Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 16 glasov Ocenite to novico!
Igor Vidmar
Igor Vidmar. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Naši velmožje že vadijo Slovenijo dveh hitrosti!

Kolumna Igorja Vidmarja
20. marec 2017 ob 21:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Menda nismo najbolj srečni, zato pa skačemo na vlak prihodnosti! Nemčija gospe Merklove se zavzema za Evropo "dveh hitrosti" –sebična, nesolidarna ideja –, a naši velmožje že vadijo – Slovenijo dveh hitrosti!

Ena je hitrost premierovih "korakov v pravo smer" – počasna rast, počasno padanje brezposelnosti in revščine, ohlapna kontrola porekla hrane v škodo poštenim pridelovalcem, pa nemarno upravljanje gozdov itd. In seveda počasnost reform, ne le zdravstvene, ki je morda glavni argument za obstoj te vlade; tudi pravosodne.

Druga hitrost pa – socializacija izgube TEŠ 6, privatizacija bank in preostalega "seznama", ki ga je demokratično-defektni birokraciji evrocesarstva nemške narodnosti obljubila prejšnja vlada! In še: takoj ubogati NATO, slovenske vojake na rusko fronto – pa smo na evrobrzovlaku! Ampak dovolite: le zakaj bi nas Zahodna Evropa vzela nanj, ko pa je že dobila praktično vse, kar je hotela – poslušnost oblastnikov, pa banko ali dve, Helios ali tri za avstrijske in druge špekulante, pa semenarno za Italijane, kmetijske površine in vodne vire za korporacije itn.?

Bajanje o "prvi evrohitrosti" je pesek v oči, alibi slabih vladalcev, ki ne vedo, kaj je nacionalni interes v korist ljudi, ne le kapitala. Ki ne vedo dobro niti, kaj je suverena država – odnos do vojske, Sove je vrh ledene gore. "Bruselj reče: Ilirija, lezi in prodaj"* – to je skoraj vsa "strategija" zadnjih 15 let. Vse bolj v duhu meščansko cmeravih vlad, ki so ustavile generala Maistra in se malo pozneje šle poklonit Duceju. Ali po Kosovelu: "Janez – Hlapec, Hlapčevič Ponižni, Strahopetni, Velepotezni".

*prosto po Vodniku: "Napoleon reče, Ilirija vstan!"

Igor Vidmar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
qwasyx
# 24.03.2017 ob 03:00
Kako črnogledo ga prikazuje barvna televizija
nikoli
# 21.03.2017 ob 09:02
Slovenija treh hitrosti: eni zaposleni od 7- do 19-h, eni nezaposleni in na socilani, tretji pa za državni denar posedajo po kafičih, filozofirajo o borbi proti "neoliberalizmu" in se gredo "umetnost".
malikaliber
# 21.03.2017 ob 11:14
Ne, slovenija je v leru. Menjalnik ji je že zdavnaj zaribal, oziroma rikverc ji še vedno dela. To je pa tudi vse.
nov
# 21.03.2017 ob 13:49
Kot so že zapisali: Slovenija je samo še geografski pojem. Za enkrat.
gazolin
# 21.03.2017 ob 17:17
Največji hlapec pa je Vidmar, ki vdano služi svojim gospodarjem , ki rulajo družbeno lastnino že okoli 80 let.
mihael1
# 20.03.2017 ob 21:35
Slovenija je že v dveh hitrostih.
presenečen
# 25.03.2017 ob 16:54
SSKJ:
OŠABNOST, ošáben/-bna ki ima pretirano dobro mnenje o sebi in kaže prezir, zaničevanje do drugih: ošaben človek; zaradi svoje lepote je bila zelo ošabna; ošaben je kot petelin na gnoju / ošaben obraz ● ekspr. zadaj se je dvigalo ošabno poslopje veliko, razkošno ošábno prisl.: ošabno se držati, govoriti, se vesti ..
Bivši uporabnik
# 27.03.2017 ob 10:45
Ne moreš recimo reči, da je nekdo butast, če prej ne dopoveš, kaj bi bilo pametno. Nekaj butastega uveljaviti pa spet niti ni tako težko ali nečemu butastemu reči, kako je pametno. Težko butastemu dopoveš, kaj sploh pametno je. V bistvu se s tem problemom sreča vsak fizik, ker ve, da ne more ven iz vesolja. Hudič je pa spet, ker bi po tem istem načelu, priznali obstoj celote v ustavi šele v onostranstvu, po nekem velikem prisvajanju s strani najprej upraviteljev, potem ostalih, ki so pripravljeni menjati barve kot kameleoni, če je potrebno. Pač, darwinistično, zmaga najhujši. Z ustavo so pripravljeni zanikati obstoj celote, da bi jo nekoč, po plenjenju, v ustavi priznali. Modelirajo; visoko strokovno. Mandić: "Vojak sem bil." NSK isto, le da to ljubi. Slivnik isto, češ "V KP sem bil /ji konstituiral) da bi jo od znotraj načenjal." V bistvu ne več potem, kdo je bolj brihten...

Eno je družba kot akter blasti, drugo pa družba, ki so ji vsi, tudi oblastbi podrejeni. To drugo družbo imaš lahko samo na kapitalističen in tisti kapitalistično levi način, tisto prvo pa na socialističnega, izkrivljeno demokratskega in na socialističnio 'levi' način. Potem je pa tu ta hudič, da desnica v pretenziji po oblasti socializem celo na na levo poriva, glupo kot nočm, da ja skupaj z njim uničuje rešitev...
Bivši uporabnik
# 27.03.2017 ob 10:28
Resnicar

V bistvu ni leve - desne. Vse je desna. Znotraj te pa vedno znova zmaga tisti, ki pravi oblast = ljudstvo, država = nacija, dolžnik = upnik, ko zradira, npr. oblast ljudstvo, država nacijo, dolžnik upnika ...

Je socializem družbo mogoče usrtavnopravno opredelil tako, da bi jo lahko lastniško-pravnio ščitil pred svojim upraviteljem. So rekli, računovodje, da drugače, kot da si upravitelj priolasti kapital, s katerim upravclja, identioteto upnika, niti ne gre ... Pa če danes vprašaš mlad kader s fakultet, kjer to učijo, bodo rekli, da res ne, da tako so se tam učili ... Pa da ustave se je treba držati. Eni smejo žaliti, drugi pa iti ne.

V najbolj pomembnem dokumentu si upravitelj prilasti vse. S tem zanika upnika. Zanika upnika, ga da ga po čim prejšnjei prisvojitvi vsega (ki pa i možna, ker gre za neskončen proces) ne bi zanikal. Priznal ga bo, a v onostranstvu... mogoče.

Bog ve, kaj so nam za onostranstvo šele butlji pripravili... Oni ga lahko svirajo, važno da ga pametni ne...
Bivši uporabnik
# 27.03.2017 ob 10:18
"Bruselj reče: Ilirija, lezi in prodaj"*

In mi ubogi hlapci moramo ubogati. Vidmar pa ob tem pozabi razlog, da je temu tako in ta je v gnilem balkano-socializmu ft. kapitalizmu (dobičke posvečencem, dolgove in odgovornost pa vsej družbi), ki ga že 25 let fura predvsem njemu ljubša opcija.


Resnicar

Vpraš se, ali je socializem leva kapitalistična opcija? Pa socializem da ni več kapitalizem?

Zadeva je hujša, kakor se zdi. Vse skupaj je kot brisalec, ki briše z desne...
Roky89
# 24.03.2017 ob 03:42
Zgodbice za lahko noč. Slabo razumljeno, vzeto iz konteksta in spisano pod vsem nivojem. Slovenski wannabe intelektualci pač.
mend055
# 27.03.2017 ob 11:35
Pravilno. 10 točk. A kaj ko Slovenci sploh ne razumemo za kaj se gre? Ko nas bodo obrali do spodnjih gat, se bomo spet šli Dražgoše ali Osankarico? Ali kaj? V bistvu sploh takrat ne bomo potrebovali domačih izdajalcev, ker ti delujejo že sedaj - PRODAJAJO IN UNIČUJUEJO SLOVENIJO!
To so vsi politiki, vsi ekonomisti, vsi pravniki, vsi tajkuni, vsi razdiralci in - nenazadnje, vsi prebivalci Slovenije, ki ne gremo na ulice! AHHH, NA ULICE!
resnicar
# 23.03.2017 ob 14:48
"Bruselj reče: Ilirija, lezi in prodaj"*

In mi ubogi hlapci moramo ubogati. Vidmar pa ob tem pozabi razlog, da je temu tako in ta je v gnilem balkano-socializmu ft. kapitalizmu (dobičke posvečencem, dolgove in odgovornost pa vsej družbi), ki ga že 25 let fura predvsem njemu ljubša opcija.
Bivši uporabnik
# 21.03.2017 ob 18:37
Špica!
dr.bobrock
# 20.03.2017 ob 22:06
Igor Vidmar izvede svoj tedenski izbruh pubertetniškega izražanja na nacijonalni RTV, govori nekaj o kao nepravični evropi o tem da nam hočejo vsi le slabo in mi nimamo nič od tega. Njegov pribočnik (lulček) pa na MMC takoj objavi slavni zgodovinski govor velikega misleca. Po parih urah pa seveda izbrišejo vse te grde komentatorje, ki si upamo nepravilno razmišlati o njih slavnih mislecih.
Igor Vidmar
link
Banalno perfidna predvolilna finta
15
19. marec 2018 ob 20:15 Spoštovani! Odstop tik pred volitvami? Predajam vam oblast? Banalno perfidna predvolilna finta, pa ne zaradi drugega tira, saj ga podpiramo vsi, četudi smo proti kravji kupčiji z Madžari.
Več novic ...
Kazalo