarskem, po 150 000 kršitvah zakona...

Če so zmogli leta 45 in 91...kaj pa zdaj?
Anar Hija
# 20.09.2015 ob 15:57
Ni mi jasno, kakšen človek lahko da svoj glas Miru Cerarju danes, se ga pa vsekakor bojim.

Kako grozno je v fašizmu, pa smo šele vstopili vanj, kaj bo šele, ko se razplamti. Zdaj še toliko bolj razumem partizanstvo.
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
62
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo